2016-04-25 17:06:07
Φωτογραφία για Καταιγίδα αντιλαϊκών φόρων
Στο νομοσχέδιο που έδωσαν σε «διαβούλευση» την περασμένη Τρίτη οι Τσακαλώτος-Κατρούγκαλος δεν υπάρχει λέξη για τους έμμεσους φόρους, οι οποίοι μαζί με τις όποιες περικοπές δαπανών θα πρέπει να καλύψουν το ένα τρίτο του «πακέτου» της τρέχουσας αξιολόγησης (1% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 1,8 δισ. ευρώ). Λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση του νομοσχέδιου-μαϊμού (μαϊμού, γιατί ακόμα δεν είναι συμφωνημένο με το κουαρτέτο/τρόικα), όμως, διέρρευσε από το υπουργείο Οικονομικών ότι «έκλεισε η αύξηση του ΦΠΑ από 23% σε 24%».

Από κυβερνητικής πλευράς λένε πως απ' αυτό το μέτρο φιλοδοξούν να μαζέψουν 400-500 εκατ. ευρώ. Δεν ξέρουμε αν το κουαρτέτο θα συμφωνήσει σ' αυτό το ποσό ή αν θα το υπολογίσει χαμηλότερα. Από την άλλη, ξέρουμε πως δεν πρόκειται να μαζέψουν αυτό το ποσό. Ο λαός θα σφίξει κι άλλο το ζωνάρι, οι «μαύρες» συναλλαγές θα αυξηθούν, το αποτέλεσμα θα είναι κάτω από τους σχεδιασμούς τους. Σημασία, όμως, έχει το γεγονός ότι για μια ακόμα φορά χώνουν το χέρι τους στην τσέπη κάθε εργαζόμενου για να του πάρουν και το τελευταίο σεντ που του απέμεινε.


Από το 2010 μέχρι το 2016 ο ΦΠΑ, ο αντιλαϊκότερος έμμεσος φόρος, σχεδόν διπλασιάστηκε. Ιδού εν συντομία η ιστορία αυτής της ληστείας.

♦ Μέχρι τον Απρίλη του 2010, υπήρχαν δύο συντελεστές ΦΠΑ: 9% και 19%. Τον Απρίλη του 2010, λίγο πριν το πρώτο Μνημόνιο, οι συντελεστές αυξήθηκαν σε 10% και 20%.

♦ Τον Ιούλη του 2010, με την πρώτη αξιολόγηση από την τρόικα, οι συντελεστές αυξήθηκαν ξανά σε 11% και 21%.

♦ Το Γενάρη του 2011 νέα αύξηση, κατά δύο μονάδες αυτή τη φορά. Οι συντελεστές διαμορφώθηκαν σε 13% και 23%.

♦ Το Σεπτέμβρη του 2011 μεταφέρθηκαν μια σειρά προϊόντα και υπηρεσίες από το 13% στο 23%.

♦ Τον Ιούλη του 2015, οι Τσιπροκαμμένοι συνέχισαν και ολοκλήρωσαν το έργο των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων, μεταφέροντας την πλειοψηφία των προϊόντων και υπηρεσιών που είχαν απομείνει στο 13% (ακόμα και όλα τα συσκευασμένα τρόφιμα), στο 23%.

♦ Τώρα, ολοκληρώνουν το έργο τους, αυξάνοντας αυτόν τον συντελεστή στο 24%, ενώ κυκλοφορούν φήμες ότι θα καταργήσουν το χαμηλό συντελεστή του 6% (βιβλία, εφημερίδες κτλ.) οπότε όλα τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που φορολογούνται μ' αυτόν θα πάνε αυτόματα στο 13%.

Και βέβαια, η φοροληστεία δεν τελειώνει με την αύξηση του ΦΠΑ. Μένουν ακόμα 1,3 με 1,4 δισ. για να καλυφθεί το 1% των δημοσιονομικών μέτρων, όπως τα λέει ο Τσακαλώτος. Ποιοι άλλοι έμμεσοι φόροι θα αυξηθούν και ποιες δαπάνες θα κοπούν;

Μέχρι στιγμής, ακούμε μόνο διαρροές. Πότε για αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα τσιγάρα, πότε για αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, πότε για ειδικό τέλος στο πετρέλαιο κίνησης κτλ. Ολες αυτές οι διαρροές γίνονται από κυβερνητικά στελέχη, με σκοπό να προετοιμάσουν τον ελληνικό λαό για την ανάγκη να παρθούν κάποια «επώδυνα» μέτρα. Το μόνο που προσπαθούν ν' αποφύγουν σ' αυτή τη φάση είναι η αύξηση του ΦΠΑ στα τιμολόγια της ΔΕΗ, η οποία είναι πιθανό να περάσει στα μέτρα-καβάτζα που υποχρεωτικά πρέπει να νομοθετήσουν, για να εφαρμοστούν αν δεν βγει ακριβώς ο λογαριασμός των μέτρων που θα εφαρμοστούν άμεσα.

Χαράτσωμα των φτωχότερων

Αντίθετα με τους έμμεσους φόρους, για τους οποίους τηρούν σιγήν ιχθύος, στο νομοσχέδιο-μαϊμού περιέλαβαν τις νέες ρυθμίσεις στην άμεση φορολογία. Ο πίνακας της «Καθημερινής», στον οποίο είχε παραπέμψει ο Τσακαλώτος (τον δημοσιεύσαμε στο προηγούμενο φύλλο μας), επιβεβαιώθηκε πλήρως, δείγμα του ότι ο ίδιος ο Τσακαλώτος τον διέρρευσε στην εν λόγω αστική φυλλάδα.

Ο πέλεκυς πέφτει βαρύς στα κεφάλια χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων, ενώ μπορεί να πέσει πιο βαρύς, αν πέσει κι άλλο το αφορολόγητο, όπως ζητάει το κουαρτέτο. Χωρίς να δένουμε κόμπο ό,τι γράφεται στο νομοσχέδιο-μαϊμού, αφού ακόμα δεν έχει επέλθει συμφωνία, σημειώνουμε πως το σύστημα της άμεσης φορολογίας γίνεται ακόμα πιο αντιλαϊκό.

♦ Η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, που υποτίθεται ότι μπήκε έκτακτα μέχρι το 2014 και επεκτάθηκε - πάλι έκτακτα - και στο 2015, γίνεται μόνιμη και ενσωματώνεται στη φορολογική κλίμακα.

♦ Τα εισοδήματα από ενοίκια φορολογούνται με νέα κλίμακα: με 15% (αντί για 11%) το εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και με 35% (αντί για 33%) το εισόδημα από 12.001 μέχρι 35.000 ευρώ, ενώ προστέθηκε και συντελεστής 45% για εισόδημα από 35.001 ευρώ και πάνω. Τα… ισοδύναμα που (υποτίθεται ότι) θα βρίσκονταν, για να μην θεσπιστεί αυτή η μνημονιακή υποχρέωση, δε βρέθηκαν. Απλά, οι συριζαίοι κορόιδεψαν τον ελληνικό λαό από τον περασμένο Οκτώβρη (όταν απέσυραν τη σχετική διάταξη) μέχρι τώρα. Εμείς σημειώνουμε πως όσο πιο χαμηλό είναι το εισόδημα τόσο μεγαλύτερη θα είναι η φορολογική επιβάρυνση.

♦ Τέλος, η φορολογία εισοδήματος στοχεύει τα πιο χαμηλά εισοδήματα, μέσω της μείωσης του αφορολόγητου. Ενας μισθωτός ή συνταξιούχος με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ (αυτό σημαίνει 715 ευρώ το μήνα καθαρά) θα πληρώσει ένα επιπλέον κατοστάρικο φόρο, αν το αφορολόγητο παραμείνει στα περίπου 9.100 ευρώ και δεν κατέβει κι άλλο. Μετά υπάρχει ένα αλαλούμ, όπως γράφαμε την προηγούμενη εβδομάδα, αφού υπάρχουν περιοχές εισοδήματος για τις οποίες ο φόρος αυξάνεται, κάποιες άλλες (υψηλότερες) για τις οποίες ο φόρος μειώνεται.

♦ Σε ό,τι αφορά τους αυταπασχολούμενους, υπάρχει μια μικρή μείωση (σε σχέση με το 2015) του άμεσου φόρου για τα εισοδήματα μέχρι 30.000 ευρώ. Το ίδιο και για τους αγρότες, για τα εισοδήματα μέχρι 15.000 ευρώ. Αυτό προφανώς επιλέχτηκε προκειμένου να εξισορροπηθεί κάπως το άγριο χαράτσι με τις ασφαλιστικές εισφορές.

Επαναλαμβάνουμε, ότι δεν παίρνουμε τοις μετρητοίς αυτές τις ρυθμίσεις. Οταν υπάρξει νομοσχέδιο προς ψήφιση και όχι προς άσκηση δημαγωγίας, μόνο τότε θα είμαστε σίγουροι. Σε κάθε περίπτωση, όμως, αυτοί που παριστάνουν τους προστάτες των φτωχών και τους φορείς της κοινωνικής δικαιοσύνης, κάνουν τη φορολογία πιο αντιλαϊκή, και στους έμμεσους και στους άμεσους φόρους.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ