2016-05-20 22:44:08
Φωτογραφία για Δηλώσεις ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου μετά τη συνάντησή του με τον Υπουργό Άμυνας της Μ. Βρετανίας Michael Fallon
«Με ιδιαίτερη χαρά καλωσορίζω στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τον Υπουργό Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, τον εξοχότατο κ. Michael Fallon με τον οποίο είχαμε μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση σχετικά με θέματα που απασχολούν την Ελλάδα και τη Μεγάλη Βρετανία, τόσο σε εθνικό επίπεδο, όσο και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου οι δύο χώρες είναι σύμμαχοι και εταίροι.

Καλωσορίζω όμως ιδιαίτερα έναν πολύ μεγάλο Φιλέλληνα, έναν πολιτικό που ποτέ δεν ξεχνά την Ελλάδα, τη Φιλοσοφία, τις αξίες του ελληνισμού στις δημόσιες ομιλίες του. Τον καλωσορίζω μετά από δεκαέξι χρόνια που ο Υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου είχε να επισκεφτεί τη χώρα μας.

Η συνάντησή μας πραγματοποιείται σε μία περίοδο που χαρακτηρίζεται από ένα μείγμα συμβατικών και μη προκλήσεων ασφαλείας για όλους μας, που απαιτεί συλλογική αντιμετώπιση λόγω ακριβώς της ιδιαιτερότητάς τους που υπερβαίνει στενά γεωγραφικά δεδομένα, εθνικά σύνορα και μεμονωμένες δυνατότητες κρατών, ακόμα και των πιο ισχυρών στον αμυντικό τομέα.


Στο πνεύμα αυτό, συζητήσαμε για τις επικείμενες σημαντικές συναντήσεις των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ και της Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας στη Βαρσοβία αλλά και τις περιφερειακές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Κατά την άποψή μας, ο ρόλος του ΝΑΤΟ θα πρέπει να είναι εκείνος της άμυνας και της αποτροπής έναντι απειλών, απ’ όπου και αν αυτές προέρχονται με την προϋπόθεση όμως μίας πειστικής αποτροπής που είναι η εσωτερική σύμπνοια και η εθνική ανθεκτικότητα της Συμμαχίας.

Αυτές μπορούν να επιτευχθούν μόνον μέσω του σεβασμού από τους Συμμάχους της Διεθνούς Νομιμότητας, της επικράτησης του διαλόγου έναντι των επικίνδυνων και ανούσιων στρατιωτικών αντιπαραθέσεων και με την επίδειξη αλληλεγγύης. Ουσιαστικά, ο υψηλός βαθμός σύμπνοιας και συνεργασίας μεταξύ των Συμμάχων είναι εκείνος που θα καθορίσει και το βαθμό δυνατότητας αποτροπής του συνόλου της Συμμαχίας.

Οι Σύμμαχοι, προχωρώντας προς το μέλλον, δεν θα πρέπει να ξεχνούν τα αξιακά θεμέλια πάνω στα οποία οικοδομήθηκε η Συμμαχία και ιδίως, το πρώτο άρθρο της Συνθήκης της Ουάσιγκτον. Στη βάση αυτού, έχουμε αναλάβει όλοι μας να λύνουμε τις όποιες διαφορές με ειρηνικά μέσα και να απέχουμε από απειλές ή χρήση βίας καθ’ οιονδήποτε τρόπο μη συμβατό με τις επιταγές της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών.

Αν θέλουμε το ΝΑΤΟ να προβάλλει προς τα έξω ένα ισχυρό ηθικό πλεονέκτημα, θα πρέπει εμείς οι Σύμμαχοι, πρώτοι από όλους, να ενστερνιζόμαστε τις θεμελιώδεις αρχές και να δρούμε βάσει αυτών. Ειδάλλως, θα υπονομεύουμε την αξιοπιστία της ίδιας της Συμμαχίας.

Μιλώντας για αλληλεγγύη θα φέρω το παράδειγμα της βρετανικής συνδρομής στη δραστηριότητα του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση των κυκλωμάτων διακινητών προσώπων από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά. Η Μεγάλη Βρετανία έχει διαθέσει ναυτικές μονάδες της προς ενίσχυση του έργου της νατοϊκής δύναμης και θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες προς τον Υπουργό αλλά και προς τα πληρώματα των βρετανικών σκαφών.

Καταφέραμε μαζί να σταματήσουμε όλο αυτό το κύμα των προσφύγων και των παράνομων μεταναστών που περνούσαν από τα παράλια της Μικράς Ασίας στα ελληνικά νησιά και αργότερα στη Δύση.

Πέραν όμως της συνεργασίας μας σε συλλογικό επίπεδο, συμφωνήσαμε ότι απαιτείται αναβάθμιση και της διμερούς μας συνεργασίας με ανταλλαγές απόψεων σε στρατηγικό επίπεδο, καθώς και σε συνέργειες σε επιχειρησιακό και τακτικό πλαίσιο.

Η ανταλλαγή εμπειριών, η επαύξηση της διαλειτουργικότητας μέσω των ασκήσεων και αμοιβαίας ανταλλαγής επιτελών στα πολυεθνικά στρατηγεία μας καθώς και η ενίσχυση των αμυντικών μας υποδομών, ιδιαίτερα στον τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας

είναι τομείς με σημαντική προστιθέμενη αξία.

Η επίσκεψη όμως, του Υπουργού προσλαμβάνει και την ιδιαίτερη διάσταση της επιτέλεσης ενός ιστορικού χρέους. Σε λίγες ώρες θα ταξιδέψει στην Κρήτη με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας για να αποδώσει την οφειλόμενη τιμή σε όσους έδωσαν τη ζωή τους στην ιστορική μάχη της Κρήτης, πριν από 75 χρόνια. Έλληνες, Βρετανοί, Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί υπερασπιστήκαμε μαζί, όχι απλά το έδαφος της Μεγαλονήσου της Κρήτης, αλλά πανανθρώπινες αξίες όπως την ελευθερία, την εθνική ανεξαρτησία, την κυριαρχία των δικαιωμάτων του ανθρώπου και κυρίως τη Δημοκρατία.

Μαζί αντιμετωπίσαμε, τότε, τον ολοκληρωτισμό, το ναζισμό, τη μισαλλοδοξία και την επιβουλή κατά των χωρών, των κοινωνιών, της εθνικής μας ταυτότητας και των παραδόσεών μας. Μαζί θα αντιμετωπίσουμε και πάλι τις σημερινές απειλές κατά των ιδανικών μας.

Ευχαριστώ Michael για την επίσκεψή σου και ελπίζω να σηματοδοτήσει την ακόμα πιο στενή συνεργασία Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου. Εξάλλου, η ιστορία απέδειξε ότι στις δύσκολες στιγμές είμαστε πάντοτε μαζί»
kranos
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ