2016-04-08 10:08:10
Κυβέρνηση: «Θα κλείσει συμφωνία με μέτρα 5,4 δισ. ευρώ»
Νέες απαιτήσεις για μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας με συγκεκριμένες δεσμεύσεις που θα πρέπει να καταγραφούν αναλυτικά στο κείμενο συμφωνίας που επιδιώκει να επιτύχει η κυβέρνηση, ως prior action (προαπαιτούμενη δράση) για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, εγείρουν οι δανειστές και κυρίως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την ίδια στιγμή που δεν διαφαίνεται καμία πρόοδος στο θέμα των επικουρικών συντάξεων.
Παρά την αισιοδοξία των προηγούμενων ημερών από κυβερνητικά στελέχη, κατά την χθεσινή συνάντηση των επικεφαλής των θεσμών με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, το κλίμα κάθε άλλο παρά θετικό ήταν. Στο Ασφαλιστικό δεν επετεύχθη καμία πρόοδος καθώς οι δύο πλευρές παρέμειναν στις θέσεις τους, ενώ προέκυψε και θέμα εργασιακού, με συγκεκριμένες δράσεις μέσω των οποίων, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, οι δανειστές και κυρίως το ΔΝΤ, επιθυμούν να επιβάλουν μεγαλύτερη ευελιξία την εγχώρια αγορά εργασίας.
Αποτέλεσμα ήταν, μετά από δυόμιση ώρες συζήτησης, οι δύο πλευρές να ανανεώσουν το ραντεβού τους για αύριο, Σάββατο χωρίς να καταγραφεί κανένα σημείο επαφής. Μάλιστα, και με δεδομένη την επιδίωξη της ελληνικής πλευράς, έως την Τρίτη να έχει στη διάθεσή της δύο κείμενα, ένα συμφωνίας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και ένα καταγραφής των θέσεων και κυρίως των αντιθέσεων με το ΔΝΤ, το Ασφαλιστικό φαίνεται πως δυσκολεύει τα πράγματα. Και αυτό γιατί Ευρωπαίοι και ΔΝΤ δεν έχουν τόσο εμφανείς διαφωνίες στα καυτά θέματα που παραμένουν ανοικτά. Αντίθετα, φαίνεται πως συμφωνούν και στο θέμα των εργασιακών, για το οποίο η ελληνική πλευρά επιθυμεί να μην ανοίξει, τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση.
Αναλυτικά, στο Ασφαλιστικό το μεγαλύτερο πρόσκομμα για τη σύναψη της συμφωνίας είναι οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απορρίπτει την αύξηση των εισφορών κατά 1,5 μονάδα ενώ και οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών δεν την έχουν αποδεχθεί, χωρίς να είναι τόσο κάθετα αρνητικοί στο θέμα. Αλλά και η ελληνική πλευρά δεν προτίθεται, τουλάχιστον εφόσον και όλα τα άλλα θέματα παραμένουν ανοικτά, να υποχωρήσει σημαντικά από την τελευταία της πρόταση για μείωση επικουρικών συντάξεων κατά 200 εκατ. ευρώ, με στοχευμένες περικοπές από τα 170 ευρώ και άνω.
Οι Ευρωπαίοι δανειστές φαίνεται πως αποδέχονται τον «κανόνα βιωσιμότητας», βάσει του οποίου μέρος από τα ελλείμματα του υπερ-επικουρικού ΕΤΕΑ θα καλύπτεται από την περιουσία του, ενώ το ΔΝΤ επιμένει στην ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Ανοικτό παραμένει και το ύψος των συντελεστών αναπλήρωσης για τα έτη ασφάλισης από 15-39. Οι δανειστές πιέζουν για αλλαγή των συντελεστών στον εσωτερικό βηματισμό, ώστε να μειωθούν τα τελικά ποσοστά αναπλήρωσης και κατά συνέπεια οι συντάξεις όσων από την ψήφιση του νόμου και μετά φύγουν με λίγα χρόνια ασφάλισης.
Σημειώνεται ότι η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε σε συνέδριο στην Νέα Υόρκη, ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και να κοιτάξει το Ασφαλιστικό της Σύστημα, το οποίο έτσι όπως είναι δομημένο οδηγείται σε κατάρρευση. «Πάντοτε λέγαμε δύο απλά πράγματα. Λέγαμε ότι αυτή η χώρα πρέπει να μεταρρυθμιστεί και δεύτερον, ότι το βάρος του χρέους είναι πολύ μεγάλο» ανέφερε η κ. Λαγκάρντ στο συνέδριο «Women in the World». «Και για να σταθεί στα πόδια της και να είναι μια πλήρως κυρίαρχη χώρα, πρέπει να αντιμετωπιστούν αυτά τα δύο ζητήματα. Το ένα εξαρτάται καθαρά από τους ίδιους τους Έλληνες», τόνισε. «Πρέπει να μεταρρυθμιστούν, πρέπει να δουν το Ασφαλιστικό τους Σύστημα, το οποίο οδηγείται στον τοίχο, έτσι όπως είναι δομημένο αυτήν την στιγμή» σημείωσε η κ. Λαγκάρντ. «Πρέπει επίσης να κυνηγήσουν την φοροδιαφυγή. Πρέπει να γίνει δουλειά εκεί» πρόσθεσε.
Παράλληλα, η κ. Λαγκάρντ αναφέρθηκε και σε αυτά που απαιτεί το Ταμείο από τους Ευρωπαίους στο μέτωπο του χρέους. «Από την άλλη πλευρά οι Ευρωπαίοι πρέπει να κρατήσουν λογική στάση για το πόσο χρέος μπορεί να σηκώσει μια χώρα. Και είτε είναι μέσω της επιμήκυνσης των ωριμάνσεων είτε μέσω μείωσης των επιτοκίων, το βάρος αυτού του χρέους πρέπει να μειωθεί για να μπορέσει η χώρα να προχωρήσει» υποστήριξε. «Αυτό είναι που λέμε τόσο καιρό και δεν έχουμε αλλάξει την άποψη μας. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και έχουμε μια πολύ λογική στάση για το τι μπορεί να επιτευχθεί, για το τι πρέπει να γίνει και ελπίζω ότι θα γίνει πρόοδος στις επόμενες εβδομάδες» πρόσθεσε η επικεφαλής του ΔΝΤ.
Άνοιξαν και τα εργασιακά
Μετά τις νέες απαιτήσεις των δανειστών για παρεμβάσεις στις συντάξεις χηρείας αλλά και έμμεσου περιορισμού των δικαιούχων προνοϊακών επιδομάτων που θα λαμβάνουν Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, ένας ακόμη, πιθανότατα ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος για την κυβέρνηση, που προέκυψε χθες, είναι αυτός των εργασιακών. Στο υπουργείο Εργασίας είχαν δει θετικά την αναβολή της συνεδρίασης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακά, για τις 22 Απριλίου, ελπίζοντας ότι η συζήτηση θα ανοίξει αφού έχει κλείσει το ασφαλιστικό. Κατά τη χθεσινή όμως συνάντηση, οι δανειστές και κυρίως οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ έθεσαν μετ' επιτάσεως την πρόθεσή τους να καταγραφούν στο κείμενο συμφωνίας, συγκεκριμένες δράσεις περαιτέρω ευελιξίας στην εγχώρια αγορά εργασίας, με αιχμή τις ομαδικές απολύσεις. Άλλωστε, το ΔΝΤ δεν έχει σταματήσει να αναφέρεται στο θέμα.
Να σημειωθεί ότι, το 3ο Μνημόνιο προβλέπει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να ευθυγραμμίσει το πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων, των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της συνδικαλιστικής δράσης με τις βέλτιστες διεθνείς και ευρωπαϊκές πρακτικές, έπειτα από διαβούλευση ομάδας εμπειρογνωμόνων με διεθνείς οργανισμούς, περιλαμβανομένης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας. Αυτή η διαδικασία έπρεπε να έχει δρομολογηθεί από τον Οκτώβριο. Η καθυστέρηση όμως της πρώτης αξιολόγησης έχει οδηγήσει και το εργασιακό σε σημαντική καθυστέρηση, με αποτέλεσμα τώρα οι δανειστές να ασκούν έντονες πιέσεις στην κυβέρνηση.
«Θα κλείσει συμφωνία με μέτρα 5,4 δισ. ευρώ»
H κυβέρνηση πάντως, με αναλυτικό σημείωμα που εξέδωσε, υπεραμύνεται της στρατηγικής της. Εκτιμά ότι οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν και ξεκαθαρίζει ότι δεν θα υπάρξουν περισσότερα μέτρα από αυτά που συμφωνήθηκαν τον Ιούλιο. Επιτίθεται σε όσους υποστηρίζουν ότι η υπόθεση των WikiLeaks οδηγεί σε περαιτέρω επιβαρύνσεις ενώ σημειώνει πως σε ό,τι αφορά φορολογικό και ασφαλιστικό, για τη συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων προκύπτει ελάφρυνση. Αναλυτικά:
1. Οι διαπραγματεύσεις για την πρώτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθούν σύντομα καθώς είναι κοινή η βούληση όλων των πλευρών να υπάρξει συμφωνία. Τα σενάρια των καθυστερήσεων φαίνεται να «καίγονται» καθώς τώρα όλοι συμφωνούν ότι μέχρι το Πάσχα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία, ενώ το αργότερο μέχρι την Τρίτη θα έχει ολοκληρωθεί και η επεξεργασία του κειμένου των θεσμών. Η κοινή βούληση για συμφωνία δεν αποκλείει και διαφοροποιήσεις, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλες τις διαπραγματεύσεις. Να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ, ως όφειλε, κατέθεσε και το δικό του κείμενο στο οποίο καταγράφονται κάποιες διαφοροποιήσεις του.
2. Η συμφωνία του Ιουλίου ήταν γνωστό από την αρχή ότι φέρνει μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ σε βάθος τριετίας, μέχρι το τέλος του 2018. Θυμίζουμε ότι από το 2010 που ξεκίνησε η κρίση οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν πάρει μέτρα ύψους πάνω από 62 δισ. ευρώ. Και μίλαγαν για success story, ενώ σήμερα, με 5,4 δισ. ευρώ, καταστροφολογούν 3. Πρόσθετα μέτρα δεν υπάρχουν και ας φαντασιώνονται κάποιοι ότι «οι κοριοί χαλάνε τη δουλειά» ανεβάζοντας το «λογαριασμό στα 6,5 δισ. ευρώ». Το κόστος των μέτρων που μένει να εφαρμοστεί είναι 2,6 δισ. ευρώ, όπως προβλέπει η συμφωνία, και θα εφαρμοστούν σε διάστημα 30 μηνών, δηλαδή 1,1 δισ. ευρώ σε ετήσια επιβάρυνση. Φυσικά και δεν επιχαίρει κανείς, το ελπίζουμε…, γι’ αυτά τα 2,6 δισ. ευρώ μέτρα, ιδιαίτερα όταν καλείται να τα πληρώσει μια κοινωνία ταλαιπωρημένη.
4. Από την έως σήμερα διαπραγμάτευση η χώρα κερδίζει στο φορολογικό και στο ασφαλιστικό.
5. Στο φορολογικό βάσει των στοιχείων των δηλώσεων 2015, (εισοδήματα 2014) της εισφοράς αλληλεγγύης συμπεριλαμβανομένης:
Το 99,8% των μισθωτών/συνταξιούχων έχει μείωση φόρου ή πολύ μικρή επιβάρυνση, αφού από 10.000 έως 22.000 ευρώ το χρόνο η επιβάρυνση είναι, μέσος όρος, 80 ευρώ. Έχουμε ελάφρυνση των μεσαίων εισοδημάτων από 28.000 μέχρι 43.000 ευρώ, αφού ακόμα και 400 ευρώ λιγότερα καλούνται να πληρώσουν μισθωτοί. Και υπάρχει επιβάρυνση για τα μεγάλα εισοδήματα, πάνω από 50.000 ευρώ, έως και 5% τους εισοδήματός τους. Συνολικά για μισθωτούς και συνταξιούχους υπάρχει εξορθολογισμός και προοδευτική επιβάρυνση ανάλογα με τα εισοδήματα.Το 92% των φορολογουμένων μόνο από επιχειρηματική δραστηριότητα έως 32.000 ευρώ θα πληρώσει λιγότερο φόρο, μέχρι και 700 ευρώ λιγότερα! Υπάρχει, δηλαδή, σημαντική ελάφρυνση στα μικρά και μικρομεσαία εισοδήματα.Το 71% των φορολογουμένων με εισόδημα από επιχειρήσεις και μισθούς να πληρώσει λιγότερο φόρο. Και σ’ αυτή την κατηγορία υπάρχει ελάφρυνση για τα χαμηλότερα εισοδήματα.6. Στο ασφαλιστικό δεν θα υπάρξει καμιά μείωση των κύριων συντάξεων, ενώ έχει συμφωνηθεί και το ύψος της εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ στα 20 χρόνια ασφάλισης και στα 346 ευρώ με 15 χρόνια, θα βαίνει αυξανόμενη, δηλαδή, κατά 2% τα τελευταία πέντε χρόνια. Κοντά σε συμφωνία είναι οι δύο πλευρές και για τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων με διαφωνία να καταγράφεται έντονα από το ΔΝΤ ως προς το ύψος των επικουρικών συντάξεων.
7. Να σημειωθεί ότι τα προβλεπόμενα μέτρα δεν είναι απαραίτητο να υλοποιηθούν όλα. Αν η ελληνική οικονομία πάει καλύτερα δεν θα χρειαστεί ούτε να νομοθετηθούν. Και αυτό δεν είναι απίθανο να συμβεί.
8. Η ύφεση το 2015, για παράδειγμα, αποδείχτηκε οριακή και κατά πολύ μικρότερη όλων των προβλέψεων. Το πραγματικό ΑΕΠ μειώθηκε μόλις κατά 0,2% κι όχι κατά 7% όπως λανθασμένα καταστροφολογούσαν η Ν.Δ. και οι προσκείμενοι σ’ αυτήν αναλυτές. Να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ, μόλις τον Οκτώβριο του 2015, προέβλεπε ύφεση 2,3 % για το 2015, ενώ τελικά ήταν μόλις -0,2%! Δεν είναι, βέβαια, οι μοναδικές λάθος εκτιμήσεις του ΔΝΤ. Όλες οι προβλέψεις του για την ύφεση έπεσαν έξω από την πρώτη χρονιά της κρίσης!
Έτος Πρόβλεψη ΔΝΤ Πραγματικότητα
2010 -4,0% -5%
2011 -2,6% -7,1%
2012 +1,1% -6,6%
2013 +2,1% -3,3%
2015 -2,3% -0,2%
9. Το ίδιο λάθος εκτιμήσεις κάνει και με το πρωτογενές πλεόνασμα. Το 2015 η σημερινή κυβέρνηση πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα από 0,2% έως 0,4%, ενώ το πρόγραμμα προέβλεπε πρωτογενές έλλειμμα 0,25%. Η συγκυβέρνηση Ν.Δ./ΠΑΣΟΚ είχε στόχο το 2014 πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ και τελικά επετεύχθη 0,4%. Η διαφορά ύψους -2 δισ. ευρώ θα είχε ως συνέπεια την λήξη επιπρόσθετων μέτρων το 2015 για την κάλυψη του κενού, ενώ την ίδια χρονιά, με βάση το προηγούμενο πρόγραμμα της κυβέρνησης Ν.Δ./ΠΑΣΟΚ, θα έπρεπε να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3% που σήμαινε πρακτικά και άλλα μέτρα.
10. Είναι φανερό ότι το ΔΝΤ την περίοδο 2010-2014 έκανε ευνοϊκότερες εκτιμήσεις, ακριβώς επειδή ήθελε να δικαιολογήσει την βιωσιμότητα του προγράμματος στο οποίο συμμετείχε. Από το 2015, (3ο πρόγραμμα), κάνει διαρκώς δυσμενέστερες προβλέψεις προφανώς για να δικαιολογήσει την απουσία του.
''The New Daily Mail''
TheNewDailyMail
Νέες απαιτήσεις για μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας με συγκεκριμένες δεσμεύσεις που θα πρέπει να καταγραφούν αναλυτικά στο κείμενο συμφωνίας που επιδιώκει να επιτύχει η κυβέρνηση, ως prior action (προαπαιτούμενη δράση) για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, εγείρουν οι δανειστές και κυρίως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την ίδια στιγμή που δεν διαφαίνεται καμία πρόοδος στο θέμα των επικουρικών συντάξεων.
Παρά την αισιοδοξία των προηγούμενων ημερών από κυβερνητικά στελέχη, κατά την χθεσινή συνάντηση των επικεφαλής των θεσμών με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, το κλίμα κάθε άλλο παρά θετικό ήταν. Στο Ασφαλιστικό δεν επετεύχθη καμία πρόοδος καθώς οι δύο πλευρές παρέμειναν στις θέσεις τους, ενώ προέκυψε και θέμα εργασιακού, με συγκεκριμένες δράσεις μέσω των οποίων, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, οι δανειστές και κυρίως το ΔΝΤ, επιθυμούν να επιβάλουν μεγαλύτερη ευελιξία την εγχώρια αγορά εργασίας.
Αποτέλεσμα ήταν, μετά από δυόμιση ώρες συζήτησης, οι δύο πλευρές να ανανεώσουν το ραντεβού τους για αύριο, Σάββατο χωρίς να καταγραφεί κανένα σημείο επαφής. Μάλιστα, και με δεδομένη την επιδίωξη της ελληνικής πλευράς, έως την Τρίτη να έχει στη διάθεσή της δύο κείμενα, ένα συμφωνίας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και ένα καταγραφής των θέσεων και κυρίως των αντιθέσεων με το ΔΝΤ, το Ασφαλιστικό φαίνεται πως δυσκολεύει τα πράγματα. Και αυτό γιατί Ευρωπαίοι και ΔΝΤ δεν έχουν τόσο εμφανείς διαφωνίες στα καυτά θέματα που παραμένουν ανοικτά. Αντίθετα, φαίνεται πως συμφωνούν και στο θέμα των εργασιακών, για το οποίο η ελληνική πλευρά επιθυμεί να μην ανοίξει, τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση.
Αναλυτικά, στο Ασφαλιστικό το μεγαλύτερο πρόσκομμα για τη σύναψη της συμφωνίας είναι οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απορρίπτει την αύξηση των εισφορών κατά 1,5 μονάδα ενώ και οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών δεν την έχουν αποδεχθεί, χωρίς να είναι τόσο κάθετα αρνητικοί στο θέμα. Αλλά και η ελληνική πλευρά δεν προτίθεται, τουλάχιστον εφόσον και όλα τα άλλα θέματα παραμένουν ανοικτά, να υποχωρήσει σημαντικά από την τελευταία της πρόταση για μείωση επικουρικών συντάξεων κατά 200 εκατ. ευρώ, με στοχευμένες περικοπές από τα 170 ευρώ και άνω.
Οι Ευρωπαίοι δανειστές φαίνεται πως αποδέχονται τον «κανόνα βιωσιμότητας», βάσει του οποίου μέρος από τα ελλείμματα του υπερ-επικουρικού ΕΤΕΑ θα καλύπτεται από την περιουσία του, ενώ το ΔΝΤ επιμένει στην ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Ανοικτό παραμένει και το ύψος των συντελεστών αναπλήρωσης για τα έτη ασφάλισης από 15-39. Οι δανειστές πιέζουν για αλλαγή των συντελεστών στον εσωτερικό βηματισμό, ώστε να μειωθούν τα τελικά ποσοστά αναπλήρωσης και κατά συνέπεια οι συντάξεις όσων από την ψήφιση του νόμου και μετά φύγουν με λίγα χρόνια ασφάλισης.
Σημειώνεται ότι η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε σε συνέδριο στην Νέα Υόρκη, ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και να κοιτάξει το Ασφαλιστικό της Σύστημα, το οποίο έτσι όπως είναι δομημένο οδηγείται σε κατάρρευση. «Πάντοτε λέγαμε δύο απλά πράγματα. Λέγαμε ότι αυτή η χώρα πρέπει να μεταρρυθμιστεί και δεύτερον, ότι το βάρος του χρέους είναι πολύ μεγάλο» ανέφερε η κ. Λαγκάρντ στο συνέδριο «Women in the World». «Και για να σταθεί στα πόδια της και να είναι μια πλήρως κυρίαρχη χώρα, πρέπει να αντιμετωπιστούν αυτά τα δύο ζητήματα. Το ένα εξαρτάται καθαρά από τους ίδιους τους Έλληνες», τόνισε. «Πρέπει να μεταρρυθμιστούν, πρέπει να δουν το Ασφαλιστικό τους Σύστημα, το οποίο οδηγείται στον τοίχο, έτσι όπως είναι δομημένο αυτήν την στιγμή» σημείωσε η κ. Λαγκάρντ. «Πρέπει επίσης να κυνηγήσουν την φοροδιαφυγή. Πρέπει να γίνει δουλειά εκεί» πρόσθεσε.
Παράλληλα, η κ. Λαγκάρντ αναφέρθηκε και σε αυτά που απαιτεί το Ταμείο από τους Ευρωπαίους στο μέτωπο του χρέους. «Από την άλλη πλευρά οι Ευρωπαίοι πρέπει να κρατήσουν λογική στάση για το πόσο χρέος μπορεί να σηκώσει μια χώρα. Και είτε είναι μέσω της επιμήκυνσης των ωριμάνσεων είτε μέσω μείωσης των επιτοκίων, το βάρος αυτού του χρέους πρέπει να μειωθεί για να μπορέσει η χώρα να προχωρήσει» υποστήριξε. «Αυτό είναι που λέμε τόσο καιρό και δεν έχουμε αλλάξει την άποψη μας. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και έχουμε μια πολύ λογική στάση για το τι μπορεί να επιτευχθεί, για το τι πρέπει να γίνει και ελπίζω ότι θα γίνει πρόοδος στις επόμενες εβδομάδες» πρόσθεσε η επικεφαλής του ΔΝΤ.
Άνοιξαν και τα εργασιακά
Μετά τις νέες απαιτήσεις των δανειστών για παρεμβάσεις στις συντάξεις χηρείας αλλά και έμμεσου περιορισμού των δικαιούχων προνοϊακών επιδομάτων που θα λαμβάνουν Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, ένας ακόμη, πιθανότατα ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος για την κυβέρνηση, που προέκυψε χθες, είναι αυτός των εργασιακών. Στο υπουργείο Εργασίας είχαν δει θετικά την αναβολή της συνεδρίασης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακά, για τις 22 Απριλίου, ελπίζοντας ότι η συζήτηση θα ανοίξει αφού έχει κλείσει το ασφαλιστικό. Κατά τη χθεσινή όμως συνάντηση, οι δανειστές και κυρίως οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ έθεσαν μετ' επιτάσεως την πρόθεσή τους να καταγραφούν στο κείμενο συμφωνίας, συγκεκριμένες δράσεις περαιτέρω ευελιξίας στην εγχώρια αγορά εργασίας, με αιχμή τις ομαδικές απολύσεις. Άλλωστε, το ΔΝΤ δεν έχει σταματήσει να αναφέρεται στο θέμα.
Να σημειωθεί ότι, το 3ο Μνημόνιο προβλέπει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να ευθυγραμμίσει το πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων, των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της συνδικαλιστικής δράσης με τις βέλτιστες διεθνείς και ευρωπαϊκές πρακτικές, έπειτα από διαβούλευση ομάδας εμπειρογνωμόνων με διεθνείς οργανισμούς, περιλαμβανομένης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας. Αυτή η διαδικασία έπρεπε να έχει δρομολογηθεί από τον Οκτώβριο. Η καθυστέρηση όμως της πρώτης αξιολόγησης έχει οδηγήσει και το εργασιακό σε σημαντική καθυστέρηση, με αποτέλεσμα τώρα οι δανειστές να ασκούν έντονες πιέσεις στην κυβέρνηση.
«Θα κλείσει συμφωνία με μέτρα 5,4 δισ. ευρώ»
H κυβέρνηση πάντως, με αναλυτικό σημείωμα που εξέδωσε, υπεραμύνεται της στρατηγικής της. Εκτιμά ότι οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν και ξεκαθαρίζει ότι δεν θα υπάρξουν περισσότερα μέτρα από αυτά που συμφωνήθηκαν τον Ιούλιο. Επιτίθεται σε όσους υποστηρίζουν ότι η υπόθεση των WikiLeaks οδηγεί σε περαιτέρω επιβαρύνσεις ενώ σημειώνει πως σε ό,τι αφορά φορολογικό και ασφαλιστικό, για τη συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων προκύπτει ελάφρυνση. Αναλυτικά:
1. Οι διαπραγματεύσεις για την πρώτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθούν σύντομα καθώς είναι κοινή η βούληση όλων των πλευρών να υπάρξει συμφωνία. Τα σενάρια των καθυστερήσεων φαίνεται να «καίγονται» καθώς τώρα όλοι συμφωνούν ότι μέχρι το Πάσχα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία, ενώ το αργότερο μέχρι την Τρίτη θα έχει ολοκληρωθεί και η επεξεργασία του κειμένου των θεσμών. Η κοινή βούληση για συμφωνία δεν αποκλείει και διαφοροποιήσεις, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλες τις διαπραγματεύσεις. Να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ, ως όφειλε, κατέθεσε και το δικό του κείμενο στο οποίο καταγράφονται κάποιες διαφοροποιήσεις του.
2. Η συμφωνία του Ιουλίου ήταν γνωστό από την αρχή ότι φέρνει μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ σε βάθος τριετίας, μέχρι το τέλος του 2018. Θυμίζουμε ότι από το 2010 που ξεκίνησε η κρίση οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν πάρει μέτρα ύψους πάνω από 62 δισ. ευρώ. Και μίλαγαν για success story, ενώ σήμερα, με 5,4 δισ. ευρώ, καταστροφολογούν 3. Πρόσθετα μέτρα δεν υπάρχουν και ας φαντασιώνονται κάποιοι ότι «οι κοριοί χαλάνε τη δουλειά» ανεβάζοντας το «λογαριασμό στα 6,5 δισ. ευρώ». Το κόστος των μέτρων που μένει να εφαρμοστεί είναι 2,6 δισ. ευρώ, όπως προβλέπει η συμφωνία, και θα εφαρμοστούν σε διάστημα 30 μηνών, δηλαδή 1,1 δισ. ευρώ σε ετήσια επιβάρυνση. Φυσικά και δεν επιχαίρει κανείς, το ελπίζουμε…, γι’ αυτά τα 2,6 δισ. ευρώ μέτρα, ιδιαίτερα όταν καλείται να τα πληρώσει μια κοινωνία ταλαιπωρημένη.
4. Από την έως σήμερα διαπραγμάτευση η χώρα κερδίζει στο φορολογικό και στο ασφαλιστικό.
5. Στο φορολογικό βάσει των στοιχείων των δηλώσεων 2015, (εισοδήματα 2014) της εισφοράς αλληλεγγύης συμπεριλαμβανομένης:
Το 99,8% των μισθωτών/συνταξιούχων έχει μείωση φόρου ή πολύ μικρή επιβάρυνση, αφού από 10.000 έως 22.000 ευρώ το χρόνο η επιβάρυνση είναι, μέσος όρος, 80 ευρώ. Έχουμε ελάφρυνση των μεσαίων εισοδημάτων από 28.000 μέχρι 43.000 ευρώ, αφού ακόμα και 400 ευρώ λιγότερα καλούνται να πληρώσουν μισθωτοί. Και υπάρχει επιβάρυνση για τα μεγάλα εισοδήματα, πάνω από 50.000 ευρώ, έως και 5% τους εισοδήματός τους. Συνολικά για μισθωτούς και συνταξιούχους υπάρχει εξορθολογισμός και προοδευτική επιβάρυνση ανάλογα με τα εισοδήματα.Το 92% των φορολογουμένων μόνο από επιχειρηματική δραστηριότητα έως 32.000 ευρώ θα πληρώσει λιγότερο φόρο, μέχρι και 700 ευρώ λιγότερα! Υπάρχει, δηλαδή, σημαντική ελάφρυνση στα μικρά και μικρομεσαία εισοδήματα.Το 71% των φορολογουμένων με εισόδημα από επιχειρήσεις και μισθούς να πληρώσει λιγότερο φόρο. Και σ’ αυτή την κατηγορία υπάρχει ελάφρυνση για τα χαμηλότερα εισοδήματα.6. Στο ασφαλιστικό δεν θα υπάρξει καμιά μείωση των κύριων συντάξεων, ενώ έχει συμφωνηθεί και το ύψος της εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ στα 20 χρόνια ασφάλισης και στα 346 ευρώ με 15 χρόνια, θα βαίνει αυξανόμενη, δηλαδή, κατά 2% τα τελευταία πέντε χρόνια. Κοντά σε συμφωνία είναι οι δύο πλευρές και για τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων με διαφωνία να καταγράφεται έντονα από το ΔΝΤ ως προς το ύψος των επικουρικών συντάξεων.
7. Να σημειωθεί ότι τα προβλεπόμενα μέτρα δεν είναι απαραίτητο να υλοποιηθούν όλα. Αν η ελληνική οικονομία πάει καλύτερα δεν θα χρειαστεί ούτε να νομοθετηθούν. Και αυτό δεν είναι απίθανο να συμβεί.
8. Η ύφεση το 2015, για παράδειγμα, αποδείχτηκε οριακή και κατά πολύ μικρότερη όλων των προβλέψεων. Το πραγματικό ΑΕΠ μειώθηκε μόλις κατά 0,2% κι όχι κατά 7% όπως λανθασμένα καταστροφολογούσαν η Ν.Δ. και οι προσκείμενοι σ’ αυτήν αναλυτές. Να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ, μόλις τον Οκτώβριο του 2015, προέβλεπε ύφεση 2,3 % για το 2015, ενώ τελικά ήταν μόλις -0,2%! Δεν είναι, βέβαια, οι μοναδικές λάθος εκτιμήσεις του ΔΝΤ. Όλες οι προβλέψεις του για την ύφεση έπεσαν έξω από την πρώτη χρονιά της κρίσης!
Έτος Πρόβλεψη ΔΝΤ Πραγματικότητα
2010 -4,0% -5%
2011 -2,6% -7,1%
2012 +1,1% -6,6%
2013 +2,1% -3,3%
2015 -2,3% -0,2%
9. Το ίδιο λάθος εκτιμήσεις κάνει και με το πρωτογενές πλεόνασμα. Το 2015 η σημερινή κυβέρνηση πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα από 0,2% έως 0,4%, ενώ το πρόγραμμα προέβλεπε πρωτογενές έλλειμμα 0,25%. Η συγκυβέρνηση Ν.Δ./ΠΑΣΟΚ είχε στόχο το 2014 πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ και τελικά επετεύχθη 0,4%. Η διαφορά ύψους -2 δισ. ευρώ θα είχε ως συνέπεια την λήξη επιπρόσθετων μέτρων το 2015 για την κάλυψη του κενού, ενώ την ίδια χρονιά, με βάση το προηγούμενο πρόγραμμα της κυβέρνησης Ν.Δ./ΠΑΣΟΚ, θα έπρεπε να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3% που σήμαινε πρακτικά και άλλα μέτρα.
10. Είναι φανερό ότι το ΔΝΤ την περίοδο 2010-2014 έκανε ευνοϊκότερες εκτιμήσεις, ακριβώς επειδή ήθελε να δικαιολογήσει την βιωσιμότητα του προγράμματος στο οποίο συμμετείχε. Από το 2015, (3ο πρόγραμμα), κάνει διαρκώς δυσμενέστερες προβλέψεις προφανώς για να δικαιολογήσει την απουσία του.
''The New Daily Mail''
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ