2016-04-12 18:27:54
Φωτογραφία για «ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΤΗΚΑΝ» ΚΥΡΙΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΑ 384 ΕΥΡΩ
Διευκρινίσεις για το τι διασφαλίστηκε στις επαφές με το κουαρτέτο, παρά το γεγονός ότι δεν έκλεισε η συμφωνία, έδωσε το υπουργείο Εργασίας. Στη σχετική ανακοίνωση σημειώνει ότι διασφαλίσθηκε η προστασία των κύριων συντάξεων, όπως και η εθνική σύνταξη στα 384 ευρώ και ποσοστά αναπλήρωσης κοντά σε αυτά της αρχικής κυβερνητικής πρότασης.

Σχετικά με τις επικουρικές συντάξεις, ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια στις συζητήσεις με το κουαρτέτο, το υπουργείο επισημαίνει ότι: «Καμιά επικουρική σύνταξη συνταξιούχου με μεσαία ή μικρά εισοδήματα δεν πρόκειται να μειωθεί. Δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για περικοπές από το πρώτο ευρώ είναι απολύτως αναληθή». Επίσης, χαρακτηρίζει ανακριβείς και τις πληροφορίες ότι θα κοπεί το ΕΚΑΣ, «για να κλείσει η συμφωνία». «Επισημαίνεται ότι η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι το 2019 αποτελεί πρόβλεψη του ν. 4336/2015 ψηφισμένη και από Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ''Ποτάμι''. Ακριβώς για την προστασία των φτωχών συνταξιούχων η μεταρρύθμιση προέβλεψε την καθιέρωση της Εθνικής Σύνταξης. Εν όψει όλων των παραπάνω, αποτελεί απολύτως εφικτό στόχο το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης μέχρι το Eurogroup και η ολοκλήρωση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, που αποτελεί σημαντική θεσμική τομή ισονομίας και κοινωνικής δικαιοσύνης».


Οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές θα επανεκκινήσουν την ερχόμενη Δευτέρα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες η ''κόκκινη γραμμή'' του υπουργείου Εργασίας, μετά τις παραχωρήσεις στις οποίες προχώρησε προκειμένου να κατευνάσει τις αντιδράσεις των θεσμών και κυρίως του ΔΝΤ, είναι να μην γίνει καμία μείωση στο άθροισμα συντάξεων, κύριων και επικουρικών, έως και τα 1.300 ευρώ. Η λύση αναζητήθηκε μέσα από δέσμη μέτρων που περιλαμβάνει μείωση επικουρικών συντάξεων κατά περίπου 300 εκατ. ευρώ, αύξηση των εισφορών, κατά 1,5 μονάδα για 3 χρόνια ή κατά 1 μονάδα για 6 χρόνια και αξιοποίηση - εκποίηση μέρους της περιουσίας του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), που εκτιμάται κοντά στα 2,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, προκειμένου οι εκπρόσωποι των δανειστών να δεχθούν την αύξηση των εισφορών που απέρριπταν όλο το προηγούμενο διάστημα, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δεν απέκλειε το ενδεχόμενο να μειωθεί περισσότερο η δαπάνη για το ΕΚΑΣ εντός του 2017. Να σημειωθεί ότι το ΕΚΑΣ θα καταργηθεί τυπικά έως τον Απρίλιο του 2019, όπως προβλέπει το 3ο Μνημόνιο. Αυτό που δεν απέκλειε, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εργασίας, είναι η προσαρμογή να είναι μεγαλύτερη εντός του επόμενου έτους. 

Υπενθυμίζεται ακόμη πως το Σάββατο, η κυβέρνηση κατέθεσε νέα πρόταση για τους συντελεστές αναπλήρωσης βάσει των οποίων θα υπολογίζονται οι νέες συντάξεις, η οποία έγινε αποδεκτή από τους θεσμούς. Για 40 χρόνια ασφάλισης, το συνολικό ποσοστό αναπλήρωσης της ανταποδοτικής σύνταξης ανέρχεται σε 40,7%. Στην ανταποδοτική σύνταξη θα προστίθεται η Εθνική, που για 20 χρόνια ασφάλισης συμφωνήθηκε στα 384 ευρώ. Για κάθε ένα χρόνο κάτω των 20 και έως τα 15 έτη ασφάλισης, η Εθνική Σύνταξη θα μειώνεται κατά 2%, ώστε να μην πέφτει κάτω από 345 ευρώ.

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ