2016-06-03 04:57:37
Φωτογραφία για Έντονες ψηφιακές ανησυχίες εκφράζει η νέα γενιά των στελεχών
Έντονους ψηφιακούς προβληματισμούς εκφράζουν τα αυριανά ηγετικά στελέχη επιχειρήσεων, με τους μελλοντικούς ηγέτες να εκφράζουν ανησυχία για το κατά πόσο η εταιρεία τους διαθέτει την κατάλληλη στρατηγική για την ψηφιακή εποχή. Ειδικά στις οικογενειακές επιχειρήσεις, η ψηφιακή τεχνολογία είναι ένας τομέας, στον οποίο το χάσμα των γενεών εξακολουθεί να υπάρχει. Και αυτό, καθώς πολλοί από τους μελλοντικούς ηγέτες προσπαθούν σκληρά για να πείσουν ότι η επιχείρηση χρειάζεται να εξελιχθεί με βάση την ψηφιακή τεχνολογία.

Μάλιστα, μόνο το 41% πιστεύει ότι η εταιρεία διαθέτει στρατηγική κατάλληλη για την ψηφιακή εποχή, ενώ το 29% θεωρεί πως οι οικογενειακές επιχειρήσεις ακολουθούν τις τεχνολογικές εξελίξεις με πιο αργούς ρυθμούς σε σχέση με τις υπόλοιπες μορφές εταιρειών».

Την παραπάνω εικόνα περιγράφει έρευνα της PwC (Great expectations: The next generation of family business leaders)
. Συνολικά, πάντως, οι επόμενοι ηγέτες των οικογενειακών επιχειρήσεων είναι καλά προετοιμασμένοι, αισιόδοξοι και έχουν μεγάλες φιλοδοξίες. Μάλιστα, η αυτοπεποίθηση της επόμενης γενιάς έχει αυξηθεί την τελευταία διετία, οι ορίζοντες της έχουν διευρυνθεί και η προετοιμασία της για ηγετικούς ρόλους έχει βελτιωθεί. Για παράδειγμα, το 70% των επόμενων ηγετών έχει εργαστεί εκτός της οικογενειακής επιχείρησης για να αποκτήσει εμπειρία πριν αναλάβει την οικογενειακή επιχείρηση.

Η επόμενη γενιά ηγετών έχει πλήρως αντιληφθεί τη σημασία της εξωστρέφειας. Έτσι, το 88% θέλει να δώσει διεθνή χαρακτήρα στην επιχείρηση, να τη διαφοροποιήσει και να την εκσυγχρονίσει. Σύμφωνα με τη μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 268 νέοι άνθρωποι - που πιθανότατα θα αναλάβουν την ηγεσία της οικογενειακής επιχείρησης - σε 31 χώρες ανά τον κόσμο, το 60% των επόμενων ηγετών επιθυμεί να επεκτείνει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες σε νέες γεωγραφικές αγορές, αναζητά νέες ιδέες, νέα προϊόντα ακόμη και νέα επιχειρηματικά μοντέλα.

Δεξιότητες

Κομβικό ρόλο στην επιχειρηματική επιτυχία θεωρείται ότι έχουν οι δεξιότητες των εργαζομένων στην εταιρεία και αυτό η επόμενη γενιά ηγετών το έχει αντιληφθεί πλήρως. Γι’ αυτό, άλλωστε, δηλώνει θετική στην πρόσληψη στελεχών από την αγορά, προκειμένου να επιτύχει τους στόχους της. Συγκεκριμένα, το 69% θα προσλάμβανε έμπειρα στελέχη εκτός οικογένειας για να εκσυγχρονίσει την επιχείρηση και να της προσδώσει περισσότερο επαγγελματισμό. Μια άλλη τάση, που αναδεικνύει η έρευνα, είναι ότι οι ταλαντούχοι ανερχόμενοι ηγέτες γίνονται όλο και πιο επιλεκτικοί σε ό,τι αφορά το ρόλο που αναλαμβάνουν, καθώς θέλουν θέσεις αντίστοιχες των δεξιοτήτων τους στις οποίες να μπορούν διαπρέψουν.

Έχουν βαθύτερη και ελαφρώς διαφοροποιημένη αντίληψη για το τι θα σημαίνει η διοίκηση της οικογενειακής επιχείρησης τους στα επόμενα χρόνια και αναρωτιούνται ποιες δεξιότητες διαθέτουν, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν την επιχείρηση να προχωρήσει μπροστά.

Αντιστάσεις

Παρά την αυτοπεποίθηση και τους ξεκάθαρους στόχους που έχουν για την επιχείρηση τους, οι μελλοντικοί αυτοί ηγέτες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν αντίσταση από το παρελθόν. Σύμφωνα με την έρευνα, το 40% ομολογούν ότι δυσκολεύεται να βρει ανταπόκριση στην προσπάθεια να μεταδώσει νέες ιδέες στην τωρινή ηγεσία, ενώ το 52% πιστεύει ότι θα χρειαστεί να αφιερώσει χρόνο στη διαχείριση των οικογενειακών σχέσεων.

“Παρά το γεγονός ότι οι οικογενειακές επιχειρήσεις μπορούν - και συνήθως το καταφέρνουν - να επανεφεύρουν τον εαυτό τους, δεν είναι όλες τους σε θέση να προσαρμοστούν τόσο γρήγορα, ενώ μπορεί να δημιουργηθεί και ένταση, καθώς προσπαθούν να ισορροπήσουν ανάμεσα στο σεβασμό των διαδικασιών (και των προϊόντων) του παρελθόντος και την αξιοποίηση των ευκαιριών, που διακρίνει η επόμενη γενιά στο μέλλον”, αναφέρει η μελέτη.

Για παράδειγμα, το 59% των ανερχόμενων ηγετών επιθυμεί να διαφοροποιήσει το χαρτοφυλάκιο προϊόντων, όμως, το 68% πιστεύει ότι η εταιρεία είναι μάλλον απίθανο να πραγματοποιήσει αυτήν την αλλαγή, ακόμη και σε ορίζοντα δεκαετίας.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ