2016-07-22 07:09:16
Φωτογραφία για ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ Ο ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ VD
Δεκτό κατά πλειοψηφία έγινε επί της αρχής και επί των άρθρων το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την αναλογική εκπροσώπηση των πολιτικών κομμάτων, μετά από πολύωρη συζήτηση στη Βουλή, από την οποία δεν έλειψαν οι υψηλοί τόνοι. Στην ψηφοφορία επί της αρχής, υπέρ ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Ένωση Κεντρώων, κατά η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το ''Ποτάμι'', ενώ «παρών» ψήφισε το ΚΚΕ. Η Χρυσή Αυγή απείχε της ψηφοφορίας.

Στην ονομαστική ψηφοφορία που ακολούθησε επί των άρθρων του σχεδίου νόμου, οι 281 βουλευτές που συμμετείχαν ψήφισαν ως εξής:

Άρθρο 1 (ψήφος στα 17): 180 «ναι», 81 «όχι», 20 «παρών» 

Άρθρο 2 (κατάργηση μπόνους): 179 «ναι», 83 «όχι», 19 «παρών» 

Άρθρο 3 (όριο 3%): 163 «ναι», 101 «όχι», 17 «παρών» 

Άρθρο 4 (καταργούμενες διατάξεις): 179 «ναι», 86 «όχι», 16 «παρών» 


Άρθρο 5 (ακροτελεύτιο άρθρο): 179 «ναι», 86 «όχι», 16 «παρών» 

Οι τόνοι ανέβηκαν κατά το τέλος της συζήτησης, αρχικά μεταξύ του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση και του αρχηγού του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Κυριάκου Μητσοτάκη, και εν συνεχεία μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά. Στον τελευταίο λεκτικό διαξιφισμό παρενέβη και ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος. 

Στην τοποθέτησή του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «πολιτικά ώριμη μεταρρύθμιση» την απλή αναλογική, ενώ υπογράμμισε ότι «η μεταρρύθμισή μας θα απελευθερώσει την κοινωνία από τη διαφθορά και το πολιτικό σύστημα από την εξάρτηση με την οικονομική ολιγαρχία».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε «πυρά» κατά της κυβέρνησης, κατηγορώντας την ότι «μαγειρεύει τους κανόνες για να διατηρήσει την πρόσβαση στην εξουσία ακόμα και από θέση μειοψηφίας». «Απλή αναλογική σημαίνει ακυβερνησία, πολιτική αστάθεια και αναταραχή», είπε.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «παίζει με την απλή αναλογική γιατί φοβάται την απλή λογική» και της καταλόγισε ότι φέρνει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο «σαν αριστερό φερετζέ στις δεξιές της πολιτικές».

Ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του Κομμουνιστικού Κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί τον εκλογικό νόμο επιχειρώντας να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τις επερχόμενες αλλαγές στα εργασιακά.

«Οι κυβερνήσεις αλλάζουνε αλλά ο συντηρητισμός μένει» υπογράμμισε από την πλευρά του, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, αναφερόμενος στη μη εκχώρηση δικαιώματος ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού. Σημείωσε επιπλέον ότι στις 24 Ιουλίου 2015 ο κ. Τσίπρας είχε δεσμευτεί ενώπιον των πολιτικών αρχηγών ότι δεν θα αιφνιδιάσει με εκλογές και ότι θα συζητηθεί ο εκλογικός νόμος πριν από την προσφυγή στις κάλπες. «Τη συνέχεια την ξέρετε», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος τόνισε ότι η απλή αναλογική «είναι ο μόνος δρόμος». «Είναι η ώρα να δώσουμε στη δυνατότητα στη νέα γενιά να πάρει στα χέρια της στο μέλλον», είπε, αναφερόμενος στην παραχώρηση δικαιώματος ψήφου στους 17χρονους.

Έντονες επικρίσεις κατά της Νέας Δημοκρατίας αλλά και του ΠΑΣΟΚ για τη στάση τους στο ζήτημα του εκλογικού νόμου διατύπωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο οποίος είχε και λεκτική αντιπαράθεση με τον βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Κώστα Σκανδαλίδη.

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ