2016-07-11 18:05:41
Φωτογραφία για ΝΤΑΪΣΕΛΜΠΛΟΥΜ: ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ «ΜΕΓΑΛΗ ΛΥΣΗ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΤΑΛΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
To πρόβλημα με τις ιταλικές τράπεζες δεν είναι οξύ και η λύση θα είναι σταδιακή, εκτίμησε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του οργάνου, βασικά θέματα των οποίου θα είναι οι κυρώσεις σε Ισπανία-Πορτογαλία και το Brexit. Η Ελλάδα δεν είναι στην ατζέντα, ωστόσο, ο Ευ.Τσακαλώτος θα θέσει το θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος, ενώ αναμένεται να δεχθεί και συστάσεις. Ο Ολλανδός αξιωματούχος υπογράμμισε ότι το ζήτημα με ορισμένες από τις ιταλικές τράπεζες δεν είναι καινούργιο. «Πρέπει να το δούμε και θα το δούμε σταδιακά. Δεν θα υπάρξει κάποια μεγάλη λύση» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Οι κανόνες της τραπεζικής ένωσης είναι σαφείς και αυστηροί για το πότε μπορεί να γίνει διάσωση μιας τράπεζας εκ των έσω και με ποια σειρά, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, επισημαίνοντας ότι γίνονται εποικοδομητικές συζητήσεις για να βρεθεί μια λύση στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κανόνων. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ πρόσθεσε ότι πάντοτε υπάρχουν τραπεζίτες που λένε ότι χρειάζονται περισσότερα για να ανακεφαλαιοποιήσουν τις τράπεζες. 


«Είμαι εντελώς αντίθετος με αυτό, γιατί αυξάνει ξανά και ξανά το χρέος. Πρέπει να σταματήσει», τόνισε. «Χρειαζόμαστε τα δημόσια χρήματα για να λύσουμε τα δικά μας προβλήματα. Πρέπει η ηγεσία των τραπεζών να λύνει μόνη της τα προβλήματά της», ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Π. Μοσκοβισί απέφυγε να σχολιάσει το θέμα των ιταλικών τραπεζών, λέγοντας ότι δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη του Eurogroup. Αναφερθείς στο θέμα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε αρκέστηκε να δηλώσει: «Νομίζω ότι θα πάρουμε τα αποτελέσματα των stress tests που διενήργησε η EBA σε δύο μήνες. Δεν θα πρέπει να κάνουμε εικασίες πριν δούμε αυτά τα τεστ». Στο Eurogroup αναμένεται να τεθεί το ζήτημα του κατά πόσο θα επιβληθούν κυρώσεις σε Ισπανία και Πορτογαλία για το έλλειμμα. Την έκθεση της Επιτροπής σχετικά με την παρέκκλιση της Ισπανίας και της Πορτογαλίας από τους δημοσιονομικούς τους στόχους θα παρουσιάσει στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup στις Βρυξέλλες. «Θα ενημερώσω το Eurogroup για τη μη αποτελεσματική δράση που έλαβαν η Ισπανία και η Πορτογαλία για τη μείωση των δημοσιονομικών τους ελλειμμάτων», είπε ο Π. Μοσκοβισί, σημειώνοντας ότι η απόφαση για το αν όντως δεν ελήφθησαν μέτρα από τις δύο χώρες θα ληφθεί στο αυριανό Ecofin.

Θα συζητήσουμε για τα υπερβολικά ελλείμματα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, υπογράμμισε και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, αποφεύγοντας να τοποθετηθεί επί ενδεχόμενης επικύρωσης της επιβολής κυρώσεων που αποφάσισε η Κομισιόν. Όπως είπε, οι υπουργοί Οικονομικών θα αποφασίσουν επί της πρότασης της Επιτροπής για το αν οι δύο χώρες πράγματι δεν έλαβαν αποτελεσματική δράση για τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων τους. Πρόσθεσε ότι τις προσεχείς εβδομάδες, οι κυβερνήσεις της Πορτογαλίας και της Ισπανίας θα πρέπει να απαντήσουν πριν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφασίσει για τυχόν οικονομικές κυρώσεις. Οι δύο κυβερνήσεις θα πρέπει να αποφασίσουν τι επιπλέον μέτρα πρέπει να πάρουν και τι πρέπει να γίνει τα επόμενα δύο χρόνια, είπε ο πρόεδρος του Eurogroup. «Θα ακούσουμε τους υπουργούς και θα δούμε. Αύριο στο Ecofin αναμένονται οι τελικές αποφάσεις», υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι το θέμα δεν είναι οι κυρώσεις, αλλά το τι προτίθενται να κάνουν οι χώρες για το πρόβλημα των ελλειμμάτων. Υπενθύμισε ότι οι κυρώσεις πρέπει να αποφασιστούν εντός 20 ημερών και μετά εντός δύο μηνών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να αποφασίσει τα επόμενα βήματα. «Είναι προς το συμφέρον όλων να είναι γρήγορες οι αποφάσεις», τόνισε.

Πάντως, ο Γάλλος υπουργός Μισέλ Σαπέν υπογράμμισε ότι η Πορτογαλία έχει κάνει τεράστιες προσπάθειες περιστολής των δαπανών και δεν αξίζει να της επιβληθούν κυρώσεις. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει το δικαίωμα να ξεκινήσει μια πειθαρχική διαδικασία. Αλλά δεν αξίζει να επιβληθεί στην Πορτογαλία υπερβολική πειθαρχία» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Σαπέν.

Στο τραπέζι και το Brexit

Εξάλλου, στην πρώτη συνεδρίαση του Eurogroup μετά το Βρετανικό δημοψήφισμα, o Π. Μοσκοβισί ανέφερε ότι θα παρουσιάσει στους υπουργούς Οικονομικών τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επίπτωση του Brexit στην οικονομία της Ευρωζώνης. 

«Υπάρχoυν σημαντικές επιπτώσεις και θα πρέπει να δουλέψουμε πάνω σ’ αυτό», πρόσθεσε ο Π. Μοσκοβισί. Σχετικά με την έναρξη των διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με τη Βρετανία, ο Π. Μοσκοβισί επανέλαβε ότι η θέση της Επιτροπής, όπως και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είναι ότι θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό για να μην παραταθεί η αβεβαιότητα. «Η Γερμανίδα Καγκελάριος και ο Γάλλος Πρόεδρος είπαν χθες ότι πρέπει να κινηθούμε όσο πιο γρήγορα γίνεται για να αρθεί το κλίμα αβεβαιότητας. Αυτή είναι και η θέση της Επιτροπής», ανέφερε ο Π. Μοσκοβισί.

Σε ότι αφορά το ελληνικό ζήτημα, αν και η Ελλάδα δεν βρίσκεται επισήμως στην ατζέντα της συνεδρίασης, θεωρείται βέβαιο ότι θα συζητηθεί στο περιθώριο. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα θέσει το θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος, υποστηρίζοντας την ανάγκη να μειωθεί ο στόχος μετά το 2018 από το 3,5% του ΑΕΠ στο 2%, καθώς πιέζει πλέον ο χρόνος για να συντάξει η Ελλάδα το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμά της για την περίοδο 2016-2020. Από την πλευρά του οι εταίροι αναμένεται να επευθύνουν συστάσεις στην Ελλάδα για έγκαιρη ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων για τη επόμενη υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ.

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ