2016-07-03 07:13:13
Φωτογραφία για Τάσος Τζήκας: Προσπαθούμε να επιταχύνουμε τις κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα
Την άποψη ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών μπορούν να γίνουν υποσύνολο του ευρωπαϊκού hub, που στρατηγικά έχει επιλέξει να εγκαταστήσει η Κίνα στην Ελλάδα, εκφράζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), Τάσος Τζήκας.

Σε συνέντευξη, που παραχώρησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Τζήκας, ο οποίος συμμετέχει στην αποστολή που συνοδεύει τον Πρωθυπουργό στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Κίνα, ο κ. Τζήκας τόνισε ότι στην ατζέντα του ταξιδιού περιλαμβάνονται συναντήσεις με μεγάλες κινεζικές εταιρείες.

“Θα προσπαθήσουμε να επιταχύνουμε τις κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Κατά τη γνώμη μου, η Κίνα έχει επιλέξει στρατηγικά την Ελλάδα σαν ένα ευρωπαϊκό hub, όσον αφορά την παρουσία της στην Ευρώπη. Υπό αυτήν την έννοια, νομίζω πως και η πληροφορική και οι τηλεπικοινωνίες μπορούν να γίνουν ένα υποσύνολο αυτού του hub. Αλλά πρέπει να πω ότι αυτό θέλει αρκετή δουλειά, επιμονή, πολλά ταξίδια και θέλει πραγματικά να πείσουμε σαν χώρα, ότι μπορούμε να παίξουμε αυτό το διαμεσολαβητικό ρόλο ανάμεσα στην Κίνα και στην Ευρώπη”, υπογράμμισε ο κ. Τζήκας.


Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

Κύριε Τζήκα, με την ευκαιρία της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Κίνα, θα έχετε κάποιες προγραμματισμένες συναντήσεις στη χώρα ως πρόεδρος του ΣΕΠΕ. Δώστε μας μία εικόνα για τις επαφές που θα πραγματοποιήσετε και τι προσδοκάτε από αυτό το ταξίδι.

Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντική αυτή η επίσκεψη. Η Κίνα είναι μία μεγάλη αγορά που ενδιαφέρει τις ελληνικές επιχειρήσεις Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, αλλά και τον Σύνδεσμό μας. Επίσης, μας ενδιαφέρουν και οι επενδύσεις που μπορούν να γίνουν από κινεζικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή, οργανώνονται συναντήσεις με μεγάλες κινεζικές εταιρείες στο Πεκίνο. Η Huawei και η ΖΤΕ, που είναι δύο μεγάλοι τηλεπικοινωνιακοί οργανισμοί και μέλη του ΣΕΠΕ, έχουν ήδη επενδύσει στην Ελλάδα. Προσπαθούμε να κάνουμε και κάποιες συναντήσεις με φορείς, που εκπροσωπούν τον κλάδο των νέων τεχνολογιών στην Κίνα.

Εκτιμάτε ότι η Κίνα ενδιαφέρεται να επενδύσει στην Ελλάδα στον κλάδο των Τεχνολογιών, Πληροφορικής και Επικοινωνιών; Να αναμένουμε ανακοινώσεις για επενδυτικές κινήσεις στην ελληνική αγορά; Ποια είναι η μέχρι τώρα πορεία των επενδύσεων της Κίνας στην Ελλάδα;

Οι επενδύσεις της Κίνας στην Ελλάδα δεν είναι στο επίπεδο που θα θέλαμε, αν και υπάρχουν μεγάλες προοπτικές. Αυτό θα διερευνήσουμε και εμείς και, βέβαια, ο ίδιος ο πρωθυπουργός και οι επιχειρηματίες, που τον συνοδέψουν. Δηλαδή, θα προσπαθήσουμε να επιταχύνουμε τις κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Κατά τη γνώμη μου, η Κίνα έχει επιλέξει στρατηγικά την Ελλάδα σαν ένα ευρωπαϊκό hub όσον αφορά την παρουσία της στην Ευρώπη. Υπό αυτή την έννοια, νομίζω πως και η πληροφορική και οι τηλεπικοινωνίες μπορούν να γίνουν ένα υποσύνολο αυτού του hub. Αλλά πρέπει να πω ότι αυτό θέλει αρκετή δουλειά, επιμονή, πολλά ταξίδια και θέλει πραγματικά να πείσουμε σαν χώρα ότι μπορούμε να παίξουμε αυτό το διαμεσολαβητικό ρόλο ανάμεσα στην Κίνα και στην Ευρώπη.

Θα προσπαθήσουμε να επιταχύνουμε τις κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Η Κίνα έχει επιλέξει στρατηγικά την Ελλάδα ως ένα ευρωπαϊκό hub-Οι ΤΠΕ μπορούν να γίνουν υποσύνολο αυτού του hubΕίναι γνωστό ότι οι κινεζικές εταιρείες επενδύουν ένα σημαντικό μέρος των εσόδων τους στην ψηφιακή τεχνολογία. Θεωρείτε ότι υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης συνεργασιών μεταξύ ελληνικών και κινεζικών επιχειρήσεων;

Βεβαίως. Αλλά, όπως είπα, κάτι τέτοιο θέλει αρκετή δουλειά, θέλει να βελτιώσουμε τις υποδομές και να δείξουμε σαν χώρα ότι η πληροφορική και οι τηλεπικοινωνίες είναι μία στρατηγική βιομηχανία. Μόνο έτσι θα μας εμπιστευθούν οι Κινέζοι, αλλά και άλλες χώρες, όταν δείξουμε την απαραίτητη σοβαρότητα. Νομίζω ότι ενέργειες, όπως είναι η υλοποίηση της δημιουργίας της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής παρά τω πρωθυπουργώ, που είναι ένα πάγιο αίτημά μας εδώ και αρκετά χρόνια και το είχαμε κουβεντιάσει με όλες τις κυβερνήσεις, την τελευταία τετραετία, βοηθούν σε αυτή την κατεύθυνση, δείχνουν ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει πια στρατηγικά τον τομέα των νέων τεχνολογιών και, με βάση αυτό, εκτιμώ ότι το ενδιαφέρον της κινεζικής πλευράς θα είναι πιο έντονο, γιατί πραγματικά εμβαθύνουμε στον τομέα των νέων τεχνολογιών.

Ποια μέτρα προτείνετε να ληφθούν άμεσα από την κυβέρνηση, ώστε να ενισχυθεί η εξωστρέφεια του κλάδου;

Νούμερο ένα προτεραιότητα για εμάς ήταν η δημιουργία μίας Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής παρά τω πρωθυπουργώ, η οποία έχει ήδη δρομολογηθεί και αυτό είναι σημαντικό, γιατί χρειάζεται ένας συντονισμός και των υπουργείων και της αγοράς, που να δίνει έμφαση στις νέες τεχνολογίες. Συμφωνούμε, επίσης, με την κατεύθυνση του νέου αναπτυξιακού νόμου, που αναδεικνύει τον κλάδο των νέων τεχνολογιών σε στρατηγικό για την ελληνική οικονομία. Χρειάζονται, βέβαια, περισσότεροι πόροι.

Παρόλα αυτά, θεωρούμε ότι είναι επιτακτική ανάγκη η ανάδειξη του κλάδου των νέων τεχνολογιών σε στρατηγικό για την ελληνική οικονομία, όπως είναι ο τουρισμός, η αγροδιατροφή, η ενέργεια, κτλ. Μία τρίτη απαραίτητη ενέργεια, κατά τη γνώμη μας, είναι η ενεργοποίηση της Κοινωνίας της Πληροφορίας ΑΕ σε μία κατεύθυνση, όμως, που να είναι πιο παραγωγική, να μπορεί να ξεπεράσει προβλήματα του παρελθόντος και να παίξει πραγματικά έναν ρόλο πιο ουσιαστικό για την ενσωμάτωση αυτής της νέας ψηφιακής στρατηγικής στην ελληνική οικονομία και την κοινωνία. Είναι απαραίτητο σε αυτή την περίοδο της κρίσης να κάνει ένα τεχνολογικό άλμα και η κοινωνία. Κοινωνίες που ενσωματώνουν τις νέες τεχνολογίες, γίνονται πιο παραγωγικές, πιο ανταγωνιστικές και, έτσι, τις ωφέλειες από την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών μπορεί να τις καρπώνεται όλη η κοινωνία. Για εμάς, είναι κρίσιμο, στην επόμενη πενταετία, η Ελλάδα να αναδείξει τις νέες τεχνολογίες σε στρατηγική βιομηχανία για τη χώρα. Και μία συνεργασία με μία χώρα σαν την Κίνα μπορεί να μας βοηθήσει πάρα πολύ σε αυτή την κατεύθυνση.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ