2016-07-21 22:54:44
Φωτογραφία για Συνδικαλισμός ή Αύξηση της Θητείας στις ΕΔ - CASUS BELLI ( *)
Γράφει  ο Υποστράτηγος ε.α. Γεώργιος Γεωργιάδης

Πρόεδρος Παρατήματος ΕΑΑΣ Ν. Ξάνθης

Έντονες αντιδράσεις και προβληματισμό έχει προκαλέσει η πρόσφατη παρέμβαση 27 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία έκανε δεκτή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνος Καμμένος, αναφορικά με την έναρξη της διαδικασίας για την πρόβλεψη του συνδικαλισμού στις Ένοπλες Δυνάμεις της Χώρας μας.

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή, αναφέρθηκε ως επιχείρημα ότι σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρώπης υπάρχει συνδικαλισμός στις Ε.Δ. και κατά συνέπεια θα πρέπει και η χώρα μας να εναρμονισθεί με τα πρότυπα αυτά. Η ύπαρξη του συνδικαλισμού στις ΕΔ άλλων χωρών όπως η Ολλανδία ή η Δανία κ.α. δεν αποτελεί πανάκεια. Οι χώρες αυτές δεν έχουν απέναντί τους την Τουρκία που να τους απειλεί ευθέως με πόλεμο, να παραβιάζει καθημερινά τα εναέρια ή θαλάσσια σύνορά τους.

Στη σημερινή μορφή και δομή των ΕΔ, σύμφωνα με το ισχύον νομικό καθεστώς, η δημόσια έκφραση των πολιτικών πεποιθήσεων και αυτονόητα ο συνδικαλισμός του Στρ
. Προσωπικού απαγορεύεται αυστηρά. Όλες οι ευθύνες ανατίθενται στο Διοικητή κάθε κλιμακίου, ο οποίος και τις επωμίζεται, σύμφωνα με τον Στρ. Κανονισμό που ορίζει ρητά ότι «είναι υπεύθυνος δια παν ότι πράττει ή παραλείπει να πράττει η Μονάδα του », συμπεριλαμβανομένης και της μέριμνας του Προσωπικού ( που θέλουν να υποκαταστήσουν με το συνδικαλισμό), ενώ ταυτόχρονα σε άλλο άρθρο του αναγράφει ότι «Ο Διοικητής είναι η προσφυγή και το στήριγμα πάντων». Οι ΕΔ με αυτό το νομικό καθεστώς λειτουργούν και εκτελούν την Κύρια Αποστολή τους, όπως και τα εκάστοτε ανατιθέμενα πρόσθετα καθήκοντα από την Πολιτεία.

Η δρομολογούμενη είσοδος του συνδικαλισμού στις ΕΔ ,τον βασικό πυλώνα της προάσπισης της Εδαφικής Ακεραιότητας και Ασφαλείας της Χώρας, θα δημιουργήσει ένα ανασταλτικό μηχανισμό στη λήψη αποφάσεων, θα κλονίσει την πειθαρχία, που αποτελεί το θεμέλιο της εκτέλεσης της οποιασδήποτε αποστολής, ενώ επιπρόσθετα μέσω του συνδικαλισμού θα εισέλθει και η πολιτικολογία, αφού οι συνδικαλιστές αναπόφευκτα θα προσεγγίζονται / επηρεάζονται από τα Πολιτικά Κόμματα.

Στην αρχή όλα ξεκινούν αθώα και με τις καλύτερες προθέσεις. Μπορεί όντως να προβλέπεται ότι οι συνδικαλιστές δεν θα παρεμβαίνουν στα επιχειρησιακά θέματα σε όλα τα κλιμάκια των Σχηματισμών και Μονάδων  των Γενικών Επιτελείων όπως και του Υπουργείου  Εθνικής Αμύνης. Πως μπορεί να εξασφαλιστεί αυτό και για το μέλλον και κυρίως για κρίσιμες ώρες όταν θα απαιτείται άμεση και απόλυτη προσήλωση των ΕΔ, στο καθήκον.

Συμπερασματικά διατυπώνω την πλήρη αντίθεση μου σε οποιαδήποτε προοπτική συνδικαλισμού στις ΕΔ, καθότι θα είναι επιζήμια για την πειθαρχία, αλλά και αυτονόητα Εθνικά επικίνδυνη, αφού θα επηρεάζει καταλυτικά το αξιόμαχο των ΕΔ, όταν μάλιστα έχουμε απέναντί μας την Τουρκία με την συνεχή απειλή του casus belli, στην περίπτωση που η Χώρα μας ασκήσει το νόμιμο δικαίωμά της και επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα σε 12ν.μ. Φανταστείτε π.χ. το Διοικητή του Δ’ Σ. Στρατού, που έχει ουσιαστικά την ευθύνη της άμυνας της χώρας στην περιοχή της Θράκης ή το Διοικητή Μονάδος που βρίσκεται πάνω στο ποτάμι (Έβρος), να διατάζει την εκτέλεση Στρ. άσκησης και οι συνδικαλιστές να ενίστανται γιατί π.χ. ότι έχει πολλή… ζέστη ή βροχή, κλπ.

Κατόπιν των εκτεθέντων καλούμε την ηγεσία του ΥΕΘΑ να επανεξετάσει βαθύτερα τις επιπτώσεις μιας τέτοιας απόφασης, καθώς και τις Ηγεσίες των Γενικών Επιτελείων να εισηγηθούν αρμοδίως για την απόρριψη της πρόβλεψης του Συνδικαλισμού στις ΕΔ, με ορίζοντα όχι την δική τους θητεία στο στράτευμα, αλλά των μελλοντικών Ηγεσιών.

Λόγω των εξελίξεων που σημειώνονται στο εγγύς περιβάλλον της Χώρας μας, όλοι και ειδικότερα οι νεολαίες των Πολιτικών Κομμάτων οφείλουν και έχουν την Εθνική υποχρέωση, να απαιτήσουν από την Κυβέρνηση, την ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΣΤΡ.ΘΗΤΕΙΑΣ( στους 15 μήνες), που οι προκάτοχοί τους μείωσαν επικίνδυνα, για ψηφοθηρικούς λόγους από τους 24 στους 9 μήνες, για να ενισχυθεί έτσι ΑΝΥΠΕΡΒΛΗΤΑ η αποτρεπτική ισχύς των ΕΔ και να εκλείψουν οριστικά οι συνεχείς προκλήσεις και αμφισβητήσεις περιοχών της Εθνικής μας κυριαρχίας. από τη γειτονική χώρα, που σημειωτέον αν και έχει τον 7 πλάσιο πληθυσμό και η απειλή των Δυνάμεων του Σύμφωνου της Βαρσοβίας-Σοβιετικής Ένωσης δεν υπάρχει πλέον, ωστόσο συνεχίζει να έχει υποχρεωτική θητεία 15 μηνών.

Είναι Εθνικά επικίνδυνο να επιτρέψουμε τον Συνδικαλισμό στις ΕΔ και να αφήσουμε να εξελιχθεί η οικονομική κρίση, σε κρίση εθνικής ασφαλείας, για να μην επηρεαστεί η αποτρεπτική ικανότητα και ισχύς της Χώρας, να μη θιγεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα και το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σημείωση (*)

Η Τουρκία, στις 8 Ιουνίου του 1995, στη μεγάλη Εθνοσυνέλευσή της, πήρε απόφαση με την οποία μετεβίβαζε στην Τουρκική Κυβέρνηση τις αρμοδιότητές της, για τη λήψη μέτρων, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών, σε περίπτωση εφαρμογής από την Ελλάδα της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας
kranos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ