2016-07-17 08:21:05
Φωτογραφία για ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΟΚΤΩ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ VD
Κέρι προς Τσαβούσογλου: Ψευδή και επιζήμια τα περί εμπλοκής των ΗΠΑ στην απόπειρα πραξικοπήματος

Στον εισαγγελέα Αλεξανδρούπολης οδηγούνται σήμερα το πρωί οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί που προσγειώθηκαν το Σάββατο το μεσημέρι στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της πρωτεύουσας του Έβρου. Οι επιβαίνοντες του Black Hawk, οι οποίοι παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο στην προσπάθειά τους να διαφύγουν τις συλλήψεις που ακολούθησαν την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, επικαλέστηκαν μηχανική βλάβη για να τους επιτραπεί η προσγείωση στον ακριτικό αερολιμένα, προκειμένου στη συνέχεια να ζητήσουν πολιτικό άσυλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, το αυτόφωρο δικαστήριο θα γίνει πιθανότατα τη Δευτέρα, ενώ το κατηγορητήριο που τους βαρύνει αφορά παράνομη είσοδο στην Ελλάδα και απόπειρα διατάραξης των διεθνών σχέσεων της χώρας. Αμέσως μετά θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία απέλασής τους, η οποία εκτιμάται πως δεν θα εκτελεστεί άμεσα δεδομένου ότι ήδη έχουν αιτηθεί πολιτικού ασύλου.


Το επίσημο αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου θα υποβάλουν οι οκτώ συλληφθέντες στην Υπηρεσία Ασύλου, στη Ν. Χιλή Αλεξανδρούπολης, η οποία θα πρέπει να αποφανθεί σε διάστημα δύο-τριών εβδομάδων για την αποδοχή ή απόρριψη του αιτήματος. Η ίδια υπηρεσία θα αποφασίσει και για το εάν θα συνεχιστεί η κράτηση των συλληφθέντων ή θα αφεθούν ελεύθεροι. Εφόσον κριθούν φυλακιστέοι η κράτηση των Τούρκων στρατιωτικών θα συνεχιστεί από την Διεύθυνση Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης στο κέντρο κράτησης Φερών, έως ότου η επιτροπή ασύλου αποφανθεί επί του αιτήματός τους.

Η Ελλάδα σε διπλωματικό δίλημμα

Το αίτημα ασύλου οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που διέφυγαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη φέρνει την Ελλάδα σε διπλωματικό δίλημμα, γράφει ο γερμανικός Τύπος.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, ο γερμανικός Τύπος παρακολουθεί την εξέλιξη της υπόθεσης των οκτώ στελεχών του τουρκικού στρατού που προσγειώθηκαν το πρωί του Σαββάτου με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη ζητώντας πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα. 

Το άμεσο αίτημα του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου για έκδοση των πραξικοπηματιών στην Τουρκία φέρνει την ελληνική κυβέρνηση ενώπιον ενός διλήμματος, σημειώνει η Handelsblatt, αναδημοσιεύοντας τηλεγράφημα του Γερμανικού Πρακτορείο Ειδήσεων με τίτλο «Δραπέτες πραξικοπηματίες: Η Ελλάδα σε διπλωματικό δίλημμα».

Όπως διευκρινίζει η γερμανική εφημερίδα επικαλούμενη δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη, «Οι αιτήσεις τους θα πρέπει να εξεταστούν βάσει των κανόνων του διεθνούς δικαίου». Από την άλλη πλευρά όμως, επισημαίνεται ότι οι «οκτώ» έχουν παραβιάσει το τουρκικό Σύνταγμα.

Η εξέταση των αιτήσεων μπορεί να διαρκέσει μήνες

Αναφορά στο ζήτημα κάνει και ο ιστότοπος του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD (tagesschau.de). Όπως σημειώνει: «Με ένα κλεμμένο στρατιωτικό ελικόπτερο οκτώ Τούρκοι στρατιώτες διέφυγαν στην Ελλάδα. Προσγειώθηκαν στην Αλεξανδρούπολη κοντά στα τουρκικά σύνορα. Εκεί ζήτησαν πολιτικό άσυλο και συνελήφθησαν».

«Τούρκοι στρατιώτες διαφεύγουν με ελικόπτερο στην Ελλάδα», σημειώνει για το ίδιο θέμα το περιοδικό Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση. Στο δημοσίευμα φιλοξενείται μεταξύ άλλων δήλωση υπαλλήλου της ελληνικής Υπηρεσίας Ασύλου, ο οποίος διευκρινίζει ότι η εξέταση κάθε αίτησης μπορεί να διαρκέσει έως και τέσσερις μήνες. Προσθέτει μάλιστα ότι, σε περίπτωση απόρριψης των αιτήσεων, μπορούν οι αιτούντες να την προσβάλουν διοικητικά. Αν αποτύχει δε και αυτή η ενέργεια, τότε οι αιτούντες έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη.

Κέρι προς Τσαβούσογλου: Ψευδή και επιζήμια τα περί εμπλοκής των ΗΠΑ 

στην απόπειρα πραξικοπήματος

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε στον Tούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου χθες ότι οι υπαινιγμοί που έγιναν δημόσια περί εμπλοκής της Ουάσινγκτον στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία ζημιώνουν τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, συμμάχους στο NATO. Ο Κέρι πίεσε την τουρκική κυβέρνηση να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να τηρήσει το κράτος του δικαίου στις έρευνες που διεξάγει για την απόπειρα πραξικοπήματος, ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας «κατέστησε σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προτίθενται να προσφέρουν βοήθεια στις τουρκικές αρχές οι οποίες διεξάγουν αυτή την έρευνα, αλλά ότι οι δημόσιοι υπαινιγμοί ή οι ισχυρισμοί περί οιουδήποτε ρόλου των ΗΠΑ στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος είναι εντελώς ψευδείς και ζημιώνουν τις διμερείς μας σχέσεις», ανέφερε ο Κίρμπι σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θελει να σταθεροποιήσει την εξουσία του μετά την αποτυχία του στρατιωτικού πραξικοπήματος, ζήτησε από την Ουάσινγκτον να εκδώσει τον εξόριστο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον ορκισμένο εχθρό του τον οποίο κατηγορεί ότι υπέθαλψε το πραξικόπημα. Ο 75χρονος Γκιουλέν ζει εξόριστος στις ΗΠΑ από το 1999, αλλά ο ισλαμοσυντηρητικός θεωρεί ότι είναι ο υποκινητής της απόπειρας πραξικοπήματος που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 256 ανθρώπους.

«Απευθύνω έκκληση στην Αμερική, απευθύνω έκκληση στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Κύριε πρόεδρε, σας λέω, διώξτε ή παραδώστε μας αυτό το πρόσωπο» τόνισε ο Ερντογάν σε ομιλία που εκφώνησε το βράδυ του Σαββάτου ενώπιον χιλιάδων ενθουσιασμένων οπαδών του στην Κωνσταντινουπολη, χωρίς πάντως να κατονομάσει τον Γκιουλέν.

Ο Γκιουλέν από την πλευρά του αρνήθηκε στους New York Times οποιαδήποτε ανάμιξη στα γεγονότα που έλαβαν χώρα το βράδυ της Παρασκευής και υπονόησε μάλιστα πως ο Τούρκος πρόεδρος μπορεί να έχει ενορχηστρώσει ο ίδιος την απόπειρα πραξικοπήματος.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι διαβεβαίωσε πως η Ουάσινγκτον θα βοηθήσει την Άγκυρα να ερευνήσει το πραξικόπημα που αποτράπηκε και κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να παράσχει αποδείξεις εναντίον του Γκιουλέν πριν εξεταστεί ενδεχόμενη έκδοσή του.

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ