2016-05-27 19:47:18
Φωτογραφία για Τοπικός εντολοδόχος των ιμπεριαλιστών δανειστών η ελληνική κυβέρνηση
Με το που τελείωσε το Eurogroup της περασμένης Τρίτης, 3:55 τα χαράματα της Τετάρτης, ο Τσακαλώτος είχε στείλει με non paper τη «γραμμή» για την εγχώρια προπαγάνδα: «Η αξιολόγηση ολοκληρώθηκε και θα υπάρξει εκταμίευση συνολικού ύψους 10,3 δισ. ευρώ σε δύο τμήματα - Ρυθμίζεται άμεσα, από αύριο, το θέμα του χρέους». Αλλα, όμως, έλεγαν τα επίσημα κείμενα: η απόφαση του Eurogroup και η δήλωση του Ντεϊσελμπλούμ, αναρτημένα και τα δύο στην επίσημη ιστοσελίδα του συμβουλίου. Επειδή στις ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές άρχισαν τα σχόλια, ο Τσακαλώτος έστειλε νέο non paper στις 5:34 το απόγευμα, που ξεκινούσε ως εξής: «Στο Eurogroup επιτεύχθηκε “πλήρης συμφωνία (staff level agreement)'', δηλαδή έκλεισε η αξιολόγηση».

Αφού έκλεισε η αξιολόγηση, πώς συνέβη και την επομένη συνεχιζόταν το παζάρι με την τρόικα πάνω σε μια σειρά ζητήματα, μεταξύ των οποίων η μη επιστροφή του ΕΚΑΣ από τους χαμηλοσυνταξιούχους, η συμπερίληψη και των δανείων με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου στα πακέτα που θα πωληθούν στους «γύπες των αγορών» και μια σειρά άλλα ζητήματα, τα οποία δεν γνωρίζουμε ακριβώς γιατί κανένας δεν μας ενημέρωσε υπεύθυνα;


Από την ίδια την επίσημη ανακοίνωση του Eurogroup προέκυπτε σαφώς ότι ο Τσακαλώτος έλεγε ψέματα. Η αξιολόγηση δεν είχε κλείσει. 'Η για να είμαστε ακριβείς, είχε κλείσει καταρχήν σε επίπεδο υπουργών, υπό τον όρο ότι το κουαρτέτο/τρόικα θα έκανε έλεγχο. Ελεγε η ανακοίνωση: «Το Eurogroup έδωσε εντολή στο EWG να επιβεβαιώσει τις επόμενες ημέρες την πλήρη εφαρμογή όλων των προαπαιτουμένων και ειδικότερα τις διορθώσεις στη νομοθεσία για το άνοιγμα της αγοράς πώλησης δανείων, της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης αλλά και την ολοκλήρωση όλων των προαπαιτούμενων από το μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων». Επομένως, συμφωνία σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων (staff level agreement) δεν υπήρχε.

Δεν πρόκειται για κάποιο τυπικό ζήτημα, αν αναλογιστούμε πως ο έλεγχος έπρεπε να γίνει στο ασφαλιστικό, στα κόκκινα δάνεια και στις ιδιωτικοποιήσεις, δηλαδή σε ζητήματα που υποτίθεται ότι είχαν κλείσει μετά από τόσο καιρό διαπραγμάτευσης. Κι αν είχαν κλείσει, γιατί να χρειάζεται νέος έλεγχος; Ας μην το βασανίζουμε. Ηταν φανερό πως οι Τσιπροκαμμένοι νομοθέτησαν κάποια πράγματα με τα οποία διαφωνούσαν οι τροϊκανοί ή δεν νομοθέτησαν κάποια πράγματα που απαιτούσαν οι τροϊκανοί ή κατέστησαν ασαφή κάποια άλλα μέτρα.

Προσωπική ξεφτίλα του Τσίπρα

Για να ξεκινήσουμε από την τελευταία κατηγορία, πρέπει ν' αναφερθούμε στην προσωπική ξεφτίλα του Τσίπρα, ο οποίος εμφανίστηκε το βράδυ της περασμένης Κυριακής στη Βουλή και όχι μόνο «δεσμεύτηκε» πως οι χαμηλοσυνταξιούχοι που τους έκοψαν το ΕΚΑΣ δε θα χρειαστεί να επιστρέψουν όσα πήραν το πρώτο εξάμηνο του 2016, όπως προβλέπει ο νέος αντιασφαλιστικός νόμος, αλλά εξήγγειλε και τη δημιουργία ενός Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το οποίο ξεκινάει με μια «προίκα» 700 εκατ. ευρώ μέσα στο 2016 (από το παραπανίσιο πρωτογενές πλεόνασμα. Εκτός απ' όλα τ' άλλα που υποτίθεται ότι θα κάνει αυτό το Ταμείο («επέκταση του προγράμματος για το κατώτατο εγγυημένο εισόδημα, ώστε να πιάσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού», «διατήρηση του προγράμματος για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης», «ενίσχυση των προγραμμάτων κοινωνικής εργασίας και καταπολέμησης της ανεργίας»), το σημαντικότερο είναι ότι θ' αποκαθιστούσε την αδικία με το ΕΚΑΣ.

Σε κάθε υποτιθέμενη δράση του υποτιθέμενου Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που ανακοίνωνε ο Τσίπρας, η αίθουσα της Ολομέλειας Βουλής σειόταν από τα χειροκροτήματα των συριζοανελιτών βουλευτών. Οταν, όμως, έφτασε στο ΕΚΑΣ, κόντεψε να γκρεμιστεί το κτίριο, καθώς χτυπούσαν και τα πόδια τους: «Σκοπεύουμε, τέλος, να αποκαταστήσουμε και κάποιες αδικίες. Και βεβαίως, μια αδικία είναι αυτή που αφορά τη γνωστή από τη συμφωνία μείωση των εισοδηματικών κριτηρίων, βάσει των οποίων δίδεται το ΕΚΑΣ. Ως γνωστόν, η καθυστέρηση της διαπραγμάτευσης, όχι με δική μας ευθύνη, είχε ως αποτέλεσμα να καθυστερήσουμε να ψηφίσουμε το ασφαλιστικό και καθυστέρησε να εφαρμοστεί αυτό το οποίο προέβλεπε η συμφωνία του Ιούλη, δηλαδή, η αλλαγή των εισοδηματικών κριτηρίων. Υπάρχει, πράγματι, ένα ποσό του ΕΚΑΣ, το οποίο έχει μειωθεί, που έχει δοθεί από την αρχή της χρονιάς. Και είναι μεγάλη αδικία, εμείς, που έχουμε δεσμευθεί ότι δεν θα μειώσουμε ούτε ευρώ τις κύριες συντάξεις, να ζητήσουμε από αυτούς τους ανθρώπους να μας φέρουν αναδρομικά πίσω από τις κύριες συντάξεις. Ε, δεν θα το κάνουμε, λοιπόν. Δεν θα το κάνουμε!».

Πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα είχε γίνει μεγάλη συζήτηση αμέσως μετά την ψήφιση του αντιασφαλιστικού εκτρώματος. Κάτι έπρεπε να κάνουν προκειμένου να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, που είχαν γίνει πιο δυσμενείς από κάτι παρεμβάσεις τύπου Καρακώστα, που βάφτισε τους χαμηλοσυνταξιούχους φοροφυγάδες που πρέπει να επιστρέψουν το ΕΚΑΣ που πήραν με λαμογιά. Αρχικά βγήκε ο Κατρούγκαλος και ανακοίνωσε ότι οι δόσεις της επιστροφής του ΕΚΑΣ από 12 θα γίνουν 30, οπότε δε θα τους πέσει βαριά η επιστροφή! Μετά, αποφάσισαν να βγει τροπαιούχος ο Τσίπρας και ν' ανακοινώσει την «άρση της αδικίας», μπας και σκεπαστούν όλα τα υπόλοιπα και κυρίως η εκατόχρονη εταιρία ξεπουλήματος της κρατικής περιουσίας.

«Ε, δεν θα το κάνουμε, λοιπόν. Δεν θα το κάνουμε!» είπε ο Τσίπρας την Κυριακή. «Εγινε μια προσπάθεια -και εξακολουθεί να γίνεται- προκειμένου να μην επιστραφούν αυτά τα χρήματα» είπε η Γεροβασίλη την Πέμπτη. Προηγουμένως την ίδια μέρα, ο Σταθάκης είχε πει ότι η επιστροφή του ΕΚΑΣ και τα «κόκκινα» δάνεια είναι τα αγκάθια μιας διαπραγμάτευσης που συνεχίζεται ακόμα!

Ελάχιστη σημασία έχει αν τελικά θα υπάρξει μια συμφωνία ώστε να μην επιστραφούν από τους χαμηλοσυνταξιούχους αυτά τα 80-85 εκατ. ευρώ από το ΕΚΑΣ του πρώτου εξάμηνου του 2016, που νομίμως (και όχι αχρεωστήτως) τους καταβλήθηκαν. Σημασία έχει ότι οι ιμπεριαλιστές δανειστές εξευτέλισαν τον ίδιο τον πρωθυπουργό, θέτοντας υπό την κρίση τους μια ελάσσονα υπόσχεση που είχε δώσει από το βήμα της Βουλής. Οσο για το περιβόητο Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που εξήγγειλε ο Τσίπρας, κατέστησαν σαφές ότι δεν ισχύει τίποτα, γιατί δεν έχει συζητηθεί τίποτα. Αυτό σημαίνει ότι το περιβόητο «παράλληλο πρόγραμμα» του ΣΥΡΙΖΑ (για ένα σύνολο φιλανθρωπικών δράσεων πρόκειται) δεν υφίσταται. Η κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να αποφασίσει μονομερώς ούτε για μέτρα μερικών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Κουμάντο κάνουν οι ιμπεριαλιστές δανειστές, κυβερνήτης είναι η τρόικα και  η κυβέρνηση είναι απλώς ο τοπικός εντολοδόχος τους.

Πωλούνται τα πάντα

Στην προσπάθειά τους να κρύψουν το δωσιλογισμό τους και την αποικιοκρατικού τύπου παράδοση όλης της κινητής και ακίνητης περιουσίας του ελληνικού κράτους σε μια ανώνυμη εταιρία ελεγχόμενη απόλυτα από τους δανειστές, οι συριζαίοι ανέπτυξαν μια ψευτο-θεωρία, σύμφωνα με την οποία η νέα εταιρία δεν είναι σαν το ΤΑΙΠΕΔ, που έχει ως στόχο τις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά θα έχει ως στόχο την ανάπτυξη. Επομένως -σύμφωνα μ' αυτή την ψευτο-θεωρία- περνώντας την κρατική περιουσία στη νέα εταιρία, τη γλίτωσαν από την ιδιωτικοποίηση.

Είχαν προηγηθεί τις προηγούμενες εβδομάδες δηλώσεις των… ντούρων σοσιαλιστών υπουργών Δρίτσα, Σπίρτζη και Σκουρλέτη, που διέψευδαν ότι το ΤΑΙΠΕΔ πρέπει να κάνει 21 ιδιωτικοποιήσεις. Μόνον 9 ιδιωτικοποιήσεις θα γίνουν έλεγαν οι… σοσιαλισταράδες υπουργοί, αποδίδοντας τα περί του αντιθέτου στον… πολυπράγμονα Πιτσιόρλα, τον οποίο μάλιστα ο Σκουρλέτης δε δίστασε να χαρακτηρίσει «λάθος επιλογή» (του Τσίπρα), αναγγέλλοντας πως μόλις συγκληθεί το ΚΥΣΟΙΠ θα βάλει θέμα αποπομπής του. Το Μαξίμου, βέβαια, κάλυψε τον Πιτσιόρλα, όμως οι ιμπεριαλιστές δεν ασχολούνται με τα πολιτικάντικα παιχνίδια των συριζαίων και με την επίλυση διαφορών ανάμεσα σε διάφορες κλίκες του κυβερνώντος κόμματος (και τα αντίστοιχα συμφέροντα). Αυτοί απαίτησαν ξεκαθάρισμα της κατάστασης.

Τη Δευτέρα το πρωί, λοιπόν, ενώ ο Τσακαλώτος με τον Χουλιαράκη είχαν ήδη αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, «συνεδρίασε» το ΚΥΣΟΙΠ (διά περιφοράς μάζεψαν τις υπογραφές των υπουργών-μελών του) και «φιξάρισε» τις 19 ιδιωτικοποιήσεις, όπως ακριβώς περιλαμβάνονταν στη λίστα που είχε εγκρίνει στις 26 Απρίλη το ΤΑΙΠΕΔ. Ετσι, για ιδιωτικοποίηση βγαίνουν (κατά σειρά προτεραιότητας): τα περιφερειακά αεροδρόμια, το Ελληνικό, ο Αστέρας Βουλιαγμένης, η Αφάντου στη Ρόδο, ο ΔΕΣΦΑ, ο ΟΛΠ, ο ΟΛΘ, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και η ΕΕΣΤΥ (συντήρηση τροχαίου υλικού σιδηροδρόμων), το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, οι μαρίνες Αλίμου, Πύλου και Χίου, η Εγνατία οδός, το 35% των ΕΛΠΕ, το 17% της ΔΕΗ, το 10% του ΟΤΕ, το 23% της ΕΥΑΘ, το 11% της ΕΥΔΑΠ, το 65% της ΔΕΠΑ, το 90% των ΕΛΤΑ και τα 91 ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ, μεταξύ των οποίων είναι ο Ιππόδρομος στο Μαρκόπουλο, το Κωπηλατοδρόμιο στο Σχοινιά, εφτά ιαματικές πηγές, η αγορά Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη, παραλιακές εκτάσεις στο Ποσείδι Χαλκιδικής και τις Γούρνες Ηρακλείου.

Ολα τα διαθέσιμα αυτή τη στιγμή «φιλέτα», λοιπόν, βγαίνουν για ξεπούλημα μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, που σημαίνει ότι όλα τα λεφτά πάνε για αποπληρωμή χρέους. Αυτό το προέβλεπε και το τρίτο Μνημόνιο, όμως επειδή «κουνιούνταν» οι Σπιρτζοδριτσοσκουρλέτηδες, οι ιμπεριαλιστές απαίτησαν να βγει τώρα (ως προαπαιτούμενο) απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ και να δημοσιευτεί στο ΦΕΚ, για να πάει κάθε κατεργάρης στον πάγκο του. Οι αποικικοκράτες απαιτούν (και πετυχαίνουν) πλήρη συμμόρφωση, ακόμα και στον τομέα της προπαγάνδας.

Η αλήθεια είναι πως και οι δανειστές δεν τρέφουν πλέον μεγάλες προσδοκίες για τις ιδιωτικοποιήσεις. Το ΔΝΤ μιλά για έσοδα 6 δισ. ευρώ μέχρι το 2030, ενώ η Κομισιόν ανεβάζει το ποσό στα 18 δισ. ευρώ μέχρι το 2060. Η Κομισιόν ανεβάζει το ποσό για να υποστηρίξει (έναντι του ΔΝΤ) ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο μέχρι το 2060, φτάνει να μαζευτούν 18 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις, μέσω της νέας αποικιοκρατικής εταιρίας (στην οποία ανήκει πλέον ως θυγατρική και το ΤΑΙΠΕΔ). Στο έγγραφο της Κομισιόν αναφέρεται ότι τα 13 δισ. ευρώ θα εξασφαλιστούν από ιδιωτικοποιήσεις ακινήτων και κρατικών επιχειρήσεων και τα 5 δισ. από την πώληση των τραπεζικών μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ (επίσης θυγατρική της νέας αποικιοκρατικής ανώνυμης εταιρίας).

Κατόπιν αυτών, μπορεί να αντιληφθεί εύκολα ο καθένας πόση αξία έχει η πρόστυχη μπουρδολογία των συριζαίων περί αξιοποίησης της κρατικής περιουσίας, τα κέρδη από την οποία θα πέσουν στην ανάπτυξη. Ο,τι μπορεί να πουληθεί άμεσα έχει περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ και τα υπόλοιπα θα βγουν για πώληση (εν όλω ή εν μέρει) στο μέλλον, προκειμένου να βγει ο λογαριασμός του χρέους. Οι ιμπεριαλιστές δανειστές έχουν τη δυνατότητα να το επιβάλουν αυτό το 2018, όταν η τότε ελληνική κυβέρνηση θα τους παρακαλάει να αναδιαρθρώσουν τα δάνεια, που μετά το 2020 δε θα μπορεί να τα εξυπηρετήσει ο κρατικός προϋπολογισμός.

Και για να τελειώνουμε με το παραμυθάκι του ελέγχου της νέας εταιρίας από τον υπουργό Οικονομικών, παραθέτουμε ένα απόσπασμα από την απόφαση του Eurogroup, που λες και μπήκε για να εξευτελίσει τους συριζοανελίστες: «Το Eurogroup καλωσορίζει την νομοθέτηση από την ελληνική βουλή του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων που θα είναι πλήρως ανεξάρτητο».

Μνημόνιο-κινούμενη άμμος

«Μετά την πλήρη εφαρμογή όλων των προαπαιτούμενων και υπό την αίρεση της έγκρισης από τα εθνικά κοινοβούλια το ESM αναμένεται να εγκρίνει το συμπληρωματικό ΜοU (σ.σ. Μνημόνιο) και τη δεύτερη δόση του προγράμματος».

Ούτε αυτή η παράγραφος της απόφασης του Eurogroup αφήνει περιθώρια παρερμηνείας. Εμείς δε θα κάνουμε κιτρινισμό, μιλώντας για τέταρτο Μνημόνιο. Αυτό που αναφέρεται ως συμπληρωματικό Μνημόνιο είναι η επικαιροποίηση του Μνημόνιου, που ίσχυε και παλιότερα. Οι συριζαίοι, όμως, ισχυρίζονταν πως «παίρνουμε αυτά τα μέτρα και τέρμα». Αυτό που γίνεται όμως και με το «δικό τους» Μνημόνιο είναι πως μετά από κάθε αξιολόγηση το Μνημόνιο επικαιροποιείται, μπαίνουν νέοι στόχοι και νέα προαπαιτούμενα που πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι την επόμενη αξιολόγηση.

Δεν έχει νόημα να συζητάμε για το μέγεθος της δόσης, όπως πονηρά κάνουν οι συριζαίοι και οι νεοδημοκράτες. Ετσι κι αλλιώς, δεν είναι στο ύψος της δόσης που διέδιδε ότι θα πάρει η κυβέρνηση. Ούτε βέβαια πρόκειται για δόση-ρεκόρ. Στην ιστορία των Μνημονίων έχουν εκταμιευθεί και δόσεις τριπλάσιου ύψους. Σημασία έχει πως το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της δόσης θα κατευθυνθεί στην πληρωμή παλαιότερων ομολόγων που λήγουν. Πρόκειται, δηλαδή, για νέο δάνειο που πάει στην αποπληρωμή παλαιών. Ενα μικρό μέρος θα διατεθεί για την εξόφληση υποχρεώσεων του ελληνικού κράτους προς εργολάβους και προμηθευτές, για να μην καταρρεύσει η εσωτερική αγορά. Και αυτό έχει ξαναγίνει στο παρελθόν. Ενα μικρό τμήμα των μνημονιακών δανείων κατευθύνθηκε στην κάλυψη άμεσων αναγκών του ελληνικού κράτους, επειδή ο προϋπολογισμός του εξακολουθεί να είναι ελλειμματικός, παρά τη σκληρή δημοσιονομική πολιτική (δε θα ήταν ελλειμματικός αν δεν πλήρωνε τόσα πολλά για τοκοχρεολύσια). Και βέβαια, προκαλεί θυμηδία ο ισχυρισμός των Τσιπροτσακαλώτων, ότι με τα ποσά που θα δοθούν για την κάλυψη μέρους των ανεξόφλητων υποχρεώσεων του ελληνικού κράτους προς προμηθευτές και εργολάβους… θα πάρει μπροστά η οικονομία. Τέλος, πρέπει ν' αναφέρουμε πως ανάμεσα σ' αυτούς στους οποίους χρωστάει το ελληνικό κράτος είναι και ευρωπαϊκά μονοπώλια, οπότε οι δανειστές έχουν έναν επιπλέον λόγο να διαθέτουν τμήμα των νέων δανείων για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων. Δικοί τους καπιταλιστές θα πάρουν τη μερίδα του λέοντος.

Ομως, και οι μελλοντικές υποδόσεις δε θα δοθούν έτσι, αλλά με βάση νέα προαπαιτούμενα. Μην ακούτε τι λέει ο Τσακαλώτος. Διαβάστε τι λέει η ανακοίνωση του Eurogroup: «Οι δόσεις για την εκκαθάριση οφειλών θα είναι υπό την αίρεση αναφοράς των ευρωπαϊκών θεσμών για την πορεία της εκκαθάρισης. Οι δόσεις για την περαιτέρω εξυπηρέτηση του χρέους θα σχετίζονται με ορόσημα που αφορούν τις ιδιωτικοποιήσεις, συμπεριλαμβανομένου του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, της εταιρικής διακυβέρνησης στις τράπεζες, τη ΓΓΔΕ, τον ενεργειακό κλάδο. Tα ορόσημα θα αξιολογηθούν από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και θα επαληθευτούν από το EWG και το ESM».

Δεν χρειάζεται να περιμένουμε να δούμε τι θα γράφει το συμπληρωματικό Μνημόνιο, που θα ετοιμαστεί αφού ολοκληρωθεί η αξιολόγηση (και η κυβέρνηση πειθαρχήσει πλήρως σε ό,τι της ζητηθεί). Το βέβαιο είναι πως και αυτό το Μνημόνιο (όπως και τα προηγούμενα) είναι κινούμενη άμμος. Τίθενται κάποιοι στόχοι κι όταν αυτοί πιάνονται ή προσεγγίζονται τίθενται νέοι στόχοι, πάντα με το διπλό σκοπό: να ρουφάνε οι ιμπεριαλιστές δανειστές όσα περισσότερο μπορούν, βαθαίνοντας τον αποικισμό της χώρας, και παράλληλα να στεριώνεται η κινεζοποίηση του ελληνικού λαού. Τους επόμενους μήνες θα έχουμε συνεχώς νέα μέτρα, ενώ το Σεπτέμβρη, με την επόμενη αξιολόγηση (για να εκταμιευτεί η δεύτερη υποδόση) θα γίνει «σκούπα» σε ό,τι απέμεινε στον εργασιακό τομέα, συν η θέσπιση νέων δημοσιονομικών μέτρων.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ