2016-04-28 18:15:14
Φωτογραφία για Το 2020 η ηλεκτρική σύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο
Δύο καλώδια θα συνδέουν σε λίγα χρόνια την – ηλεκτρικά απομονωμένη σήμερα - Κρήτη με την ηπειρωτική Ελλάδα, όπως προβλέπει στο 10ετές πρόγραμμα έργων ο Διαχειριστής του Ηλεκτρικού Συστήματος της χώρας (ΑΔΜΗΕ).

Το πρώτο έργο, η λεγόμενη «μικρή διασύνδεση», πρόκειται να συνδέσει την Κρήτη με την Πελοπόννησο. Θα είναι ένα καλώδιο εναλλασσόμενου ρεύματος ισχύος 2χ150 ΚV σε μήκος περί τα 120 χιλιόμετρα και θα ποντίζεται από το ακρωτήριο Μαλέας της Λακωνίας για να φτάσει στον υφιστάμενο υποσταθμό στα Χανιά.

Σύμφωνα με το «σφιχτό» χρονοδιάγραμμα του ΑΔΜΗΕ μπορεί να κατασκευαστεί μέχρι τον Ιανουάριο του 2020 και να τεθεί σε λειτουργία το πρώτο εξάμηνο του ίδιου χρόνου. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 325,9 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την περιγραφή του έργου, στο δίκτυο της Πελοποννήσου θα απαιτηθούν έργα αναβάθμισης υφιστάμενων γραμμών μεταφοράς και κατασκευή νέας γραμμής μήκους 44 χιλιομέτρων. Στην Κρήτη, θα απαιτηθεί επίσης η κατασκευή νέας υπόγειας γραμμής μεταφοράς από το σημείο προσαιγιάλωσης, έως τον υποσταθμό Χανίων μήκους 34 χιλιομέτρων.


Σημειώνεται ότι με τη λύση αυτή, θα καλυφθεί μέρος μόνο των ηλεκτρικών φορτίων του νησιού, ενώ θα συνεχίσουν να λειτουργούν ορισμένες από τις υφιστάμενες πετρελαϊκές μονάδες του νησιού. Ωστόσο προκρίνεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως και από τον ΑΔΜΗΕ, επειδή μπορεί να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα και να μειώσει έστω και μερικώς, τις επιβαρύνσεις των καταναλωτών όλης της χώρας από τα τέλη για τις λεγόμενες Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας.

Η κατασκευή και λειτουργία του δεύτερου έργου, της λεγόμενης «μεγάλης διασύνδεσης» των 700 μεγαβάτ, προγραμματίζεται να γίνει σε δύο φάσεις. Συγκεκριμένα, με τη μισή δυναμικότητα να λειτουργήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2022 και με πλήρη ισχύ το 2024. Ο προϋπολογισμός φτάνει τα 700 εκατομμύρια ευρώ.

Η μεγάλη διασύνδεση, θα γίνει με δύο καλώδια συνεχούς ρεύματος που θα ξεκινούν από το κέντρο της Κρήτης και πιθανότητα από την Κορακιά Λινοπεραμάτων με κατάληξη στην Αττική, πιθανότητα στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης στη λίμνη Κουμουνδούρου. Η απόσταση που θα καλύψουν τα καλώδια ανέρχεται σε περίπου 340 χιλιόμετρα, ενώ η ισχύς τους ανέρχεται σε 700 μεγαβάτ (2Χ350).
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ