2016-04-14 01:14:47
Φωτογραφία για Αξιολόγηση 28/4 ή έως 15/5 - Με υποσχετική το χρέος που θα εξεταστεί έως το τέλος του 2016 μέσω ... της β΄ αξιολόγησης
Στο χρέος η Ελλάδα μπορεί να πάρει μια φόρμουλα λύσης αλλά μέσω μιας υποσχετικής που θα συνδεθεί με το χρέος

Μια νέα διάσταση στο θρίλερ αξιολόγηση και πορεία της ελληνικής οικονομίας δίνουν γερμανικές πηγές με τις οποίες συνομίλησε το bankingnews.gr.

Με βάση αξιόπιστες πηγές «η αξιολόγηση θα κλείσει, δεν θα φθάσει τον Ιούλιο που προφανώς θα προκαλούσε σοβαρό πρόβλημα στην ελληνική οικονομία. 

Η αξιολόγηση θα κλείσει έως τις 28 Απριλίου ή το πολύ έως τις 15 Μαΐου του 2016.

Η αξιολόγηση θα συμπεριλαμβάνει μέτρα περίπου 6 με 6,2 δισεκ. έχουν αναφερθεί 6,6 δισεκ. ή και 7 δισεκ. αλλά σίγουρα δεν θα είναι 5,4 δισεκ. που έχει αναφέρει η ελληνική κυβέρνηση.

Στην δεύτερη αξιολόγηση του Οκτωβρίου του 2016 θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι μπορεί να προστεθούν και νέα μέτρα, οδηγώντας τον συνολικό πήχη των μέτρων στα 7 δισεκ. αλλά αυτό θα συμβεί τον Οκτώβριο του 2016. 


Ο βασικός στόχος πλέον είναι να υπάρξει ένας συμβιβασμός μεταξύ της απαίτησης για μέτρα και μεταρρυθμίσεις και του χρέους.

Όλοι έχουν ξεκαθαρίσει, συμφωνήσει και πλήρως αποδεχθεί ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Αξιολόγηση χωρίς ΔΝΤ δεν πρόκειται να κλείσει αυτό είναι βέβαιο.

Η αξιολόγηση θα είναι σύμφωνη με όλο το κουαρτέτο.

Όμως η Γερμανία έχει ξεκαθαρίσει και αυτό το έχει αναφέρει δύο φορές εσχάτως ο W. Schaeuble ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ ότι δεν εξετάζεται αναδιάρθρωση χρέους.

Από την άλλη όμως η Γερμανία θέλει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά το ΔΝΤ επιμένει για το ελληνικό χρέος.

Ποια είναι η λύση; 

Τα μέτρα θα ψηφιστούν και έναντι αυτών η Ελλάδα θα πάρει μια ΥΠΟΣΧΕΤΙΚΗ θα πάρει δηλαδή μια υπόσχεση ότι μέχρι το τέλος του 2016 θα έχει συμφωνηθεί η φόρμουλα αναδιάρθρωσης χρέους. 

Η υποσχετική μπορεί να μην ακούγεται ως καλή πολιτικά αλλά είναι το μέγιστο που θα δεχθεί η Γερμανία έναντι του ΔΝΤ»

Ρωτήσαμε τι θα περιλαμβάνει η λύση για το χρέος;

«Η λύση για το ελληνικό χρέος θα περιλαμβάνει τις εξής πιθανές παραμέτρους.

Έχει οριστικά αποκλειστεί το haircut.

Έχει οριστικά αποκλειστεί η μετατροπή των κυμαινομένων επιτοκίων σε σταθερά. 

Άμεση μείωση επιτοκίων δεν θα υπάρξει αλλά μπορεί να υπάρξει ένα πλαφόν στην περίπτωση που αρχίσουν μετά από χρόνια να αυξάνονται τα επιτόκια της ΕΚΤ. 

(Το τελευταίο δάνειο είχε επιτόκιο 1% και τα παλαιότερα δάνεια κατά μέσο όρο 1,6%).

Θα υπάρξει μια φόρμουλα επιμήκυνσης reprofiling, η Ελλάδα ζητάει 30 χρόνια και μάλλον θα λάβει 10 ή 17,5 χρόνια δηλαδή ο μέσος όρος από 32,4 χρόνια θα φθάσει έως τα 50 χρόνια. 

Επίσης μια άλλη λύση θα ήταν η σύνδεση της αποπληρωμής του χρέους με το ΑΕΠ αλλά δεν έχει προσδιοριστεί ποιο ποσοστό ΑΕΠ θα αποτελεί το σημείο αναφοράς, θα είναι π.χ. 0,5% ή 1% ή όταν η Ελλάδα βρίσκεται σε ύφεση;»

Να σημειωθεί ότι ο Regling ο επικεφαλής του ESM τόνισε πρόσφατα ότι οι πιθανές επιλογές για την ελάφρυνση θα εστιάσουν στον ανασχεδιασμό του (reprofiling), μεταθέτοντας την αποπληρωμή του χρέους και των τόκων στο μέλλον και επιμηκύνοντας τις περιόδους χάριτος.

Μία άλλη επιλογή, σημείωσε, μπορεί να είναι η σύνδεση των αποπληρωμών χρέους με το ελληνικό ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν), ώστε η χώρα να αποπληρώνει περισσότερο χρέος, αν η οικονομία της πηγαίνει καλά και να αποπληρώνει λιγότερο στην αντίθετη περίπτωση. 

Το μέγεθος της ελάφρυνσης χρέους, πρόσθεσε, θα εξαρτηθεί από τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, όπως θα εκτιμηθούν στο τέλος των συζητήσεων και οι οποίες θα επηρεασθούν τόσο από παράγοντες που ελέγχονται από την κυβέρνηση - όπως ο προϋπολογισμός - όσο και από άλλους παράγοντες που δεν είναι στον έλεγχό της, όπως ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων.

Το συμπέρασμα 

Η αξιολόγηση θα κλείσει 28 Απριλίου ή έως 15 Μαΐου γιατί κανείς δεν θα θέλει ανοικτό το ελληνικό ζήτημα λόγω δημοψηφίσματος στην Βρετανία για το Brexit στις 23 Ιουνίου.

Ωστόσο στο χρέος η Ελλάδα μπορεί να πάρει μια φόρμουλα λύσης αλλά μέσω μιας υποσχετικής ότι αν η δεύτερη αξιολόγηση είναι επιτυχής τότε έως το τέλος του 2016 θα έχει συμφωνηθεί η φόρμουλα λύση για το χρέος.

Οι δανειακές υποχρεώσεις και οι λήξεις ομολόγων της Ελλάδος έως τον Ιούλιο του 2018 

www.bankingnews.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ