2016-07-05 10:43:46
Φωτογραφία για Facebook: Το Project ‘CatWoman’
Στον κόσμο του Διαδικτύου όπου τα ηλεκτρονικά μέσα έχουν κυριαρχήσει στην επικοινωνία και η άμεση επαφή γίνεται ολοένα και πιο έμμεση, τα πράγματα τείνουν να αλλάζουν ριζικά και η απάτη να γίνεται κυρίαρχο φαινόμενο.

Άνθρωποι, όλων των ηλικιών κατέχουν προσωπκούς λογαριασμούς στα κοινωνικά δίκτυα (Twitter, Facebook, LinkedIN, Instagram, Pinterest κ.α) και συμμετέχουν σε δημόσια μπλόγκς και φόρουμ ενώ καθημερινά γνωρίζουν νέα άτομα μέσα από αυτά, συνομιλώντας και ανταλλάσοντας μαζί τους ακόμη και προσωπικά στοιχεία, όπως φωτογραφίες, στοιχεία διαμονής, ηλικία κ.α. Τι γίνεται όμως αν ο λογαριασμός είναι ψεύτικος; Ποιες κινήσεις πρέπει να γίνουν όταν δεχόμαστε αιτήματα φιλίας και πώς μπορούμε να καταλάβουμε αν είναι προφίλ ‘ψαρέματος’ με σκοπό να αντλήσουν προσωπικά δεδομένα από εμάς;

Ηρεμήστε! Ένα ψεύτικο προφίλ έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που μπορεί να το αποκαλύψουν! Ποια είναι αυτά;


Παρακάτω σας έχουμε γράψει τα 6 σημεία που δείχνουν αν ένα προφίλ είναι απάτη. Ας τα δούμε αναλυτικά.

1) Αναζήτηση ονόματος του προφίλ στο Google: Ο χρήστης που διερευνούμε μπορεί να είναι εγγεγραμμένος και σε άλλες σελίδες ή προφίλ, άρα με μια αναζήτηση τα μας δείξει τα σχετικά αποτελέσματα. Αντίστοιχα, σε ένα δημόσιο προφίλ ή μπλόγκ, η αναζήτηση θα έχει να κάνει με περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο.

2) Ανανέωση Ενημερώσεων: Αν υπάρχουν ελάχιστες έως και καθόλου δημοσιεύσεις και μάλιστα με σπάνια ανανέωση, τότε αυτό είναι ύποπτο. Η παράμετρος εδώ ισχύει ιδιαίτερα στα μπλόγκς που ενημερώνονται διαρκώς για θέματα ποικίλης ύλης.

3) Κοινοί Φίλοι: Το ερώτημα του γιατί έχουμε ένα νέο αίτημα μπορεί να απαντηθεί με το αν υπάρχουν κοινοί φίλοι μεταξύ μας. Σε έναν ψεύτικο λογαριασμό όμως εκείνοι συνήθως είναι μηδενικοί ή κάποιες φορές ελάχιστοι για το λεγόμενο ¨ξεκάρφωμα¨.

4) Φωτογραφίες: Ο αριθμός των φωτογραφιών παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο. Όταν σε ένα προφίλ υπάρχουν ελάχιστες φωτογραφίες ενώ δεν απεικονίζεται πάντα το ίδιο πρόσωπο, τότε το συμπέρασμα βγαίνει από μόνο του. Επίσης, μπορούμε να αναζητήσουμε στο Google αν η φωτογραφία του ύποπτου προφίλ απεικονίζεται κάπου και από που είναι κλεμμένη.

5) Σχόλια Φίλων: Τις περισσότερες φορές εκείνοι που δημιουργούν ψεύτικους λογαριασμούς το κρατούν κρυφό ακόμα και από τα κοντινά τους πρόσωπα. Επομένως, η αλληλεπίδραση σε σχόλια και σε δημοσιεύσεις είναι μηδαμινή.

6) Δημοσιεύσεις: Ψάχνουμε τις δημοσιεύσεις και τα ενδιαφέροντά του μέσα από προηγούμενες κοινοποιήσεις. Αν οι περισσότερες αποτελούν άρθρα από κάποια άλλη σελίδα, τότε είναι σίγουρα αρνητικό δείγμα.

Δεν χρειάζεστε να είμαστε χάκερ ή ντεντέκτιβ για να ανακαλύψουμε ένα ψεύτικο προφίλ. Θέλει απλά λίγη παρατηριτικότητα και αυτοέλεγχο πριν πατήσουμε το κουμπάκι της αποδοχής ενός προφίλ. Κάνοντας κάποιον φίλο στο Facebook, αυτόματα τον ‘βάζετε’ μέσα στην προσωπική σας ζωή και σίγουρα κάποιον που δεν τον ξέρετε δεν θα ήταν σωστό και κυρίως ασφαλές.

Πηγή: Audax Cybersecurity
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ