2016-07-08 09:06:41
Φωτογραφία για Να αυξηθεί ο προϋπολογισμός για την δαπάνη, να προστατευθούν τα φθηνά φάρμακα και να «αντιγράψουμε» την Ιρλανδία
Την ανάγκη να αυξηθεί ο προϋπολογισμός για την δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, αφού το 1,945 είναι ποσό προβληματικό όχι μόνο για την δημόσια υγεία και τους ασθενείς αλλά και για την βιομηχανία, τόνισαν καθηγητές Οικονομικών της Υγείας, εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας, αλλά και πρώην υπουργοί Υγείας της Ελλάδας και του εξωτερικού, στο χθεσινό 7ο Helath & Pharma Conference στο ξενοδοχείο Divani Caravel.

Η βιομηχανία βρίσκεται στο κόκκινο από πλευράς επενδύσεων, μιλάμε για ένα τοπίο απόλυτης ένδειας και αποεπένδυσης, τόνισαν οι ομιλητές, γεγονός που δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στην επιχειρηματικότητα, στην οικονομία και στην υγεία. 

Η Ελλάδα, μπορεί να αντιγράψει το παράδειγμα της Ιρλανδίας, η οποία πριν μερικά χρόνια βρισκόταν σε δεινή θέση και σήμερα μεγαλουργεί, τόνισε η πρώην υπουργός Υγείας κυρία Harney, σημειώνοντας, ότι η χώρα κατάφερε να επιταχύνει στο χώρο της Υγείας, φθάνοντας τα 8 δισ. ευρώ στις επενδύσεις, με τις εξαγωγές μόνο από τα φάρμακα να ξεπερνούν τα 40 δισ. ευρώ, ενώ οι δέκα μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρίες έχουν σήμερα εγκαταστάσεις στην Ιρλανδία,


Είναι χαρακτηριστική επίσης η φράση του CEO της Novartis Hellas Ricardo Canevari, ο οποίος τόνισε ότι απαιτείται μια επαναδιανομή των πόρων, αλλά και μια αλλαγή στο σύστημα αποζημίωσης. Κυρίως, όμως, χρειάζεται αύξηση του προϋπολογισμού για την υγεία, ενώ το 1,945 δισ. ευρώ της φαρμακευτικής δαπάνης δεν επαρκεί. “Το σύστημα πρέπει να βασίζεται στο αποτέλεσμα”, τόνισε ο κ. Canevari, προσθέτοντας, ότι είναι ενδεικτικό πως το 10%-15% των προϊόντων δεν επιφέρουν το αναμενόμενο αποτέλεσμα. “Γι΄ αυτά δεν θα πρέπει να διεκδικούμε κάτι. Αρκεί να μην υπάρχουν clawback και οριζόντια μέτρα”, σημείωσε.

Ο Δρ. Νίκος Μανιαδάκης - Να προστατευθούν τα φθηνά φάρμακα

Στην ομιλία του για τις Οικονομικές Διαστάσεις της Φαρμακευτικής Πολιτικής, ο Καθηγητής & Διευθυντής του ΜΠΣ & Αναπλ. Κοσμήτορας, ΕΣΔΥ κ. Νίκος Μανιαδάκης αναφέρθηκε και στους παράγοντες διαμόρφωσης της. «Δεν είναι μόνο το ΑΕΠ», τόνισε ο Καθηγητής. «Το ύψος της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης πρέπει να επαναξιολογηθεί και να αυξηθεί δεδομένου το ότι επηρεάζεται και από άλλους παράγοντες εκτός το ΑΕΠ», σημείωσε ο κ. Μανιαδάκης. Κατά τον καθηγητή, δεδομένης της αύξησης στην συμμετοχή των ασθενών πρέπει να θεσμοθετηθούν μέτρα για προστασία των οικονομικά αδυνάτων από δυσανάλογα υψηλές συμμετοχές που δύναται να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ευημερίας τους.

Προειδοποίησε, δε, ότι η τιμολογιακή πολιτική έχει εξαντλήσει τα όρια αποδόσεων και περαιτέρω μειώσεις στις τιμές εγκυμονούν κινδύνους απόσυρσης φαρμάκων και παράλληλα τροφοδοτούν φαινόμενα αντίστροφης υποκατάστασης και αύξηση των δαπανών. «Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να προστατευθούν τα φθηνά φάρμακα από περαιτέρω μειώσεις», τόνισε, προσθέτοντας πως στην Ελλάδα τακαινοτόμα φάρμακα είναι στο 60% της τιμής στην Ευρώπη.

«Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση στην ποσότητα των φαρμάκων που συνταγογραφούνται καθώς και αύξηση του ποσοστού χρήσης των ακριβότερων φαρμάκων και όχι πάντοτε απαραίτητων νεότερων φαρμάκων» συμπλήρωσε ο κ. Μανιαδάκης. «Η αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων δύναται να συμβάλει σημαντικά στην μείωση της δαπάνης, ωστόσο δεν είναι απότοκο των μειώσεων των τιμών τους, που μάλλον λειτουργούν αντίστροφα, αλλά αποτέλεσμα άλλων πολιτικών που πρέπει να θεσμοθετηθούν», κατέληξε.

Το παράδειγμα της Ιρλανδίας, μέσα από την εμπειρία μιας πρώτην υπουργού Υγείας

«Η καινοτομία μπορεί να προέλθει και από κάτω προς τα πάνω», τόνισε στην ομιλία της στο 7ο Pharma & Health Conference, η Mary Harney, πρώην Υπουργός Υγείας της Ιρλανδίας και πρόεδρος της European Steering Group for Sustainable Healthcare.

Η Ιρλανδία κατάφερε να επιταχύνει στο χώρο της Υγείας, φθάνοντας τα 8 δισ. ευρώ στις επενδύσεις, με τις εξαγωγές μόνο από τα φάρμακα να ξεπερνούν τα 40 δισ. ευρώ. Αλλά και συνολικότερα, η χώρα καταγράφει 8% ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης και ανεργία μόλις στο 7,5%.

«Η υγεία είναι πλούτος (health is wealth)» τόνισε η κ. Harney, αναφέροντας πως οι δέκα μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρίες έχουν σήμερα εγκαταστάσεις στην Ιρλανδία, που χαρακτηρίζεται πλέον από ευέλικτο σύστημα υγείας. Κάποια χρόνια πριν η εικόνα ήταν δυσμενέστερη, αλλά με σημαντικές παρεμβάσεις, ενοποίηση δεδομένων, δημιουργία εξειδικευμένων κέντρων υπήρξε τεράστια βελτίωση. Βέβαια και εκεί υπήρξαν αντιδράσεις από γιατρούς και πολιτικούς. «Σε ένα νοσοκομείο είχε μια αφίσα με τη φωτογραφία μου που ανέγραφε “καταζητούμενη για φόνο” », ανέφερε.

Κατά την κ. Harney απαιτείται όραμα και μια πολιτική ηγεσία με αποφασιστικότητα.

Μεταξύ των παρεμβάσεων ήταν και η παραχώρηση της δυνατότητας συνταγογραφίας και στους νοσηλευτές, ένα μέτρο που στη χώρα μας συνάντησε τεράστιες αντιδράσεις και αποσύρθηκε. Πλέον στην Ιρλανδία είναι ιδιαίτερα δημοφιλής διαδικασία. Μάλιστα, παρά τους φόβους, οι νοσηλευτές αποδείχθηκαν πιο συντηρητικοί στη συνταγογράφηση.

Στη χώρα δημιουργήθηκε μια αυτόνομη υπηρεσία που παρακολουθεί και αξιολογεί τα πρότυπα, ένας ανεξάρτητος οργανισμός και ένας φορέας αξιολόγησης τεχνολογίας. Η Ιρλανδία χαρακτηρίζεται από ένα μεικτό σύστημα ιδιωτικών και δημόσιων προσφορών παροχής υπηρεσιών υγείας, ενώ η σχέση τη φαρμακευτική βιομηχανία οδηγήθηκε σε νέα συμφωνία.

Η κ. Harney τόνισε ότι η υγεία δεν είναι υπευθυνότητα μόνο του υπουργού υγείας, αλλά και άλλα χαρτοφυλάκια είναι άρρηκτα συνδεδεμένα, όπως η Κοινωνική Ασφάλιση και η Οικονομία. Η πρώην Υπουργός Υγείας της Ιρλανδίας τόνισε την ανάγκη αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών, ώστε ακόμη και υπηρεσίες νοσοκομείων να μεταφερθούν στο σπίτι.

Πηγή: http://www.onmed.gr/farmako/item/345231-na-afksithei-o-proypologismos-gia-tin-dapani--na-prostatefthoyn-ta-fthina-farmaka-kai-na-antigrapsoume-tin-irlandia#ixzz4DnKF7lyg
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ