2016-05-25 09:18:14
Φωτογραφία για ΥΠΟΙΚ: ΡΥΘΜΙΖΕΤΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ
ΝΔ: Η Κυβέρνηση "τα έδωσε όλα" και δεν πήρε τίποτα

Στο Eurogroup υπήρξαν σημαντικές αποφάσεις, αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών και αναλύοντας σημειώνουν ότι:

1. Η αξιολόγηση ολοκληρώθηκε και θα υπάρξει εκταμίευση συνολικού ύψους 10,3 δισ. ευρώ σε δύο τμήματα. Τα 7,5 δισ. τον Ιούνιο και τα υπόλοιπα 2,8 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο.

2. Ουσιαστικά δίνονται για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου 3,5 δισ. ευρώ, περίπου 700.000 ευρώ το μήνα μέχρι και τον Οκτώβριο του 2016. Δηλαδή 5 μήνες Χ 700.000 = 3,5 δισ. ευρώ θα "πέσουν" στην αγορά.

3. Συμφωνήθηκε ότι η Ελλάδα δεν θα πληρώνει πάνω από το 15% για τόκους και χρεολύσια [ΑΕΠ] το μεσοπρόθεσμο χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια ο περιορισμός αυξάνεται στο 20% του ΑΕΠ. Το ποσοστό αυτό, στο οποίο θα περιλαμβάνονται και τα έντοκα γραμμάτια, είναι χαμηλό με βάση όλους τους συγκριτικούς δείκτες για χώρες με ανάλογα οικονομικά χαρακτηριστικά. Και μειώνει αποφασιστικά τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για τα επόμενα χρόνια.


4. Ρυθμίζεται άμεσα, από αύριο, το θέμα του χρέους.

Τα συγκεκριμένα μέτρα [βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα] για την ρύθμιση του χρέους δημιουργούν ένα σαφή οδικό χάρτη που εξομαλύνει τις συνθήκες ρευστότητας στην οικονομία.Είκοσι δισ. ευρώ που περίσσεψαν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών χαρακτηρίζονται ως "διαθέσιμα" για πράξεις επαναγοράς του χρέους.Οι συμφωνηθείσες παρεμβάσεις για το χρέος επιτυγχάνουν την έξοδο στις αγορές, μέσω της τόνωσης της επενδυτικής εμπιστοσύνης και της εξάλειψης των συνθηκών αβεβαιότητας στην οικονομία.Η συμφωνία εξασφάλισης της βιωσιμότητας του χρέους είναι προσαρμοσμένη στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας. Και εξασφαλίζει, για μακρύ χρονικό διάστημα, την χρηματοδότηση της οικονομίας, υπό πολύ ευνοϊκούς όρους.Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, λίγο μετά τη λήξη του Eurogroup, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η συνολική συμφωνία του Eurogroup θα αποτελέσει την αρχή εξόδου της χώρας από το φαύλο κύκλο της οικονομικής ύφεσης. «Είναι ιστορική στιγμή για την Ελλάδα, μετά από πολύ καιρό», τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών. Όπως εξήγησε, η συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού προέβλεπε ότι μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ακολουθήσουν οι συζητήσεις για το χρέος και τώρα υπάρχει ένα «συνολικό πακέτο». 

Ν.Δ.: Η Κυβέρνηση "τα έδωσε όλα" και δεν πήρε τίποτα

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η Νέα Δημοκρατία, εδώ και μήνες, συστηματικά και υπεύθυνα, υποστήριζε την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, με το βέλτιστο για τα Ελληνικά συμφέροντα τρόπο. Με τρόπο που να συνοδεύεται από την εκταμίευση όσο το δυνατόν μεγαλύτερης δόσης και από μία καλή λύση για την ενίσχυση της βιωσιμότητας του χρέους. Η Κυβέρνηση καθυστέρησε επί επτά μήνες την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, φόρτωσε πολύ βαριά μέτρα στους Έλληνες, πρόσθεσε νέες επώδυνες και ταπεινωτικές υποχρεώσεις στη χώρα, όπως το Ταμείο αποκρατικοποιήσεων, επέβαλλε μόνιμα μνημόνια με τον “κόφτη", και φούσκωσε τις οφειλές του Κράτους στους ιδιώτες. Τα έδωσε όλα» και δεν πήρε τίποτα! Γιατί; Διότι είναι παντελώς αναξιόπιστη. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα του Eurogroup;

1ον: Η αξιολόγηση, που θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί από τον περασμένο Οκτώβριο, κάτι που δεν έγινε με ευθύνη της Κυβέρνησης, ολοκληρώθηκε. Ή μάλλον σχεδόν ολοκληρώθηκε. Γιατί υπάρχουν και άλλα ''κρυφά" προαπαιτούμενα, τα οποία ακόμη δεν έχουν υλοποιηθεί. Σε κάθε περίπτωση, αυτή η καθυστέρηση:

''Φούσκωσε" το λογαριασμό των μέτρων, με αποτέλεσμα σήμερα να έχουν ήδη ψηφιστεί 9 δις ευρώ μέτραΠρόσθεσε νέες υποχρεώσεις στη χώρα μας, πέραν των όσων προβλέπονταν στο τρίτο Μνημόνιο, όπως είναι η δημιουργία του νέου, αιώνιου “Υπερταμείου" αποκρατικοποιήσεωνΠροσέθεσε ένα συμπληρωματικό, τέταρτο Μνημόνιο και μέσω αυτού έναν πρόσθετο, οριζόντιο και μόνιμο “κόφτη” μισθών και συντάξεωνΔιόγκωσε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίουπρος τους ιδιώτες κατά 80% από τις αρχές του 2015.

2ον: Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης έγινε με το λάθος μείγμα μέτρων, ως αποτέλεσμα των ιδεοληψιών της Κυβέρνησης. Νέοι φόροι, περισσότεροι άμεσοι και έμμεσοι φόροι, εξοντωτικές εισφορές, που πλήττουν όλους τους Έλληνες, κυρίως όμως τους ασθενέστερους οικονομικά.

Και όπως έχει ήδη αποδειχθεί και από το πρώτο Μνημόνιο, αυτό το μείγμα μέτρων είναι οικονομικά αναποτελεσματικό και κοινωνικά άδικο. Θα οδηγήσει, με βεβαιότητα, στην μελλοντική ενεργοποίηση του ''κόφτη''.

3ον: Η δόση που συνοδεύει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης υπολείπεται σημαντικά του ποσού που είχε προγραμματιστεί να λάβει η Ελλάδα μέχρι σήμερα. Και μάλιστα αυτή θα δοθεί σταδιακά, υπό προϋποθέσεις και νέα προαπαιτούμενα. Ένα κομμάτι αυτής, και μάλιστα το μικρότερο, θα αποπληρώσει μόνο μέρος από τις συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές. Είναι προφανές ότι η συνολική τους αποπληρωμή μετατίθεται, στην καλύτερη περίπτωση, για το 2017, στερώντας ρευστότητα από την πραγματική οικονομία.

4ον: Η ρύθμιση για το χρέος παραμένει ασαφής, είναι αβέβαιη, τελεί υπό προϋποθέσεις και είναι μελλοντική. Ενώ τα μέτρα για τους πολίτες, για τα επόμενα αρκετά χρόνια, είναι επώδυνα και συνεχώς αυξάνονται. Σε κάθε δε περίπτωση η ρύθμιση αυτή συνοδεύεται από τη διατήρηση υψηλών δημοσιονομικών πλεονασμάτων για μακρά χρονική περίοδο, ενώ δεν γίνεται καθόλου λόγος για την εξέλιξη του μεγέθους χρέος/ΑΕΠ.

Η Κυβέρνηση οφείλει να ζητήσει συγγνώμη για τα μόνιμα μνημόνια, την ταπεινωτική απώλεια εθνικής αξιοπρέπειας, την υπερφορολόγηση και την απώλεια 21 δις ευρώ εθνικού πλούτου που χάθηκαν εξαιτίας των πράξεων και παραλείψεών της. Υπάρχει όμως άλλος δρόμος. Αυτόν που προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία. Με μεταρρυθμίσεις, με μείωση των δαπανών και των φόρων, για να έρθουν επενδύσεις, δουλειές, ανάπτυξη. Αυτά που η σημερινή Κυβέρνηση δεν μπορεί να υλοποιήσει».

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ