2016-07-17 09:45:34
Φωτογραφία για Οι τρεις άξονες της φαρμακευτικής πολιτικής της Αριστοτέλους
Health view.gr 

Τους τρόπους μέσα από τους οποίους Κυβέρνηση και φαρμακοβιομηχανία θα μπορούσαν να συνεργαστούν, ώστε να δημιουργηθεί ένα βιώσιμο πλαίσιο φαρμακευτικής πολιτικής εξέτασαν σε συνάντηση που είχαν με τον Υπουργό Υγείας, Α.Ξανθό, τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Σ.Μπερσίμη και τον Αντιπρόεδρο του ΕΟΦ, Η.Γιαννόγλου, οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ και της ΠΕΦ. 

Στο πλαίσιο της πολυμερούς σύσκεψης, η οποία όπως έγινε γνωστό κύλησε σε ιδιαίτερα καλό κλίμα, ο κ. Ξανθός παραδέχθηκε πως υπάρχουν συσσωρευμένα προβλήματα, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την κατάσταση “κρίσιμη” και καλώντας τους εμπλεκόμενους στην αλυσίδα παραγωγής, διανομής και διάθεσης -και κυρίως το ιατρικό σώμα- να “αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν”. 

Τελικός στόχος όλων των διορθωτικών κινήσεων που είτε θα εφαρμοστούν, είτε θα σχεδιαστούν μέσα στο επόμενο διάστημα είναι να εφαρμοστεί ένα πιο βιώσιμο μοντέλο φαρμακευτικής φροντίδας, το οποίο θα καλύπτει τις ανάγκες ασφαλισμένων, και μη, πολιτών, αλλά παράλληλα δεν θα “στραγγαλίζει” την επιχειρηματικότητα. 


Είναι γνωστό άλλωστε, πως βάσει Μνημονίου, υπάρχει υποχρέωση να μειωθεί το clawback (μηχανισμός αυτόματης επιστροφής υπέρβασης της δαπάνης) τουλάχιστον κατά 30% τόσο για το 2017, όσο και για το 2018. Μέχρι τότε, ωστόσο, ΠΕΦ και ΣΦΕΕ επεσήμαναν ότι καλούνται να αντιμετωπίσουν τις δυσλειτουργίες που προκαλούνται από έναν “συνδυασμό αφενός της έλλειψης ρευστότητας και αφετέρου της υποχρέωσης καταβολής εξωπραγματικών επιστροφών rebate και clawback”. 

Αναφορά έγινε επίσης και στην ανάγκη εξασφάλισης επιπλέον κονδυλίων για την κάλυψη της ιατροφαρμακευτικής φροντίδας των προσφύγων, δεδομένου ότι, όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας ήδη υπάρχει οξύτατο πρόβλημα εξαιτίας των “εξαιρετικά χαμηλών φαρμακευτικών προϋπολογισμών” τόσο για τον ΕΟΠΥΥ όσο και για τα νοσοκομεία, αλλά των στρεβλώσεων που δημιουργούνται από τις μειώσεις στις τιμές των παλαιών φθηνών φαρμάκων, την συνταγογράφηση, την ασφαλιστική αποζημίωση και τη συμμετοχή των ασθενών στο κόστος. 

Στο τραπέζι έπεσε, τέλος, και το θέμα της αύξησης της διείσδυσης των γενόσημων φαρμάκων με στόχο “την παραγωγή εξοικονομήσεων και την απελευθέρωση πόρων που θα επιτρέψουν την αποζημίωση των νεότερων καινοτόμων φαρμακευτικών θεραπειών”. 

Οι 3 άξονες πολιτικής της Αριστοτέλους 

Αν κάποιος επιχειρούσε πάντως να καταγράψει, σε αδρές γραμμές, τον σχεδιασμό της Κυβέρνησης γύρω από την επίλυση των προκλήσεων που επεσήμαναν οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας, θα λέγαμε ότι από την συνάντηση προέκυψαν 4 άξονες:

ο περιορισμός της φαρμακευτικής δαπάνης,

η διασφάλιση του πλαισίου φαρμακευτικής φροντίδας (κυρίως μέσω του ελέγχου του όγκου της ζήτησης και του εξορθολογισμού του συστήματος τιμολόγησης και αποζημίωσης), καθώς και

η εξομάλυνση της αποπληρωμής των οφειλών προς τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις. 

Ο κ. Ξανθός, πρέπει επίσης να επισημανθεί, διαβεβαίωσε την πρόθεση του Υπουργείου να προχωρήσει το θέμα της δημοσιοποίησης των παροχών των φαρμακευτικών επιχειρήσεων προς τους γιατρούς.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ