2016-05-23 09:12:55
Το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης ψηφίστηκε, οι φόροι τώρα έρχονται Αυτοί που συμπεριλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που πήρε την έγκριση των “153”, έστω και αν τελικά η Βασιλική Κατριβάνου παραιτήθηκε ή αναγκάστηκε σε παραίτηση, φθάνουν το 1,8 δις ευρώ, αλλά υπάρχει και ο περίφημος “κόφτης” δαπανών από τον οποίο δεν φαίνεται να ξεφεύγουν οι μισθοί και οι συντάξεις.
Σε πρώτη φάση πάντως είναι άγνωστο τι θα γίνει με τα ειδικά μισθολόγια, αφού η κυβέρνηση χθες μπορεί να δεσμεύτηκε για ισοδύναμα μέτρα προκειμένου να μην περικοπούν από περίπου 300.000 κρατικούς λειτουργούς 200 ευρώ το χρόνο που θα λάμβαναν από τις μισθολογικές προαγωγές στη διετία 2017-2018, αλλά αυτό μένει να αποδειχθεί και στην πράξη.
Η λύση που επελέγη την ύστατη στιγμή ήταν να ψηφιστεί τελικά το «πάγωμα» των μειώσεων με τη δέσμευση ότι, ως τον Δεκέμβριο, η κυβέρνηση θα έχει βρεί άλλα κονδύλια ή, όπως ο είπε και ο Αλέξης Τσίπρας, θα δοθούν αυξήσεις από υπερβολικά πλεονάσματα και υπεραπόδοση φόρων και εσόδων, όταν αυτή προκύψει.
Ακόμη όμως και να υποθέσουμε πώς τα ειδικά μισθολόγια τη γλυτώνουν, αν και υπάρχει και η απόφαση ΣτΕ που δικαιώνει κυρίως τα στελέχη των Ένοπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και που πρέπει να υλοποιήσει η κυβέρνηση, έρχεται πλέον μεγάλη φοροκαταιγίδα για όλους όσους έχουν εργασία ή εισοδήματα, αλλά και γι' αυτούς που δεν έχουν.
Πολλοί μάλιστα από τους φόρους θα έχουν και αναδρομική ισχύ. Συγεκριμένα, μόνο το σαββατοκύριακο και λίγο πριν την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή αποφασίστηκε ότι θα ισχύσουν νωρίτερα οι νέοι φόροι στη μπύρα και στα σταθερά τηλέφωνα.
Ο φόρος στη μπύρα διπλασιάζεται άμεσα, από 1η Ιουνίου 2016 και όχι από 1η Ιανουαρίου του 2018, το νέο τέλος συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας 5% επί του συνολικού λογαριασμού επιβάλλεται την 1η Ιανουαρίου και όχι από 1η Ιουλίου 2017, καταργείται αναδρομικά από 1.1.2016 η απαλλαγή που έχουν βιομηχανίες και βιοτεχνίες από την επιβολή ΕΦΚ φυσικού αερίου και η ορολόγηση των εταιριών επενδύσεων χαρτοφυλακίου και επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία θα ξεκινήσει από 1.6.2016.
Για τους επόμενους 18 μήνες, αναπροσαρμόζονται 18 νέοι φόροι συνολικά, που θα αφαιρούν -κατά μέσο όρο- 100 εκατομμύρια ευρώ το μήνα από νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Και ενώ η κυβέρνηση υπολογίζει ότι θα αποδώσουν 1,8 δισ. ευρώ, ευελπιστεί πως παράλληλα θα εισπράξει και άλλα τόσα (1,8-2 δισ. ευρώ) από το πρώτο πακέτο άμεσων φόρων που ψηφίστηκε πριν δύο βδομάδες.
Οι αυξήσεις του ΦΠΑ είναι μόνον η κορυφή του παγόβουνου, αφού όχι μόνον επιβάλλονται «οριζόντια» χωρίς διακρίσεις σε φτωχούς και πλούσιους, αλλά μπαίνουν «καπέλο» και σε κάθε άλλο «χαράτσι» που επιβάλλεται, όπως στις αυξήσεις φόρων σε σταθερή τηλεφωνία, συνδρομητική τηλεόραση, ηλεκτρονικά τσιγάρα, μπίρες, αυτοκίνητα κλπ.
Στη διάρκεια των επόμενων 18 μηνών το πακέτο των εξοντωτικών μέτρων φέρνει συνολικά 25 αλλαγές στη φορολογία, εκ των οποίων οι 17 + 1 (μαζί με τον ΦΠΑ) αφορούν έμμεσους φόρους που θα πληρώσουν κατά βάση οι πολίτες. Από κάθε ένα από τα μέτρα αυτά, κάθε νοικοκυριό χάνει από τουλάχιστον 30-50 ευρώ το μήνα
Αύξηση ΦΠΑ στο 24%
Ένα ευρώ επιπλέον για κάθε εκατό που ξοδεύει, θα χάνει πλέον ένα νοικοκυριό, μόνο και μόνον από την νέα αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο 24% Η αύξηση επιβάλλεται και ένα μήνα νωρίτερα από ότι σχεδιαζόταν (από την 1η Ιουνίου 2016 αντί της 1ης Ιουλίου) για να εξοικονομήσει το δημόσιο και άλλα 50 εκατομμύρια ευρώ.
Οι τιμές αλλάζουν από την άλλη εβδομάδα, στα είδη διατροφής των σούπερ μάρκετ, σε ρούχα, παπούτσια, είδη κατοικίας, εργαλεία, έπιπλα, χαρτικά, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, σε λογαριασμούς κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, σε πακέτα συνδρομών τηλεόρασης, σε ακίνητα και αυτοκίνητα, σε ταβέρνες, εστιατόρια και καφετέριες.
Χιλιάδες κάτοικοι της νησιωτικής Ελλάδας θα έρθουν αντιμέτωποι με τιμές υψηλότερες και από της Αθήνας. Όλος ο εφοδιασμός των νησιών θα επιβαρύνεται με αυξήσεις ΦΠΑ (αλλά και πολλών άλλων φόρων ακόμα).
Από την 1η Ιουνίου και όχι τον Ιούλιο -όπως όριζε το Μνημόνιο από το καλοκαίρι πέρυσι- χάνουν τελικά την έκπτωση στους συντελεστές ΦΠΑ τα εξής νησιά: Σύρος, Θάσος, Άνδρος, Τήνος, Κάρπαθος, Μήλος, Σκύρος, Αλόννησος, Αντίπαρος, Κέα και Σίφνος. Δεν προβλέφθηκε καν μια παράταση έως τον Οκτώβριο, όπως ίσχυσε πέρυσι για να γλιτώσουν κάτι η Μύκονος και η Σαντορίνη.
Το σοκ που θα υποστούν οι κάτοικοι θα είναι πρωτοφανές. Για πρώτη φορά στην ζωή τους, οι τιμές θα επιβαρυνθούν με ΦΠΑ 13% και 24%, αντί 9% και 16% που ίσχυε ως τώρα για αυτούς –δηλαδή αύξηση 50% στον ΦΠΑ σε μία ημέρα!
Με βάση το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε, χαμένοι βγαίνουν επίσης και άλλες κατηγορίες πολιτών και μάλιστα αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2016 όπως:
Αγρότες: Χάνουν και από άμεσους και από έμμεσους φόρους. Από φέτος χάνουν το αφορολόγητο των 8.836 ευρώ, όσοι δεν πληρούν τα κριτήρια για να θεωρούνται «κατ’ επάγγελμα αγρότες». Έτσι όσοι συμπληρώνουν το εισόδημά τους πουλώντας την μικρή τους παραγωγή (λάδι κλπ) θα επιβαρύνονται με έως 100 ή και 200 ευρώ το χρόνο.
Στο εξής «επαγγελματίες» θα αναγνωρίζονται μόνον όσοι, είναι είναι ενήλικες ιδιοκτήτες αγροτικής εκμετάλλευσης, ασχολούνται επαγγελματικά με αγροτική δραστηριότητα κατά τουλάχιστον 30% του συνολικού ετήσιου χρόνου εργασίας τους, από την απασχόλησή του σε αγροτική δραστηριότητα αντλούν τουλάχιστον το 50%του συνολικού ετήσιου εισοδήματος τους, είναι ασφαλισμένοι, τηρούν λογιστικά βιβλία, είναι κάτοχοι ατομικής επαγγελματικής άδειας αλιείας και ιδιοκτήτης, συνιδιοκτήτης ή μισθωτής επαγγελματικού αλιευτικού σκάφους ή υδατοκαλλιεργητικής εκμετάλλευσης.
Τη «γλιτώνουν» και δεν χρειάζεται να αποκτούν το 50% του συνολικού τους εισοδήματος από αγροτική δραστηριότητα, οι ιδιοκτήτες επαγγελματικών αλιευτικών σκαφών μέχρι έξι μέτρα ή ασχολούμενοι σε αγροτική δραστηριότητα σε νησιά με πληθυσμό μέχρι 100.000 κατοίκους.
Μισθωτοί-συνταξιούχοι: Η παρακράτηση φόρου σε μισθούς και συντάξεις θα ξεκινήσει να επιβάλλεται, με τις νέες κλίμακες και την νέα έκτακτη εισφορά που ψηφίστηκαν προ δεκαπενθημέρου, από την δημοσίευση του νόμου που ψηφίζεται σήμερα. Με το πολυνομοσχέδιο ορίζεται πως η αμέσως επόμενη μισθοδοσία θα είναι έως και 10 ευρώ μικρότερη (λόγω αύξησης φόρου) για όσους βγάζουν από 650-700 ευρώ και πάνω, καθώς οι μισθωτοί χωρίς παιδιά και με εισόδημα κάτω από 9.500 ευρώ χάνουν περί τα 100-120 ευρώ το χρόνο.
Εργαζόμενοι που του παρέχει ΙΧ ο εργοδότης: Αυξάνεται ο φόρος για όσους εργαζόμενους, εταίρους, μετόχους κλπ κάνουν χρήση αυτοκινήτου που τους παραχωρούν οι εταιρίες τους. Συγκεκριμένα θα φορολογούνται σαν να είχαν εισόδημα από την εταιρία το 80% της αξίας του αυτοκινήτου, αντί 30% που ίσχυε, το οποίο εγγράφεται ως δαπάνη στα βιβλία του εργοδότη. Το Γενικό Λογιστήριο υπολογίζει τα έξτρα έσοδα για το κράτος σε 91 εκατ. ευρώ.
Μπύρα: Από 1-1-2018 διπλασιάζεται ο ειδικός φόρος στη Μπύρα, όπως στην τσικουδιά και στο τσίπουρο.
Από 1 Ιουνίου 2016 επιβαρύνονται:
Συνδρομητές Τηλεόρασης: Καθώς οι Έλληνες κλείνονται όλο και περισσότερο στα σπίτια τους λόγω φτώχειας, το υπουργείο Οικονομικών έκρινε ότι πρέπει να επιβληθεί φόρος 10% στους λογαριασμούς που πληρώνουν όσοι έχουν πληρώσει για να έχουν συνδρομή για να βλέπουν αγώνες και ταινίες σε δορυφορική ή καλωδιακή τηλεόραση. Για τους περισσότερους έρχεται επιβάρυνση 3-5 ευρώ το μήνα ή 35-60 ευρώ το χρόνο.
Κάτοχοι σταθερού τηλεφώνου: Μετά την κινητή, επιβάλλεται νέος φόρος και σε όλες τις οικιακές σταθερές τηλεφωνικές συνδέσεις -αντί μόνον για όσες έχουν και σύνδεση στο διαδίκτυο όπως σχεδιαζόταν. Έτσι θα πληρώνουν περισσότεροι, ακόμα και ηλικιωμένοι σε χωριά της επαρχίας, που δεν έχουν ή δεν χρησιμοποιούν υπηρεσίες διαδικτύου, παρά μόνο προγράμματα ομιλίας. Ο φόρος φτάνει στο 5% του λογαριασμού, δηλαδή τουλάχιστον 2 ευρώ το μήνα ή από 20 ευρώ και πάνω για όλα τα νοικοκυριά κάθε χρόνο. Θα ισχύσει για λογαριασμούς που εκδιδονται από 1ης Ιουλίου και μετά.
Τοπικά ποτά: Καταργείται η έκπτωση του 50% του φόρου κατανάλωσης στα αλκοολούχα ποτά στα Δωδεκάνησα.
Επενδύσεις: Μεγάλη ανατροπή στη φορολόγηση του ενεργητικού των ΑΕΔΑΚ και άλλων επενδυτικών εταιρειών (ΟΣΕΚΑ) φέρνει το νέο σύστημα φορολόγησης. ΑΕΔΑΚ, ΑΕΕΑΠ και ΑΕΕΧ θα φορολογηθούν «πάνω» στο ενεργητικό τους και σε κάποιες περιπτώσεις η επιβάρυνση είναι ιδιαίτερα σημαντική.
Ιδιοκτήτες ΙΧ: Από την 1η Ιουνίου έρχονται ανατροπές στα τέλη ταξινόμησης. Τα τέλη αυτά θα προσαυξάνονται ή θα μειώνονται ανάλογα με τις εκπομπές ρύπων.
Από τις 15 Οκτωβρίου 2016
Πετρέλαιο θέρμανσης: Επίκειται νέα αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης από τα 230 στα 280 ευρώ. Με τα σημερινά δεδομένα των διεθνών τιμών, η τιμή θα αυξηθεί από τα 75 λεπτά στα 81 λεπτά, δηλαδή επιβάρυνση έξι λεπτών ανά λίτρο. Για κάθε 1.000 λίτρα που θα προμηθεύονται φέτος το χειμώνα, οι καταναλωτές χάνουν έτσι 60 ευρώ.
Ωστόσο οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου είναι ευμετάβλητες και κανείς δεν ξέρει σε ποιες τιμές θα πωλείται το πετρέλαιο σε έξι ή 9 μήνες από σήμερα. Η κυβέρνηση σπεύδει να αξιοποιήσει ευκαιριακά τις τρέχουσες χαμηλές τιμές για να τις αυξήσει, παρότι από φέτος «τσεκουρώθηκε» και το επίδομα θέρμανσης που δίδεται ως επιστροφή μέρους του ειδικού φόρους στους καταναλωτές.
Από τον Ιανουάριο του 2017
Καύσιμα: Την ανιούσα θα πάρουν και τα υπόλοιπα καύσιμα, από τις αρχές του 2017. Από την 1-1-2017 (αντί από 1ης Ιουλίου 2017 που σχεδιαζόταν) αυξάνεται στη βενζίνη ο ειδικός φόρος κατανάλωσης, από τα 670 ευρώ ανά χιλιόλιτρο σε 700 ευρώ. Μαζί με το νέο ΦΠΑ θα πωλείται κατά 3,7 λεπτά ακριβότερη θα είναι η αμόλυβδη βενζίνη.
Καπνός- Τσιγάρα: Αυξάνεται ο ειδικός φόρος στα τσιγάρα και η τιμή εκτιμάται πως θα αυξηθεί έως και μισό ευρώ στο πακέτο (μαζι με τον ΦΠΑ). Για όσους αγοράζουν 1 πακέτο την ημέρα, θα πληρώνουν 150 ευρώ παραπάνω το χρόνο. Αντίστοιχη αύξηση επιβάλλεται και στον χύμα καπνό.
Νέος φόρος στα e-τσιγάρα: Θα επιβληθεί φόρος 10 λεπτά ανά ml του υγρού, δηλαδή 1 ευρώ σε μια συσκευασία των 10 ml (ή 1,24 ευρώ επιπλέον στην τελική τιμή μαζί με τον ΦΠΑ). Πλήττονται έτσι μαζικά όλοι οι καπνιστές οι οποίοι, είτε για λόγους υγείας είτε για λόγους οικονομίας είχαν στραφεί στο ηλεκτρονικό τσιγάρο.
Καφές: Από οικονομική διέξοδος και μικρή καθημερινή απόλαυση σε εποχή κρίσης για τους Έλληνες, ο καφές γίνεται είδος πολυτελείας επειδή το υπουργείο Οικονομικών βλέπει πως μπορεί να εισπράξει επιπλέον έσοδα 62 εκατομμυρίων ευρώ. Επιβάλλει ειδικό φόρο που μεταφράζεται σε επιβαρύνσεις 2 ευρώ ανά κιλό στον ακατέργαστο καφέ, 3 ευρώ στον καβουρδισμένο και 4 ευρώ ανά κιλό στον στιγμιαίο, με τις αυξήσεις για τους καταναλωτές να ξεπερνούν το 20% (χωρίς τον ΦΠΑ).
Μερίσματα: μετά τους τόκους καταθέσεων, επιβάλλεται και αύξηση από 10% σε 15% στην παρακράτηση φόρου για εισοδήματα από μερίσματα.
Από 1-1-2018
Φόρος Διαμονής: Επιβάλλεται από 1-1-2018 μισό ευρώ ανά διανυκτέρευση σε ξενοδοχεία 1-2 αστέρων, ενάμισι ευρώ για 3 αστέρια, τριών ευρώ τη βραδιά για 4 και τεσσάρων ευρώ για ξενοδοχεία με 5 αστέρια. Στα δωμάτια επιβάλλεται 0,25 ευρώ ανά διανυκτέρευση σε καταλύματα 1-2 κλειδιά, μισό ευρώ για 3 κλειδιά και 1 ευρώ τη μέρα για 4 κλειδιά. Ήδη, οι ξενοδόχοι εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τη φετινή σεζόν.
Φόρος στο στοίχημα: Επιβάλλεται αύξηση του φόρου για τα τυχερά παιχνίδια. Τελευταία στιγμή με τροπολογία αποφασίστηκε να αυξηθεί «οριζόντια» σε 35% και όχι κλιμακωτά, από 30% σε 32,5% και 35% που προβλεπόταν αρχικά, ανάλογα με το κέρδος. Το μέτρο θα υποκαταστήσει το τέλος των 5 λεπτών ανα στήλη του ΟΠΑΠ. Το δημόσιο αναμένει να εισπράξει 86 εκατ. ευρώ.
ΕΝΦΙΑ
Το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε τετραπλασιάζει και τον συμπληρωματικό φόρο ΕΝΦΙΑ για 1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων. «Διπλός» φόρος επιβάλλεται επίσης για οικόπεδα, ξενοδοχεία και βιοτεχνίες. Αντί να τον καταργήσει ή να τον ... διατηρήσει, από φέτος τον Αύγουστο θα πληρώνουν διπλό ΕΝΦΙΑ και όσοι έχουν ακίνητα αξίας 200.000-300.000 ευρώ, που ως τώρα δεν πλήρωναν συμπληρωματικό φόρο, αλλά μόνον τον κύριο.
Οι αλλαγές ισχύουν αναδρομικά από 1.1.2016 και θα φανούν με τα εκκαθαριστικά του φετινού ΕΝΦΙΑ, που θα πληρωθούν το φθινόπωρο και το χειμώνα.
Tromaktiko
Σε πρώτη φάση πάντως είναι άγνωστο τι θα γίνει με τα ειδικά μισθολόγια, αφού η κυβέρνηση χθες μπορεί να δεσμεύτηκε για ισοδύναμα μέτρα προκειμένου να μην περικοπούν από περίπου 300.000 κρατικούς λειτουργούς 200 ευρώ το χρόνο που θα λάμβαναν από τις μισθολογικές προαγωγές στη διετία 2017-2018, αλλά αυτό μένει να αποδειχθεί και στην πράξη.
Η λύση που επελέγη την ύστατη στιγμή ήταν να ψηφιστεί τελικά το «πάγωμα» των μειώσεων με τη δέσμευση ότι, ως τον Δεκέμβριο, η κυβέρνηση θα έχει βρεί άλλα κονδύλια ή, όπως ο είπε και ο Αλέξης Τσίπρας, θα δοθούν αυξήσεις από υπερβολικά πλεονάσματα και υπεραπόδοση φόρων και εσόδων, όταν αυτή προκύψει.
Ακόμη όμως και να υποθέσουμε πώς τα ειδικά μισθολόγια τη γλυτώνουν, αν και υπάρχει και η απόφαση ΣτΕ που δικαιώνει κυρίως τα στελέχη των Ένοπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και που πρέπει να υλοποιήσει η κυβέρνηση, έρχεται πλέον μεγάλη φοροκαταιγίδα για όλους όσους έχουν εργασία ή εισοδήματα, αλλά και γι' αυτούς που δεν έχουν.
Πολλοί μάλιστα από τους φόρους θα έχουν και αναδρομική ισχύ. Συγεκριμένα, μόνο το σαββατοκύριακο και λίγο πριν την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή αποφασίστηκε ότι θα ισχύσουν νωρίτερα οι νέοι φόροι στη μπύρα και στα σταθερά τηλέφωνα.
Ο φόρος στη μπύρα διπλασιάζεται άμεσα, από 1η Ιουνίου 2016 και όχι από 1η Ιανουαρίου του 2018, το νέο τέλος συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας 5% επί του συνολικού λογαριασμού επιβάλλεται την 1η Ιανουαρίου και όχι από 1η Ιουλίου 2017, καταργείται αναδρομικά από 1.1.2016 η απαλλαγή που έχουν βιομηχανίες και βιοτεχνίες από την επιβολή ΕΦΚ φυσικού αερίου και η ορολόγηση των εταιριών επενδύσεων χαρτοφυλακίου και επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία θα ξεκινήσει από 1.6.2016.
Για τους επόμενους 18 μήνες, αναπροσαρμόζονται 18 νέοι φόροι συνολικά, που θα αφαιρούν -κατά μέσο όρο- 100 εκατομμύρια ευρώ το μήνα από νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Και ενώ η κυβέρνηση υπολογίζει ότι θα αποδώσουν 1,8 δισ. ευρώ, ευελπιστεί πως παράλληλα θα εισπράξει και άλλα τόσα (1,8-2 δισ. ευρώ) από το πρώτο πακέτο άμεσων φόρων που ψηφίστηκε πριν δύο βδομάδες.
Οι αυξήσεις του ΦΠΑ είναι μόνον η κορυφή του παγόβουνου, αφού όχι μόνον επιβάλλονται «οριζόντια» χωρίς διακρίσεις σε φτωχούς και πλούσιους, αλλά μπαίνουν «καπέλο» και σε κάθε άλλο «χαράτσι» που επιβάλλεται, όπως στις αυξήσεις φόρων σε σταθερή τηλεφωνία, συνδρομητική τηλεόραση, ηλεκτρονικά τσιγάρα, μπίρες, αυτοκίνητα κλπ.
Στη διάρκεια των επόμενων 18 μηνών το πακέτο των εξοντωτικών μέτρων φέρνει συνολικά 25 αλλαγές στη φορολογία, εκ των οποίων οι 17 + 1 (μαζί με τον ΦΠΑ) αφορούν έμμεσους φόρους που θα πληρώσουν κατά βάση οι πολίτες. Από κάθε ένα από τα μέτρα αυτά, κάθε νοικοκυριό χάνει από τουλάχιστον 30-50 ευρώ το μήνα
Αύξηση ΦΠΑ στο 24%
Ένα ευρώ επιπλέον για κάθε εκατό που ξοδεύει, θα χάνει πλέον ένα νοικοκυριό, μόνο και μόνον από την νέα αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο 24% Η αύξηση επιβάλλεται και ένα μήνα νωρίτερα από ότι σχεδιαζόταν (από την 1η Ιουνίου 2016 αντί της 1ης Ιουλίου) για να εξοικονομήσει το δημόσιο και άλλα 50 εκατομμύρια ευρώ.
Οι τιμές αλλάζουν από την άλλη εβδομάδα, στα είδη διατροφής των σούπερ μάρκετ, σε ρούχα, παπούτσια, είδη κατοικίας, εργαλεία, έπιπλα, χαρτικά, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, σε λογαριασμούς κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, σε πακέτα συνδρομών τηλεόρασης, σε ακίνητα και αυτοκίνητα, σε ταβέρνες, εστιατόρια και καφετέριες.
Χιλιάδες κάτοικοι της νησιωτικής Ελλάδας θα έρθουν αντιμέτωποι με τιμές υψηλότερες και από της Αθήνας. Όλος ο εφοδιασμός των νησιών θα επιβαρύνεται με αυξήσεις ΦΠΑ (αλλά και πολλών άλλων φόρων ακόμα).
Από την 1η Ιουνίου και όχι τον Ιούλιο -όπως όριζε το Μνημόνιο από το καλοκαίρι πέρυσι- χάνουν τελικά την έκπτωση στους συντελεστές ΦΠΑ τα εξής νησιά: Σύρος, Θάσος, Άνδρος, Τήνος, Κάρπαθος, Μήλος, Σκύρος, Αλόννησος, Αντίπαρος, Κέα και Σίφνος. Δεν προβλέφθηκε καν μια παράταση έως τον Οκτώβριο, όπως ίσχυσε πέρυσι για να γλιτώσουν κάτι η Μύκονος και η Σαντορίνη.
Το σοκ που θα υποστούν οι κάτοικοι θα είναι πρωτοφανές. Για πρώτη φορά στην ζωή τους, οι τιμές θα επιβαρυνθούν με ΦΠΑ 13% και 24%, αντί 9% και 16% που ίσχυε ως τώρα για αυτούς –δηλαδή αύξηση 50% στον ΦΠΑ σε μία ημέρα!
Με βάση το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε, χαμένοι βγαίνουν επίσης και άλλες κατηγορίες πολιτών και μάλιστα αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2016 όπως:
Αγρότες: Χάνουν και από άμεσους και από έμμεσους φόρους. Από φέτος χάνουν το αφορολόγητο των 8.836 ευρώ, όσοι δεν πληρούν τα κριτήρια για να θεωρούνται «κατ’ επάγγελμα αγρότες». Έτσι όσοι συμπληρώνουν το εισόδημά τους πουλώντας την μικρή τους παραγωγή (λάδι κλπ) θα επιβαρύνονται με έως 100 ή και 200 ευρώ το χρόνο.
Στο εξής «επαγγελματίες» θα αναγνωρίζονται μόνον όσοι, είναι είναι ενήλικες ιδιοκτήτες αγροτικής εκμετάλλευσης, ασχολούνται επαγγελματικά με αγροτική δραστηριότητα κατά τουλάχιστον 30% του συνολικού ετήσιου χρόνου εργασίας τους, από την απασχόλησή του σε αγροτική δραστηριότητα αντλούν τουλάχιστον το 50%του συνολικού ετήσιου εισοδήματος τους, είναι ασφαλισμένοι, τηρούν λογιστικά βιβλία, είναι κάτοχοι ατομικής επαγγελματικής άδειας αλιείας και ιδιοκτήτης, συνιδιοκτήτης ή μισθωτής επαγγελματικού αλιευτικού σκάφους ή υδατοκαλλιεργητικής εκμετάλλευσης.
Τη «γλιτώνουν» και δεν χρειάζεται να αποκτούν το 50% του συνολικού τους εισοδήματος από αγροτική δραστηριότητα, οι ιδιοκτήτες επαγγελματικών αλιευτικών σκαφών μέχρι έξι μέτρα ή ασχολούμενοι σε αγροτική δραστηριότητα σε νησιά με πληθυσμό μέχρι 100.000 κατοίκους.
Μισθωτοί-συνταξιούχοι: Η παρακράτηση φόρου σε μισθούς και συντάξεις θα ξεκινήσει να επιβάλλεται, με τις νέες κλίμακες και την νέα έκτακτη εισφορά που ψηφίστηκαν προ δεκαπενθημέρου, από την δημοσίευση του νόμου που ψηφίζεται σήμερα. Με το πολυνομοσχέδιο ορίζεται πως η αμέσως επόμενη μισθοδοσία θα είναι έως και 10 ευρώ μικρότερη (λόγω αύξησης φόρου) για όσους βγάζουν από 650-700 ευρώ και πάνω, καθώς οι μισθωτοί χωρίς παιδιά και με εισόδημα κάτω από 9.500 ευρώ χάνουν περί τα 100-120 ευρώ το χρόνο.
Εργαζόμενοι που του παρέχει ΙΧ ο εργοδότης: Αυξάνεται ο φόρος για όσους εργαζόμενους, εταίρους, μετόχους κλπ κάνουν χρήση αυτοκινήτου που τους παραχωρούν οι εταιρίες τους. Συγκεκριμένα θα φορολογούνται σαν να είχαν εισόδημα από την εταιρία το 80% της αξίας του αυτοκινήτου, αντί 30% που ίσχυε, το οποίο εγγράφεται ως δαπάνη στα βιβλία του εργοδότη. Το Γενικό Λογιστήριο υπολογίζει τα έξτρα έσοδα για το κράτος σε 91 εκατ. ευρώ.
Μπύρα: Από 1-1-2018 διπλασιάζεται ο ειδικός φόρος στη Μπύρα, όπως στην τσικουδιά και στο τσίπουρο.
Από 1 Ιουνίου 2016 επιβαρύνονται:
Συνδρομητές Τηλεόρασης: Καθώς οι Έλληνες κλείνονται όλο και περισσότερο στα σπίτια τους λόγω φτώχειας, το υπουργείο Οικονομικών έκρινε ότι πρέπει να επιβληθεί φόρος 10% στους λογαριασμούς που πληρώνουν όσοι έχουν πληρώσει για να έχουν συνδρομή για να βλέπουν αγώνες και ταινίες σε δορυφορική ή καλωδιακή τηλεόραση. Για τους περισσότερους έρχεται επιβάρυνση 3-5 ευρώ το μήνα ή 35-60 ευρώ το χρόνο.
Κάτοχοι σταθερού τηλεφώνου: Μετά την κινητή, επιβάλλεται νέος φόρος και σε όλες τις οικιακές σταθερές τηλεφωνικές συνδέσεις -αντί μόνον για όσες έχουν και σύνδεση στο διαδίκτυο όπως σχεδιαζόταν. Έτσι θα πληρώνουν περισσότεροι, ακόμα και ηλικιωμένοι σε χωριά της επαρχίας, που δεν έχουν ή δεν χρησιμοποιούν υπηρεσίες διαδικτύου, παρά μόνο προγράμματα ομιλίας. Ο φόρος φτάνει στο 5% του λογαριασμού, δηλαδή τουλάχιστον 2 ευρώ το μήνα ή από 20 ευρώ και πάνω για όλα τα νοικοκυριά κάθε χρόνο. Θα ισχύσει για λογαριασμούς που εκδιδονται από 1ης Ιουλίου και μετά.
Τοπικά ποτά: Καταργείται η έκπτωση του 50% του φόρου κατανάλωσης στα αλκοολούχα ποτά στα Δωδεκάνησα.
Επενδύσεις: Μεγάλη ανατροπή στη φορολόγηση του ενεργητικού των ΑΕΔΑΚ και άλλων επενδυτικών εταιρειών (ΟΣΕΚΑ) φέρνει το νέο σύστημα φορολόγησης. ΑΕΔΑΚ, ΑΕΕΑΠ και ΑΕΕΧ θα φορολογηθούν «πάνω» στο ενεργητικό τους και σε κάποιες περιπτώσεις η επιβάρυνση είναι ιδιαίτερα σημαντική.
Ιδιοκτήτες ΙΧ: Από την 1η Ιουνίου έρχονται ανατροπές στα τέλη ταξινόμησης. Τα τέλη αυτά θα προσαυξάνονται ή θα μειώνονται ανάλογα με τις εκπομπές ρύπων.
Από τις 15 Οκτωβρίου 2016
Πετρέλαιο θέρμανσης: Επίκειται νέα αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης από τα 230 στα 280 ευρώ. Με τα σημερινά δεδομένα των διεθνών τιμών, η τιμή θα αυξηθεί από τα 75 λεπτά στα 81 λεπτά, δηλαδή επιβάρυνση έξι λεπτών ανά λίτρο. Για κάθε 1.000 λίτρα που θα προμηθεύονται φέτος το χειμώνα, οι καταναλωτές χάνουν έτσι 60 ευρώ.
Ωστόσο οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου είναι ευμετάβλητες και κανείς δεν ξέρει σε ποιες τιμές θα πωλείται το πετρέλαιο σε έξι ή 9 μήνες από σήμερα. Η κυβέρνηση σπεύδει να αξιοποιήσει ευκαιριακά τις τρέχουσες χαμηλές τιμές για να τις αυξήσει, παρότι από φέτος «τσεκουρώθηκε» και το επίδομα θέρμανσης που δίδεται ως επιστροφή μέρους του ειδικού φόρους στους καταναλωτές.
Από τον Ιανουάριο του 2017
Καύσιμα: Την ανιούσα θα πάρουν και τα υπόλοιπα καύσιμα, από τις αρχές του 2017. Από την 1-1-2017 (αντί από 1ης Ιουλίου 2017 που σχεδιαζόταν) αυξάνεται στη βενζίνη ο ειδικός φόρος κατανάλωσης, από τα 670 ευρώ ανά χιλιόλιτρο σε 700 ευρώ. Μαζί με το νέο ΦΠΑ θα πωλείται κατά 3,7 λεπτά ακριβότερη θα είναι η αμόλυβδη βενζίνη.
Καπνός- Τσιγάρα: Αυξάνεται ο ειδικός φόρος στα τσιγάρα και η τιμή εκτιμάται πως θα αυξηθεί έως και μισό ευρώ στο πακέτο (μαζι με τον ΦΠΑ). Για όσους αγοράζουν 1 πακέτο την ημέρα, θα πληρώνουν 150 ευρώ παραπάνω το χρόνο. Αντίστοιχη αύξηση επιβάλλεται και στον χύμα καπνό.
Νέος φόρος στα e-τσιγάρα: Θα επιβληθεί φόρος 10 λεπτά ανά ml του υγρού, δηλαδή 1 ευρώ σε μια συσκευασία των 10 ml (ή 1,24 ευρώ επιπλέον στην τελική τιμή μαζί με τον ΦΠΑ). Πλήττονται έτσι μαζικά όλοι οι καπνιστές οι οποίοι, είτε για λόγους υγείας είτε για λόγους οικονομίας είχαν στραφεί στο ηλεκτρονικό τσιγάρο.
Καφές: Από οικονομική διέξοδος και μικρή καθημερινή απόλαυση σε εποχή κρίσης για τους Έλληνες, ο καφές γίνεται είδος πολυτελείας επειδή το υπουργείο Οικονομικών βλέπει πως μπορεί να εισπράξει επιπλέον έσοδα 62 εκατομμυρίων ευρώ. Επιβάλλει ειδικό φόρο που μεταφράζεται σε επιβαρύνσεις 2 ευρώ ανά κιλό στον ακατέργαστο καφέ, 3 ευρώ στον καβουρδισμένο και 4 ευρώ ανά κιλό στον στιγμιαίο, με τις αυξήσεις για τους καταναλωτές να ξεπερνούν το 20% (χωρίς τον ΦΠΑ).
Μερίσματα: μετά τους τόκους καταθέσεων, επιβάλλεται και αύξηση από 10% σε 15% στην παρακράτηση φόρου για εισοδήματα από μερίσματα.
Από 1-1-2018
Φόρος Διαμονής: Επιβάλλεται από 1-1-2018 μισό ευρώ ανά διανυκτέρευση σε ξενοδοχεία 1-2 αστέρων, ενάμισι ευρώ για 3 αστέρια, τριών ευρώ τη βραδιά για 4 και τεσσάρων ευρώ για ξενοδοχεία με 5 αστέρια. Στα δωμάτια επιβάλλεται 0,25 ευρώ ανά διανυκτέρευση σε καταλύματα 1-2 κλειδιά, μισό ευρώ για 3 κλειδιά και 1 ευρώ τη μέρα για 4 κλειδιά. Ήδη, οι ξενοδόχοι εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τη φετινή σεζόν.
Φόρος στο στοίχημα: Επιβάλλεται αύξηση του φόρου για τα τυχερά παιχνίδια. Τελευταία στιγμή με τροπολογία αποφασίστηκε να αυξηθεί «οριζόντια» σε 35% και όχι κλιμακωτά, από 30% σε 32,5% και 35% που προβλεπόταν αρχικά, ανάλογα με το κέρδος. Το μέτρο θα υποκαταστήσει το τέλος των 5 λεπτών ανα στήλη του ΟΠΑΠ. Το δημόσιο αναμένει να εισπράξει 86 εκατ. ευρώ.
ΕΝΦΙΑ
Το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε τετραπλασιάζει και τον συμπληρωματικό φόρο ΕΝΦΙΑ για 1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων. «Διπλός» φόρος επιβάλλεται επίσης για οικόπεδα, ξενοδοχεία και βιοτεχνίες. Αντί να τον καταργήσει ή να τον ... διατηρήσει, από φέτος τον Αύγουστο θα πληρώνουν διπλό ΕΝΦΙΑ και όσοι έχουν ακίνητα αξίας 200.000-300.000 ευρώ, που ως τώρα δεν πλήρωναν συμπληρωματικό φόρο, αλλά μόνον τον κύριο.
Οι αλλαγές ισχύουν αναδρομικά από 1.1.2016 και θα φανούν με τα εκκαθαριστικά του φετινού ΕΝΦΙΑ, που θα πληρωθούν το φθινόπωρο και το χειμώνα.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Επίσκεψη Υπουργού Άμυνας Ηνωμένου Βασιλείου στο Ναύσταθμο Κρήτης
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Η ΠΡΩΤΗ ΑΠΩΛΕΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΟΛΟΓΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ