2016-06-28 21:07:07
Φωτογραφία για Πως καταλαβαίνω τα μη ποιοτικά ρούχα
Ρούχα – τεράστιο κεφάλαιο στις μέρες μας! Είτε είσαι φαν της μόδας είτε απλά ψωνίζεις που και που για να μην μείνεις με τα εσώρουχα, ο πονοκέφαλος είναι ένας: πως καταλαβαίνω τα μη ποιοτικά ρούχα. Εάν ράβεσαι στου Christian στο Παρίσι, πιθανόν να μην έχεις τέτοια προβλήματα αλλά ας αφήσουμε την ονειροπόληση και ας δούμε πως μπορούμε να ψωνίζουμε έξυπνα.

Μπορούμε κάλλιστα να επιλέγουμε οικονομικές λύσεις, προσφορές και ότι άλλο συμφέρει την τσέπη μας χωρίς να πιαστούμε κορόιδα και να το μετανιώσουμε σε 5 πλύσεις. Όλοι μας κάποτε είπαμε ‘από ‘δω και πέρα θα ψωνίζω μόνο ακριβά ρούχα γιατί έτσι θα κάνω στην ουσία οικονομία, μιάς και τα ρούχα αυτά θα αντέχουν περισσότερο καιρό’. Σωστή σκέψη αλλά δεν είναι η μόνη λύση!

Σου έχω, λοιπόν, εδώ μία λίστα με 13 σύντομες, απλές και τσεκαρισμένες κινήσεις που μπορείς να κάνεις για να μην καταλήγουν στο καλάθι σου τα μη ποιοτικά ρούχα. Διάβασε την λίστα αυτή μερικές φορές, αποστήθισε τα tips και την επόμενη φορά που θα βγεις για ψώνια, δοκίμασέ τα και θα με θυμηθείς.


#1 πως καταλαβαίνω τα μη ποιοτικά ρούχα – τα εξετάζω σε έντονο φως

photo from recoveringshopaholic.com

Όταν μιλάμε για αέρινα υφάσματα, όπως για παράδειγμα σατέν και σιφόν, τα εξετάζουμε στρέφοντάς τα προς την πηγή φωτός, προσπαθώντας να δούμε από μέσα. Όσο πιο διάφανο το ύφασμα τόσο πιο χαμηλή η ποιότητά του. Το εσκεμμένα διάφανο αλλά ποιοτικό ρούχο έχει πιο πυκνό και γεμάτο υφασμα.

#2 πως καταλαβαίνω τα μη ποιοτικά ρούχα – τα τσαλακώνω

Πιάσε το ρούχο και τσαλάκωσέ το με την χούφτα σου – εάν αφήνοντάς το παραμένει εξίσου τσαλακωμένο και δεν ισιώνει, τοτέ να ξέρεις πως το συγκεκριμένο ύφασμα δεν θα έχει αντοχή στον χρόνο. Εξαίρεση αποτελεί το λινό, στο οποίο από τον ‘βαθμο τσαλακώματος’ καταλαβαίνουμε και την καθαρότητα της σύστασης του υφάσματος.

#3 πως καταλαβαίνω τα μη ποιοτικά ρούχα – τεντώνω το ύφασμα

Μεγάλος μπελάς τα ελαστικά ρούχα. Μετά από λίγες μόνο ώρες έχουν χάσει σχήμα και φαίνονται σαν τσουβάλι πάνω μας αντί να εφαρμόζουν σωστά. Η λύση εδώ είναι σούπερ απλή – απλά τέντωσε το ύφασμα και κράτα το λίγη ώρα. Εάν το ρούχο ξαναπαίρνει την μορφη του και δεν μένουν αυλακώσεις και σημάδια από τα δάχτυλά μας στο ύφασμα, η ποιότητά του είναι καλή.

#4 πως καταλαβαίνω τα μη ποιοτικά ρούχα – όταν δεν είσαι σίγουρη, ψώνισε στο αντρικό τμήμα

Στο κάτω κάτω boyfriend jeans λέγονται! Όταν, λοιπόν, θες να αγοράσεις τζιν αλλά και μακό μπλουζάκια, κάνε αυτήν την απόπειρα. Κοίτα στο αντρικό τμήμα διότι εδώ θα βρεις τα ίδια trend αλλά με την εξής διαφορά: επειδή οι εταιρείες δεν βγάζουν τόσο μεγάλη ποικιλία σχεδίων στις αντρικές κολεξιόν όσο στις γυναικείες, το κόστος παραγωγής είναι μικρότερο και η ποιότητα των υφασμάτων είναι πάντα καλύτερη. Και εσύ βρίσκεις φανταστικά skinny jeans, boyfriend jeans, υφασμάτινα παντελόνια και μακό μπλουζάκια τόσο στο νούμερό σου όσο και one size. Και φυσικά στις ίδιες τιμές και σε καλύτερη ποιότητα! Επιπλέον, όσον αφορά τα μπλουζάκια: εάν δεν είσαι φαν των πολύ λεπτών, διάφανων (μεταξύ μας, και φτηνιάρικων) υφασμάτων που χρησιμοποιούνται τελευταία στα περισσότερα γυναικεία μπλουζάκια, στο αντρικό τμήμα θα βρεις την χαρά σου, τα αντρικά μακό προς το παρόν συνεχίζουν να φτιάχνονται από ποιοτικά, πυκνά υφάσματα.

#5 πως καταλαβαίνω τα μη ποιοτικά ρούχα – αποφεύγω τα έντονα, εμφανή φερμουάρ

Και όταν λέω τα φερμουάρ, δεν εννοώ τα διακοσμητικά φερμουάρ σε άσχετα μέρη του ρούχου αλλά τα πρακτικά. Το φερμουάρ του τζάκετ, της φούστας, του παντελονιού, του φορέματος δηλώνει πάντα την ποιότητα του ρούχου. Εάν το ρούχο που επελεξες έχει έντονο, γυαλιστερό και αφύσικα εμφανές φερμουάρ, να ξέρεις πως το ρούχο είναι μη ποιοτικό. Στις περισσότερες περιπτώσεις το πρακτικό φερμουάρ του ρούχου είναι κρυμμένο, σε σημείο που δεν τραβάει την προσοχή ή καλυμένο με λίγο ύφασμα. Επιπλέον, το χρώμα στο ύφασμα του φερμουάρ ταιριάζει πάντα με το χρώμα του ρούχου, εκτός και αν είναι διαφορετικό για λόγους design.

#6 πως καταλαβαίνω τα μη ποιοτικά ρούχα – τσεκάρω το στρίφωμα

Στα καλά ρούχα, ακόμα και αν είναι οικονομικά, η ποιότητα δεν έγγυται μόνο στο ύφασμα αλλά και στον σχεδιασμό του ρούχου. Ένα ποιοτικό ρούχο, ασχέτως τιμής, έχει πίσω του λίγη παραπάνω σκέψη και προβληματισμό πριν ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός και περάσει στην παραγωγή. Γι’ αυτό στα ποιοτικά ρούχα, εάν έχουν στρίφωμα, θα βρεις πάντα άρκετό επιπλέον ύφασμα. Και αυτό για να μπορείς να ‘μακρύνεις’ το ρούχο στην περίπτωση που είναι το νούμερό σου αλλά σου είναι κοντό.

#7 πως καταλαβαίνω τα μη ποιοτικά ρούχα – δίνω έμφαση στις ραφές των ρούχων

Τόσο η κλωστή όσο και η ίδια η ραφή θα σου πουν πολλά για το ρούχο που κοιτάς. Η ανελαστική, αδύναμη κλωστή που σκίζεται με ένα απλό τράβηγμα σημαίνει πως είναι καλύτερα να αφήσεις το ρούχο εκεί που το βρήκες. Η πολύ απλή ραφή σημαίνει πως μάλλον σύντομα θα σου μείνουν τα κομμάτια του ρούχου στο χέρι και ίσως χρειαστεί να το συναρμολογήσεις ξανά! Η πολύ περίπλοκη αλλά τσαπατσούλικη ραφή, με κλωστές που προεξέχουν από τα τελειώματα υποδηλώνει βιαστική, μη ποιοτική δουλειά. Δες εάν η ραφή είναι ομοιόμορφη. Εάν βλέπεις ανόμοια κενά στην ραφή, πιθανόν το ρούχο να ράφτηκε πολύ βιαστικά στο χέρι. Να ξέρεις πως στα ποιοτικά παντελόνια η ραφή είναι πάντα γαλλική, όπως στην εικόνα, εκτός από τα κοστούμια.

#8 πως καταλαβαίνω τα μη ποιοτικά ρούχα – αναζητώ στην ετικέτα ενδείξεις φυσικών υφασμάτων

Όπως και να το κάνουμε, το μετάξι, το βαμβάκι και το μαλλί θα πρέπει να πρωταγωνιστούν όταν αναζητάμε ποιοτικά ρούχα. Τα συνθετικά υφάσματα είναι ανθεκτικά στον χρόνο και στην τριβή αλλά μην ξεχνάς το εξής: τα συνθετικά υφάσματα απορροφούν τον ιδρώτα και έχουν την τάση να μυρίζουν σε περιοχές όπως οι μασχάλες, ακόμα και αν βγήκαν μόλις από το πλυντήριο. Αυτό σημαίνει πως σύντομα θα είναι απαγορευτικό να τα φοράς. Εδώ βέβαια υπέρχει και ο παράγοντας χρήσης – δύσκολα θα βρεις αντιανεμικό, αδιάβροχο ή φόρμα εφίδρωσης από φυσικά υλικά, επομένως δεν έχει νόημα να αναζητάς φυσικά υφάσματα σε τέτοια ρούχα.

#9 πως καταλαβαίνω τα μη ποιοτικά ρούχα – δίνω προσοχή στα μοτίβα

Εάν το ρούχο που επέλεξες έχει μοτίβα όπως ρίγες και καρό, δες εάν ταιριάζουν στις ραφές. Εάν όχι, να ξέρεις πως μάλλον δεν είναι το μοναδικό ελάττωμα του ρούχου και σίγουρα δεν είναι ένδειξη ποιότητας.

#10 πως καταλαβαίνω τα μη ποιοτικά ρούχα – τσεκάρω κουμπιά και κουμπότρυπες

Τα κουμπιά και οι κουμπότρυπες είναι ο καλύτερος τρόπος για να καταλάβεις την ποιότητα ενός ρούχου. Τα πολύ χαλαρά κουμπιά με βαστικό και τσαπατσούλικο ράψιμο, κακοραμμένες και άτσαλες κουμπότρυπες καθώς και κλωστές που προεξέχουν από παντού είναι ένδειξη κακής δουλειάς που πιθανόν να μην περιορίζεται εδώ. Επίσης πολύ σημαντικό: τσέκαρε αν τα κουμπιά είναι ραμμένα στο ίδιο επίπεδο με την αντίστοιχη κουμπότρυπα. Μπορεί να είναι κάτι που διορθώνεται αλλά είναι ένδειξη κακής δουλειάς και πιθανόν όχι η μόνη.

#11 πως καταλαβαίνω τα μη ποιοτικά ρούχα – δοκιμάζω το φερμουάρ

Εάν λοιπόν έπιασες στα χέρια ένα ρούχο με φερμουάρ, το οποίο περνάει το τεστ Νο 5, δες και αυτό: κλείσε και άνοιξε το φερμουάρ. Θα πρέπει η κίνηση να γίνεται χωρίς να κολλάει κάπου.

#12 πως καταλαβαίνω τα μη ποιοτικά ρούχα – δες τα τελειώματα του ρούχου

Τα τελειώματα των ρούχων, ακόμα και αν δεν έχουν στρίφωμα ή έστω μία ραφή τελειώματος, πρέπει να είναι ίσια και μην γυρίζουν. Εάν το ρούχο που κρατάς έχει τελειώματα που γυρίζουν, τότε το ύφασμα είναι κακής ποιότητας και σε μεγάλο ποσοστό συνθετικό.

#13 πως καταλαβαίνω τα μη ποιοτικά ρούχα – αναζητώ οδηγίες σχετικά με την φροντίδα του ρούχου

Στην ετικέτα του ρούχου θα πρέπει να αναφέρονται ρητά οδηγίες για την φροντίδα του ρούχου, πέρα από την σύσταση του υφάσματος.
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ο ΠΑΟΚ τα βρήκε με τον Κρέσπο
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ο ΠΑΟΚ τα βρήκε με τον Κρέσπο
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ