2016-07-14 09:48:23
Φωτογραφία για Σύλληψη 23χρονου Εύζωνα με ποσότητα χασίς! Ποιο είναι το μέγεθος του προβλήματος με τα ναρκωτικά στον Στρατό;
23χρονος εύζωνος ο οποίος, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του notioanatolika.gr, συνελήφθη στην οδό Αραφηνίδων Άλων, να κρατά, κυριολεκτικά, στα χέρια του ποσότητα χασίς. Ο εύζωνος οδηγήθηκε στη στρατιωτική Δικαιοσύνη προκειμένου να λογοδοτήσει, ισχυριζόμενος ότι η ποσότητα ινδικής κάνναβης προοριζόταν για προσωπική του χρήση.

Είναι μια ακόμη απόδειξη της γιγάντωσης του φαινομένου για το οποίο κανείς δεν μιλά! Κανείς δεν το αντιμετωπίζει Ζήτημα Τρίτο: Ναρκωτικά στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Είναι ένα ζήτημα που αποκρύπτεται από τα ΜΜΕ και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων έχει βάλει κάτω από το χαλάκι. Ακριβώς γιατί έχει τεράστια διάσταση.

Αυτός είναι και ο λόγος που όταν η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ έθεσε το ζήτημα δημόσια, συγκεκριμένος κρατικός μηχανισμός επιχείρησε να δολοφονήσει μέλη μας παγιδεύοντας όχημα με χειροβομβίδα.

Ας δούμε όμως την σχετική αρθρογραφία για να διαπιστώσουμε το μέγεθος του προβλήματος και πως αντιμετωπίζεται.


«ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΟΣ» (26 Μαρ 2013). Τα ναρκωτικά ήταν η 4η αιτία αναβολών και η 5η αιτία οριστικής απόλυσης στρατιωτών και στρατιωτικών από τις τάξεις του Στρατού το 2000.

Ναρκωτικά! Μια ανοιχτή πληγή τόσο για την κοινωνία, όσο και για την μικρογραφία της, στον Στρατό. Βέβαια, στην κλειστή κοινωνία του Στρατού, πολλοί θέλουν να πιστεύουν ότι η χρήση τοξικών ουσιών είναι είτε μικρότερη, είτε εύκολα εντοπίσιμη. Πρόκειται για λανθασμένη εντύπωση, υποστηρίζουν ένστολοι που έχουν ασχοληθεί με το θέμα! Τα στοιχεία που διαθέτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι ενδεικτικά για τις διαστάσεις του προβλήματος στους κόλπους του στρατεύματος, αλλά δεν μπορούν να αποτυπώσουν πλήρως το πρόβλημα, καθώς αφορούν τις περιπτώσεις χρήσης τοξικών ουσιών που εντοπίζονται. Τα υπόλοιπα είναι υποθέσεις.

Η πιο πρόσφατη καταγραφή στοιχείων του Γενικού Επιτελείου Στρατού είναι αυτή του πρώτου εξαμήνου του 2001. Σύμφωνα με αυτή οι καταγεγραμμένοι συλληφθέντες χρήστες τοξικών ουσιών ήταν 230. Οι 22 από αυτούς, (ποσοστό 10%) ήταν υπαξιωματικοί (έξι μόνιμοι και δέκα έφεδροι), ενώ οι 208 (ποσοστό 90%) ήταν οπλίτες.

Οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες (161 άτομα) που αναλογούν σε ποσοστό 69% έκαναν χρήση ινδικής κάνναβης. Την ώρα που συνελήφθησαν οι 123 (ποσοστό 71,10%) είχαν επάνω τους μέχρι 50 γραμμάρια ινδικής κάνναβης, οι 9 (ποσοστό 5,20%) κατείχαν μέχρι 100 γραμμάρια, οι 4 (ποσοστό 2,31%) μέχρι 200 γραμμάρια, ενώ για 31 άτομα δεν έχει καταγραφεί η ποσότητα ναρκωτικού που βρέθηκε στην κατοχή τους.

Οι χρήστες ηρωίνης, ήταν 25 άτομα που αντιστοιχεί σε ποσοστό 11% των συλληφθέντων. Υπνωτικά χάπια έπαιρναν 15 άτομα (ποσοστό 9%), κοκαΐνη δυο άτομα (ποσοστό 1%), ενώ 23 από τους συλληφθέντες (ποσοστό 10%) έκαναν χρήση τοξικών ουσιών που δεν έχουν ταυτοποιηθεί.

Η πλειοψηφία των συλληφθέντων ανήκε στο Πεζικό, καθώς είναι και το πολυπληθέστερο όπλο. Συνολικά 123 άτομα που ανήκαν σε μονάδες του Πεζικού (ποσοστό 55%) συνελήφθησαν να κάνουν χρήση τοξικών ουσιών. Από το πυροβολικό αντίστοιχα συνελήφθησαν 33 άτομα (ποσοστό 14%), από τα τεθωρακισμένα επίσης 33 άτομα (ποσοστό 14%), ενώ οι υπόλοιποι ανήκαν στα άλλα όπλα.

Πόσοι απαλλάσσονται λόγω ναρκωτικών.  Οι εξαρτημένοι από τοξικές ουσίες αντιμετωπίζονται ως ασθενείς και παραπέμπονται στις Επιτροπές Απαλλαγών από τη στράτευση. Το πρώτο εξάμηνο του 2001 παραπέμφθηκαν σε αυτές τις επιτροπές 601 άτομα. Από αυτούς 176 άτομα (ποσοστό 29%) πήραν εξάμηνη αναβολή στράτευσης, 185 άτομα (ποσοστό 31%) πήραν ετήσια αναβολή στράτευσης, 71 άτομα (ποσοστό 12%) πήραν διετή αναβολή στράτευσης. Οριστική απαλλαγή από την υποχρέωση στράτευσης λόγω εθισμού (Ι5) πήραν 135 άτομα (ποσοστό 22%), ενώ 34 άτομα (ποσοστό 6%) κρίθηκαν ικανά να υπηρετήσουν, αλλά σε βοηθητικές θέσεις (Ι2-Ι4).

Η τακτική που εφαρμόζουν οι Ένοπλες Δυνάμεις . Τον πρώτο λόγο στην αντιμετώπιση ατόμων εθισμένων στα ναρκωτικά έχει το ιατρικό δυναμικό του Στρατού με προεξέχοντες του ψυχολόγους. «Το Γενικό Επιτελείο Στρατού είναι σε επαφή με τον ΟΚΑΝΑ για την ενίσχυση της συνεργασίας για την καταπολέμηση του προβλήματος», λέει στο «Έθνος» ο εκπρόσωπος Τύπου Νίκος Ζαχαριάδης. Οι δράσεις του ΓΕΣ για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών περικλείονται στα ακόλουθα:

· Συντάσσονται και πραγματοποιούνται διαλέξεις για ενημέρωση των στρατευμένων και διοργανώνονται ημερίδες, σε συνεργασία με κρατικούς φορείς και φορείς της αυτοδιοίκησης. · Ενημερωτικά φυλλάδια διανέμονται σε όλες τις Μονάδες. · Κατά περιόδους διενεργούνται διαγωνισμοί με θέμα την καταπολέμηση των ναρκωτικών, όπου γίνονται τα μόνιμα στελέχη του Στρατού, οι μαθητές των παραγωγικών σχολών και το υπόλοιπο στρατιωτικό προσωπικό συντάσσουν σχετικές εργασίες. · Διοργανώνονται και πραγματοποιούνται πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις με στόχο την προβολή του προβλήματος. · Οι οπλίτες που έχουν σπουδάσει κοινωνιολογία, ψυχολογία, καθώς και οι κοινωνικοί λειτουργοί, αξιοποιούνται όπου είναι δυνατόν για να συμβάλλουν με τις γνώσεις τους στην ενημέρωση του προσωπικού. · Ειδικές οδηγίες για τον χειρισμό ατόμων εθισμένων στα ναρκωτικά και ατόμων που εντοπίζονται να διακινούν ναρκωτικές ουσίες, έχουν εκδοθεί προς όλες τις Μονάδες. · Στα Κέντρα Κατάταξης νεοσύλλεκτων εφαρμόζεται από τη δεύτερη εβδομάδα κατάταξης εκπαιδευτικό πρόγραμμα για ενημέρωση των νεοσύλλεκτων οπλιτών για τους κινδύνους από τα ναρκωτικά.

Για να δούμε όμως την άποψη των φαντάρων για όλα αυτά όπως καταγράφεται σε Επιστολή Καταγγελίας τους (26 Μαρτίου 2013)

Στο στρατό τα ναρκωτικά είναι μόνο η αφορμή

Φαντάροι από τρία τάγματα της Μυτιλήνης καταγγέλλουν ότι η "αντιναρκωτική εκστρατεία" του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας περιλαμβάνει και το φακέλωμα των φαντάρων.

Εμείς, οι στρατιώτες που υπηρετούμε στις μονάδες, 296 ΤΕ, 221 ΤΕ και 264 ΜΙΚΤΕ, καταγγέλλουμε τα σχέδια της κυβέρνησης, του υπουργείου και της στρατιωτικής ηγεσίας να φακελώσει όλη τη νεολαία, αξιοποιώντας τη συστηματική καταπάτηση των δικαιωμάτων των στρατευμένων, χρόνια τώρα, με το πρόσχημα της τοξικολογικής (υποχρεωτικής) εξέτασης για την καταπολέμηση των ναρκωτικών. Το καψώνι του Παπαντωνίου αποτελεί αδιάψευστη απόδειξη ότι κατοχυρωμένα δικαιώματα του ανθρώπου που αφορούν τον πυρήνα της προσωπικότητάς του διαλύονται και ακυρώνονται στον ελληνικό στρατό. Η υποχρεωτική τοξικολογική εξέταση γίνεται σε κρατούμενους, ποινικούς κατάδικους και ύστερα από πολλές διαδικασίες και σχετικά εχέγγυα.

Το μέτρο αυτό κινείται μέσα στο πλαίσιο της σύγχρονης αντίληψης για το ρόλο του στρατού στην κοινωνία. Ο στρατός θα συλλαμβάνει τον «κακό νέο» και η κοινωνία θα τον φυλακίζει μια ζωή, όχι μόνο με το στιγματισμό, αλλά και φακελώνοντάς τον. Είμαστε πολύ πιο υποψιασμένοι από το να θεωρούμε ότι σε αυτό το παιχνίδι του τρόμου, που στήνει και συνεχίζει η κυβέρνηση χρόνια τώρα, ο στρατός θα φυλάει τα αρχεία του. Αντίθετα, θα τα χαρίζει στην ΕΛ.ΑΣ. για να αποδεικνύει ότι παίζει καλά το ρόλο του στην καταπολέμηση του «εσωτερικού εχθρού» και των εσωτερικών προβλημάτων που είναι η βασική αποστολή του.

Παράλληλα, ένα δίκτυο χαφιέδων θα επεμβαίνει στη ζωή μας με το άλλοθι της καταπολέμησης των ναρκωτικών αφού μάλιστα το προεδρικό διάταγμα δίνει τη δυνατότητα της επανεξέτασης όταν κριθεί αναγκαίο! Με το μέτρο αυτό ανοίγει ο δρόμος για γενικευμένη χρήση των πειθαρχείων και των στρατιωτικών φυλακών, αφού μάλιστα τα κριτήρια για αναβολή δεν θα ελαστικοποιηθούν.

Ο υπουργός και όλοι οι υφιστάμενοί του προσπαθούν σαν Πόντιοι Πιλάτοι να αποποιηθούν τις ευθύνες τους για την έκρηξη της χρήσης ναρκωτικών στα στρατόπεδα.

Γιατί το υπουργείο δεν μας λέει ποια άλλα προβλήματα οδηγούν στο πρόβλημα των ναρκωτικών στο στρατό; Γιατί ειδικά στο στρατό αυξάνεται η χρήση;

Ποιες αξίες και ποιες πατρίδες υπερασπιζόμαστε, για να γεμίσουμε τη ζωή μας, στο Αφγανιστάν, τη Βοσνία, το Κόσοβο, την Αλβανία; Ποια ενδιαφέροντά μας αγγίζει ο στρατός;

Μήπως οι αξίες της υποταγής και της υπακοής που πιπιλάνε όλη μέρα, τα καψώνια, οι φυλακές και οι πάμπολλες υπηρεσίες στέλνουν τους νέους στα ναρκωτικά;

ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ          

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ

ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ