2016-05-07 20:21:25
Φωτογραφία για Μήπως κινδυνεύετε από οστεοπόρωση;
Ποιοι είναι οι πιο σημαντικοί παράγοντες κινδύνου, που μπορούν να μας βοηθήσουν να προβλέψουμε αν θα υποφέρουμε από οστεοπόρωση στο μέλλον; Ρίχνουμε μια ματιά, και κλείνουμε – σε κάθε περίπτωση – ένα ραντεβού με τον γιατρό μας, ώστε να μιλήσουμε για μεθόδους πρόληψης, αλλά και μικρές αλλαγές που μπορούμε να κάνουμε στην καθημερινή μας ζωή.

Είστε γυναίκα άνω των 50 ή άνδρας άνω των 70;

Η οστική πυκνότητα αρχίζει να χάνεται με την ηλικία. Υπολογίζεται ότι 1 στις 5 γυναίκες άνω των 50 έχουν οστεοπόρωση. Οι άνδρες άνω των 70, επίσης, βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο.

Είστε γυναίκα;

Οι γυναίκες, ειδικά μετά την εμμηνόπαυση, βρίσκονται σε πολύ αυξημένο κίνδυνο για οστεοπόρωση σε σχέση με τους άνδρες. Μέχρι την ηλικία των 65, οι άνδρες έχουν περίπου το 91% της οστικής τους πυκνότητας, ενώ οι γυναίκες το 74%. Γενικότερα, οι γυναίκες έχουν πιο λεπτά οστά, κάτι που τις καθιστά πιο ευαίσθητες στον κίνδυνο.


Έχετε οικογενειακό ιστορικό οστεοπόρωσης;

Δεν έχουν αναγνωριστεί ακόμα συγκεκριμένα γονίδια που μπορεί να επηρεάζουν τις πιθανότητές μας να πάσχουμε από οστεοπόρωση, αλλά υπολογίζεται πως η κληρονομικότητα παίζει ρόλο μέχρι και στο 80% των περιπτώσεων, ειδικά αν υπάρχει συγγενής πρώτου βαθμού που υπέφερε από την πάθηση.

Μπήκατε πρόωρα στην εμμηνόπαυση;

Οι γυναίκες που μπαίνουν πρόωρα στην εμμηνόπαυση (πριν κλείσουν τα 45, δηλαδή) ή που έχουν ασταθή κύκλο για μεγάλο χρονικό διάστημα, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο.

Ζείτε καθιστική ζωή;

Υπάρχουν ορισμένες ασκήσεις που μπορούν να ελαττώσουν τον κίνδυνο οστεοπόρωσης. Αυτές είναι οι ασκήσεις με βάρη, η ποδηλασία και το τρέξιμο, αλλά και ασκήσεις ισορροπίας, όπως η yoga. Μιλήστε με τον γιατρό σας για να ενημερωθείτε καλύτερα, και να σας προτείνει ποιες ασκήσεις είναι καλύτερες για τον οργανισμό σας.

Έχετε χαμηλό ανάστημα;

Οι άνδρες και οι γυναίκες που είναι κάτω του μεσαίου αναστήματος, ή που είναι χρόνια λιποβαρείς αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο.

Σας λείπουν μέταλλα και βιταμίνη D;

Αν η διατροφή σας δεν σας προσφέρει αρκετό ασβέστιο ή φώσφορο, η οστική σας πυκνότητα μπορεί να μειωθεί. Επιπλέον, η έλλειψη βιταμίνης D περιορίζει την απορρόφηση αυτών των δύο θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό. Οι άνθρωποι που πάσχουν από διατροφικές διαταραχές, όπως ανορεξία ή βουλιμία, και οι άνθρωποι που καταναλώνουν υπερβολικά πολύ καφέ ή αλκοόλ βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο.

Καπνίζετε;

Το κάπνισμα έχει αναγνωριστεί ως παράγοντας κινδύνου για την οστεοπόρωση. Βέβαια, απαιτούνται περισσότερες έρευνες για να εξακριβωθεί με ποιον ακριβώς τρόπο επηρεάζει την εμφάνιση της πάθησης. Το σίγουρο είναι πως το κάπνισμα ελαττώνει τα επίπεδα οιστρογόνων, κάτι που κάνει τα οστά πιο αδύναμα.

Πάσχετε από κάποια χρόνια πάθηση;

Οι ορμονικές ανισορροπίες που επηρεάζουν την οστική πυκνότητα και οι διαταραχές της πέψης που προκαλούν προβλήματα στην απορρόφηση θρεπτικών συστατικών μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο οστεοπόρωσης. Μερικές από αυτές τις παθήσεις είναι ο διαβήτης, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η κοιλιοκάκη και η νόσος του Κρον, όπως και πολλές άλλες.

Έχετε έλλειψη ορμονών;

Τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων στις γυναίκες και τεστοστερόνης στους άνδρες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο οστεοπόρωσης. Άλλες ορμονικές διαταραχές, όπως ο υπερθυρεοειδισμός, μπορούν να προκαλέσουν έλλειψη οστικής μάζας.

Χρησιμοποιείτε χρόνια κάποια φάρμακα;

Ορισμένες φαρμακευτικές αγωγές μπορούν να κάνουν τα οστά μας αδύναμα και να αυξήσουν τον κίνδυνο οστεοπόρωσης. Μερικά από αυτά είναι τα φάρμακα για τον καρκίνο του μαστού και του προστάτη, τα φάρμακα για τον θυρεοειδή, όπως και τα φάρμακα που καταστέλλουν τις κρίσεις επιληψίας.

Είστε καθηλωμένοι στο κρεβάτι;

Οι ασθενείς που είναι καθηλωμένοι στο κρεβάτι αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο οστεοπόρωσης. Οι γηραιότεροι άνθρωποι, και όσοι πάσχουν από παθήσεις που επηρεάζουν την ισορροπία – όπως νόσος του Πάρκινσον, ίλιγγοι και σύνδρομο κατάχρησης αλκοόλ – έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για πτώσεις που θα προκαλέσουν κάποιο κάταγμα.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ