2016-05-20 23:37:44
«Καλή σας ημέρα,
σε συνέχεια της χθεσινής ενημέρωσης σχετικά με τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης που διενεργούνται για την ανεύρεση του πολιτικού αεροσκάφους της Egypt Air θέλω να σας ενημερώσω για τις ενέργειες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο. Όπως σας είχα ανακοινώσει και χθες, την ευθύνη για το FIR Αθηνών έχουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις με συντονισμό από το ΕΚΣΕΔ και για την περιοχή του FIR Καΐρου την ευθύνη έχουν οι αιγυπτιακές αρχές, με τις οποίες συνεργαζόμαστε στενά προκειμένου να μπορέσουμε να συντονίσουμε την έρευνα και τη διάσωση.
Χθες, κατά τη διάρκεια της νύχτας, C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας συνέχισε την έρευνα και τη διάσωση, με χρήση φωτιστικών βομβών, στην περιοχή του FIR Αθηνών, η οποία βρίσκεται βόρεια και ανατολικά του δηλωμένου ως σημείου απώλειας σήματος του πολιτικού αεροσκάφους.
Σήμερα από το πρωί, C-130 συνεχίζει την έρευνα στη συγκεκριμένη περιοχή και η έρευνα επεκτείνεται δυτικότερα εντός του FIR Αθηνών. Στο C-130 συνδράμει Super Puma, το οποίο μετέβη στη συγκεκριμένη περιοχή, εναλλασσόμενο με ελικόπτερο S-70 του Πολεμικού Ναυτικού.
Το αεροσκάφος συντονισμού ΑΣΕΠΕ Erieye είναι στην περιοχή για air coordination εν αναμονή αφίξεως στην περιοχή των συμμαχικών μέσων που συμμετέχουν στην έρευνα και τη διάσωση και συγκεκριμένα το γαλλικό Falcon από τη Σούδα, το βρετανικό C-130 από την Κύπρο, το ιταλικό ATR-72 από το Ηράκλειο και αμερικανικά P-3 από τη Sigonella.
Χθες ενημερώθηκα από τον Στρατιωτικό Ακόλουθο της Γαλλίας ότι πλοίο ωκεανογραφικών μελετών βρίσκεται στην περιοχή και είναι στη διάθεση των δυνάμεων έρευνας και διάσωσης.
Όσον αφορά τα αποτελέσματα των ερευνών, πριν από λίγες ώρες είχαμε ενημέρωση από το ΕΚΣΕΔ της Αιγύπτου, όπως εξάλλου ανακοινώθηκε και στα μέσα ενημέρωσης, για τον εντοπισμό ενός ανθρωπίνου μέλους, δύο καθισμάτων και βαλιτσών στην περιοχή ακριβώς που γίνονταν οι έρευνες, λίγο νοτιότερα, από το σημείο απώλειας σήματος του αεροσκάφους.
Η συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται νοτιοανατολικά του σημείου απώλειας επαφής και βορειότερα από τη χθεσινή περιοχή ευρημάτων, για τα οποία όμως δεν επιβεβαιώθηκε ότι ανήκουν στο συγκεκριμένο αεροσκάφος. Οι έρευνες συνεχίζονται, υπάρχουν συμμαχικά αεροσκάφη τα οποία αυτή τη στιγμή φέρεται να έχουν εντοπίσει ευρήματα και σε άλλη περιοχή, δεν έχουμε όμως αυτή τη στιγμή καμία επίσημη ανακοίνωση, αν αυτά τα ευρήματα προέρχονται από το αιγυπτιακό αεροσκάφος.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα συνεχίσουν τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στο FIR Αθηνών και βεβαίως είναι στη διάθεση των αιγυπτιακών αρχών για την επέκταση αυτών των ερευνών μαζί με τις συμμαχικές δυνάμεις στην περιοχή του FIR Καΐρου.
Η Νατοϊκή βάση της Σούδας έχει δοθεί στη διάθεση των συμμαχικών δυνάμεων, όπως και το αεροδρόμιο της Σούδας και τα ελληνικά αεροδρόμια στην Κρήτη προκειμένου να συνδράμουν στις συμμαχικές δυνάμεις που συμμετέχουν στις έρευνες.
Είμαι στη διάθεσή σας για ερωτήσεις».
ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα ένα σχόλιο για την όλη διαδικασία που έχει γίνει από πλευράς Αιγυπτίων, δηλαδή βρέθηκαν ευρήματα, είναι το αεροσκάφος μετά από λίγη ώρα, δεν είναι αυτό το αεροσκάφος, αυτή η σύγχυση η οποία εν μέρει μεταδίδεται και σε μας αφού παίρνουμε πληροφορίες από τους Αιγύπτιους πως εξηγείται;
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αντιλαμβάνεστε ότι εμείς εμπλεκόμαστε μόνο στο θέμα της έρευνας και της διάσωσης πάνω στο οποίο υπάρχει άριστος συντονισμός με τις αιγυπτιακές αρχές. Τα θέματα της ανάλυσης των ευρημάτων δεν αποτελούν μέρος της δική μας αρμοδιότητας. Αν μας ζητείτο κάτι τέτοιο θα συνδράμαμε, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει ζητηθεί συμμετοχή της Ελλάδας σε τέτοιου είδους διαδικασία.
ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Μέχρι τώρα υπάρχει επικρατούσα άποψη για τα αίτια του ατυχήματος; Βέβαια, δεν έχουμε στοιχεία για τη μία ή την άλλη, αυτή η εικόνα επικρατεί. Ποια είναι η περισσότερο πιθανή;
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ακούμε και εμείς τις πληροφορίες που έρχονται κυρίως από τα μέσα ενημέρωσης, αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει η δυνατότητα εκτίμησης και δεν πρέπει να εμπλακούμε σε τέτοιες εκτιμήσεις, διότι θα πρέπει η Επιτροπή Διερεύνησης Ατυχημάτων να αφεθεί να κάνει τη δουλειά της. Εμείς έχουμε θέσει στη διάθεση της Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων και τους χάρτες και τα ηλεκτρονικά σήματα, τα οποία έχουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και από τα ραντάρ και από τις απεικονίσεις που είχαμε κατά τη διάρκεια της πορείας, αλλά και της απώλειας του σήματος του συγκεκριμένου αεροσκάφους. Πιστεύω ότι οι αρχές θα κάνουν την πρέπουσα ανακοίνωση όταν θα έχουν καταλήξει σε συγκεκριμένα ευρήματα.
ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Κύριε Υπουργέ, βάσει του δελτίου Τύπου το οποίο έχει εκδοθεί από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, η τελευταία προσπάθεια επικοινωνίας ήταν στις 03:27 και δεν απάντησε ούτε ο κυβερνήτης, ούτε ο συγκυβερνήτης του αεροσκάφους. Αυτό τι μπορεί να σημαίνει; Ότι μπορεί να του έχει συμβεί κάτι εντός του FIR Αθηνών πριν μπει στο FIR Καΐρου; Να συμπληρώσω, σε κατάσταση αβεβαιότητας μπαίνει δέκα λεπτά μετά, στις 03:37.
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αυτή είναι η διαδικασία που ακολουθείται. Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας έχει τις επαφές με τα πολιτικά αεροσκάφη. Όταν υπάρχει απώλεια επαφής και θεωρήσει μέσα στο προβλεπόμενο από τις διαδικασίες χρονικό διάστημα ότι αποτελεί πλέον προς έρευνα η απώλεια του σήματος του αεροσκάφους, το μεταδίδει στο ΕΚΣΕΔ και εν συνεχεία από το ΕΚΣΕΔ έρχεται στο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΓΕΑ το οποίο μεταβιβάζει στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων. Αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει μια χρονική σειρά η οποία προβλέπεται και η οποία περιγράφηκε χθες νομίζω ξεκάθαρα. Είναι φυσικό ότι με την απώλεια της επαφής δεν ξεκινάει αμέσως διαδικασία έρευνας και διάσωσης, πρέπει να παρέλθει ο προβλεπόμενος χρόνος. Εγώ θέλω να πω ότι, μέχρι στιγμής, οι χρόνοι που προβλέπονται από το σχεδιασμό για την έρευνα και τη διάσωση στις Ένοπλες Δυνάμεις, ακολουθήθηκαν και μάλιστα θέλω να συγχαρώ τους μέχρι στιγμής εμπλεκόμενους στην έρευνα και τη διάσωση, γιατί η ανταπόκριση εκ μέρους όλων των εμπλεκομένων από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έγινε σε μικρότερο χρόνο από ό,τι προβλέπεται ακόμα και από το σχεδιασμό.
ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Κύριε Υπουργέ, η περαιτέρω ανάλυση των στοιχείων που έχετε από τα ραντάρ ή από οτιδήποτε άλλο έχετε, δείχνει ότι από τη στιγμή που από τα 37.000 πόδια που πετούσε το αεροσκάφος, για να βρεθεί στα 15.000 πόδια και στη συνέχεια στα 10.000 πόδια, αυτό παραπέμπει σε ανεξέλεγκτη πτώση, σε ελεγχόμενη πτώση; Ποια είναι τα στοιχεία που έχετε και τι δείχνουν; Υπάρχει κάποια εκτίμηση για αυτό από τους Επιτελείς της Αεροπορίας.
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όλα αυτά θα αναλυθούν από την Επιτροπή Διερεύνησης του ατυχήματος. Εμείς, αυτό που διαπιστώσαμε χθες είναι αυτό που σας περιέγραψα και που φαίνεται καθαρά στο χάρτη που παραδώσαμε, εξάλλου, και στις αιγυπτιακές αρχές και στους εμπλεκόμενους. Δηλαδή, ότι από τα 38.000 πόδια που είχε πορεία το αεροσκάφος μέσα στο FIR Καΐρου, πραγματοποίησε στροφή 90ο και εν συνεχεία στροφή 360ο καθοδικά μέχρι τα 10.000 πόδια που απωλέσθη το σήμα. Τώρα, η ανάλυση της συγκεκριμένης πορείας αντιλαμβάνεστε ότι είναι θέμα των ειδικών που θα αποφασίσουν χωρίς να αποκλείεται κανένα σενάριο από τη δική μας πλευρά. Είναι εκείνοι οι οποίοι θα εκδώσουν και την απόφαση για την διερεύνηση του ατυχήματος.
ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Κύριε Υπουργέ, να επανέλθω λίγο στην ερώτηση του κ. Σιδέρη. Γνωρίζουμε, τουλάχιστον έτσι είναι η πρακτική, ότι ένα αεροσκάφος πριν βγει από το δικό μας FIR και μπει σε ένα άλλο FIR, επικοινωνεί, είτε το αεροσκάφος είτε η Πολιτική Αεροπορία, με το αεροσκάφος, ότι «γεια σας, περνάω στο άλλο FIR». Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Πολιτικής Αεροπορίας έγινε μια προσπάθεια επικοινωνίας, δεν υπήρξε ανταπόκριση, έγινε μια δεύτερη ακόμα και στο κινδύνου, στο distress, δεν υπήρξε ανταπόκριση, υπήρξε και τρίτη. Όλη εκείνη τη διάρκεια το αεροσκάφος ήταν προφανώς εντός FIR Αθηνών, το ίχνος που εσείς παρακολουθήσατε δείχνει κάτι περίεργο στην όλη του πορεία από την Αίγινα μέχρι την έξοδο του από το FIR;
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι. Η πορεία η οποία ακολουθήθηκε ήταν η προβλεπομένη πορεία του σχεδίου πτήσεως μέχρι και το σημείο εξόδου του FIR Αθηνών, σε μια ευθεία πορεία, στο ίδιο ύψος και μάλιστα συνέχισε εισερχόμενο στο FIR Καΐρου μέχρι να γίνουν οι δυο ελιγμοί που σας περιέγραψα χθες και σήμερα. Μέχρι εκεί δεν υπήρχε καμία αλλαγή της προβλεπόμενης από το σχέδιο πτήσεως πορείας του αεροσκάφους, ούτε κάποιο σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά. Μάλιστα αντίθετα και από ό,τι διάβασα και εγώ και άκουσα από τα μέσα ενημέρωσης στην επικοινωνία που φέρεται να είχε ο πιλότος με την ΥΠΑ ήταν και αρκετά ευχάριστος και μίλησε στα ελληνικά χαιρετώντας τον ελεγκτή και αυτά σας τα λέω πάλι από τα μέσα ενημέρωσης.
ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Όλα αυτά πάνω από την Αίγινα. Το μετά είναι το θέμα, το τι έγινε.
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αντιλαμβάνεστε ότι με τις ταχύτητες που πάει ένα αεροσκάφος στα 38.000 πόδια είναι πολύ λίγα τα λεπτά για να βρεθεί νότια της Κάσου. Να σας πω ότι τα αεροπορικά σημεία δεν βρίσκονται κοντά, δηλαδή δεν αναφέρει κάθε πιλότος σε κάθε αεροπορικό σημείο. Στο σημείο εξόδου του FIR και στο σημείο εισόδου του άλλου FIR συνήθως γίνεται η αναφορά εκτός και εάν συμβεί κάτι άλλο. Ακολουθήθηκαν οι διαδικασίες μέχρι τότε από ότι φαίνεται τουλάχιστον και από ό,τι έχουμε γνώση εμείς σε σχέση με την πορεία.
ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Το «ΜΑΤΡΩΖΟΣ» και το «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ» έχουν αποδεσμευθεί κ. Υπουργέ;
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Το «ΜΑΤΡΩΖΟΣ» είναι σε νατοϊκή άσκηση και μέχρι στιγμής δεν έχει χρειαστεί να εμπλακεί στην έρευνα και διάσωση και ούτε μας έχει ζητηθεί. Σας είπα ότι χθες το ενεργοποιήσαμε εμείς σε περίπτωση που θα ζητείτο από τις δυνάμεις. Όσον αφορά το «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ» είναι στην διάθεση των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτή τη στιγμή η έρευνα και διάσωση γίνεται κυρίως από αεροπορικά μέσα. Αν ζητηθεί από το Πολεμικό Ναυτικό, από την ελληνική πλευρά, το «ΜΑΤΡΩΖΟΣ» ή το «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ» ή άλλο πλοίο να μεταβεί στην περιοχή είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε.
ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Από την αιγυπτιακή πλευρά φαντάζομαι, όχι από την ελληνική;
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κοιτάξτε, από την ελληνική πλευρά, από το FIR Αθηνών, δεν κρίνουμε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν κάποια ευρήματα ώστε να μεταβεί το πλοίο. Αν ζητηθεί από την αιγυπτιακή πλευρά, είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε. Υπάρχουν πολλά πλοία στην περιοχή και αιγυπτιακά και συμμαχικά.
ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Χθες κάνατε κάποια έκκληση να σας δώσουν δορυφορικές εικόνες. Ανταποκρίθηκε κάποια χώρα;
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Υπήρχαν πληροφορίες που δόθηκαν από ό,τι γνωρίζω και κοινοποιήθηκαν κατευθείαν στην αιγυπτιακή πλευρά.
ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Μπορείτε να μας πείτε εάν έχει ζητηθεί από τις ελληνικές αρχές να δώσουν στοιχεία σε αυτές τις ομάδες έρευνας της πτώσης του αεροσκάφους, δεδομένου ότι πέρασε από το FIR Αθηνών και είχε σημεία επαφής;
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αυτό το κάνει κατευθείαν η ΥΠΑ. Η δική μας εμπλοκή είναι από την στιγμή που θα ζητηθεί από την ΥΠΑ, μέσω του ΕΚΣΕΔ, η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων. Από εκεί αρχίζει η δική μας εμπλοκή.
Ευχαριστώ πάρα πολύ.
kranos
σε συνέχεια της χθεσινής ενημέρωσης σχετικά με τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης που διενεργούνται για την ανεύρεση του πολιτικού αεροσκάφους της Egypt Air θέλω να σας ενημερώσω για τις ενέργειες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο. Όπως σας είχα ανακοινώσει και χθες, την ευθύνη για το FIR Αθηνών έχουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις με συντονισμό από το ΕΚΣΕΔ και για την περιοχή του FIR Καΐρου την ευθύνη έχουν οι αιγυπτιακές αρχές, με τις οποίες συνεργαζόμαστε στενά προκειμένου να μπορέσουμε να συντονίσουμε την έρευνα και τη διάσωση.
Χθες, κατά τη διάρκεια της νύχτας, C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας συνέχισε την έρευνα και τη διάσωση, με χρήση φωτιστικών βομβών, στην περιοχή του FIR Αθηνών, η οποία βρίσκεται βόρεια και ανατολικά του δηλωμένου ως σημείου απώλειας σήματος του πολιτικού αεροσκάφους.
Σήμερα από το πρωί, C-130 συνεχίζει την έρευνα στη συγκεκριμένη περιοχή και η έρευνα επεκτείνεται δυτικότερα εντός του FIR Αθηνών. Στο C-130 συνδράμει Super Puma, το οποίο μετέβη στη συγκεκριμένη περιοχή, εναλλασσόμενο με ελικόπτερο S-70 του Πολεμικού Ναυτικού.
Το αεροσκάφος συντονισμού ΑΣΕΠΕ Erieye είναι στην περιοχή για air coordination εν αναμονή αφίξεως στην περιοχή των συμμαχικών μέσων που συμμετέχουν στην έρευνα και τη διάσωση και συγκεκριμένα το γαλλικό Falcon από τη Σούδα, το βρετανικό C-130 από την Κύπρο, το ιταλικό ATR-72 από το Ηράκλειο και αμερικανικά P-3 από τη Sigonella.
Χθες ενημερώθηκα από τον Στρατιωτικό Ακόλουθο της Γαλλίας ότι πλοίο ωκεανογραφικών μελετών βρίσκεται στην περιοχή και είναι στη διάθεση των δυνάμεων έρευνας και διάσωσης.
Όσον αφορά τα αποτελέσματα των ερευνών, πριν από λίγες ώρες είχαμε ενημέρωση από το ΕΚΣΕΔ της Αιγύπτου, όπως εξάλλου ανακοινώθηκε και στα μέσα ενημέρωσης, για τον εντοπισμό ενός ανθρωπίνου μέλους, δύο καθισμάτων και βαλιτσών στην περιοχή ακριβώς που γίνονταν οι έρευνες, λίγο νοτιότερα, από το σημείο απώλειας σήματος του αεροσκάφους.
Η συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται νοτιοανατολικά του σημείου απώλειας επαφής και βορειότερα από τη χθεσινή περιοχή ευρημάτων, για τα οποία όμως δεν επιβεβαιώθηκε ότι ανήκουν στο συγκεκριμένο αεροσκάφος. Οι έρευνες συνεχίζονται, υπάρχουν συμμαχικά αεροσκάφη τα οποία αυτή τη στιγμή φέρεται να έχουν εντοπίσει ευρήματα και σε άλλη περιοχή, δεν έχουμε όμως αυτή τη στιγμή καμία επίσημη ανακοίνωση, αν αυτά τα ευρήματα προέρχονται από το αιγυπτιακό αεροσκάφος.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα συνεχίσουν τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στο FIR Αθηνών και βεβαίως είναι στη διάθεση των αιγυπτιακών αρχών για την επέκταση αυτών των ερευνών μαζί με τις συμμαχικές δυνάμεις στην περιοχή του FIR Καΐρου.
Η Νατοϊκή βάση της Σούδας έχει δοθεί στη διάθεση των συμμαχικών δυνάμεων, όπως και το αεροδρόμιο της Σούδας και τα ελληνικά αεροδρόμια στην Κρήτη προκειμένου να συνδράμουν στις συμμαχικές δυνάμεις που συμμετέχουν στις έρευνες.
Είμαι στη διάθεσή σας για ερωτήσεις».
ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα ένα σχόλιο για την όλη διαδικασία που έχει γίνει από πλευράς Αιγυπτίων, δηλαδή βρέθηκαν ευρήματα, είναι το αεροσκάφος μετά από λίγη ώρα, δεν είναι αυτό το αεροσκάφος, αυτή η σύγχυση η οποία εν μέρει μεταδίδεται και σε μας αφού παίρνουμε πληροφορίες από τους Αιγύπτιους πως εξηγείται;
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αντιλαμβάνεστε ότι εμείς εμπλεκόμαστε μόνο στο θέμα της έρευνας και της διάσωσης πάνω στο οποίο υπάρχει άριστος συντονισμός με τις αιγυπτιακές αρχές. Τα θέματα της ανάλυσης των ευρημάτων δεν αποτελούν μέρος της δική μας αρμοδιότητας. Αν μας ζητείτο κάτι τέτοιο θα συνδράμαμε, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει ζητηθεί συμμετοχή της Ελλάδας σε τέτοιου είδους διαδικασία.
ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Μέχρι τώρα υπάρχει επικρατούσα άποψη για τα αίτια του ατυχήματος; Βέβαια, δεν έχουμε στοιχεία για τη μία ή την άλλη, αυτή η εικόνα επικρατεί. Ποια είναι η περισσότερο πιθανή;
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ακούμε και εμείς τις πληροφορίες που έρχονται κυρίως από τα μέσα ενημέρωσης, αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει η δυνατότητα εκτίμησης και δεν πρέπει να εμπλακούμε σε τέτοιες εκτιμήσεις, διότι θα πρέπει η Επιτροπή Διερεύνησης Ατυχημάτων να αφεθεί να κάνει τη δουλειά της. Εμείς έχουμε θέσει στη διάθεση της Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων και τους χάρτες και τα ηλεκτρονικά σήματα, τα οποία έχουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και από τα ραντάρ και από τις απεικονίσεις που είχαμε κατά τη διάρκεια της πορείας, αλλά και της απώλειας του σήματος του συγκεκριμένου αεροσκάφους. Πιστεύω ότι οι αρχές θα κάνουν την πρέπουσα ανακοίνωση όταν θα έχουν καταλήξει σε συγκεκριμένα ευρήματα.
ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Κύριε Υπουργέ, βάσει του δελτίου Τύπου το οποίο έχει εκδοθεί από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, η τελευταία προσπάθεια επικοινωνίας ήταν στις 03:27 και δεν απάντησε ούτε ο κυβερνήτης, ούτε ο συγκυβερνήτης του αεροσκάφους. Αυτό τι μπορεί να σημαίνει; Ότι μπορεί να του έχει συμβεί κάτι εντός του FIR Αθηνών πριν μπει στο FIR Καΐρου; Να συμπληρώσω, σε κατάσταση αβεβαιότητας μπαίνει δέκα λεπτά μετά, στις 03:37.
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αυτή είναι η διαδικασία που ακολουθείται. Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας έχει τις επαφές με τα πολιτικά αεροσκάφη. Όταν υπάρχει απώλεια επαφής και θεωρήσει μέσα στο προβλεπόμενο από τις διαδικασίες χρονικό διάστημα ότι αποτελεί πλέον προς έρευνα η απώλεια του σήματος του αεροσκάφους, το μεταδίδει στο ΕΚΣΕΔ και εν συνεχεία από το ΕΚΣΕΔ έρχεται στο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΓΕΑ το οποίο μεταβιβάζει στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων. Αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει μια χρονική σειρά η οποία προβλέπεται και η οποία περιγράφηκε χθες νομίζω ξεκάθαρα. Είναι φυσικό ότι με την απώλεια της επαφής δεν ξεκινάει αμέσως διαδικασία έρευνας και διάσωσης, πρέπει να παρέλθει ο προβλεπόμενος χρόνος. Εγώ θέλω να πω ότι, μέχρι στιγμής, οι χρόνοι που προβλέπονται από το σχεδιασμό για την έρευνα και τη διάσωση στις Ένοπλες Δυνάμεις, ακολουθήθηκαν και μάλιστα θέλω να συγχαρώ τους μέχρι στιγμής εμπλεκόμενους στην έρευνα και τη διάσωση, γιατί η ανταπόκριση εκ μέρους όλων των εμπλεκομένων από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έγινε σε μικρότερο χρόνο από ό,τι προβλέπεται ακόμα και από το σχεδιασμό.
ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Κύριε Υπουργέ, η περαιτέρω ανάλυση των στοιχείων που έχετε από τα ραντάρ ή από οτιδήποτε άλλο έχετε, δείχνει ότι από τη στιγμή που από τα 37.000 πόδια που πετούσε το αεροσκάφος, για να βρεθεί στα 15.000 πόδια και στη συνέχεια στα 10.000 πόδια, αυτό παραπέμπει σε ανεξέλεγκτη πτώση, σε ελεγχόμενη πτώση; Ποια είναι τα στοιχεία που έχετε και τι δείχνουν; Υπάρχει κάποια εκτίμηση για αυτό από τους Επιτελείς της Αεροπορίας.
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όλα αυτά θα αναλυθούν από την Επιτροπή Διερεύνησης του ατυχήματος. Εμείς, αυτό που διαπιστώσαμε χθες είναι αυτό που σας περιέγραψα και που φαίνεται καθαρά στο χάρτη που παραδώσαμε, εξάλλου, και στις αιγυπτιακές αρχές και στους εμπλεκόμενους. Δηλαδή, ότι από τα 38.000 πόδια που είχε πορεία το αεροσκάφος μέσα στο FIR Καΐρου, πραγματοποίησε στροφή 90ο και εν συνεχεία στροφή 360ο καθοδικά μέχρι τα 10.000 πόδια που απωλέσθη το σήμα. Τώρα, η ανάλυση της συγκεκριμένης πορείας αντιλαμβάνεστε ότι είναι θέμα των ειδικών που θα αποφασίσουν χωρίς να αποκλείεται κανένα σενάριο από τη δική μας πλευρά. Είναι εκείνοι οι οποίοι θα εκδώσουν και την απόφαση για την διερεύνηση του ατυχήματος.
ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Κύριε Υπουργέ, να επανέλθω λίγο στην ερώτηση του κ. Σιδέρη. Γνωρίζουμε, τουλάχιστον έτσι είναι η πρακτική, ότι ένα αεροσκάφος πριν βγει από το δικό μας FIR και μπει σε ένα άλλο FIR, επικοινωνεί, είτε το αεροσκάφος είτε η Πολιτική Αεροπορία, με το αεροσκάφος, ότι «γεια σας, περνάω στο άλλο FIR». Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Πολιτικής Αεροπορίας έγινε μια προσπάθεια επικοινωνίας, δεν υπήρξε ανταπόκριση, έγινε μια δεύτερη ακόμα και στο κινδύνου, στο distress, δεν υπήρξε ανταπόκριση, υπήρξε και τρίτη. Όλη εκείνη τη διάρκεια το αεροσκάφος ήταν προφανώς εντός FIR Αθηνών, το ίχνος που εσείς παρακολουθήσατε δείχνει κάτι περίεργο στην όλη του πορεία από την Αίγινα μέχρι την έξοδο του από το FIR;
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι. Η πορεία η οποία ακολουθήθηκε ήταν η προβλεπομένη πορεία του σχεδίου πτήσεως μέχρι και το σημείο εξόδου του FIR Αθηνών, σε μια ευθεία πορεία, στο ίδιο ύψος και μάλιστα συνέχισε εισερχόμενο στο FIR Καΐρου μέχρι να γίνουν οι δυο ελιγμοί που σας περιέγραψα χθες και σήμερα. Μέχρι εκεί δεν υπήρχε καμία αλλαγή της προβλεπόμενης από το σχέδιο πτήσεως πορείας του αεροσκάφους, ούτε κάποιο σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά. Μάλιστα αντίθετα και από ό,τι διάβασα και εγώ και άκουσα από τα μέσα ενημέρωσης στην επικοινωνία που φέρεται να είχε ο πιλότος με την ΥΠΑ ήταν και αρκετά ευχάριστος και μίλησε στα ελληνικά χαιρετώντας τον ελεγκτή και αυτά σας τα λέω πάλι από τα μέσα ενημέρωσης.
ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Όλα αυτά πάνω από την Αίγινα. Το μετά είναι το θέμα, το τι έγινε.
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αντιλαμβάνεστε ότι με τις ταχύτητες που πάει ένα αεροσκάφος στα 38.000 πόδια είναι πολύ λίγα τα λεπτά για να βρεθεί νότια της Κάσου. Να σας πω ότι τα αεροπορικά σημεία δεν βρίσκονται κοντά, δηλαδή δεν αναφέρει κάθε πιλότος σε κάθε αεροπορικό σημείο. Στο σημείο εξόδου του FIR και στο σημείο εισόδου του άλλου FIR συνήθως γίνεται η αναφορά εκτός και εάν συμβεί κάτι άλλο. Ακολουθήθηκαν οι διαδικασίες μέχρι τότε από ότι φαίνεται τουλάχιστον και από ό,τι έχουμε γνώση εμείς σε σχέση με την πορεία.
ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Το «ΜΑΤΡΩΖΟΣ» και το «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ» έχουν αποδεσμευθεί κ. Υπουργέ;
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Το «ΜΑΤΡΩΖΟΣ» είναι σε νατοϊκή άσκηση και μέχρι στιγμής δεν έχει χρειαστεί να εμπλακεί στην έρευνα και διάσωση και ούτε μας έχει ζητηθεί. Σας είπα ότι χθες το ενεργοποιήσαμε εμείς σε περίπτωση που θα ζητείτο από τις δυνάμεις. Όσον αφορά το «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ» είναι στην διάθεση των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτή τη στιγμή η έρευνα και διάσωση γίνεται κυρίως από αεροπορικά μέσα. Αν ζητηθεί από το Πολεμικό Ναυτικό, από την ελληνική πλευρά, το «ΜΑΤΡΩΖΟΣ» ή το «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ» ή άλλο πλοίο να μεταβεί στην περιοχή είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε.
ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Από την αιγυπτιακή πλευρά φαντάζομαι, όχι από την ελληνική;
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κοιτάξτε, από την ελληνική πλευρά, από το FIR Αθηνών, δεν κρίνουμε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν κάποια ευρήματα ώστε να μεταβεί το πλοίο. Αν ζητηθεί από την αιγυπτιακή πλευρά, είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε. Υπάρχουν πολλά πλοία στην περιοχή και αιγυπτιακά και συμμαχικά.
ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Χθες κάνατε κάποια έκκληση να σας δώσουν δορυφορικές εικόνες. Ανταποκρίθηκε κάποια χώρα;
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Υπήρχαν πληροφορίες που δόθηκαν από ό,τι γνωρίζω και κοινοποιήθηκαν κατευθείαν στην αιγυπτιακή πλευρά.
ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Μπορείτε να μας πείτε εάν έχει ζητηθεί από τις ελληνικές αρχές να δώσουν στοιχεία σε αυτές τις ομάδες έρευνας της πτώσης του αεροσκάφους, δεδομένου ότι πέρασε από το FIR Αθηνών και είχε σημεία επαφής;
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αυτό το κάνει κατευθείαν η ΥΠΑ. Η δική μας εμπλοκή είναι από την στιγμή που θα ζητηθεί από την ΥΠΑ, μέσω του ΕΚΣΕΔ, η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων. Από εκεί αρχίζει η δική μας εμπλοκή.
Ευχαριστώ πάρα πολύ.
kranos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ