2016-05-23 16:57:05
Φωτογραφία για Δέκα διμοιρίες των ΜΑΤ στην Ειδομένη - Θα εκκενώσουν τον καταυλισμό
Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται η Ελληνική Αστυνομία για την εφαρμογή του σχεδιασμού απομάκρυνσης των προσφύγων και μεταναστών που παραμένουν στην Ειδομένη Σήμερα το πρωί αναχώρησαν για τη Θεσσαλονίκη 10 διμοιρίες των ΜΑΤ, οι οποίες στη συνέχεια θα μεταβούν στην Ειδομένη για την υλοποίηση του σχεδίου εκκένωσης του καταυλισμού των προσφύγων και των μεταναστών. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν πως στην επιχείρηση θα συμμετάσχουν αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες της Βόρειας Ελλάδας αλλά κι από τη Θεσσαλία. Ανάλογα με την πρόοδο που θα επιτευχθεί αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον έως το τέλος της εβδομάδας.

Όπως ανέφεραν στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., δεν προβλέπεται, τουλάχιστον άμεσα, μία επιχείρηση «στρατιωτικού χαρακτήρα» για την εκκένωση της Ειδομένης. Ωστόσο, αύριο το πρωί θα ξεκινήσουν πιο αυστηρές και συστηματικές διαδικασίες για την απομάκρυνση των ανθρώπων που παραμένουν στον καταυλισμό και τη μεταφορά τους σε δομές φιλοξενίας που είναι ήδη έτοιμες και συνεχώς επεκτείνονται, κυρίως στη Θεσσαλονίκη και την Κατερίνη.


Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης εκκένωσης πάνω από την Ειδομένη θα πετούν δύο ελικόπτερα της Ελληνικής Αστυνομίας τα οποία θα δίνει απευθείας εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων.

Οι αρχές εκτιμούν ότι η επιχείρηση θα διαρκέσει από λίγες ημέρες μέχρι και μια εβδομάδα, ενώ υπολογίζεται ότι περίπου 8.500 άτομα θα μεταφερθούν με λεωφορεία σε δομές φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα.

Πρώτα θα μετακινηθούν όσοι μένουν σε σκηνές

Σύμφωνα με το σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ., αρχικά θα δοθεί έμφαση στη μετακίνηση όσων διαβιούν σε μικρές σκηνές που βρίσκονται διάσπαρτες περιφερειακά του άτυπου καταυλισμού (σε χωράφια), αλλά και σε εκείνες που είναι γύρω από τη σιδηροδρομική γραμμή, η οποία δεν λειτουργεί εδώ και πάνω από δύο μήνες.

Δεν πέτυχαν και πολλά με τη μέθοδο της πειθούς

Σημειώνεται, ότι η προσπάθεια για την απομάκρυνση των προσφύγων έχει ξεκινήσει εδώ και μιάμιση εβδομάδα, από την αστυνομία, κυρίως με τη μέθοδο της πειθούς. Ωστόσο αν και έφυγαν περίπου 3.000 άτομα, η κατάσταση δεν βελτιώθηκε και πολύ. Μάλιστα τον τελευταίο καιρό οι συνθήκες έχουν «αγριέψει» στην περιοχή με ομάδες μεταναστών να συστήνουν συμμορίες.

Απομακρύνουν τους δημοσιογράφους

Δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα ΜΜΕ δεν θα μπορέσουν να καλύψουν την επιχείρηση εκκένωσης, καθώς έχει δοθεί να απομακρυνθούν από το χώρο σε σημείο όπου δεν θα υπάρχει καμία οπτική επαφή με όσα θα συμβούν στον καταυλισμό των προσφύγων και των μεταναστών μόλις ξεκινήση η επιχείρηση της αστυνομίας.

Μαροκινοί και Τυνήσιοι ελέγχουν το εμπόριο ναρκωτικών

Στην πώληση ναρκωτικών το πάνω χέρι έχουν ομάδες Μαροκινών και Τυνήσιων, στο παρεμπόριο Σύροι και στη διακίνηση μεταναστών και προσφύγων Αφγανοί και Πακιστανοί. Όσον αφορά στην πορνεία, πρωταγωνιστές είναι Μαροκινοί και Ιρακινοί, οι οποίοι εκμεταλλεύονται γυναίκες που ζουν μόνες τους είτε επειδή έχασαν τον σύζυγό τους είτε επειδή πρόλαβε να περάσει τα σύνορα και να φτάσει σε κάποια άλλη χώρα της Ευρώπης.

Αυτοσχέδιοι οίκοι ανοχής σε βαγόνι και κτίριο υπό κατάληψη

Οι εγκληματικές ομάδες έχουν δημιουργήσει στην Ειδομένη δύο αυτοσχέδιους οίκους ανοχής. Ο ένας είναι ένα εγκαταλελειμμένο βαγόνι και ο άλλος ένα δωμάτιο κτιρίου που τελεί υπό κατάληψη. Οι δράστες ζητούν από τον κάθε πελάτη μόλις 5 με 10 ευρώ, ενώ στις εξαθλιωμένες γυναίκες, που έχουν εξαντλήσει τις οικονομίες τους, δεν δίνουν παρά μόνο πολύ χαμηλά ποσά.

Εχουν στήσει υπαίθρια μαύρη αγορά

Στην περιοχή έχει στηθεί μία μαύρη αγορά, όπου οι μετανάστες πωλούν τα τρόφιμα και τα αντικείμενα κάθε λογής που τους έχουν χορηγηθεί από μη κυβερνητικές οργανώσεις και εθελοντές.

8.500 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στην Ειδομένη

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αυτήν την ώρα παραμένουν 8.425 άτομα στην Ειδομένη από τους περίπου 12.000 που ήταν καταγεγραμμένοι πριν από μιάμιση εβδομάδα.

Η Κομισιόν για την εκκένωση της Ειδομένης

Την ικανοποίησή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επικείμενη «εκκένωση» της Ειδομένης και τη μεταφορά των προσφύγων σε «οργανωμένα κέντρα υποδοχής», εξέφρασε σήμερα, από τις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Η Επιτροπή καλωσορίζει την πρωτοβουλία των ελληνικών Αρχών να εκκενώσουν την Ειδομένη», δήλωσε ο κ. Σχοινάς, σημειώνοντας ότι η Κομισιόν έχει επανειλημμένως εκφράσει την άποψη πως οι άνθρωποι που βρίσκονται εκεί πρέπει να μεταφερθούν σε οργανωμένα κέντρα υποδοχής.

Εξάλλου, σχετικά με την απόφαση της δευτεροβάθμιας επιτροπής εκδίκασης προσφυγών προσφύγων, η οποία μετά από προσφυγή Σύρου πρόσφυγα που βρίσκεται στη Λέσβο χαρακτηρίζει την Τουρκία μη ασφαλή τρίτη χώρα, ο κ. Σχοινάς τόνισε ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και το πλαίσιο των επιστροφών σέβεται απόλυτα την ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία. Υπενθύμισε ότι η συμφωνία προβλέπει την εξέταση των αιτήσεων ασύλου κατά περίπτωση και με δικαίωμα έφεσης και υπογράμμισε οτι αυτό γίνεται και σήμερα.

Επιπλέον, ο Μ. Σχοινάς σημείωσε ότι η Επιτροπή είχε ενημερώσει τις ελληνικές Αρχές, στις 5 Μαϊου, ότι το νομικό πλαίσιο που παρέχει η Τουρκία για την προστασία Σύρων προσφύγων είναι επαρκές και συνάδει με τη συνθήκη της Γενεύης, ενώ το ίδιο ισχύει και για τους μη Σύρους πρόσφυγες. Υπενθύμισε, δε, ότι το συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, το οποίο συνεδρίασε πριν από λίγες ημέρες, εξέφρασε την πολιτική στήριξή του προς την Ελλάδα για να συνεχιστεί η «ασφαλής επιστροφή» των παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία.

Σχετικά με το ζήτημα κατάργησης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν χαρακτήρισε «θετικό βήμα» την υπογραφή από τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερνγοτάν, της συμφωνίας επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας. «Η εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας ήταν ένα από τα προαπαιτούμενα», δήλωσε ο κ. Σχοινάς, ενώ όσον αφορά τα εναπομείναντα προαπαιτούμενα, τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και η Επιτορπή μεριμνά για την πλήρη εφαρμογή τους.

Τέλος, αναφορικά με την εφαρμογή του μηχανισμού ανταλλαγής «ένας προς έναν» (1:1), επεσήμανε ότι πριν από λίγες ημέρες, 51 μετανάστες που δεν υπέβαλαν αίτημα ασύλου στην Ελλάδα επέστρεψαν στην Τουρκία, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των επιστροφών σε 441, από τις 4 Απριλίου έως σήμερα. Παράλληλα μετεγκαταστάθηκαν 103 Σύροι πρόσφυγες από την Τουρκία στη Γερμανία, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των μετεγκαταστάσεων σε 280. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ