2012-05-15 15:38:47
Φωτογραφία για Χάος… αν βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη
Το ενδεχόμενο της αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη, τρομάζει πολύ την Ισπανία, η οποία είναι ιδιαίτερα ευάλωτη. Ακολουθεί άρθρο της ισπανικής ElPais, που εκφράζει αυτές τις ανησυχίες.

Μόλις λίγες μέρες μετά την πρώτη χαραμάδα φωτός, από την εκλογική νίκη του François Hollande, δυο νέα μεγάλα προβλήματα έρχονται να ενισχύσουν την γενική κρίση της Ευρώπης.

Από τη μία μεριά έχουμε τα εύθραυστα πολιτικά συστήματα (βλ. Ελλάδα) που προσπαθούν να επιβάλλουν με το στανιό την λιτότητα, ρίχνοντας όλα τα βάρη στους απλούς πολίτες. Η πορεία τους όμως είναι αυτοκαταστροφική.

Από την άλλη, όπως φαίνεται στην Ισπανία, υπάρχει το ζήτημα της πλήρους αδυναμίας κάποιων κρίσιμων τομέων του οικονομικού συστήματος, που είναι αποτέλεσμα μιας δεκαετίας υπερβολικής ρευστότητας, κακής διαχείρισης και ελλιπούς επίβλεψης.

Αυτά τα δυο προβλήματα αλληλοτρέφονται, και είναι πλέον ξεκάθαρο πως τα πράγματα θα χειροτερέψουν.


Στην Ελλάδα, το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου διάσωσης σημαίνει μάλλον έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη.

Στην Ισπανία, για να πετύχουν τα σκληρά μέτρα λιτότητας, και οι μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει να υπάρχει ένα περιβάλλον οικονομικής σταθερότητας και εμπιστοσύνης.

Για να κρατηθεί η Ελλάδα στην ευρωζώνη και για να αποφευχθεί μια δυσμενής αλυσιδωτή αντίδραση, που θα επηρέαζε αρνητικά και την Ισπανία, οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα πρέπει να πάρουν μια σειρά από ριζοσπαστικά μέτρα, ώστε να δείξουν στις αγορές ότι η Ελλάδα έχει ακόμη μέλλον με το ευρώ, ή ότι μια αποχώρησή της θα είναι απλά ένα μεμονωμένο γεγονός.

Επειδή όμως η ΕΕ δεν έχει φτιάξει επαρκείς τοίχους προστασίας, οι αγορές αποκλείεται να πειστούν από τις διάφορες υποσχέσεις. Έτσι, σε αυτό το απαισιόδοξο σταυροδρόμι που βρισκόμαστε σήμερα, πολλοί είναι πεπεισμένοι ότι ούτε η Ελλάδα, αλλά ούτε και η Γερμανία θα προσπαθήσουν πλέον να πείσουν.

Οι Έλληνες βαρέθηκαν την λιτότητα, και οι Γερμανοί βαρέθηκαν την αλληλεγγύη.

Ήρθε η ώρα να πάρουμε μια βαθιά ανάσα, και να δούμε που βρισκόμαστε.

Η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα συνιστούσε μια τεράστια καταστροφή τόσο για την ίδια, όσο και για άλλες χώρες του ευρώ. Οι συνθήκες διαβίωσης των Ελλήνων θα χειροτέρευαν, ενώ θα ενισχύονταν τα ελληνικά εξτρεμιστικά κόμματα. Και άσχετα αν η χώρα θα παρέμενε στην ΕΕ, η έξοδος της από το ευρώ θα επηρέαζε τις πολιτικές των Βρυξελλών. Η έξοδος από την ευρωζώνη ισοδυναμεί με έξοδο από την ΕΕ.

Θα υπάρξουν και γεωπολιτικές επιπτώσεις, αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ. Σε μια εποχή όπου η ΕΕ θέλει να προσελκύσει την ταλαιπωρημένη βαλκανική χερσόνησο στην Δύση (η Κροατία αναμένεται να ενταχθεί το 2013), μια έξοδος της Ελλάδας θα άνοιγε νέα μέτωπα αταξίας και αποτυχημένων κρατών. Ο ελληνικός λαός θα θεωρούσε το ευρωπαϊκό όραμα ως μια αποτυχία και θα απομακρύνονταν περαιτέρω από την Ευρώπη.

Η απομάκρυνση της Ελλάδας από την Ευρώπη θα ενίσχυε τις αντιδυτικές φωνές και δυνάμεις, που πάντα υπήρχαν στη χώρα, και αυτό θα προκαλούσε τριγμούς στον τομέα της ασφάλειας, υπονομεύοντας το ΝΑΤΟ και ανοίγοντας τον δρόμο στον εθνικισμό, ειδικά στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την Τουρκία και τα Σκόπια.

Αλλά, και για την υπόλοιπη Ευρώπη, οι συνέπειες μιας ελληνικής εξόδου θα ήταν δυσμενείς. Ο όρος «ελεγχόμενη έξοδος» έχει να κάνει με μια φρούδα ελπίδα, ότι  τάχα μόνο η Ελλάδα θα επηρεάζονταν αρνητικά.

Δυστυχώς όμως, μια ελληνική έξοδος τώρα, θα συνέβαινε σε μια χρονική συγκυρία όπου και η Ιταλία και η Πορτογαλία, αλλά και η Ισπανία βρίσκονται σε δυσμενή θέση, με τις οικονομίες τους καταρρακωμένες από την λιτότητα, χωρίς τα όποια μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις να φέρνουν ακόμη αποτέλεσμα, ενώ λείπουν παντελώς τα μέτρα ανάπτυξης.

Με άλλα λόγια, δεν μπορούμε να διανοηθούμε μια χειρότερη στιγμή για την αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ειδικά όσον αφορά στην αναπόφευκτη μεταδοτικότητα που αυτή θα προκαλέσει.

Η Κομισιόν δεν έχει εξαντλήσει ακόμη όλους τους διαθέσιμους πόρους της, και ετοιμάζεται να ανακοινώσει μια σειρά από μέτρα που θα τονώσουν (έστω και λίγο) την ανάπτυξη, προκειμένου να επέλθει κάποια αισιοδοξία.

Πιο συγκεκριμένα, προσανατολίζεται σε μέτρα σχετικά με την χρήση των ταμείων διάσωσης, σε δάνεια από την ΕΚΤ, και σε έναν βαθμό ελαστικότητας αναφορικά με τους στόχους της μείωσης των ελλειμμάτων.

Δυστυχώς όμως, παρά τις ελπίδες που προκάλεσε η εκλογή του Hollande, και η οποία μετάλλαξε την ατμόσφαιρα στις Βρυξέλλες, η Ελλάδα θα πρέπει να ανησυχεί, αφού η έλευση του νέου προέδρου της Γαλλίας ήρθε πολύ αργά για να κάνει την διαφορά.

http://internacional.elpais.com/internacional/2012/05/10/actualidad/1336671550_800023.html

S.A.

πηγη:antinews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ