2016-06-21 15:56:08
Φωτογραφία για Ο Τσίπρας Πεκίνο, ο κινέζος πρόεδρος… Βελιγράδι
Με όλα τα μέτωπα των ελληνοκινεζικών επιχειρηματικών σχεδίων ανοικτά θα επισκεφτεί το Πεκίνο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις αρχές Ιουλίου, ακόμα και εάν μέχρι τότε έχει ηρεμήσει το κλίμα στον Πειραιά και έχει εγκριθεί από τη Βουλή η σύμβαση πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου του ΟΛΠ στην Cosco.

Η κυβέρνηση καταθέτει, πάντως, στη Βουλή τη σύμβαση, με στόχο να έχει ψηφιστεί μέχρι την επόμενη Παρασκευή δηλαδή πριν την επίσκεψη Τσίπρα στην Κίνα, στο διάστημα 2 - 6 Ιουλίου. Στον άερα βρίσκεται, όμως, τόσο η τύχη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της αναβάθμισης του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου, όσο και του Εμπορευματικού Κέντρου στο Θριάσιο, που αποτελούν τμήματα της στρατηγικής των Κινέζων για αξιοποίηση του Πειραιά ως κόμβου.

Η βαρύτητα που αποδίδει η κινεζική ηγεσία στη στρατηγική του νέου "Δρόμου του Μεταξιού" αποτυπώνεται και στην τριήμερη επίσκεψη που πραγματοποίησε ο πρόεδρος Xi Jinping στη Σερβία την προηγούμενη εβδομάδα
. Ηδη με κινεζικά κεφάλαια προωθείται η αναβάθμιση του σιδηροδρομικού άξονα που συνδέει το Βελιγράδι με τη Βουδαπέστη, ενώ το Πεκίνο επενδύει και σε οδικούς άξονες στη Βαλκανική, αλλά και σε επιχειρήσεις. Στόχος του είναι η δημιουργία ενός σιδηροδρομικού διαδρόμου που θα συνδέει τον Πειραιά με τις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης, παράλληλα με οδικό/σιδηροδρομικό δίκτυο που θα διασυνδέει άλλα λιμάνια της περιοχής.

Ηδη μια κοινοπραξία με επικεφαλής το China Railway Group (CRG) υπέγραψε συμφωνία 1,5 δισ. ευρώ για την κατασκευή του ουγγρικού τμήματος του σιδηροδρομικού δικτύου που συνδέει το Βελιγράδι με τη Βουδαπέστη. Στην κοινοπραξία συμμετέχουν οι κινεζικές China Railway International Group, μια θυγατρική της China Railway Corporation και οι Ουγγρικοί Σιδηρόδρομοι και θα κατασκευάσει τμήμα 160 χιλιομέτρων. Τα άλλα 190 χιλιόμετρα μέχρι το Βελιγράδι βρίσκονται σε σερβικό έδαφος και επίσης θα αναβαθμιστούν με στόχο την επίτευξη ταχύτητας 200 χιλιόμετρα την ώρα.

Ο κ. Τσίπρας ετοιμάζεται, όμως, για το Πεκίνο με σοβαρές εκκρεμότητες όχι μόνο όσον αφορά το λιμάνι του Πειραιά (δεν έχει εγκριθεί από τη Βουλή η σύμβαση με την Cosco), αλλά ακόμα σοβαρότερα ζητήματα όπως το μοντέλο συντήρησης και αναβάθμισης του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου, η τύχη του διαγωνισμού για το εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο και η τύχη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ με την οποία συνεργάζεται η Cosco για τη μεταφορά εμπορευμάτων μέσω του σιδηροδρομικού δικτύου προς την Κεντρική Ευρώπη.

Οι Κινέζοι, πάντως, φαίνεται πως έχουν ήδη ξεγράψει την ΤΡΑΙΝΟΣΕ αφού όχι μόνο δεν εκδήλωσαν ενδιαφέρον στο σχετικό διαγωνισμό του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), αλλά κατέθεσαν και έλαβαν από τη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων άδεια για εκτέλεση εμπορευματικών δρομολογίων μέσω άλλης εταιρείας.

Είναι κοινό μυστικό στην αγορά μεταφορών πως η Piraeus Europe Asia Rail Logistics (PEARL) ΑΕ με έδρα στην Ακτή Μιαούλη, που έλαβε άδεια στις 25 Μαϊου, συνδέεται με την κινεζική Cosco. Μάλιστα λέγεται πως οι Κινέζοι πραγματοποίησαν ήδη την πρώτη σημαντική μεταγραφή στη νέα εταιρεία σιδηροδρομικών μεταφορών. Οσο για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ φαίνεται πως η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ ελπίζει μόνο στους Ιταλούς της Trenitalia. Επειτα από απανωτές παρατάσεις η προθεσμία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ εκπνέει στις 6 Ιουλίου, αλλά ελάχιστοι προβλέπουν αίσιο τέλος.

Το Θριάσιο

Σε εκκρεμότητα παραμένει και ο διαγωνισμός για το εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο, με στελέχη της αγοράς να εκφράζουν σοβαρές αμφιβολίες για τη δυνατότητες της ΓΑΙΑΟΣΕ να ολοκληρώσει τη διαδικασία. Ηδη προ ημερών προχώρησε σε νέες αλλαγές των τευχών δημοπράτησης προσπαθώντας να ενσωματτώσει στο παρά πέντε αιτήματα που είχαν καταθέσει οι ενδιαφερόμενοι εδώ και μήνες. Ως ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών έχει οριστεί η 1η Αυγούστου, αλλά θεωρείται σχεδόν σίγουρη η νέα παράταση. Η Cosco φέρεται να θέτει ακόμα όρους για τη συμμετοχή της σε σχήμα υπό ελληνικές εταιρείες επενδύσεων ακινήτων (Εθνική Ακινήτων και Grivalia) και κατασκευαστική εταιρεία. Ταυτόχρονα επιχειρείται η δημιουργία ανταγωνιστικού σχήματος υπό την Goldair με τη στήριξη της Τράπεζας Πειραιάως.

Προς το παρόν, πάντως, επίσημες ανακοινώσεις για τους διεκδικητές του εμπορευματικού κέντρου, που συμπληρώνει τον τερματικό σταθμό του λιμανιού του Πειραιά, δεν υπάρχουν.

Τις τελευταίες εβδομάδες, όπως έγραψε προ ημερών το Euro2day.gr, επιχειρήθηκε να ξεκολλήσει και η υπόθεση με τη συντήρηση του σιδηροδρομικού δικτύου, χωρίς αποτέλεσμα εξαιτίας των αντιδράσεων συνδικαλιστών του ΟΣΕ. Το κλίμα στις σχέσεις με την Cosco επιβαρύνεται και από τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις σε ΟΛΠ και ΟΛΘ.

Η κυβέρνηση, πάντως, φρόντισε το Σάββατο να ανακοινώσει πως οι εργαζόμενοι του ΟΛΠ θα μπορούν να μεταταχθούν σε άλλη δημόσια υπηρεσία, κίνηση που στην ουσία εξυπηρετεί τους Κινέζους οι οποίοι θα "απαλλαχθούν" από προσωπικό που δεν θέλουν με επιβάρυνση του δημοσίου...

Το στοίχημα για την ελληνική πλευρά, πάντως, είναι να πεισθεί το Πεκίνο να επενδύσει νέα κεφάλαια σε τομείς πέραν των μεταφορών. Μια πρώτη κίνηση μπορεί να αποτελέσει η επένδυση της κινεζικής Fosun στο Ελληνικό, αν έχει αίσιο τέλος η διαδικασία αδειοδότησης του έργου. Η Fosun και η Eagle Hills από το Αμπου Ντάμπι συμμετέχουν μαζί με τον όμιλο Λάτση στο επενδυτικό σχήμα, υπό την Lamda Development.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ