2016-05-03 17:29:08
Φωτογραφία για Τι θα γίνει με τα 500ευρα – Ποιο το κόστος της πιθανής κατάργησης
Κρίσιμη συνεδρίαση στις 4 Μαΐου από την ΕΚΤ, που θα κρίνει το μέλλον του χαρτονομίσματος Tην μοίρα των χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ αναμένεται να καθορίσει η ΕΚΤ στη συνεδρίαση της 4ης Μαίου, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ήδη από το Φεβρουάριο το μέλος της ΕΚΤ Μ. Κερέ είχε δηλώσει πώς η ΕΚΤ εξετάζει την σταδιακή κατάργηση του 500ευρου, καθώς η χρήση του συνδέεται με εγκληματικές δραστηριότητες

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η τρέχουσα αντίληψη στην ΕΚΤ είναι πως ο ευκολότερος τρόπος για να καταργηθεί είναι απλώς να σταματήσει να παράγεται και η φθορά λόγω χρόνου να… αναλάβει τα υπόλοιπα.

Μια τέτοια κίνηση θα εξαιρούσε το 500ευρώ από τις νέες εκδόσεις χαρτονομισμάτων, ανέφερε αξιωματούχος της ΕΚΤ.

Ωστόσο η ΕΚΤ ζυγίζει και τα κόστη μιας τέτοιας ενέργειας. Η Κεντρική Τράπεζα θα έπρεπε να επιταχύνει την παραγωγή χαρτονομισμάτων 50, 100 και 200 ευρώ, όμως κάτι τέτοιο δεν είναι τόσο απλό, αφού η παραγωγή χαρτονομισμάτων προσχεδιάζεται αρκετά χρόνια πριν. Παράλληλα υπάρχει υψηλή επιβάρυνση από το κόστος μεταφοράς και τα logistics.


Σύμφωνα με εκτιμήσεις από την κεντρική τράπεζα της Αυστρίας, η κατάργηση του 500ευρού θα κόστιζε 500-600 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρει το Bloomberg τις ισχυρότερες αντιδράσεις προβάλει η Γερμανία και μια σειρά βόρειων χωρών.

Από αυτά τα κράτη εκφράζονται φόβοι πως η κατάργηση του 500ευρου μπορεί να επηρεάσει περαιτέρω τα επιτόκια της ΕΚΤ, οδηγώντας τα χαμηλότερα και από το μηδενικό επίπεδο που βρίσκονται αυτή την περίοδο.

Το δημοσίευμα τονίζει ότι σε μια περίοδο που μόλις 3 στους δέκα Γερμανούς δείχνουν να εμπιστεύονται την πολιτική της ΕΚΤ, ο Μ. Ντράγκι πρέπει να επικοινώσει πολύ καλά την πρόθεση κατάργησης, ώστε να μην ανοίξει ακόμα ένα μέτωπο με το Βερολίνο.

Το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ χρησιμοποιείται ελάχιστα στις καθημερινές συναλλαγές. Στην Ισπανία έχει το προσωνύμιο Bin Laden, ενώ ο επικεφαλής της Europol ανέφερε πως εγκληματικά και τρομοκρατικά δίκτυα το προτιμούν.

Στην Ιταλία ανακυκλώνεται ελάχιστα στην «πραγματική» οικονομία μέσω συναλλαγών.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ