2016-07-26 02:36:07
Φωτογραφία για Ποιος τελικά έσωσε τον Ερντογάν και γιατί;
Σύμφωνα με το Al Monitor που αναφέρεται σε Τούρκους διπλωμάτες, ο Πρόεδρος Ερντογάν είχε ειδοποιηθεί από τη Ρωσία, λίγες ώρες πριν από το ξεκίνημα του στρατιωτικού πραξικοπήματος. Τις πρώτες πρωινές ώρες του πραξικοπήματος, η Άγκυρα ακολούθησε επίσης τη συμβουλή της Τεχεράνης, η οποία πρότεινε στον Τούρκο πρόεδρο να βγάλει τους υποστηρικτές του στους δρόμους .

Η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών, ΜΙΤ, είχε λάβει πληροφορίες από τη Ρωσία οι οποίες επιβεβαίωναν το επικείμενο του πραξικοπήματος. Φέρεται ότι ο ρωσικός στρατός είχε περισυλλέξει μηνύματα που ανταλλάσσονταν σε ραδιοεπικοινωνία, τα οποία μαρτυρούσαν ύποπτες κινήσεις και δραστηριότητες.

Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, μερικά στρατιωτικά ελικόπτερα σχεδίαζαν να πάνε στο ξενοδοχείο όπου διέμεινε ο Ερντογάν, για να τον συλλάβουν ή να τον σκοτώσουν.

Αλλά που βρισκόταν η πηγή της ρωσικής περισυλλογής; Σύμφωνα με τους διπλωμάτες, οι μονάδες του ρωσικού στρατού, που βρίσκονται στην επαρχία της Λατάκειας στη βόρεια Συρία, που είναι εξοπλισμένες με συστήματα ακρόασης και εξελιγμένων συσκευών ανίχνευσης, φέρονται να περισυλλέξαν αυτές τις πληροφορίες.


Είναι προφανώς ότι ο Ερντογάν διέταξε, σε ευχαριστία, τη σύλληψη των δύο πιλότων που ενέχονται στη κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού τον Δεκέμβριο 2015, πάνω από τη Συρία. Και οι δύο αυτοί πιλότοι συμμετείχαν επίσης στο πραξικόπημα.

Οι διπλωματικές πηγές που αναφέρονται από το Al Monitor, δεν αποκλείουν την ύπαρξη σχέσης μεταξύ της προσέγγισης Τουρκίας-Ρωσίας από τη μία πλευρά, και του πραξικοπήματος από την άλλη, μια προσέγγιση που ξεκίνησε μόλις 10 ημέρες πριν από το πραξικόπημα.

Τέσσερις ημέρες μετά το πραξικόπημα, ο Ερντογάν ανακοίνωσε δημοσίως ότι θέλει να αλλάξει πορεία στις σχέσεις του με ορισμένες χώρες και να «θέσει τέρμα στις διαφορές του με τους γείτονές του». Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ανακοίνωσε, και αυτός, την επίσκεψη στη Ρωσία του Ερντογάν για τις αρχές Αυγούστου.

Και ο ρόλος του Ιράν;

Σύμφωνα με τους Τούρκους διπλωμάτες, το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε έντονα το αποτυχημένο πραξικόπημα, μόλις δύο ώρες μετά το ξεκίνημα των βίαιων πράξεων. Ορισμένοι ανώτεροι Ιρανοί αξιωματούχοι της ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένου του γραμματέα του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, Αλί Shamkhani, ήρθαν σε επαφή με τις τουρκικές αρχές.

Ο διοικητής της Δύναμης Qods, στρατηγός Ghasem Soleimani εξέτασε διάφορα σενάρια προς αποφυγή. Το Ιράν ανησυχεί για τα γεγονότα στην Τουρκία. Η Τουρκία είναι μια γειτονική χώρα και ο Ερντογάν, παρά το φάκελο της Συρίας, παραμένει ένας εταίρος. Και μετά, καθ ‘όλη τη συριακή κρίση, η Τουρκία έχει εμπλακεί σε μια παρά φύση συμμαχία με τις χώρες που, σήμερα, θέλουν το διαμελισμό της.

Η Άγκυρα κατηγορεί τον Φετουλάχ Γκιουλέν ότι είναι πίσω από αυτό το πραξικόπημα, αλλά καλά πληροφορημένες πηγές μιλάνε για τη πίστα των Εμιράτων. Αυτή τη πίστα, κάποιοι Τούρκοι αξιωματούχοι την είχαν προαισθανθεί, χωρίς όμως να δώσουν μεγάλη σημασία. Υπάρχουν επίσης τα ίχνη της Σαουδικής Αραβίας στο αποτυχημένο πραξικόπημα στο μέτρο που το Ριάντ γνώριζε καλά για το πραξικόπημα, αλλά δεν μπήκε στον κόπο να ενημερώσει τον ενδιαφερόμενο.

Ένα πράγμα είναι βέβαιο: το πραξικόπημα της περασμένης εβδομάδας μετατράπηκε σε περιφερειακή αντιπαράθεση με φόντο τη προοπτική μιας Τουρκίας έτοιμης να αλλάξει πλευρά. Αν αυτή είναι η νέα πραγματικότητα, τότε είναι απόλυτα δικαιολογημένο να πούμε ότι είναι το Ιράν και η Ρωσία που έσωσαν τον Ερντογάν. Όχι για αυτό που είναι, αλλά για να αποφευχθεί η εμφάνιση μιας νέας Συρίας Μετάφραση από Κριστιάν Άκκυριά για τον Ινφογνώμονα Πολιτικά, Αθήνα, 24.7.2016
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ