2016-05-31 02:31:06
Φωτογραφία για Συμβάσεις ΕΟΠΥΥ: Οι “κόκκινες γραμμές” της διαπραγμάτευσης
Βασιλική Αγγουρίδη - Virus.com.gr

Σε κρίσιμο σημείο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των Παρόχων και του ΕΟΠΥΥ για τις συμβάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, απεστάλη σε θεσμικούς φορείς των παρόχων ένα προσχέδιο σύμβασης από τη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ.

Πάνω σε αυτό το προσχέδιο οι Πάροχοι γιατρών, διαγνωστικών, εργαστηριακών και κλινικών θα καταγράψουν ενστάσεις και διαφοροποιήσεις, προκειμένου να καταλήξουν οι δύο πλευρές στις τελικές Συμβάσεις, οι οποίες θα έχουν διετή διάρκεια. Πέραν των γιατρών, οι συμβάσεις αφορούν διαγνωστικές και εργαστηριακές εξετάσεις και νοσηλείες. Να θυμίσουμε ότι οι υπάρχουσες λήγουν τον Ιούνη.

Όπως αναφέρουν πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση, υπήρξε, καθόλη τη διαδικασία, απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών. Μάλιστα, τα μέλη της υποεπιτροπής Διαπραγμάτευσης απέφευγαν να υποβάλλουν στο τραπέζι της συζήτησης και επισήμως τις θέσεις του ΕΟΠΥΥ, αλλά και του Υπουργείου Υγείας για τη σύμβαση.


Οι φορείς των παρόχων, επιχειρηματιών και γιατρών, που συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση (μεταξύ αυτών ΠΙΣ, ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ, ΠΟΣΙΠΥ, ΠΑΣΙΔΙΚ, ΣΕΚ, ΠΕΙΚ) θα πρέπει να έχουν στείλει εγκαίρως τις επισημάνσεις τους, καθώς η προθεσμία για την τελική συνάντηση, που θα επισφραγίσει την τύχη των συμβάσεων, έχει οριστεί, βάσει του χρονοδιαγράμματος, στις 15 Ιουνίου.

Η σύμβαση που αφορά στις διαγνωστικές και εργαστηριακές εξετάσεις έφθασε ήδη στους θεσμικούς φορείς, ενώ αύριο το μεσημέρι θα υπάρξει νέα συνάντηση με την (υπό)Επιτροπή Διαπραγμάτευσης στον ΕΟΠΥΥ για το θέμα των νοσηλειών.

Οι “κόκκινες γραμμές”

Η αποστολή του προσχεδίου εκτιμάται ότι θα διευκολύνει την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων από τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, η οποία όμως έχει να ξεπεράσει διάφορα “αγκάθια”.Σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, ΕΟΠΥΥ αλλά και πάροχοι έχουν θέσει μια σειρά “κόκκινων γραμμών”, που απαιτούν βασικές υποχωρήσεις εκατέρωθεν , ώστε να πάρει τελικό σχήμα η σύμβαση.

Από πλευράς Οργανισμού, ζητήθηκε από τις ιατρικές ενώσεις να εξασφαλίσουν γιατρούς, από όλες τις ειδικότητες, ώστε να καλυφθούν τα κενά σε όλη την Ελλάδα. Μια τέτοια προσπάθεια, όμως, για να αποδώσει καρπούς χρειάζεται να δοθούν κίνητρα στους γιατρούς, διαφορετικά δεν είναι δυνατόν να εξαναγκαστούν, ξεκαθαρίζουν από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των ιατρών.

Η πρόταση των διαπραγματευτών του ΕΟΠΥΥ χρησιμοποίησε ως παράδειγμα τη Συλλογική Σύμβαση του Οργανισμού με τους Φαρμακοποιούς. Αλλά το ίδιο δεν μπορεί να ισχύσει, θεσμικά, για τους γιατρούς, υποστηρίζουν εκπρόσωποι τους, σημειώνοντας πως είναι δύσκολο να πείσεις έναν γιατρό να “δεθεί” σε μια σύμβαση που δεν τον συμφέρει.

Από την πλευρά των παρόχων, πάντως, βασική “κόκκινη γραμμή” είναι οι πληρωμές.

Οι γιατροί ζητούν, καταρχήν, την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων εκκαθάρισης και πληρώμων, που αποτελεί και το “αγκάθι” μεταξύ των δύο πλευρών τις τελευταίες ημέρες, με την ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ να προχωρά σε επίσχεση από την Τετάρτη 1/1.

Ακόμη μια κοινή “κόκκινη γραμμή” συνιστά το θέμα των αιφνίδιων αλλαγών. Οι πάροιχοι απαιτούν, δηλαδή, την αποφυγή ανατροπών μετά την υπογραφή των συμβάσεων, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση ήταν εκείνη της αφαίρεσης της παραγράφου της σύμβασης που καθόριζε τις εκπτώσεις, με μονομερή απόφαση του τότε αναπληρωτή Υπουργού, Μ. Σαλμά.

Κατ’ επέκταση, το σύνολο των φορέων ζητούν να αναφέρεται ρητά στη σύμβαση πως ό,τι συμφωνηθεί θα υπερισχύει Εγκυκλίων, Υπουργικών Αποφάσεων και Αποφάσεων Δ.Σ.

Από την πλευρά τους οι πάροχοι που διενεργούν διαγνωστικό και εργαστηριακό έργο, αξιώνουν να αποζημιώνεται ότι εκτελείται. Ειδικότερα, ζητούν όταν το 12/μόριο της προϋπολογισθείσας δαπάνης έχει καλυφθεί, να αναγράφεται άμεσα στο παραπεμπτικό. Δηλαδή, να σημειώνεται εμφανώς για τους ασφαλισμένους πως η εξέταση μπορεί να εκτελεστεί μόνο σε δημόσια δομή, λόγω κάλυψης του προϋπολογισμού. Να σημειώσουμε πως η ετήσια δαπάνη έχει προϋπολογιστεί στα 302 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών κέντρων και εργαστηρίων απαιτούν κατά τη διάρκεια ισχύος των συμβάσεων να μην υπάρξουν αλλαγές στις τιμές των εξετάσεων.

Είναι σαφές πως η βασική “κόκκινη γραμμή” όλων των παρόχων είναι η υπάρξη ενός πραγματικά σταθερού πλαισίου, με γνωστούς και ξεκάθαρους όρους.

Επίσχεση γιατρών ΕΟΠΥΥ: “Λυπούμαστε ειλικρινά” Αποφασισμένο να προχωρήσουν με την επίσχεση εργασίας δηλώνουν ιατροί του ΕΟΠΥΥ, καθώς παραμένουν απλήρωτοι για πολλούς μήνες (εδώ).

“Αδυνατούμε να πιστέψουμε ότι έχουμε υπογράψει σύμβαση δουλοπαροικίας”, αναφέρει ανακοίνωση της Ένωσης τους, στην οποία κάνει λόγο για “άδικη λεόντεια διαχρονική πολιτική της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ”, που “έχει επιφέρει την απαξίωση του ιατρικού έργου σε μία οικονομικά ζημιογόνο και άκρως ψυχοφθόρα σύμβαση”.

Μόνο λόγω της μη πληρωμής των επισκέψεων γτου Β’ εξαμήνου, οι κλινικοί ιατροί καλούνται να πληρώσουν τους “επιπρόσθετο φόρο (βάσει της έκδοσης του τιμολογίου παροχής υπηρεσιών) που κυμαίνεται από 1.200 έως 4.200 ευρώ ανάλογα με την δήλωση εισοδήματος”. Την ίδια ώρα, δεν έχουν πληρωθεί ευρώ για το πρώτο τετράμηνο του 2016, ενώ έχουν εκδοθεί τιμολόγια και τους κόβονται 200 ευρώ, ακόμη και για λάθη για τα οποία δεν ευθύνονται (εδώ).

Όπως αναφέρει η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ μόνο για τους ασφαλισμένους προσπαθούν να αντικρούσουν “το άδικο και ανελέητο χρόνιο μαστίγωμα”, καλύπτωντας οι ίδιοι την ασφάλιση τους. “Μόνο που πολλοί από εμάς, έχουμε οικογενειακές υποχρεώσεις και αδυνατούμε να συνεχίσουμε. Από 01/06/2016. Και λυπούμαστε ειλικρινά”, καταλήγει η ανακοίνωση, με την οποία ζητά η ένωση απο τα μέλη της να επιδείξουν κοινωνική ευαισθησία για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Πάντως, στην κατεύθυνση εξεύρεησης λύσης, αναμένεται γραπτή δέσμευση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ, Σ. Μπερσίμη για τις πληρωμές, με την αναφορά συγκεκριμένου χρονοδιαγράμμματος.

Εν τω μεταξύ, και οι κλινικές έχουν πληρωθεί μόλις τους 2 μήνες του έτους, με τον ΕΟΠΥΥ να επικαλείται, σύμφωνα με πληροφορίες, τεχνικά προβλήματα κατά τη διαδικασία της εκκαθάρισης. Βέβαια, στα αζήτητα παραμένει η Κοινή Υπουργική Απόφαση Ξανθού-Χουλιαράκη, σχετικά με τις πληρωμές, τον τρόπο εκκαθάρισης και το δικαίωμα ένστασης. Παράγοντες του χώρου εκτιμούν πως ο λόγος της καθυστέρησης, αν δεν οφείλεται σε χρηματοδοτική ένδεια, που άλλωστε αρνείται ο ΕΟΠΥΥ, σχετίζεται με συνεχή διόρθωση της, αποτέλεσμα κενών και ελλείψεων που προκύπτουν κατά τη διαδικασία της εκκαθάρισης.

Πάντως, στον κλάδο των κλινικών ο ΕΟΠΥΥ οφείλει το 10% για τα έτη 2012-2013-2014-2015, που αντιστοιχεί σε 200 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 130 εκατ. ευρώ οφείλονται από προηγούμενα έτη, μαζί με τις οφειλές για τους τρέχοντες μήνες να υπολογίζεται στα 120 εκατ. και το claw back, με το οποίο οι πάροχοι έχουν σαφείς διαφωνίες, το ποσό που οφείλεται ανέρχεται 960 εκατ. ευρώ. Άλλωστε, τα χρέη του ΕΟΠΥΥ τα 4 χρόνια λειτουργίας του έχουν ήδη ξεπεράσει το 1,5 δισ. ευρώ.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ