2016-05-17 02:02:10
Φωτογραφία για Σε κίνδυνο ο άγιος Γεώργιος και το ενετικό κτίριο στο Ναύπλιο [video]
Στα νότια του Μητροπολιτικού ναού του Αγίου Γεωργίου σώζεται σε ερειπωμένη κατάσταση ένα μοναδικό διώροφο ενετικό κτίριο Αρχικά πρέπει να λειτούργησε ως Σχολείο , έδρα αδελφότητας καθολικών μοναχών. Το κτήριο αυτό έχει υποστεί μεγάλη φθορά από το πέρασμα του χρόνου και χρήζει άμεσης συντήρησης .Η οροφή  του έχει πέσει και οι τοίχοι του στηρίζονται σε δοκάρια τα οποία έχουν υποστεί φθορά. Η στατικότητα του κτηρίου αποτελεί  κίνδυνο για τους περαστικούς. Οι εργασίες αποκατάστασης των φθορών έχουν καθυστερήσει από την γραφειοκρατία των διαφόρων υπηρεσιών. Το εκκλησιαστικό συμβούλιο του Ιερού ναού του Αγίου Γεωργίου, στο οποίο ανήκει το ενετικό κτήριο, ζητά την άμεση  συντήρηση του κτηρίου γιατί κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.  Κατά την τελευταία πολιορκία του Ναυπλίου το 1823 τμήμα του κτηρίου πρέπει να καταστράφηκε και στη συνέχεια να επιδιορθώθηκε πρόχειρα. Εξαιρετικά σημαντικό, μεγάλο, τριώροφο κτήριο με εμφανή λιθοδομή, από τα παλαιότερα και αξιολογότερα του Ναυπλίου
. Κτίστηκε την περίοδο της Β’ Ενετοκρατίας (17ος αιώνας) και ανήκε σε μεγαλύτερο κτιριακό συγκρότημα, μαζί με το ναό του Αγίου Γεωργίου. Πρόκειται για τριώροφο οικοδόμημα σε σχήμα Γ, με εσωτερική τριγωνική αυλή που περιβάλλεται στο ισόγειο από ανοικτή στοά, και στους ορόφους από αντίστοιχους – πιθανότατα ανοικτούς αρχικά, κλειστούς διαδρόμους, που επικοινωνούν με το αίθριο με τοξωτά ανοίγματα.

ΣΟΒΑΡΕΣ ΦΘΟΡΕΣ ΣΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΝΑΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ

Μεγάλη φθορά έχει υποστεί εσωτερικά και εξωτερικά ο ιστορικός Μητροπολιτικός ναός του Αγίου Γεωργίου στην πόλη του Ναυπλίου. Στις  κολώνες που στηρίζουν το καθολικό του ναού  έχουν δημιουργηθεί μεγάλες ρωγμές. Τμήματα από τις αγιογραφίες έχουν πέσει. Εξωτερικά τα παλιά κεραμίδια της στέγης έχουν σπάσει και το νερό της βροχής μπαίνει στο εσωτερικό του ναού. Ο Ιερέας του ναού π. Ελευθέριος Μίχος τονίζει πως πρέπει να ξεκινήσει συντήρηση άμεσα, γιατί κινδυνεύει το κτήριο.  O ναός του Αγίου Γεωργίου είναι ένας από τους σημαντικότερους και παλαιότερους ναούς της πόλης, όπου έλαβαν χώρα σπουδαία γεγονότα της Ελληνικής ιστορίας. Χτίστηκε τον 16ου αιώνα, κατά τη διάρκεια της Πρώτης Eνετοκρατίας της πόλης, ενώ μετά την κατάληψη του Ναυπλίου από τους Τούρκους το 1540, ο ναός μετατράπηκε σε τζαμί.  Το 1686, όταν οι Bενετοί κατάφεραν να επανακτήσουν την πόλη, στον Άγιο Γεώργιο έγινε η υποδοχή του νικητή αρχιστράτηγου Φραντσέσκο Mοροζίνι και εδώ τελέστηκε  δοξολογία. Στη Δεύτερη Tουρκοκρατία η εκκλησία μετατράπηκε πάλι σε τζαμί και μετά την απελευθέρωση της πόλης, το 1822, ο Άγιος Γεώργιος περιήλθε στους Ορθοδόξους. O ναός είναι οικοδομημένος στον τύπο της βασιλικής με τρούλο και οι τοιχογραφίες φιλοτεχνήθηκαν στη δεύτερη ενετοκρατία, γύρω στις αρχές του 18ου αιώνα. Η παράσταση του Mυστικού Δείπνου  στο εσωτερικό του ναού αντιγράφει την πασίγνωστη σύνθεση του Ιταλού ζωγράφου Λεονάρντο ντα Bίντσι. Το 1823 οι τοιχογραφίες επιζωγραφίστηκαν από τον Δημήτριο Bυζάντιο. Στο ναό του Αγίου Γεωργίου τελέστηκαν οι κηδείες σπουδαίων μορφών της Ελληνικής Επανάστασης, όπως του Παλαιών Πατρών Γερμανού , του Δημήτριου Yψηλάντη που ενταφιάστηκε μάλιστα στο νάρθηκα του ναού. Eδώ τελέστηκε με κάθε μεγαλοπρέπεια και η κηδεία του δολοφονηθέντος Κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννη Καποδίστρια. Στο ναό του Αγίου Γεωργίου εισήλθε, μόλις αποβιβάστηκε στο Ναύπλιο, στις 25 Ιανουαρίου του 1833, ο πρώτος βασιλιάς της Ελλάδος, Όθωνας.
Tromaktiko
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ