2016-04-04 12:01:13
Φωτογραφία για Δρακόντεια μέτρα και αντιδράσεις για την επαναπροώθηση των μεταναστών
Με 136 μετανάστες που επαναπροωθούνται στην Τουρκία σε εφαρμογή της... συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας για την αντιμετώπιση μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών αναχώρησαν το πρωί της Δευτέρας, λίγο πριν τις 08:00 το πρωί, τα ναυλωμένα από τη Frontex πλοία από τη Μυτιλήνη, το «Ναζλί Ζαλέ» τύπου καταμαράν της εταιρείας «Ζαλέμ Τουρ» και το πλοίο «Λέσβος» της εταιρείας «Τουργιολ».

Μαζί τους και ισάριθμοι αστυνομικοί της Frontex, υπεύθυνοι ο καθένας για την ασφάλεια ενός μεταφερόμενου μετανάστη αλλά και ομάδες ανδρών υπηρεσία αποκατάστασης τάξης για να αντιμετωπίσουν τυχόν επεισόδια στη διάρκεια του ταξιδιού προς το λιμάνι του Δικελί. Η εθνική καταγωγή των 136 είναι: 124 από το Πακιστάν, τέσσερις από τη Σρι Λάνκα, δυο από την Ινδία, τρεις από το Μπαγκλαντές, ένας από το Ιράκ και δυο από τη Συρία.

Οι προγραμματισμένες για αύριο και μεθαύριο μετακινήσεις δεν θα πραγματοποιηθούν αφού δεν υπάρχει ικανός αριθμός μεταναστών που να δικαιολογεί διαδικασία επαναπροπώθησης. Εδώ σημειώνεται ότι σχεδόν το σύνολο των υπό περιορισμό ευρισκομένων στο hotspot της Μόριας μεταναστών και προσφύγων, έχουν εκφράσει τη βούληση να καταθέσουν αίτηση χορήγησης ασύλου και έως ότου δοθεί σχετική απάντηση επί της αιτήσεως ασύλου, παγώνει κάθε διαδικασία επαναπροώθησης.


Την ίδια ώρα που από τη Μυτιλήνη αναχωρούσαν τα πλοία με τους επαναπροωθούμενους μετανάστες, ξεκινούσε πλοίο και από τη Χίο με κατεύθυνση και πάλι το λιμάνι του Δικελί και επιβαίνοντες 66 μετανάστες και ισάριθμα στελέχη της Frontex, σύμφωνα με ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Ισχυρά μέτρα ασφαλείας

Με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ξεκίνησε περί τις 03:00 μετά τα μεσάνυχτα η μεταφορά των μεταναστών από το hotspot της Μόριας στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Αρχικά έφτασαν με τα λεωφορεία που θα τους μετέφεραν οι αστυνομικοί, οι οποίοι και χρεώθηκαν τους μετανάστες και τους οδήγησαν στα λεωφορεία, αφού προηγουμένως έγινε εξονυχιστικός σωματικός έλεγχος και έλεγχος των όποιων αποσκευών τους. Περί τις 06:00 τα χαράματα άρχισε η επιβίβαση στα πλοία, αφού οι έλεγχοι επαναλήφθηκαν. Από νωρίς χθες το βράδυ, το επιβατηγό λιμάνι της Μυτιλήνης, όπως και ο περίκλειστος χώρος του Τελωνείου όπου είχαν δέσει τα καράβια, ήταν κλειστά για οιονδήποτε με εξαίρεση στελέχη των αρχών ασφαλείας της Ελλάδας και των Ευρωπαϊκών κρατών αλλά και τους Τούρκους παρατηρητές. Επιτράπηκε μόνο η είσοδος σε διαπιστευμένους δημοσιογράφους και τηλεοπτικά συνεργεία και εφόσον είχαν εφοδιασθεί σχετική άδεια εισόδου. Και αυτοί παρέμειναν σε ιδιαίτερο χώρο του λιμανιού περίπου 100 μέτρα μακριά από τη διαδικασία της επιβίβασης. Ανάλογη ήταν και η διαδικασία μεταφοράς των 66 στη Χίο από το παλιό hotspot στα Ταμπάκικα, όπου εκρατούντο.

Την όλη διαδικασία σηματοδότησε ένα γεγονός. Την ώρα που από τη Μυτιλήνη αναχωρούσαν τα πλοία με τους 136 μετανάστες που απελαύνονταν, στο λιμάνι έμπαινε το σκάφος του Λιμενικού Σώματος που μετέφερε 57 νέους πρόσφυγες και μετανάστες που είχε περισυλλέξει από τα ελληνικά θαλάσσια χωρικά ύδατα.

Σημειώνεται επίσης ότι η διαδικασία της απέλασης δεν πραγματοποιήθηκε χωρίς αντιδράσεις. Κι αυτό παρά το ότι η αστυνομία φρόντισε να πραγματοποιήσει τη διαδικασία ώρες πριν την ώρα που είχε ανακοινωθεί.

Έτσι η συγκέντρωση αλληλέγγυων στους πρόσφυγες, εθελοντών και εργαζομένων σε μη Κυβερνητικές οργανώσεις, πραγματοποιήθηκε μετά την αναχώρηση των πλοίων με τους μετανάστες που απελάθηκαν. Μετά την αναχώρηση των πλοίων πραγματοποιήθηκε και η εν πλω διαμαρτυρία ομάδων εργαζομένων σε διασωστικές μη κυβερνητικές οργανώσεις, που διαμαρτυρήθηκαν με τα σκάφη τους. Αντιληπτό έγινε ένα μόνο πανό που ανοίχτηκε από μπαλκόνι δωματίου στο γειτονικό ξενοδοχείο Blue Sea που ανέφερε «Turkey is not safe country» («Η Τουρκία δεν είναι ασφαλής χώρα») από αλληλέγγυους που είχαν φροντίσει να νοικιάσουν το δωμάτιο τις προηγούμενες μέρες. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ