2016-07-25 00:45:47
Φωτογραφία για Άρθρο του Αντγου ε.α Ιωάννη Δημητρόπουλου για το μεταναστευτικό
  

Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ   ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

      Χωρίς αμφιβολία, το 2015 και το Α΄τρίμηνο του 2016 παρουσιάσθηκαν αυξημένες μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία προς τις χώρες τής ΕΕ. Συγκεκριμένα, κατά το χρονικό αυτό διάστημα, πάνω από 1.000.000 άτομα αποβιβάσθηκαν σε νησιά του Αιγαίου και στη συνέχεια κινούμενα επί του  διαδρόμου Ελλάδα- Σκόπια – Σερβία αφίχθηκαν σε χώρες της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης.

       Οι αθρόες και ανεξέλεγκτες εισροές προσφύγων και μεταναστών στο έδαφος χωρών της Κεντρικής Ευρώπης προκάλεσαν την έντονη αντίδραση ορισμένων εξ αυτών οι οποίες προχώρησαν στο «σφράγισμα» των συνόρων τους, προκειμένου να προστατευθούν από τους νέου τύπου εισβολείς.

        Αξίζει να σημειωθεί  ότι η Ελλάδα λόγω της οικονομικής της κρίσης αποτελεί  χώρα τράνζιτ, με αποτέλεσμα η πλειοψηφία των προσφύγων και  μεταναστών να επιθυμεί μετάβαση και εγκατάσταση σε άλλες χώρες της Ευρώπης για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.


      Η ΕΕ μπροστά σε αυτό το φαινόμενο και προκειμένου να σταματήσει ή να περιορίσει το μεταναστευτικό κύμα προέβη στη λήψη των παρακάτω μέτρων:

     Πρώτον, υπέγραψε την 20η Μαρτίου 2016 συμφωνία με την Τουρκία  όπου η τελευταία δεσμεύεται να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να εμποδίσει τις θαλάσσιες και χερσαίες μεταναστευτικές οδούς από την Τουρκία προς τις χώρες της ΕΕ. Επιπλέον στη συμφωνία προβλέπεται επαναπροώθηση και επανεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών. Η επαναπροώθηση από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία αφορά εκείνους που δεν ζητούν άσυλο και όσων τα δικαιολογητικά κρίνονται ανεπαρκή. Ενώ η επανεγκατάσταση αφορά ένα σχέδιο εθελοντικής ανθρωπιστικής εισόδου προσφύγων από την Τουρκία σε χώρες της ΕΕ. Το  μέτρο αυτό  θα τεθεί σε εφαρμογή εφόσον σταματήσουν ή μειωθούν σημαντικά οι παράνομες μεταναστευτικές ροές και υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει προθυμία από τις χώρες αυτές.    

    Δεύτερον, προέβη στην οργάνωση δύο γραμμών άμυνας, στο Αιγαίο και στα σύνορα της Ελλάδας- Βουλγαρίας, Σκοπίων και Αλβανίας με σκοπό αρχικά την παραμονή των προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία και εάν αυτό δεν καταστεί δυνατόν κλείσιμο του προαναφερθέντος διαδρόμου και εγκλωβισμό τους στο ελληνικό έδαφος. Οι γραμμές αυτές με στρατιωτικούς όρους μπορούμε να πούμε ότι αποτελούν αμυντικό στροφέα με κοινό το αριστερό τους όριο που είναι η ελληνοτουρκική μεθόριος στον Έβρο. Παρενθετικά αναφέρεται ότι αμυντικός στροφέας καλείται αριθμός αμυντικών τοποθεσιών, δύο ή περισσοτέρων, που στηρίζουν το ένα και το αυτό (όλες το αριστερό ή όλες το δεξιό) πλευρό τους στο ίδιο εδαφικό σημείο. Την επάνδρωση στο Αιγαίο ανέλαβε το ΝΑΤΟ, η Frontex και οι ελληνικές δυνάμεις ακτοφυλακής, ενώ τη χερσαία γραμμή εκείθεν και εγγύς των συνόρων  της Ελλάδας οι συνοριοφυλακές των όμορων με αυτήν χώρες συνεπικουρούμενες και από κράτη της ΕΕ( πλην της Ελλάδος).

    Τρίτον, κατέστησε σαφές ότι θα ενεργοποιήσει τη Συνθήκη Δουβλίνου ΙΙ για  όποια χώρα της δεν εφαρμόζει πιστά τα προβλεπόμενα, σχετικά με τη χορηγία ασύλου και την προώθηση των προσφύγων και μεταναστών  σε χώρες της ΕΕ, με απλά λόγια αυτό σημαίνει ότι οι παράνομοι θα επιστρέφουν στην 1η χώρα υποδοχής.

      H προαναφερθείσα διαχείριση του μεταναστευτικού εκ μέρους της ΕΕ δημιουργεί στην Ελλάδα τα παρακάτω προβλήματα:

       Πρώτον, η υλοποίηση της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας που αφορά στην επαναπροώθηση  στην πραγματικότητα έχει ανατεθεί στην Ελλάδα. Το νομικό και διοικητικό τούτο έργο είναι γεμάτο με αντικειμενικές δυσκολίες και υποκειμενικές αδυναμίες και κατά συνέπεια η βραδύτητα στην εξέταση του ασύλου πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Φυσικό επακόλουθο της καθυστέρησης αυτής θα είναι η παραμονή των προσφύγων  και μεταναστών στα κέντρα 1ης  υποδοχής για αρκετό χρονικό διάστημα με σοβαρές επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία, την οικονομία και τον τουρισμό. .

       Δεύτερον, το ελληνικό κράτος πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι οι 60.000 περίπου πρόσφυγες και μετανάστες που εγκλωβίστηκαν στη χώρα μας θα μείνουν όλοι εδώ για αρκετό καιρό ( εκτός εάν οικειοθελώς επιστρέψουν στις χώρες προέλευσής τους) και γιαυτό το λόγο πρέπει  το κράτος να φροντίσει για τη διαβίωσή τους ( στέγη, τροφή, σχολεία για τα παιδιά, κ.λπ). Δεν πρέπει να καλλιεργούνται προσδοκίες για μεταφορά τους σε ευρωπαϊκά κράτη διότι θα διαψευστούν και αυτές θα μεταβληθούν σε οργή και αγανάκτηση με απρόβλεπτες συνέπειες.

     Τρίτον, η παραμονή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο δίνει την αίσθηση στη διεθνή κοινότητα ότι η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να προασπίσει και να υπερασπίσει τα σύνορά της. Γιαυτό πρέπει, το ταχύτερον, να πιέσουμε προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ευρωπαϊκής ακτοφυλακής, ώστε αυτή να ενισχύσει τις εθνικές μας δυνάμεις και να απαλλαγούμε από την παρουσία του ΝΑΤΟ.

       Τέταρτον, λόγω της αφύπνισης της Συνθήκης Δουβλίνου ΙΙ σχετικά με την επιστροφή μεταναστών χωρίς άσυλο στην 1η χώρα εισόδου, υπάρχει κίνδυνος ένας μεγάλος αριθμός μεταναστών που έχει φθάσει σε χώρες της ΕΕ να ξαναβρεθεί στην Ελλάδα.  

      Πέμπτον, υπάρχει κίνδυνος η Ελλάδα να μετατραπεί σε έναν απέραντο καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών σε περίπτωση που η Τουρκία δεν τηρήσει τη συμφωνία με την ΕΕ και  ταυτόχρονα καταρρεύσει και η γραμμή άμυνας στο Αιγαίο.  

     Μέχρι στιγμής η στρατηγική της ΕΕ έχει αποδειχθεί αποτελεσματική, διότι από την 20η Μαρτίου και εντεύθεν ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών προς τα νησιά του Αιγαίου έχει σχεδόν μηδενισθεί.

     Όμως, αυτό δεν πρέπει να μας καθησυχάζει, διότι εάν η Τουρκία,  με πρόσχημα τα γεγονότα της 15ης Ιουλίου 2016, προβεί σε περιορισμό των δημοκρατικών ελευθεριών, κατάλυση του κράτους δικαίου και λήψη αυταρχικών μέτρων τότε θα απομονωθεί από την ΕΕ. Σε μια τέτοια αρνητική τροπή των πραγμάτων είναι πολύ πιθανόν η Τουρκία  είτε να παγώσει(προσωρινή αναστολή) τη διαδικασία επαναπροώθησης  είτε να αθετήσει τη συμφωνία συνολικά με αποτέλεσμα να ανοίξουν εκ νέου οι «κάνουλες» των μεταναστευτικών ροών, καθόσον γνωρίζει ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες είναι ένα «όπλο» μεγάλης ισχύος κατά της Ευρώπης.

    Προς τούτο και για να μην ξαναπαρουσιασθούν οι περσινές απαράδεκτες και προσβλητικές για τη χώρα μας εικόνες,  το ελληνικό κράτος πρέπει, με βάση και την μέχρι τώρα εμπειρία του στο μεταναστευτικό, να προβεί εγκαίρως και καθηκόντως στις δέουσες ενέργειες τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στην ΕΕ προκειμένου να προετοιμασθεί κατάλληλα για το ενδεχόμενο να διαχειρισθεί και πάλι έναν αυξημένο αριθμών προσφύγων και μεταναστών.(24/7/2016) 

 Ιωάννης  Δημητρόπουλος

Αντιστράτηγος ε.α- Μαθηματικός
kranos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ