2016-06-10 01:27:01
Φωτογραφία για B. Σερέτης: Αν δεν υπήρχαν τα ΜΗΣΥΦΑ και η αυτοθεραπεία, τα ασφαλιστικά Ταμεία θα επιβαρύνονταν με 1,5 δισ. ευρώ
Βασικό μέλημα του ΕΦΕΧ, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου, αποτελεί η υπεύθυνη και καινοτόμα ανάπτυξη της αυτοφροντίδας, στην οποία βασικό ρόλο μπορεί και πρέπει να διαδραματίσουν τα Μη συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Γράφει: Καραγιαννοπούλου Δέσποινα - ΙΑΤRONET

‘’Aυξήσεις στα Μη συνταγογραφούμενα σκευάσματα που θα κυκλοφορήσουν στα σούπερ μάρκετ θα υπάρξουν αλλά δεν θα είναι εκρηκτικές’’, τόνισε στο πλαίσιο της συνέντευξης που παρέθεσε ο Σύνδεσμος των Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (ΕΦΕΧ), ο πρόεδρός του κ. Βασίλης Σερέτης. Αναφέρθηκε δε στο παράδειγμα της Πορτογαλίας, μίας χώρας που ταλανίζεται ή ταλανίστηκε όπως η Ελλάδα. Όπως τόνισε, μολονότι τα Μη συνταγογραφούμενα έχουν απελευθερωθεί από το 2005, η επιβάρυνση στην τιμή τους την τελευταία επταετία είναι μόλις 2,5%.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα Μη συνταγογραφούμενα σκευάσματα θα μπορούσαν να αποτελέσουν πυλώνα ανάπτυξης για την Ελλάδα, δεδομένου ότι πάνω από το 50% αυτών παράγονται στην εγχώρια αγορά. Επίσης το ¼ των συσκευασιών που πωλούνται στην Ελλάδα είναι μη συνταγογραφούμενα με μέση τιμή (λιανική) τα 2,8 ευρώ.


Ως εκ τούτου η απελευθέρωσή τους και σε άλλα κανάλια διανομής θα φέρει και επενδύσεις και αύξηση στην απασχόληση και βεβαίως και… αντίγραφα, όπως ομολόγησε ο ίδιος. Σε αυτό ακριβώς το σημείο πρέπει καταρχήν η Πολιτεία και στη συνέχεια σε άμεση συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς (φαρμακοποιούς, φαρμακοβιομηχανίες) να έχει αναπτύξει και θέσει με πλήρη σαφήνεια τους όρους και τις προϋποθέσεις στην ασφαλή διακίνηση-φύλαξη και διάθεση αυτών των σκευασμάτων -που είναι φάρμακα- μέχρι να φθάσουν στον τελικό αποδέκτη που είναι ο καταναλωτής.

Βασικό μέλημα του ΕΦΕΧ, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου, αποτελεί η υπεύθυνη και καινοτόμα ανάπτυξη της Αυτοφροντίδας, στην οποία βασικό ρόλο μπορεί και πρέπει να διαδραματίσουν τα Μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Όπως ανέφερε, στη χώρα μας, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησε η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας η διεύρυνση της λίστας ΜΗΣΥΦΑ κατά 5%, με μετατροπή συνταγογραφούμενων φαρμάκων σε ΜΗΣΥΦΑ, συμβάλλει στην ελάφρυνση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 160 εκατ. ευρώ

Παρόμοιες ευρωπαϊκές αλλά και παγκόσμιες μελέτες καταδεικνύουν ότι για κάθε 1 (ένα) ευρώ που δαπανάται για την Αυτοφροντίδα/Αυτοθεραπεία, το ανταποδοτικό όφελος για τον πολίτη, την Κοινωνική Ασφάλιση και τη Δημόσια Υγεία είναι 6 ευρώ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η εφαρμογή υπεύθυνης Αυτοφροντίδας (self care) συμβάλλει θετικά στην αποδοτικότερη αξιοποίηση των διαθεσίμων πόρων, ενώ ταυτόχρονα μειώνει σημαντικά τη φαρμακευτική δαπάνη. Αν δεν υπήρχαν τα ΜΗΣΥΦΑ και η Αυτοθεραπεία, τα Ασφαλιστικά Ταμεία θα επιβαρύνονταν με 1,5 δισ. Ευρώ, υπογράμμισε ο κ. Β. Σερέτης.

Πανευρωπαϊκές δε μελέτες αναφέρουν ότι η Αυτοφροντίδα θα μπορούσε δυνητικά να διασώσει τα ευρωπαϊκά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, εξοικονομώντας άνω των 16 δισ. ευρώ μέσα από μια μικρή στροφή προς την Αυτοθεραπεία, που αποτελεί μέρος της Αυτοφροντίδας''.

Κατά τη συνέντευξή του παρέθεσε, μεταξύ άλλων και στοιχεία από μία έρευνα αγοράς που πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία. Χώρα όπου η αυτοθεραπεία έχει γίνει συνείδηση σε μεγάλο τμήμα του πληθυσμού. Σύμφωνα λοιπόν με αυτήν, το 80% των πολιτών που μετείχαν στην έρευνα τόνισαν ότι έχουν κάνει αυτοθεραπεία μία φορά το χρόνο και τα 2/3 αυτού του ποσοστού περισσότερες από μία φορά. Το 92% των πολιτών έλυσαν το πρόβλημά τους, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία τόνισε ότι καθοριστικής σημασίας ήταν η βοήθεια που είχαν από τον φαρμακοποιό τους.

Από την Πολιτεία και τον ΕΟΦ, ο ΕΦΕΧ έχει ζητήσει την επίσπευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών που απαιτούνται για την έγκριση ενός σκευάσματος ως ΜΗΣΥΦΑ. Μάλιστα, ανέφερε χαριτολογώντας πώς είναι δυνατόν ένα έγγραφο για να φύγει από την Μιχαλακοπούλου (ΕΟΦ) και να φθάσει στο Σύνταγμα να χρειάζεται 1,5 μήνα. Επίσης ο ΕΦΕΧ έχει ζητήσει τη σύσταση Ειδικής Διεύθυνσης στον ΕΟΦ προκειμένου όλοι οι αρμόδιοι φορείς να συνεργάζονται μαζί της και να βρίσκονται λύσεις ή να γίνονται μελέτες για την αυτοθεραπεία.

Το «Μανιφέστο για την Αυτοφροντίδα» περιλαμβάνει τις προτάσεις-δράσεις του Συνδέσμου ΕΦΕΧ για την ανάπτυξη της αυτοφροντίδας στη χώρα μας.

Θέσπιση σαφών χρονικά κριτηρίων για την έγκριση και τακτή επικαιροποίηση των ΜΗΣΥΦΑ με έμφαση στη μετατροπή συνταγογραφούμενων φαρμάκων σε μη συνταγογραφούμενα, εφόσον εκπληρούνται οι συνθήκες ασφαλείας

Άρση γραφειοκρατικών και άλλων αντικινήτρων, ώστε να διευκολυνθούν επενδύσεις και ανάπτυξη της Αυτοφροντίδας

Θέσπιση ειδικής Διεύθυνσης στον ΕΟΦ με εξειδικευμένο στην Αυτοφροντίδα προσωπικό.

Σχεδιασμός και εφαρμογή προγραμμάτων δια βίου εκπαίδευσης των φαρμακοποιών με την συνεργασία των αρμόδιων κοινωνικών εταίρων.

Συμπερίληψη της Αυτοφροντίδας /Αυτοθεραπείας στο πανεπιστημιακό πρόγραμμα εκπαίδευσης των φαρμακοποιών, ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες.

Διάθεση των ΜΗΣΥΦΑ στους πολίτες με σαφείς και ευνόητες πληροφορίες για τη σωστή και ασφαλή χρήση τους. Ο ΕΦΕΧ επικαιροποιεί τον Κώδικα Αυτορρύθμισης για τα μέλη του, και καταγγέλλει στις αρμόδιες αρχές παραπλανητικές ή ενδεχομένως ατεκμηρίωτες επιστημονικά διαφημίσεις.

Υπεύθυνη πληροφόρηση μέσα από όλα τα κανάλια που προτιμώνται από τους πολίτες (έντυπη/τηλεοπτική/ψηφιακή πληροφόρηση).

Δέσμευση των παρασκευαστών στην ανάπτυξη τιμολογιακής πολιτικής, ώστε να αναπτυχθεί η ανταγωνιστικότητα και η αγορά να λειτουργεί ομαλά, αλλά και με σεβασμό στη δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση των πολιτών και της χώρας μας.

Αναβάθμιση του ρόλου του φαρμακοποιού σε αυτόν του Συμβούλου Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας. Οι φαρμακοποιοί θα πρέπει να γίνουν πάροχοι υπηρεσιών και φροντίδας με επίκεντρο τους ασθενείς, γιατί είναι αρμόδιοι και εύκολης πρόσβασης επαγγελματίες υγείας και αποδεδειγμένα μειώνουν την επιβάρυνση της υγειονομικής περίθαλψης
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΙΣ έβρου
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΙΣ έβρου
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ