2016-03-29 00:12:20
Φωτογραφία για Ζητούν 550 σκευάσματα στα σούπερ μάρκετ, τους δίνουμε 50!
Περίπου 500 κωδικοί λέγεται ότι χωρίζουν τις απαιτήσεις των θεσμών από τις αντίστοιχες της Επιτροπής που σχεδιάζει τη λίστα των ΜΗΣΥΦΑ τα οποία θα διακινούνται και μέσω των σούπερ μάρκετ από την 1η Ιανουαρίου 2017.

Αγεφύρωτο παραμένει το χάσμα ανάμεσα στους θεσμούς και την Επιτροπή που ετοιμάζει τη λίστα με τα Μη συνταγογραφούμενα σκευάσματα τα οποία θα περάσουν τις πόρτες των σούπερ μάρκετ. Οι μεν –στηριζόμενοι στην ελληνική αποδοχή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ- την προσδιορίζουν στα 550 φάρμακα, οι δε… δεν θέλουν να ξεπεράσει τα 50 με βασικότερο επιχείρημα τις δηλητηριάσεις που έχουν σημειωθεί στο εξωτερικό! Το μεγαλύτερο αγκάθι στις μεταξύ τους συζητήσεις παραμένει σταθερά η παρακεταμόλη!

IATRONET.GR

Περίπου 500 κωδικοί λέγεται ότι χωρίζουν τις απαιτήσεις των θεσμών από τις αντίστοιχες της Επιτροπής που σχεδιάζει την «περιβόητη» λίστα των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων τα οποία θα διακινούνται και μέσω των σούπερ μάρκετ από την 1η Ιανουαρίου 2017.


Σύμφωνα με πληροφορίες, οι «έξωθεν» θεσμοί θέλουν στη λίστα να περιληφθούν 550 κωδικοί- και μάλιστα οι πιο εμπορικοί βάσει τζίρου επί συνόλου 2.000 σκευασμάτων που είναι τα μη συνταγογραφούμενα σκευάσματα. Υπενθυμίζεται ότι το ποσοστό τζίρου που κάνουν τα Μη Συνταγογραφούμενα σε ένα φαρμακείο «παίζει» από 15% έως 18%, ενώ οι προαναφερθέντες κωδικοί (550) προσφέρουν το 80% της κατηγορίας. Τελευταία στοιχεία αναφέρουν ότι οι συνολικές πωλήσεις των Μη συνταγογραφούμενων σκευασμάτων στην Ελλάδα είναι 420,3 εκατ. ευρώ, σχεδόν διπλάσιες από τις αντίστοιχες στην αγορά της Πορτογαλίας (227,3 εκατ. ευρώ). Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πρώτη και με διαφορά όσον αφορά τις πωλήσεις των μη συνταγογραφούμενων σκευασμάτων είναι η Γερμανία (5.974 εκατ. ευρώ) με δεύτερη την Ιταλία (2.156 εκατ. ευρώ).

Στον αντίποδα βρίσκεται η Ελληνική Επιτροπή που μιλά μόλις για 50 κωδικούς, με παράγοντες σε αυτή να αναρωτιούνται ποιο κράτος μοντέλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρησιμοποιούν οι ξένοι θεσμοί ως πρότυπο για τις «παράλογες» -κατά τους ίδιους- απαιτήσεις τους. Όταν κατά τους ίδιους παράγοντες, το οργανωμένο λιανεμπόριο στα δυτικοευρωπαϊκά κράτη διακινεί περί τους 60-70 κωδικούς –δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής- οι οποίοι φθάνουν τους 90 σε κάποια πρώην Ανατολικά κράτη.

Όπως μάθαμε, στις μεταξύ τους συζητήσεις –που επί του παρόντος φαίνεται να έχουν λιμνάσει- έχουν πέσει σκευάσματα από διάφορες κατηγορίες όπως αλοιφές για σκληρύνσεις του δέρματος, αλοιφές για κρυολόγημα –που όμως η Ελληνική Επιτροπή έχει αντιρρήσεις γιατί κάποια προκαλούν καρδιακές αρρυθμίες- ηρεμιστικά (βαλεριάνα), σιρόπια-αντιβηχικά (που περιέχουν για παράδειγμα κισσό) που διαλύουν τα φλέματα κ.λπ. Ωστόσο, το μεγαλύτερο αγκάθι στις συζητήσεις τους είναι η παρακεταμόλη, που παρεμπιπτόντως τα σχετικά σκευάσματα (που την περιέχουν) είναι πρώτα στη λίστα των ΜΗΣΥΦΑ από πλευράς πωλήσεων.

Σε αυτήν την περίπτωση η άποψη της Ελληνικής Επιτροπής είναι ότι δεν πρέπει να περάσουν στα σούπερ μάρκετ καθώς είναι ηπατοτοξικά, ενώ ομολογουμένως είναι πλείστες και οι δηλητηριάσεις που έχουν σημειωθεί στο εξωτερικό από αυτά.

Σε όλη αυτή τη διαμάχη, αίσθηση έχει προκαλέσει η απουσία της βιομηχανίας, που τελικά δεν φαίνεται να έχει αποφασίσει αν τελικά θέλει ή δεν θέλει να περάσουν στα σούπερ μάρκετ τα σκευάσματά της. Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι αυτή η ταλάντευση της βιομηχανίας απορρέει από δύο βασικούς λόγους.

Ο πρώτος είναι η μικρότερη διαπραγματευτική ισχύς που διατηρεί απέναντι στα σούπερ μάρκετ, ενώ το μεγάλο ερωτηματικό είναι οι επισφάλειες που εμφανίζουν τα τελευταία.

Ο δεύτερος βασικότερος λόγος είναι ότι στην παρούσα φάση δεν θέλουν να μπουν στα σούπερ μάρκετ τα σκευάσματά τους, καθώς θα έχουν συγκεκριμένη τιμή –διατιμημένα- ενώ από 1η Ιανουαρίου 2017 οι τιμές τους θα απελευθερωθούν με ότι αρνητικό συνεπάγεται αυτό για την άποψη που θα σχηματίσει ο καταναλωτής για τα εν λόγω προϊόντα.

Δέσποινα Καραγιαννοπούλου
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ