2016-04-22 16:57:39
Δεκαέξι υπερπτήσεις μέσα σε τέσσερις μέρες στις Οινούσσες,αλλά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχοντας στο πλάϊ του τον ΓΓ του ΝΑΤΟ είπε ότι “δεν θα ανεχθούμε τέτοιες συμπεριφορές”. Τα όρια της ανοχής μας είναι πολύ ελαστικά.Τουλάχιστον…Για να μην αναφέρουμε και τις υπερπτήσεις των Σκοπιανών.
Ο Στόλντεμπεργκ ως συνήθως δεν είπε ούτε λέξη για την συμπεριφορά τρομοκράτη που επιδεικνύει η Τουρκία στο Αιγαίο. Είπε κι εδώ στην Ελλάδα ότι είμαστε στη πρώτη γραμμή του προσφυγικού. Ότι είπε και στην Τουρκία. Σ΄ αυτή τη πρώτη γραμμή δεν χωράμε και οι δύο. Αλλά σ΄ αυτό θα επανέλθουμε σε επόμενο άρθρο μας.
Με λίγα λόγια “νατοϊκά καθρεφτάκια” ιθαγενείς Οι δηλώσεις Τσίπρα-Στόλντεμπεργκ:
Συζητήσαμε, ειδικότερα, για την προσφυγική/μεταναστευτική κρίση αλλά και για τις προκλήσεις που την συνοδεύουν.
Τονίσαμε τον κεντρικό ρόλο που έχει η Ελλάδα, τόσο σε επίπεδο υποδοχής, όσο και ασφάλειας, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτού του διεθνούς και ευρωπαϊκού ζητήματος.
Συμφωνήσαμε ότι η κρίση αυτή – με τις προεκτάσεις που ενδέχεται να έχει σε βάθος χρόνου για όλη τη Μεσόγειο και την Ευρώπη – απαιτεί την συστράτευση όλων των διαθέσιμων μέσων και δυνατοτήτων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών του ΝΑΤΟ.
Συμφωνήσαμε, παράλληλα, στη σημασία της δραστηριοποίησης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στον εντοπισμό των δικτύων διακινητών στα παράλια της Τουρκίας και στην υποβοήθηση των τουρκικών αρχών για την εξάρθρωσή τους, πάντοτε μέσα στο πλαίσιο του απόλυτου σεβασμού προς το διεθνές δίκαιο.
Καλωσορίσαμε, παράλληλα, τη σημαντική μείωση των ροών στην επικίνδυνη δίοδο του Αιγαίου.
Όπως τόνισα, η Ελλάδα έχει καταβάλει και θα συνεχίσει να καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε η νατοϊκή δράση να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά να συμβάλλει και στην ανάπτυξη ενός κλίματος συνεργασίας με την γείτονα χώρα, προς αυτήν την κατεύθυνση.
Αυτός είναι ο μόνος στόχος της νατοϊκής παρουσίας και δράσης στο Αιγαίο.
Δυστυχώς, όμως, ενώ αυτό έχει καταστεί καταρχήν εφικτό στο πλαίσιο των συμφωνιών ΕΕ-Τουρκίας – και σήμερα βλέπουμε τα πρώτα απτά αποτελέσματα μιας θετικής συνεργασίας – θεωρώ ότι έχουμε ακόμα σημαντικό δρόμο να διανύσουμε σε σχέση με την δράση του ΝΑΤΟ και την αποτελεσματικότητα της δράσης αυτής στο Αιγαίο.
Κυρίως δε, ως προς την πρόσβαση και την ανάπτυξη των δυνατοτήτων της νατοϊκής δύναμης στο σύνολο του επιχειρησιακού χώρου.
Είναι σαφές ότι τα εμπόδια στα οποία αναφέρομαι, προκύπτουν από τις μονομερείς αξιώσεις και θέσεις της Τουρκίας. Αξιώσεις και θέσεις που, δυστυχώς, εκφράζονται και με αύξηση της παραβατικής πτητικής δραστηριότητας της γειτονικής χώρας στον εναέριο χώρο μας.
Είναι σαφές ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχθεί ή να ανεχθεί οποιεσδήποτε ενέργειες που παρεμβαίνουν, ή που αμφισβητούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, που προσδιορίζονται σαφώς από τις Διεθνείς Συνθήκες και από το Διεθνές Δίκαιο.
Όπως, επίσης, είναι σαφές ότι δεν θα σταματήσουμε, παράλληλα, και τις κοινές μας προσπάθειες να καταστήσουμε αυτήν την συμφωνία ακόμα πιο αποτελεσματική στην βάση, βεβαίως, του αμοιβαίου σεβασμού.
Σε κάθε περίπτωση, η επιτυχής συμβολή του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, στην βάση ενός κλίματος σεβασμού της αρχής καλής γειτονίας μεταξύ των μελών του, είναι απαραίτητη προκειμένου και το ίδιο το ΝΑΤΟ να αναδείξει την αξιοπιστία του και την αποτελεσματικότητά του.
Αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα που κρίνεται όχι μόνο στην Ανατολική Ευρώπη, στη Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά και στο Αιγαίο.
Συζητήσαμε, επίσης, με τον Γενικό Γραμματέα, για την Σύνοδο της Βαρσοβίας, τις αποφάσεις που θα ληφθούν εκεί, για την προώθηση της Μακροπρόθεσμης Προσαρμογής της Συμμαχίας.
Πιστεύω ότι πρέπει όλοι να γινόμαστε σοφότεροι , να μαθαίνουμε από τα λάθη του παρελθόντος.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι κρίσεις στη Συρία, στο Ιράκ και στη Λιβύη, με την εξάπλωση της τρομοκρατικής δράσης, καθώς και η κατάσταση στο Αφγανιστάν, είναι λογικό να μας προβληματίζουν.
Εκτιμούμε δε, ως απαραίτητη, τη συνεκτική, συνεργατική προσέγγιση με βασικούς περιφερειακούς δρώντες και την αξιοποίηση των υφισταμένων μηχανισμών εταιρικής συνεργασίας που έχει αναπτύξει το ΝΑΤΟ στην περιοχή, ιδίως δε του “Μεσογειακού Διαλόγου”.
Συζητήσαμε επίσης για τα μέτρα διασφάλισης της αμυντικής ικανότητας των μελών του ΝΑΤΟ.
Τόνισα στον Γενικό Γραμματέα ότι κάθε κράτος-μέλος έχει δικαίωμα να εγείρει τις ανησυχίες του στον τομέα της ασφάλειας και το ΝΑΤΟ έχει την υποχρέωση να ανταποκριθεί σε αυτές, προασπίζοντας- την ίδια στιγμή- την ειρήνη και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.
Στο πλαίσιο αυτό και στο πνεύμα αυτό, υποστηρίζουμε την παροχή διασφαλίσεων σύμφωνα με τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών , τις πρόνοιες της Συνθήκης της Ουάσιγκτον και σε συμβατότητα με την Ιδρυτική Πράξη ΝΑΤΟ-Ρωσίας.
Ενόψει της Συνόδου ΝΑΤΟ-Ουκρανίας που θα πραγματοποιηθεί στη Βαρσοβία, συζητήσαμε για την κατάσταση στην Ουκρανία, καθώς και τη σημασία που έχει η διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στη χώρα, στην βάση της Συμφωνίας του Μινσκ.
Επεσήμανα, παράλληλα, ότι θεωρούμε αναγκαία την διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας με τη Ρωσία, προκειμένου να διευκολυνθεί η καλύτερη κατανόηση των εκατέρωθεν απόψεων, με στόχο, πάντοτε, την αποκλιμάκωση της κρίσης.
Η ευρωπαϊκή ασφάλεια άλλωστε, δεν μπορεί να εμπεδωθεί δίχως τη συνεργασία με τη Ρωσία, ιδιαίτερα δε για την αντιμετώπιση των διεθνών και περιφερειακών προκλήσεων.
Στο πλαίσιο αυτό, τόνισα την ικανοποίησή μας για την σύγκληση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας, εξέλιξη που μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην Ευρώπη.
Ως προς τις σχέσεις του ΝΑΤΟ με την Ευρωπαϊκή Ένωση επεσήμανα ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει εποικοδομητικά κάθε πρόταση που θα διευκολύνει την προώθηση της πρακτικής συνεργασίας ανάμεσα στους δυο Οργανισμούς, πάντοτε με απόλυτο σεβασμό στην εκατέρωθεν αυτονομία λήψης αποφάσεων των δύο οργανισμών και με κατηγορηματική απόρριψη οποιουδήποτε αποκλεισμού έναντι των κρατών-μελών της ΕΕ.
Υπογράμμισα τέλος, στο πλαίσιο αυτό, την ιδιαίτερη σημασία της συνεργασίας της FRONTEX με τις νατοϊκές δυνάμεις, στο Αιγαίο. Στο Αιγαίο, όπου, κύριε Γενικέ Γραμματέα, κρίνεται αυτές τις μέρες η δυνατότητα να έχουμε μια αποτελεσματική αντιμετώπιση μιας κρίσης διεθνών διαστάσεων, της προσφυγικής κρίσης, αλλά ταυτόχρονα κρίνεται και η δυνατότητα να αναπτύξουμε τη συνεργασία και το διάλογο σε μια περίοδο που οι κρίσεις στην Ευρώπη είναι αρκετές. Δεν χρειαζόμαστε κι άλλες κρίσεις.
Χρειάζεται να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τις κρίσεις. Και πιστεύω ότι η Ελλάδα, παρότι επωμίστηκε ένα μεγάλο βάρος, -έχει ταυτόχρονα να αντιμετωπίσει και την οικονομική κρίση και την προσφυγική κρίση- γίνεται μέρα με τη μέρα από μέρος του προβλήματος, μέρος της λύσης. Και είμαι ιδιαίτερα ευτυχής να πω, ότι μέχρι σήμερα έχουμε καταφέρει να αντιμετωπίσουμε με αποτελεσματικότητα, σε συνεργασία με τους εταίρους μας στην Ευρώπη, την προσφυγική κρίση, βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από την οριστική έξοδο από την οικονομική κρίση και, άρα, μπορούμε να παίξουμε έναν ιδιαίτερα εποικοδομητικό ρόλο και στην αντιμετώπιση σε ευρωπαϊκό και σε διεθνές επίπεδο της κρίσης ασφαλείας, που, ευτυχώς, δεν αφορά τη χώρα μας, -ή, μάλλον, δεν έχει επίκεντρο την χώρα μας, την αφορά με την ευρύτερη έννοια.
ΓΙΕΝΣ ΣΤΟΛΤΕΝΜΠΕΡΓΚ: Κύριε πρωθυπουργέ, κύριε Τσίπρα, χαίρομαι που βρίσκομαι και πάλι σήμερα εδώ, στην Αθήνα, όπου σας συναντώ και ευχαριστώ για τη θερμή υποδοχή που επιφυλάξατε σε μένα και στην αντιπροσωπεία μου.
Είχαμε ουσιαστικές συνομιλίες για παρά πολλά θέματα. Συζητήσαμε πώς το ΝΑΤΟ προσαρμόζεται σε ένα νέο περιβάλλον ασφαλείας, που έχει περισσότερες προκλήσεις, απέναντι σε μια Ρωσία που θέλει να επιβληθεί περισσότερο και στη Ουκρανία, έχουμε βία, αναταραχές, στο Νότο, στη Συρία, στο Ιράκ και σε όλη την περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Θα ήθελα να σας συγχαρώ για την σθεναρή δέσμευση σας και, επίσης, για το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ εδώ και δεκαετίες. Χαιρόμαστε για αυτό, για την συνεργασία την ποία έχουμε στα πλαίσια της συμμαχίας με όλους τους συμμάχους και, βεβαίως, με τη χώρα σας, ιδιαίτερα.
Χαίρομαι λοιπόν για αυτή την ευκαιρία που μου δόθηκε, να συζητήσω μαζί σας όλα αυτά τα σημαντικά θέματα.
Η Ελλάδα βρίσκεται στο πρώτο μέτωπο, στην πρωτοπορία, σχετικά με την μεταναστευτική κρίση και την προσφυγική κρίση. Έχετε δεχθεί εδώ δεκάδες χιλιάδες άτομα. Το ΝΑΤΟ βρίσκεται στο Αιγαίο επειδή η Ελλάδα, η Γερμανία και η Τουρκία ζήτησαν την βοήθεια μας, προκειμένου να αναχαιτιστούν οι ροές των διακινητών. Εμείς ανταποκριθήκαμε σε αυτή την έκκληση και τα πλοία του ΝΑΤΟ, τώρα, παρέχουν πληροφορίες, σε πραγματικό χρόνο, στις ακτοφυλακές της Ελλάδας και της Τουρκίας όπως και στη FRONTEX της ΕΕ.
Χθες επισκέφθηκα τη ναυαρχίδα του ΝΑΤΟ, της ναυτικής δύναμης που αναπτύσσεται στο Αιγαίο και είδα ότι η συλλογικές μας προσπάθειες κάνουν την διαφορά. Υπήρξε σημαντική μείωση του αριθμού των ατόμων που μεταφέρονται από την Τουρκία στην Ελλάδα, το ΝΑΤΟ βοηθά να αντιμετωπιστούν οι εγκληματικές συμμορίες και τα κυκλώματα, να προστατευθούν τα σύνορα και να διασωθούν ζωές. Το ΝΑΤΟ συνεργάζεται πιο στενά από ποτέ με την ΕΕ και χαιρετίζω αυτή την ενισχυμένη συνεργασία με την ΕΕ στο Αιγαίο. Χρειάζεται να παραμείνουμε συστρατευμένοι, δεσμευμένοι και ευχαριστώ την Ελλάδα που έχει συμβάλει με πλοία στην ανάπτυξη μας στο Αιγαίο και την εξαίρετη συνεργασία και συντονισμό μεταξύ του ΝΑΤΟ, της Ελλάδας και της ΕΕ και της Τουρκίας.
Το ΝΑΤΟ, επίσης, βοηθά στην αντιμετώπιση των αιτιών της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης, υπό την έννοια ότι βοηθά ορισμένες χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής να γίνουν ισχυρότερες στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και να γίνουν πιο σταθερές. Αυτό το μήνα αρχίσαμε εκπαίδευση αξιωματικών του Ιράκ και, επίσης, είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε τη Λιβύη.
Χαιρετίζουμε τη δημιουργία νέας κυβέρνησης εθνικής ενότητας στη Λιβύη. Έχουμε σαφή εντολή από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων ούτως ώστε να είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε τη νέα κυβέρνηση της Λιβύης, εάν αυτό μας ζητηθεί από την κυβέρνηση της Λιβύης.
Επίσης συζητήσαμε τη πρόκληση της Ρωσίας που θέλει να επιβληθεί όλο και περισσότερο στο θέμα της Ουκρανίας και το ΝΑΤΟ και ακολουθεί μια διπλή οδό αποτροπής και πολιτικού διαλόγου.
Απαντώντας στη δράση της Ρωσίας, αυξήσαμε τη συλλογική μας άμυνα, όχι για να προκαλέσουμε μια σύγκρουση, αλλά για να προλάβουμε να αποτρέψουμε μια σύγκρουση και να κρατήσουμε τους πολίτες μας ασφαλείς. Ότι κάνουμε είναι αμυντικό και πλήρως συμβατό με τις διεθνείς μας υποχρεώσεις. Αλλά σε εποχές έντασης, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να έχουμε ανοικτές τις πόρτες του πολιτικού διαλόγου για να αποφύγουμε επεισόδια και να μειώσουμε τις απειλές και τους κινδύνους, και αυτό έχει πράξει το ΝΑΤΟ, αυτή στη βδομάδα στη συνάντηση με τη Ρωσία. Όπως αποδεικνύει αυτή η συνάντηση, δεν υπάρχει καμία αντίφαση ανάμεσα στην ισχυρή αμυντική δύναμη, διότι τότε μπορούμε να έχουμε έναν καλό πολιτικό διάλογο. Δεν υπάρχει αντίφαση μεταξύ των δύο. Όλα αυτά τα θέματα θα είναι στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής τον Ιούλιο στη Βαρσοβία και χαίρομαι που θα σας ξανασυναντήσω και πάλι εκεί και θα εξακολουθήσουμε να αναπτύσσουμε τις απαντήσεις του ΝΑΤΟ σε ένα περιβάλλον ασφάλειας που έχει όλο και περισσότερες προκλήσεις.
Η Ελλάδα συμβάλλει σημαντικά, δαπανώντας πάνω από 2% του ΑΕΠ της για την άμυνα και εκτιμούμε τις προσπάθειες αυτές. Εκτιμώ επίσης και την ισχυρή σας δέσμευση για συνεργασία μέσα στο πλαίσιο της Συμμαχίας.
Κύριε Πρωθυπουργέ, κύριε Αλέξη Τσίπρα, ευχαριστώ για την δέσμευση σας και ευχαριστώ που με δεχτήκατε εδώ σήμερα, εμένα και την αντιπροσωπεία μου.
ΠΗΓΗ: http://www.militaire.gr/nato%CF%8A%CE%BA%CE%AC-%CE%BA%CE%B1%CE%B8%CF%81%CE%B5%CF%86%CF%84%CE%AC%CE%BA%CE%B9%CE%B1-%CF%83%CE%B5-%CE%B9%CE%B8%CE%B1%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CE%B5%CE%AF%CF%82-%CE%BF%CE%B9-%CE%B4%CE%B7%CE%BB%CF%8E/
kranos
Ο Στόλντεμπεργκ ως συνήθως δεν είπε ούτε λέξη για την συμπεριφορά τρομοκράτη που επιδεικνύει η Τουρκία στο Αιγαίο. Είπε κι εδώ στην Ελλάδα ότι είμαστε στη πρώτη γραμμή του προσφυγικού. Ότι είπε και στην Τουρκία. Σ΄ αυτή τη πρώτη γραμμή δεν χωράμε και οι δύο. Αλλά σ΄ αυτό θα επανέλθουμε σε επόμενο άρθρο μας.
Με λίγα λόγια “νατοϊκά καθρεφτάκια” ιθαγενείς Οι δηλώσεις Τσίπρα-Στόλντεμπεργκ:
Συζητήσαμε, ειδικότερα, για την προσφυγική/μεταναστευτική κρίση αλλά και για τις προκλήσεις που την συνοδεύουν.
Τονίσαμε τον κεντρικό ρόλο που έχει η Ελλάδα, τόσο σε επίπεδο υποδοχής, όσο και ασφάλειας, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτού του διεθνούς και ευρωπαϊκού ζητήματος.
Συμφωνήσαμε ότι η κρίση αυτή – με τις προεκτάσεις που ενδέχεται να έχει σε βάθος χρόνου για όλη τη Μεσόγειο και την Ευρώπη – απαιτεί την συστράτευση όλων των διαθέσιμων μέσων και δυνατοτήτων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών του ΝΑΤΟ.
Συμφωνήσαμε, παράλληλα, στη σημασία της δραστηριοποίησης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στον εντοπισμό των δικτύων διακινητών στα παράλια της Τουρκίας και στην υποβοήθηση των τουρκικών αρχών για την εξάρθρωσή τους, πάντοτε μέσα στο πλαίσιο του απόλυτου σεβασμού προς το διεθνές δίκαιο.
Καλωσορίσαμε, παράλληλα, τη σημαντική μείωση των ροών στην επικίνδυνη δίοδο του Αιγαίου.
Όπως τόνισα, η Ελλάδα έχει καταβάλει και θα συνεχίσει να καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε η νατοϊκή δράση να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά να συμβάλλει και στην ανάπτυξη ενός κλίματος συνεργασίας με την γείτονα χώρα, προς αυτήν την κατεύθυνση.
Αυτός είναι ο μόνος στόχος της νατοϊκής παρουσίας και δράσης στο Αιγαίο.
Δυστυχώς, όμως, ενώ αυτό έχει καταστεί καταρχήν εφικτό στο πλαίσιο των συμφωνιών ΕΕ-Τουρκίας – και σήμερα βλέπουμε τα πρώτα απτά αποτελέσματα μιας θετικής συνεργασίας – θεωρώ ότι έχουμε ακόμα σημαντικό δρόμο να διανύσουμε σε σχέση με την δράση του ΝΑΤΟ και την αποτελεσματικότητα της δράσης αυτής στο Αιγαίο.
Κυρίως δε, ως προς την πρόσβαση και την ανάπτυξη των δυνατοτήτων της νατοϊκής δύναμης στο σύνολο του επιχειρησιακού χώρου.
Είναι σαφές ότι τα εμπόδια στα οποία αναφέρομαι, προκύπτουν από τις μονομερείς αξιώσεις και θέσεις της Τουρκίας. Αξιώσεις και θέσεις που, δυστυχώς, εκφράζονται και με αύξηση της παραβατικής πτητικής δραστηριότητας της γειτονικής χώρας στον εναέριο χώρο μας.
Είναι σαφές ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχθεί ή να ανεχθεί οποιεσδήποτε ενέργειες που παρεμβαίνουν, ή που αμφισβητούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, που προσδιορίζονται σαφώς από τις Διεθνείς Συνθήκες και από το Διεθνές Δίκαιο.
Όπως, επίσης, είναι σαφές ότι δεν θα σταματήσουμε, παράλληλα, και τις κοινές μας προσπάθειες να καταστήσουμε αυτήν την συμφωνία ακόμα πιο αποτελεσματική στην βάση, βεβαίως, του αμοιβαίου σεβασμού.
Σε κάθε περίπτωση, η επιτυχής συμβολή του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, στην βάση ενός κλίματος σεβασμού της αρχής καλής γειτονίας μεταξύ των μελών του, είναι απαραίτητη προκειμένου και το ίδιο το ΝΑΤΟ να αναδείξει την αξιοπιστία του και την αποτελεσματικότητά του.
Αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα που κρίνεται όχι μόνο στην Ανατολική Ευρώπη, στη Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά και στο Αιγαίο.
Συζητήσαμε, επίσης, με τον Γενικό Γραμματέα, για την Σύνοδο της Βαρσοβίας, τις αποφάσεις που θα ληφθούν εκεί, για την προώθηση της Μακροπρόθεσμης Προσαρμογής της Συμμαχίας.
Πιστεύω ότι πρέπει όλοι να γινόμαστε σοφότεροι , να μαθαίνουμε από τα λάθη του παρελθόντος.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι κρίσεις στη Συρία, στο Ιράκ και στη Λιβύη, με την εξάπλωση της τρομοκρατικής δράσης, καθώς και η κατάσταση στο Αφγανιστάν, είναι λογικό να μας προβληματίζουν.
Εκτιμούμε δε, ως απαραίτητη, τη συνεκτική, συνεργατική προσέγγιση με βασικούς περιφερειακούς δρώντες και την αξιοποίηση των υφισταμένων μηχανισμών εταιρικής συνεργασίας που έχει αναπτύξει το ΝΑΤΟ στην περιοχή, ιδίως δε του “Μεσογειακού Διαλόγου”.
Συζητήσαμε επίσης για τα μέτρα διασφάλισης της αμυντικής ικανότητας των μελών του ΝΑΤΟ.
Τόνισα στον Γενικό Γραμματέα ότι κάθε κράτος-μέλος έχει δικαίωμα να εγείρει τις ανησυχίες του στον τομέα της ασφάλειας και το ΝΑΤΟ έχει την υποχρέωση να ανταποκριθεί σε αυτές, προασπίζοντας- την ίδια στιγμή- την ειρήνη και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.
Στο πλαίσιο αυτό και στο πνεύμα αυτό, υποστηρίζουμε την παροχή διασφαλίσεων σύμφωνα με τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών , τις πρόνοιες της Συνθήκης της Ουάσιγκτον και σε συμβατότητα με την Ιδρυτική Πράξη ΝΑΤΟ-Ρωσίας.
Ενόψει της Συνόδου ΝΑΤΟ-Ουκρανίας που θα πραγματοποιηθεί στη Βαρσοβία, συζητήσαμε για την κατάσταση στην Ουκρανία, καθώς και τη σημασία που έχει η διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στη χώρα, στην βάση της Συμφωνίας του Μινσκ.
Επεσήμανα, παράλληλα, ότι θεωρούμε αναγκαία την διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας με τη Ρωσία, προκειμένου να διευκολυνθεί η καλύτερη κατανόηση των εκατέρωθεν απόψεων, με στόχο, πάντοτε, την αποκλιμάκωση της κρίσης.
Η ευρωπαϊκή ασφάλεια άλλωστε, δεν μπορεί να εμπεδωθεί δίχως τη συνεργασία με τη Ρωσία, ιδιαίτερα δε για την αντιμετώπιση των διεθνών και περιφερειακών προκλήσεων.
Στο πλαίσιο αυτό, τόνισα την ικανοποίησή μας για την σύγκληση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας, εξέλιξη που μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην Ευρώπη.
Ως προς τις σχέσεις του ΝΑΤΟ με την Ευρωπαϊκή Ένωση επεσήμανα ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει εποικοδομητικά κάθε πρόταση που θα διευκολύνει την προώθηση της πρακτικής συνεργασίας ανάμεσα στους δυο Οργανισμούς, πάντοτε με απόλυτο σεβασμό στην εκατέρωθεν αυτονομία λήψης αποφάσεων των δύο οργανισμών και με κατηγορηματική απόρριψη οποιουδήποτε αποκλεισμού έναντι των κρατών-μελών της ΕΕ.
Υπογράμμισα τέλος, στο πλαίσιο αυτό, την ιδιαίτερη σημασία της συνεργασίας της FRONTEX με τις νατοϊκές δυνάμεις, στο Αιγαίο. Στο Αιγαίο, όπου, κύριε Γενικέ Γραμματέα, κρίνεται αυτές τις μέρες η δυνατότητα να έχουμε μια αποτελεσματική αντιμετώπιση μιας κρίσης διεθνών διαστάσεων, της προσφυγικής κρίσης, αλλά ταυτόχρονα κρίνεται και η δυνατότητα να αναπτύξουμε τη συνεργασία και το διάλογο σε μια περίοδο που οι κρίσεις στην Ευρώπη είναι αρκετές. Δεν χρειαζόμαστε κι άλλες κρίσεις.
Χρειάζεται να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τις κρίσεις. Και πιστεύω ότι η Ελλάδα, παρότι επωμίστηκε ένα μεγάλο βάρος, -έχει ταυτόχρονα να αντιμετωπίσει και την οικονομική κρίση και την προσφυγική κρίση- γίνεται μέρα με τη μέρα από μέρος του προβλήματος, μέρος της λύσης. Και είμαι ιδιαίτερα ευτυχής να πω, ότι μέχρι σήμερα έχουμε καταφέρει να αντιμετωπίσουμε με αποτελεσματικότητα, σε συνεργασία με τους εταίρους μας στην Ευρώπη, την προσφυγική κρίση, βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από την οριστική έξοδο από την οικονομική κρίση και, άρα, μπορούμε να παίξουμε έναν ιδιαίτερα εποικοδομητικό ρόλο και στην αντιμετώπιση σε ευρωπαϊκό και σε διεθνές επίπεδο της κρίσης ασφαλείας, που, ευτυχώς, δεν αφορά τη χώρα μας, -ή, μάλλον, δεν έχει επίκεντρο την χώρα μας, την αφορά με την ευρύτερη έννοια.
ΓΙΕΝΣ ΣΤΟΛΤΕΝΜΠΕΡΓΚ: Κύριε πρωθυπουργέ, κύριε Τσίπρα, χαίρομαι που βρίσκομαι και πάλι σήμερα εδώ, στην Αθήνα, όπου σας συναντώ και ευχαριστώ για τη θερμή υποδοχή που επιφυλάξατε σε μένα και στην αντιπροσωπεία μου.
Είχαμε ουσιαστικές συνομιλίες για παρά πολλά θέματα. Συζητήσαμε πώς το ΝΑΤΟ προσαρμόζεται σε ένα νέο περιβάλλον ασφαλείας, που έχει περισσότερες προκλήσεις, απέναντι σε μια Ρωσία που θέλει να επιβληθεί περισσότερο και στη Ουκρανία, έχουμε βία, αναταραχές, στο Νότο, στη Συρία, στο Ιράκ και σε όλη την περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Θα ήθελα να σας συγχαρώ για την σθεναρή δέσμευση σας και, επίσης, για το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ εδώ και δεκαετίες. Χαιρόμαστε για αυτό, για την συνεργασία την ποία έχουμε στα πλαίσια της συμμαχίας με όλους τους συμμάχους και, βεβαίως, με τη χώρα σας, ιδιαίτερα.
Χαίρομαι λοιπόν για αυτή την ευκαιρία που μου δόθηκε, να συζητήσω μαζί σας όλα αυτά τα σημαντικά θέματα.
Η Ελλάδα βρίσκεται στο πρώτο μέτωπο, στην πρωτοπορία, σχετικά με την μεταναστευτική κρίση και την προσφυγική κρίση. Έχετε δεχθεί εδώ δεκάδες χιλιάδες άτομα. Το ΝΑΤΟ βρίσκεται στο Αιγαίο επειδή η Ελλάδα, η Γερμανία και η Τουρκία ζήτησαν την βοήθεια μας, προκειμένου να αναχαιτιστούν οι ροές των διακινητών. Εμείς ανταποκριθήκαμε σε αυτή την έκκληση και τα πλοία του ΝΑΤΟ, τώρα, παρέχουν πληροφορίες, σε πραγματικό χρόνο, στις ακτοφυλακές της Ελλάδας και της Τουρκίας όπως και στη FRONTEX της ΕΕ.
Χθες επισκέφθηκα τη ναυαρχίδα του ΝΑΤΟ, της ναυτικής δύναμης που αναπτύσσεται στο Αιγαίο και είδα ότι η συλλογικές μας προσπάθειες κάνουν την διαφορά. Υπήρξε σημαντική μείωση του αριθμού των ατόμων που μεταφέρονται από την Τουρκία στην Ελλάδα, το ΝΑΤΟ βοηθά να αντιμετωπιστούν οι εγκληματικές συμμορίες και τα κυκλώματα, να προστατευθούν τα σύνορα και να διασωθούν ζωές. Το ΝΑΤΟ συνεργάζεται πιο στενά από ποτέ με την ΕΕ και χαιρετίζω αυτή την ενισχυμένη συνεργασία με την ΕΕ στο Αιγαίο. Χρειάζεται να παραμείνουμε συστρατευμένοι, δεσμευμένοι και ευχαριστώ την Ελλάδα που έχει συμβάλει με πλοία στην ανάπτυξη μας στο Αιγαίο και την εξαίρετη συνεργασία και συντονισμό μεταξύ του ΝΑΤΟ, της Ελλάδας και της ΕΕ και της Τουρκίας.
Το ΝΑΤΟ, επίσης, βοηθά στην αντιμετώπιση των αιτιών της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης, υπό την έννοια ότι βοηθά ορισμένες χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής να γίνουν ισχυρότερες στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και να γίνουν πιο σταθερές. Αυτό το μήνα αρχίσαμε εκπαίδευση αξιωματικών του Ιράκ και, επίσης, είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε τη Λιβύη.
Χαιρετίζουμε τη δημιουργία νέας κυβέρνησης εθνικής ενότητας στη Λιβύη. Έχουμε σαφή εντολή από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων ούτως ώστε να είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε τη νέα κυβέρνηση της Λιβύης, εάν αυτό μας ζητηθεί από την κυβέρνηση της Λιβύης.
Επίσης συζητήσαμε τη πρόκληση της Ρωσίας που θέλει να επιβληθεί όλο και περισσότερο στο θέμα της Ουκρανίας και το ΝΑΤΟ και ακολουθεί μια διπλή οδό αποτροπής και πολιτικού διαλόγου.
Απαντώντας στη δράση της Ρωσίας, αυξήσαμε τη συλλογική μας άμυνα, όχι για να προκαλέσουμε μια σύγκρουση, αλλά για να προλάβουμε να αποτρέψουμε μια σύγκρουση και να κρατήσουμε τους πολίτες μας ασφαλείς. Ότι κάνουμε είναι αμυντικό και πλήρως συμβατό με τις διεθνείς μας υποχρεώσεις. Αλλά σε εποχές έντασης, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να έχουμε ανοικτές τις πόρτες του πολιτικού διαλόγου για να αποφύγουμε επεισόδια και να μειώσουμε τις απειλές και τους κινδύνους, και αυτό έχει πράξει το ΝΑΤΟ, αυτή στη βδομάδα στη συνάντηση με τη Ρωσία. Όπως αποδεικνύει αυτή η συνάντηση, δεν υπάρχει καμία αντίφαση ανάμεσα στην ισχυρή αμυντική δύναμη, διότι τότε μπορούμε να έχουμε έναν καλό πολιτικό διάλογο. Δεν υπάρχει αντίφαση μεταξύ των δύο. Όλα αυτά τα θέματα θα είναι στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής τον Ιούλιο στη Βαρσοβία και χαίρομαι που θα σας ξανασυναντήσω και πάλι εκεί και θα εξακολουθήσουμε να αναπτύσσουμε τις απαντήσεις του ΝΑΤΟ σε ένα περιβάλλον ασφάλειας που έχει όλο και περισσότερες προκλήσεις.
Η Ελλάδα συμβάλλει σημαντικά, δαπανώντας πάνω από 2% του ΑΕΠ της για την άμυνα και εκτιμούμε τις προσπάθειες αυτές. Εκτιμώ επίσης και την ισχυρή σας δέσμευση για συνεργασία μέσα στο πλαίσιο της Συμμαχίας.
Κύριε Πρωθυπουργέ, κύριε Αλέξη Τσίπρα, ευχαριστώ για την δέσμευση σας και ευχαριστώ που με δεχτήκατε εδώ σήμερα, εμένα και την αντιπροσωπεία μου.
ΠΗΓΗ: http://www.militaire.gr/nato%CF%8A%CE%BA%CE%AC-%CE%BA%CE%B1%CE%B8%CF%81%CE%B5%CF%86%CF%84%CE%AC%CE%BA%CE%B9%CE%B1-%CF%83%CE%B5-%CE%B9%CE%B8%CE%B1%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CE%B5%CE%AF%CF%82-%CE%BF%CE%B9-%CE%B4%CE%B7%CE%BB%CF%8E/
kranos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ (VIDEO & PHOTOS)
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Τι ισχύει με τους κεντρικούς αμυντικούς του Ολυμπιακού
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ