2016-05-09 06:16:13
Φωτογραφία για «Παράνομοι» όσοι πολίτες της ΕΕ εργάζονται στη Βρετανία μετά το Brexit
Τα 3/4 των πολιτών της ΕΕ που εργάζονται σήμερα στη Βρετανία θα είναι παράνομοι εάν η χώρα εγκαταλείψει την Ένωση, καθώς δεν θα πληρούν τα κριτήρια της άδειας παραμονής που ισχύουν σήμερα για τους πολίτες εκτός ΕΕ.

Σύμφωνα με τη μελέτη που συνέταξε το Παρατηρητήριο Μετανάστευσης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης για λογαριασμό των FT, το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί στο 81% τον επόμενο Απρίλιο, όπου θα εφαρμοστούν οι νέοι, πιο αυστηροί κανονισμοί.

Κάποιοι κλάδοι θα πληγούν περισσότερο από τους άλλους, καθώς το 94% των Ευρωπαίων εργαζομένων που απασχολούνται στον κλάδο λιανικής, τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια θα θεωρούνται παράνομοι για εργασία στη Βρετανία, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμού. Το ποσοστό αυτό αγγίζει το 96% στον αγροτικό κλάδο.

Είναι κατανοητό ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η Βρετανία πιθανότατα θα τροποποιήσει τα κριτήρια εισδοχής μεταναστών στη χώρα, προβλέποντας ένα ειδικό καθεστώς για τους πολίτες της ΕΕ. Σύμφωνα με τους νομικούς εμπειρογνώμονες, μάλιστα, όσοι ήδη ζουν και εργάζονται στη χώρα στο πλαίσιο της ελεύθερης διακίνησης εντός της ΕΕ θα έχουν δικαίωμα να παραμένουν σε αυτή.


Τα αποτελέσματα της έρευνας, ωστόσο, αναδεικνύουν το σοβαρό πρόβλημα που θα έχουν οι εργοδότες εάν η βρετανική κυβέρνηση αποφασίσει να περιορίσει το ποσοστό των Ευρωπαίων εργαζομένων, όπως υπόσχονται οι υπέρμαχοι του Brexit. Όπως επισημαίνει ο συντάκτης της έρευνας, Carlos Vargas-Silva, «οι περισσότεροι κλάδοι στη αγορά εργασίας στελεχώνονται σε μεγάλο βαθμό από πολίτες της ΕΕ που έχουν μεταναστεύσει στη Βρετανία –κυρίως σε κλάδους χαμηλότερων απολαβών όπως είναι τα ξενοδοχεία και ο κλάδος της μεταποίησης».

«Ακόμη και εάν επανασχεδιαστεί το σύστημα της μετανάστευσης σε περίπτωση επικράτησης του “Όχι”, όποιο σύστημα και αν επιλεγεί, το οποίο θα βασίζεται στις δεξιότητες και τις απολαβές θα πλήξει σοβαρά αυτούς τους κλάδους», εξηγεί. Σε άλλους τομείς, όπως είναι οι κατασκευές, η ενέργεια και οι μεταφορές, τα 3/4 των εργαζομένων από την ΕΕ θα κριθούν παράνομοι με βάση τα κριτήρια που ισχύουν για τους υπόλοιπους μετανάστες σήμερα.

Από το αδιέξοδο δεν θα γλιτώσει ούτε ο τραπεζικός και χρηματοοικονομικός κλάδος –όπου εντάσσονται οι τράπεζες, οι επενδυτικές και συμβουλευτικές εταιρείες, αλλά και το προσωπικό καθαριότητας και φύλαξης, καθώς και υποστήριξης– όπου απασχολούνται σε ποσοστό 66% πολίτες από κράτη της ΕΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα, σήμερα υπάρχουν 2,2 εκατ. εργαζόμενοι στη Βρετανία, οι οποίοι αναλογούν μόλις στο 6,6% του εργατικού δυναμικού. Το συντριπτικό ποσοστό αυτών απασχολείται στον μεταποιητικό κλάδο και αναλογεί στο 10% του συνολικού εργατικού δυναμικού των 3 εκατ. ατόμων στη μεταποίηση. Περίπου 442.000 πολίτες της ΕΕ εργάζονται στον κλάδο λιανικής, τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια –ποσοστό που αναλογεί στο 8% των 5,7 εκατ. ατόμων του συνολικού δυναμικού. Στον χρηματοοικονομικό και τραπεζικό κλάδο εργάζονται σήμερα 360.000 Ευρωπαίοι πολίτες που αντιστοιχούν στο 6,8% του συνόλου.

Το σίγουρο είναι ότι η μετανάστευση είναι ένα από τα φλέγοντα ζητήματα που θα κρίνουν την έκβαση του δημοψηφίσματος στις 23 Ιανουαρίου και ένα από τα βασικά όπλα των υπερασπιστών της εξόδου από την ΕΕ.

Όσοι τάσσονται υπέρ του Brexit, όμως, θα ήταν σκόπιμο να αναλογιστούν πόσοι πολίτες της ΕΕ θα είναι διατεθειμένοι να μεταναστεύσουν στη Βρετανία για να συμβάλλουν με το ταλέντο τους στην ανάπτυξη της οικονομίας, εάν η χώρα βρεθεί εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ