2016-06-28 08:56:16
Φωτογραφία για Oι μισές “έξυπνες” πόλεις του κόσμου θα είναι εκτός ΗΠΑ και Ευρώπης
Το οικοσύστημα των “έξυπνων” πόλεων βρίσκει μέχρι σήμερα πιο “γόνιμο” έδαφος ανάπτυξης στις θεωρούμενες ως “ώριμες” αγορές της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Αυτή η πρωτοπορία είναι θέμα χρόνου να ανατραπεί, καθώς σε λιγότερο από μία δεκαετία από σήμερα (το 2025), οι μισές “έξυπνες” πόλεις του πλανήτη θα βρίσκονται εκτός ευρωπαϊκού και αμερικανικού εδάφους.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα των IHS και Frost and Sullivan, την οποία επικαλείται σε άρθρο του το World Economic Forum, η Μέση Ανατολή θα είναι η περιοχή με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη τόσο στο mobile, όσο και στη διακίνηση δεδομένων μέσω cloud έως το 2018. Αυτές οι επιδόσεις - εκτιμούν οι αναλυτές - στρώνουν το έδαφος για την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού της οικονομίας και της κοινωνίας στην περιοχή, που, με τη σειρά του, θα αναδείξει μια σειρά πόλεων της ευρύτερης περιοχής σε smart cities.

Μάλιστα, όπως τονίζουν οι αναλυτές, ήδη, κάποιες από αυτές βρίσκονται σε τροχιά μετασχηματισμού σε smart cities. Ως παράδειγμα αναφέρουν το Τελ Αβίβ, το οποίο κέρδισε τη διεθνή αναγνώριση το 2014 με το πρόγραμμα Digi-tel, το οποίο παρέχει εξατομικευμένες ψηφιακές υπηρεσίες στους πολίτες μέσα από την αξιοποίηση των big data analytics.


Από την πλευρά του, το Ντουμπάι έχει καταστήσει σαφή τη φιλοδοξία του να εξελιχθεί στην πιο “έξυπνη” πόλη του κόσμου μέχρι το 2017. Το Ντουμπάι επιχειρεί να κάνει πράξη το φιλόδοξο αυτό στόχο, λανσάροντας πρόσφατα μια “one-stop shop” εφαρμογή για κινητά, που παρέχει ψηφιακή πρόσβαση σε κυβερνητικές υπηρεσίες. Επιπλέον, σε εξέλιξη βρίσκεται η ανάπτυξη 100 “έξυπνων” στάσεων σε ολόκληρη την επικράτεια του εμιράτου από τις αρχές του επόμενου έτους.

Το Κατάρ, στο μεταξύ, αναμένεται να ολοκληρώσει, έως τα τέλη του 2016, την αντικατάσταση όλων των μετρητών ενέργειας στην πρωτεύουσα Ντόχα με “smart meters”.

Δημογραφική “έκρηξη”

Για τη Μέση Ανατολή, η εξέλιξη κομβικών πόλεων σε smart cities δεν είναι απλά μία επιλογή. Συνιστά ανάγκη, η οποία μάλιστα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, πριν τα προβλήματα γίνουν μη διαχειρίσιμα. Η περιοχή “βλέπει” στις smart cities και την “έξυπνη” αστική διαχείριση μια τεχνολογική απάντηση στη δημογραφική έκρηξη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο πληθυσμός στον αραβικό κόσμο αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2050. Μάλιστα, οι κάτοικοι των πόλεων αναμένεται να αντιπροσωπεύουν το 70% του συνολικού πληθυσμού έως τότε. Η δημογραφική έκρηξη, σε συνδυασμό με την αστικοποίηση του πληθυσμού, θα φέρει τις πόλεις της περιοχής στο όριο των αντοχών τους, με τα πιο έντονα ζητήματα να είναι αυτά της κυκλοφοριακής συμφόρησης, η αυξημένη ζήτησης για ενέργεια και της σταδιακής εξάντλησης των υδάτινων πόρων.

Η δυνατότητα της τεχνολογίας να απλοποιήσει τη ζωή των κατοίκων, μέσα από “έξυπνες” εφαρμογές, βοηθώντας στην αντιμετώπιση κομβικών θεμάτων που σχετίζονται με τους φυσικούς πόρους είναι - κατά τους αναλυτές - ο λόγος για τον οποίο οι κυβερνήσεις, ανά τον κόσμο, θα πρέπει να θέσουν υπό την προστασία τους το project “smart cities”. 
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ