2012-05-15 21:53:03
Φωτογραφία για Μηδενική ανάπτυξη στην ευρωζώνη το πρώτο τρίμηνο του 2012
Η ευρωζώνη μόλις απέφυγε το να εισέλθει σε ύφεση το πρώτο τρίμηνο του 2012, καταγράφοντας μηδενική ανάπτυξη, καθώς η κρίση χρέους... στην ΕΕ έπληξε τις οικονομίες της Γαλλίας και της Ιταλίας και διεύρυνε το χάσμα με τη Γερμανία. Το ΑΕΠ της ευρωζώνης παρέμεινε στάσιμο το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν στην δημοσιότητα σήμερα.

Τα στοιχεία ήταν ελαφρά καλύτερα από ό,τι προέβλεπαν οικονομολόγοι, που ανέμεναν συρρίκνωσή του -0,2%, και από τεχνική άποψη η ευρωζώνη απέφυγε την ύφεση, αφού το τελευταίο τρίμηνο του 2011 είχε υποστεί μείωση του ΑΕΠ -0,3%.

Η ανάπτυξη 0,5% στη Γερμανία, που ήταν υψηλότερη του αναμενομένου, φαίνεται ότι ήταν ο παράγοντας που απέτρεψε την ύφεση στην ευρωζώνη, αν και η οικονομία στη Γαλλία παρέμεινε στάσιμη και στην Ιταλία η συρρίκνωση του ΑΕΠ επιταχύνθηκε, με τον δείκτη να βρίσκεται στο -0,8%.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία αυτά, ο Μαντς Κέφεντ, οικονομολόγος στην Saxo Bank, δήλωσε ότι "η Γερμανία ηγείται της Ένωσης αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε μια ισχυρή ανάκαμψη, η λιτότητα δεν σταματάει και οι οικονομίες της νότιας Ευρώπης αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα".


Πρόσθεσε ότι αναμένει πως θα καταγραφεί "στασιμότητα ως πολύ μικρή ανάπτυξη στο υπόλοιπο της χρονιάς".

Καθώς οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης του 2009 δεν έχουν ακόμη περάσει, επιχειρήσεις και νοικοκυριά σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης αντιμετωπίζουν νέα προβλήματα καθώς οι κυβερνήσεις περικόπτουν τις δαπάνες τους για να μειώσουν τα ελλείμματά τους και οι εταιρίες παγώνουν κάθε επενδυτικό σχέδιο.

Παρά τις δύο συνόδους τους φέτος και άλλη μία την επόμενη εβδομάδα, οι ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ δεν έχουν καταφέρει να βρουν τον δρόμο προς την ανάπτυξη, ενώ η νότια Ευρώπη στρέφεται εναντίον των πολιτικών λιτότητας—από την Μαδρίτη, όπου έγιναν τις τελευταίες ημέρες μεγάλες διαδηλώσεις, ως την Ιταλία και την Ελλάδα.

Η αισιοδοξία που είχε εκφραστεί τον Ιανουάριο ότι η ευρωζώνη θα ανέκαμπτε γρήγορα το 2012 συνετρίβη από την απροσδόκητη συρρίκνωση της βιομηχανικής παραγωγής, του δείκτη εμπιστοσύνης του καταναλωτή και την ατονία στην επιχειρηματική δραστηριότητα, ενώ ένας στους 10 εργαζόμενους στην ευρωζώνη δεν έχει δουλειά.

"Η οικονομία στην ευρωζώνη δεν μοιάζει πιθανό ότι θα συνέλθει σύντομα", εκτίμησε ο Γιούργκεν Μίχελς, οικονομολόγος της Citigroup. Η οικονομία της Γερμανίας, χάρη στις εξαγωγές μηχανολογικού εξοπλισμού και αυτοκινήτων πολυτελείας μεταξύ άλλων, ανέκαμψε από τη συρρίκνωση 0,2% που είχε καταγράψει τους τελευταίους τρεις μήνες του 2011.

Η Αυστρία, η Σλοβακία και η Φινλανδία κατέγραψαν επίσης μικρή ανάπτυξη.

Στη Σλοβακία πάντως σε ετήσια βάση η ανάπτυξη του ΑΕΠ ήταν από τις υψηλότερες στην ευρωζώνη, στο 3,1%.

Το πρώτο τρίμηνο ήταν 0,8%.

Αλλά στην υπόλοιπη ευρωζώνη, οι προσπάθειες μείωσης των ελλειμμάτων στοιχίζουν στην ανάπτυξη και καθιστούν ακόμα δυσκολότερη την επίτευξη των όρων που έχει θέσει η ΕΕ, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την ορθότητα των περικοπών.

"Υπάρχει μια διευρυνόμενη απόκλιση στην ευρωζώνη, με ιδιαίτερα μεγάλες συρρικνώσεις στις χώρες της περιφέρειας που καλούνται να κάνουν τις περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ενώ η Γερμανία υπεραποδίδει", σχολίασε ο Γιουστ Μπομόντ, οικονομολόγος της ABN Amro.

Η οικονομία της Ιταλίας, η τρίτη μεγαλύτερη στην ευρωζώνη, συρρικνώθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν το πρώτο τρίμηνο, κατά 0,8%, για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο.

Η ύφεση επιταχύνεται, καθώς η πτώση του ΑΕΠ της Ιταλίας σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2011 ανήλθε στο -1,3%.

Μετά από μια δεκαετία που καταγράφεται πτώση παραγωγικότητας στην Ιταλία, οι συνέπειες της κρίσης χρέους αποθαρρύνουν τις επενδύσεις.

"Η ύφεση είναι εδώ για να μείνει για τουλάχιστον άλλα δυο τρίμηνα", είπε ο Πάολο Πιτσόλι, οικονομολόγος της ING.

Η Ισπανία, που πασχίζει να μειώσει το μεγάλο έλλειμμά της και να ανοικοδομήσει τον τραπεζικό της τομέα που υφίσταται τις συνέπειες από την κατάρρευση της αγοράς των ακινήτων, βρίσκεται ήδη σε ύφεση.

Το πρώτο τρίμηνο το ΑΕΠ συρρικνώθηκε -0,3%.

Ακόμα και στην Ολλανδία η οικονομική δραστηριότητα συρρικνώθηκε για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο, κατά -0,2%, το πρώτο τρίμηνο του 2012.
express.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ