2016-05-24 22:29:02
Φωτογραφία για ΠΡΟΣΟΧΗ: Λιονταρόψαρο - δηλητηριώδες ψάρι πιάστηκε σε ελληνικές θάλασσες [video]
Το δηλητηριώδες ψάρι που βάζει σε κίνδυνο τη μοναδική βιοποικιλότητα της Μεσογείου... πλήττει την αλιεία και συχνά απειλεί τη δημόσια υγεία, πιάστηκε από ψαράδες στη Ρόδο.

Μετά τον διαβόητο λαγοκέφαλο, ήρθε η ώρα του άκρως επικίνδυνου λεοντόψαρου, που είναι δηλητηριώδες είδος από την Ερυθρά Θάλασσα να περάσει από τη διώρυγα του Σουέζ και να εγκατασταθεί στην Ελλάδα.

Πρόκειται για το άκρως επεκτατικό λεοντόψαρο Pterois miles, το οποίο… μέχρι σήμερα γνωρίζαμε μόνο από ντοκιμαντέρ και ενυδρεία.

Τα αγκάθια του λιονταρόψαρου είναι άκρως δηλητηριώδη και δυνητικά θανατηφόρα για όποιον τρυπηθεί.

Το εν λόγω άκρως επικίνδυνο ψάρι πιάστηκε από τους ψαράδες Μαρίνο και Οσμάν Καραοσμάν ανοιχτά της Λίνδου στη περιοχή Ψάλτος και σε βάθος 20m περίπου.

Το πρώτο ξενικό λεονταρόψαρο στην έκθεση του Ενυδρείου της Ρόδου απέκτησε παρέα!

Μετά απο περίπου πέντε μήνες στην εκθεσιακή δεξαμενή του Υδροβιολογικού Σταθμού Ρόδου (ΥΣΡ), τo αλλόχθονο λεονταρόψαρο Pterois miles αποκτά για παρέα ένα δεύτερο και μεγαλύτερο. Το πρώτο είχε αλιευθεί τον Ιανουάριο του 2016 με δίχτυα στα ρηχά νερά του νησιού από τον αλιέα Σάββα Βαγιανό, ενώ το δεύτερο αλιεύθηκε στην Λίνδο και αυτό με δίχτυα από τον αλιέα Οσμάν Καραοσμάν (καΐκι Αγ. Νικόλαος).


Ο ΥΣΡ του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσιών Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) πρωτοανέφερε την εμφάνιση του ξενικού ψαριού P. miles (devil firefish, common lionfish, λεοντόψαρο, λεονταρόψαρο) στο Αιγαίο και συγκεκριμένα στη Ρόδο, το καλοκαίρι του 2015 με ανακοίνωση της παρουσίας του σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό. Κατάγεται από την Ερυθρά Θάλασσα και εισήλθε στην Μεσόγειο μέσω της Διώρυγας του Σουέζ. Ο πληθυσμός του δείχνει γρήγορη εξάπλωση στην Ανατολική Μεσόγειο, για αυτό κατατάσσεται μεταξύ των χωροκατακτητικών εισβολέων.

Εξ αιτίας των δηλητηριωδών μακρόστενων ακανθών που φέρει το είδος, ο ΥΣΡ προειδοποίησε άμεσα τους επαγγελματίες και μη αλιείς καθώς και το ευρύτερο κοινό της περιοχής και τις αρχές, ώστε να προληφθούν τυχόν ατυχήματα. Ωστόσο, μπορεί να καταναλωθεί όπως και το ψάρι «σκορπιός» το οποίο ανήκει στην ίδια οικογένεια και φέρει παρόμοιο δηλητήριο.

Ζωντανά ψάρια του είδους αυτού αλλά και άλλων που θεωρούνται «άγνωστα» ή «περίεργα» για τον επαγγελματία και ερασιτέχνη αλιέα είναι ευπρόσδεκτα από τους επιστήμονες του Σταθμού, ζωντανά, νεκρά ή και συντηρημένα στην κατάψυξη με σκοπό την καταγραφή της πανίδας της θαλάσσιας περιοχής, η οποία συνεχώς εμπλουτίζεται με νέα είδη.

Η παρουσία του έχει ήδη αναφερθεί σε άλλες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ η πρόσφατη εμφάνισή του στην περιοχή της Ρόδου ανακοινώθηκε πρόσφατα σε επιστημονικό περιοδικό από τους ερευνητές του ΕΛΚΕΘΕ.

Κρίνουν μάλιστα «απαραίτητη την προειδοποίηση των επαγγελματιών και μη αλιέων, καθώς και του ευρύτερου κοινού της περιοχής, ώστε να προληφθούν τυχόν ατυχήματα».

Οι επιστήμονες περίμεναν την άφιξή του και στις θάλασσές μας καθώς είναι είδος που μπορεί να επιβιώσει και σε πολύ χαμηλότερες θερμοκρασίες από αυτές που επικρατούν στην Ερυθρά Θάλασσα.

Είναι δηλητηριώδες και έχει παρατηρηθεί ότι όταν ενοχλείται από δύτες, ανοίγει διάπλατα τα πτερύγιά του και κάνει επιθετικές κινήσεις.

Το δηλητήριό του παύει να είναι ενεργό εφόσον το ψάρι θανατωθεί.

Ποτέ δεν το πιάνουμε με τα χέρια αν έχει πιαστεί σε δίχτυ ή πετονιά.

Είναι ένα όμορφο και εντυπωσιακό ψάρι, η άφιξή του όμως στη Μεσόγειο απειλεί και τις κυπριακές και τις ελληνικές θάλασσες.

Πρόκειται για ένα ψάρι που τρώει ό,τι ζει κοντά σε βράχια ακόμα και 30 φορές το μέγεθος του στομαχιού του.

Είναι ένα από τα πλέον ταχέως αναπτυσσόμενα είδη, καθώς ένα και μόνο θηλυκό μπορεί μέσα σε έναν χρόνο να γεννήσει δύο εκατομμύρια αβγά, κάθε τέσσερις ημέρες.
Πηγή
Tromaktiko
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ