2016-06-29 08:40:20
Φωτογραφία για «Πνιγμένη» στα σκουπίδια η τουριστική Κέρκυρα
Όταν το πούλμαν περνάει από το Κανόνι της Κέρκυρας, έξω από το Μον Ρεπό, ή κατευθύνεται προς την Παλαιοκαστρίτσα, οι ξεναγοί ακούν τους τουρίστες να μουρμουρίζουν έντονα πίσω από την πλάτη τους. Πρόκειται για σχόλια αποδοκιμασίας, καθώς εδώ και δεκαπέντε ημέρες η «πριγκίπισσα του Ιονίου» πνίγεται κυριολεκτικά στα σκουπίδια. Οι κάτοικοι του Τεμπλονίου έχουν αποκλείσει τον ΧΥΤΑ διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες λειτουργίας του και ισχυριζόμενοι πως πλέον ο χώρος εναπόθεσης έχει κορεσθεί. «Για τους Βρετανούς, τους Γάλλους ή τους Βέλγους, το πρόβλημα διαχείρισης των απορριμμάτων μοιάζει κάτι εξωπραγματικό, καθώς στις πατρίδες τους το έχουν προ πολλού επιλύσει», σχολιάζει η κ. Μαρία Βούλγαρη, πρόεδρος των ξεναγών Κέρκυρας, που εξέδωσαν ανακοίνωση εκφράζοντας την ανησυχία τους. «Σήμερα, η πληροφόρηση διαχέεται σε κλάσματα δευτερολέπτου», συμπληρώνει η ίδια, «μία φωτογραφία και ένα σχόλιο στο facebook αρκεί για να γίνει το κακό».


«Το μόνο που με απασχολεί είναι η υγεία του μέσου Κερκυραίου, οι τουρίστες και να μας ξεχάσουν, θα ξαναρθούν», λέει στην «Κ» η κ. Μάγδα Παπανικολοπούλου, πρόεδρος του Εξωραϊστικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Τεμπλονίου, που επιβαρύνεται από παράνομες χωματερές από το 1986. «Ο ΧΥΤΑ δόθηκε σε λειτουργία το 2002, χωρίς, όμως, επίσημη άδεια λειτουργίας», εξηγεί η ίδια. «Ο βιολογικός καθαρισμός δεν λειτούργησε ποτέ, με συνέπεια τα στραγγίδια να καταλήγουν στη λίμνη Μπρετάνου και έτσι να έχει μολυνθεί όλος ο υδροφόρος ορίζοντας». Ενα σύμπλεγμα λιμνών, που έχουν χαρακτηρισθεί με προεδρικό διάταγμα το 2012 ως «προστατευόμενοι νησιωτικοί υδρότοποι», βρίσκεται γύρω από τον ΧΥΤΑ. «Στο πρώτο κύτταρο δεν γίνεται υγειονομική ταφή, έχει δημιουργηθεί ένα βουνό σκουπιδιών 20 μέτρων». Αλλωστε, κλιμάκιο των επιθεωρητών Περιβάλλοντος το 2007 επέβαλε πρόστιμο για υπέρβαση του κυττάρου, μη καύση του βιοαερίου και μη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού. Για τον ταχύτατο κορεσμό της δυναμικότητας του ΧΥΤΑ ίσως ευθύνεται ότι στον χώρο μεταφέρονταν τα απορρίμματα όχι μόνο πέντε δήμων, αλλά όλης της Κέρκυρας, όπως και των Παξών και των Διαπόντιων Νήσων... Επίσης, δεν λειτούργησε ποτέ ο κατά 80% αποπερατωμένος ΧΥΤΑ της Λευκίμμης. Τα χρόνια που μεσολαβούν, κάτοικοι και πολιτεία παίζουν τη γάτα με το ποντίκι. «Το πόρισμα της Ε.Ε. έκανε λόγο για 45 παραβάσεις, που “μαγικά” μειώθηκαν σε 16 και πρόστιμο 290.000 ευρώ», τονίζει η κ. Παπανικολοπούλου, «τον Δεκέμβριο ανακοινώθηκε η παραπομπή μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο». Το ποτήρι ξεχείλισε με την απόφαση για τοποθέτηση συστήματος ολοκληρωμένης διαχείρισης και δεματοποιητή εκ νέου στο Τεμπλόνι.

Ο δήμαρχος Κέρκυρας Κώστας Νικολούζος παραδέχεται ότι στο Τεμπλόνι έχει διαπραχθεί τα τελευταία 30 χρόνια περιβαλλοντικό έγκλημα. «Διακηρύσσουμε σε όλους τους τόνους ότι οι κάτοικοι έχουν δίκιο, όσο, όμως, εμμένουν στη θέση τους, καταδικάζοντας το νησί με 3.000 τόνους σκουπίδια στους δρόμους, το χάνουν», αναφέρει στην «Κ», «τους ζητώ να κάνουν άλλους δύο μήνες υπομονή». Την ίδια έκκληση απηύθυνε και ο υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος επισκέφθηκε εκτάκτως το νησί την Κυριακή. Το διάστημα αυτό υπολογίζουν ότι θα εγκαταστήσουν στο νησί σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης. «Εχουμε εξασφαλίσει χρηματοδότηση και η μελέτη περιβαλλοντικών όρων εκδόθηκε στις αρχές Ιουνίου», καταλήγει ο δήμαρχος, που δηλώνει έτοιμος να απαλλάξει μελλοντικά το Τεμπλόνι από τον δεματοποιητή και τη διαχείριση απορριμμάτων.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ