2016-03-30 10:24:58
Φωτογραφία για ΓΙΑ «ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ» ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Για «ραγδαία μείωση» των προσφυγικών ροών προς την Ελλάδα κάνει λόγο η Κομισιόν, η οποία αναμένει από την κυβέρνηση να περάσει στη Βουλή τη νέα νομοθεσία, που θα χαρακτηρίζει την Τουρκία «ασφαλή τρίτη χώρα», ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει από τις 4 Απριλίου και η επιστροφή Σύρων στη γειτονική χώρα.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Επιτροπής Νατάσα Μπερτό, τις τελευταίες μέρες καταγράφεται μια ραγδαία μείωση των προσφυγικών ροών από την Τουρκία. Ειδικότερα, από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Κομισιόν προκύπτει ότι από τους 1.667 πρόσφυγες που είχαν περάσει στην Ελλάδα στις 20 Μαρτίου, δηλαδή, δύο μέρες μετά τη συμφωνία των Βρυξελλών, ο αριθμός μειώθηκε στους 192 στις 28 Μαρτίου. Μάλιστα, μεταξύ αυτών είναι και άτομα προερχόμενα από τρίτες χώρες (Πακιστάν, Μπαγκλαντές, Αλγερία, Μαρόκο), οι οποίοι χαρακτηρίζονται παράτυποι και επιστρέφουν αμέσως στην Τουρκία.

Η επιστροφή Σύρων θα αρχίσει από τις 4 Απριλίου, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία Ε.Ε
. - Τουρκίας και για το λόγο αυτό ζητήθηκε από την κυβέρνηση να τροποποιήσει την ελληνική νομοθεσία, εντάσσοντας την Τουρκία στον κατάλογο των ασφαλών τρίτων χωρών. Από την παραπάνω ημερομηνία για κάθε Σύρο που θα επιστρέφει από την Ελλάδα στην Τουρκία, η Ε.Ε. θα παίρνει έναν άλλο Σύρο από τους προσφυγικούς καταυλισμούς στη γειτονική χώρα. Ωστόσο, για να καταστεί εφικτή η επιστροφή, θα πρέπει η Ελλάδα να χαρακτηρίσει με νόμο την Τουρκία «ασφαλή τρίτη χώρα».

Όπως είπε η εκπρόσωπος, ο συντονιστής της Ευρώπης για την υλοποίηση της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας Μάαρτεν Φερβέι συναντήθηκε την περασμένη Παρασκευή με κυβερνητικά στελέχη, από τα οποία ζήτησε την επιτάχυνση της διαδικασία ψήφισης του νέου νόμου, ενώ από ελληνικής πλευράς του δόθηκε η υπόσχεση ότι αυτό μπορεί να γίνει και σήμερα. Σε νομοθετική ρύθμιση πρέπει να προχωρήσει και η Τουρκία ώστε να διασφαλίζεται η προστασία των προσφύγων που θα επιστρέφουν από την Ελλάδα. Για το σκοπό αυτό θα πάει μέσα στις επόμενες μέρες στην Άγκυρα ο συντονιστής Μάαρτεν Βερβέι. Παράλληλα, η Κομισιόν ανακοίνωσε χθες ότι η Ελλάδα έλαβε χθες επιπλέον υλική βοήθεια από τα κράτη-μέλη για τη διαχείριση των προσφύγων.

Εν τω μεταξύ, για «μακροχρόνια διαμονή προσφύγων» στην Ελλάδα προετοιμάζεται η κυβέρνηση και προετοιμάζει και την κοινή γνώμη, με την εκπρόσωπό της Όλγα Γεροβασίλη να αναφέρει χθες ότι: «Από την πρώτη συμφωνία του περασμένου Οκτωβρίου, προβλέπεται ότι θα παραμείνουν περίπου 23.000». Ο χρόνος παραμονής τους, όπως υποστήριξε, θα εξαρτηθεί από την ταχύτητα διεκπεραίωσης των αιτήσεων για την παροχή ασύλου «και την πραγματική έναρξη της διαδικασίας και της μετεγκατάστασης προς την Ευρώπη, αλλά και της επανεισδοχής προς την Τουρκία των προσφύγων και των μεταναστών». Η κα Γεροβασίλη, που πήρε αποστάσεις από τις δηλώσεις Μάρδα περί προσφύγων επενδυτών, ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τη «διαχείριση του προσφυγικού», με το οποίο ρυθμίζονται, μεταξύ άλλων, ζητήματα όπως:

Η λειτουργία της Υπηρεσίας Ασύλου και της Αρχής Προσφυγών.Ο τρόπος λειτουργίας, στελέχωσης και διάρθρωσης των Υπηρεσιών Υποδοχής και Ταυτοποίησης.Ενισχύεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση, προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει έκτακτες ανάγκες υποδοχής και φιλοξενίας.Ενσωματώνεται η οδηγία 2013/32 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου «σχετικά με τις κοινές διαδικασίες για τη χορήγηση και ανάκληση του καθεστώτος διεθνούς προστασίας».Ρυθμίζεται η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων ασύλου σε πρώτο (Υπηρεσία Ασύλου) και δεύτερο βαθμό (Αρχή Προσφυγών).Όπως είπε η κα Γεροβασίλη, στο νομοσχέδιο αυτό δεν υπάρχει αναγνώριση της Τουρκίας ή άλλης χώρας ως «ασφαλούς τρίτης χώρας» και «απλώς εισάγονται στο ελληνικό δίκαιο τα κριτήρια τα οποία προβλέπει η οδηγία που ενσωματώνεται κι ορίζουν ως ασφαλή τη χώρα στην οποία: Δεν απειλείται η ζωή και η ελευθερία λόγω φυλής, θρησκείας, εθνικότητας, συμμετοχής σε ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα ή πολιτικών πεποιθήσεων».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε ότι η κυβέρνηση υλοποιεί τον σχεδιασμό για δημιουργία 30.000 θέσεων διαμονής πριν από τα μέσα Απριλίου. Παράλληλα, αξιολογεί τη σχετική μείωση των προσφυγικών ροών που παρουσιάζεται τις τελευταίες ημέρες προς τα ελληνικά νησιά. Κατά την κ. Γεροβασίλη, στην Ειδομένη «έχει αρχίσει ήδη, με τη βοήθεια του κρατικού μηχανισμού, η εθελοντική απομάκρυνση των προσφύγων και η μεταφορά σε κέντρα φιλοξενίας, με ρυθμούς που τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αυξηθούν».

''The New Daily Mail''
 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ