2016-06-06 22:46:12
Φωτογραφία για Αεράμυνα: Στο Κουτσόχερο Λάρισας θα χτυπά η καρδιά του FIR Αθηνών
Στα απόρθητα υπόγεια του περίφημου πρώην ΝΑΤΟϊκού λαβύρινθου στο Κουτσόχερο Λάρισας, μετακινείται ο έλεγχος του FIR Αθηνών από την Πολεμική Αεροπορία.

Η αναβάθμιση της αεράμυνας της χώρας με τον εκσυγχρονισμό του εθνικού συστήματος Διοίκησης και ελέγχου με αυξημένες δυνατότητες περιλαμβάνει την μεταφορά των επιχειρησιακών δυνατοτήτων και του προσωπικού των ραντάρ από τις κορυφές των βουνών που βρίσκονται, στα υπόγεια της Λάρισας.

Στο τούνελ που στεγαζόνταν το αεροπορικό στρατηγείο του ΝΑΤΟ, το CAOC 7 αναμένεται να χτυπάει από φέτος το καλοκαίρι η καρδιά της ελληνικής αεράμυνας. Η απόφαση είχε ληφθεί από το 2012, αλλά φέτος τελικά ξεκίνησε το συμμάζεμα και η μετακίνηση του προσωπικού.

Φυσικά οι σένσορες των ραντάρ θα παραμείνουν στις βουνοκορφές και θα συντηρούνται. Ωστόσο έχει ήδη δρομολογηθεί μέσω ΝΑΤΟ η αντικατάσταση του ραντάρ στον Χορτιάτη όπου υπάρχει στο 1ο ΚΕΠ με νεότερο που θα έχει σύγχρονες δυνατότητες, ώστε να καλύπτει αποτελεσματικότερα την επιτήρηση στην βόρεια Ελλάδα.


Τα διάφορα συστήματα RADAR και τηλεπικοινωνιών που υπάρχουν διατηρούνται. Θα λειτουργούν και θα υποστηρίζονται μόνιμα προκειμένου να παρέχουν τις πληροφορίες (εικόνα RADAR, τακτικά δεδομένα, επικοινωνίες Ε-Α) σε πραγματικό χρόνο στη νέα θέση ανάπτυξης στο 1ο ΑΚΕ.

Το σύστημα ACCS (Air Command Control System) είναι ήδη εγκατεστημένο διαθέτει τις απαιτούμενες επικοινωνίες και διασυνδέσεις με εθνικά και Νατοϊκά δίκτυα στο πλαίσιο της αποστολής του και είναι στη τελική φάση των δοκιμών αποδοχής Ιουλ – Σεπ 2016.

Το σύστημα ACCS επίσης λειτουργεί ήδη επιχειρησιακά  στο ΝΑΤΟ και σε Χώρες (CAOC Uedem, DACCC Poggio Renatico, ARS Glons, Poggio Renatico) που έχουν προηγηθεί στην υλοποίηση του προγράμματος για σκοπούς τεχνικής πιστοποίησης και επιχειρησιακής του αξιολόγησης από το ΝΑΤΟ.

Διαθέτει δηλαδή όλες εκείνεις τις απαραίτητες επικοινωνίες και διασυνδέσεις με εθνικά και ΝΑΤΟϊκά δίκτυα. Για τη χώρα μας είναι στην τελική φάση των δοκιμών αποδοχής, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Το "Bunker Κουτσόχερο" υλοποιήθηκε από το ΝΑΤΟ με προδιαγραφές Static War Headquarter, γεγονός που παρέχει μέγιστη επιβίωση σε συνθήκες συμβατικών – πυρηνικών απειλών, CBRN & ΕΜ protection.

Στον χώρο αναμένεται προοδευτικά να συγκεντρωθούν οι δυνατότητες και το προσωπικό και των άλλων ραντάρ της επικράτειας.

ΠΗΓΗ: http://www.onalert.gr/stories/aeramyna-sto-koutsoxero-tha-xtypa-h-kardia-tou-fir-athinon/50124
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ