2016-08-06 01:49:08
Συνέντευξη του Παγκόσμιου πρωταθλητή στο άλμα σε ύψος, Κώστα Μπανιώτη, στον Κώστα Πατερόπουλο, στην εκπομπή Out of limits (Status Radio) ΚΠ. Καλωσορίζω τον συντοπίτη μου Κομοτηναίο, Θρακιώτη, Κώστα Μπανιώτη, ο οποίος βρισκόμενος σε Ολυμπιακή χρονιά φέτος, κατέλαβε την 5η θέση στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου στο Πόρτλαντ και 6η στο Πανευρωπαϊκό του Άμστερνταμ. Μια οκταετία στην πρώτη γραμμή του άλματος σε ύψος, παγκοσμίως. Έτσι Κώστα;
ΚΜ. Από το 2009 συγκεκριμένα., βρίσκομαι σε τελικούς Πανευρωπαϊκών, Παγκοσμίων διοργανώσεων και σίγουρα αυτό είναι μια μεγάλη ικανοποίηση για μένα και δικαιώνει την δουλεία που έχω κάνει όλα αυτά τα χρόνια. Αυτό είναι ένα πολύ καλό έναυσμα για κάτι καλύτερο. Όταν βρίσκεσαι συνέχεια ανάμεσα στους κορυφαίους του κόσμου, κάποια στιγμή μπορείς να κάνεις και την υπέρβαση.
ΚΠ. Να θυμηθούμε τι έγινε πριν λίγους μήνες στο Πόρτλαντ, Κώστα;
ΚΜ. Ήταν πολύ ιδιαίτερο φέτος το πρωτάθλημα κλειστού στο Πόρτλαντ. Βρεθήκαμε εκεί οι 12 καλύτεροι , με το άλμα σε ύψος να είναι τα τελευταία χρόνια σε πολύ υψηλό επίπεδο παγκοσμίως. Έγινε ένας πολύ σπουδαίος αγώνας και εγώ είμαι πολύ ικανοποιημένος με την εμφάνιση και τη θέση που πήρα. Η 5η θέση στον κόσμο είναι κάτι πολύ σημαντικό, δεδομένων και των συνθηκών που αντιμετωπίζουμε εδώ στην Ελλάδα. Σίγουρα σαν αθλητής ήθελα το κάτι παραπάνω και πίστευα ότι μπορούσα να το κάνω, αλλά αυτό χάθηκε στις λεπτομέρειες.
Αυτός όμως είναι ο κλασσικός αθλητισμός και η μαγεία. Την παρουσία μου εκεί την κρίνω πάντως θετικά.
ΚΠ. Πανευρωπαϊκοί Άμστερνταμ;
ΚΜ. 6ος και πάλι, με το ίδιο περίπου τοπίο, με τον κλειστό στίβο.
ΚΠ. Ενόψει του ΡΙΟ τη περιμένεις;
ΚΜ. Οι Ολυμπιακοί είναι ο μεγάλος στόχος για φέτος, αλλά και για όλη την τετραετία που προηγήθηκε. Περιμένω το κάτι παραπάνω, την πρόκριση στον τελικό, μιας και η είναι ο μόνος τελικός μεγάλων αγώνων, που δεν έχω συμμετάσχει. Θα είναι για μένα μια πολύ όμορφη εμπειρία αν συμβεί.
ΚΠ. Θα θελα να περάσουμε σε πιο γενικά θέματα. Ξέρω ότι δίνεις μεγάλη σημασία στην ψυχολογική προετοιμασία, πριν τον αγώνα. Θα ήθελα να μας μιλήσεις γι αυτό.
ΚΜ. Καταρχάς ο κλασσικός αθλητισμός διαφέρει τελείως από τα ομαδικά αθλήματα. Εδώ είσαι μόνος σου, είσαι αντιμέτωπος με τον εαυτό σου. Πέρα από την σωματική κούραση έρχεται και η ψυχική. Πέρα από τα ύψη, τα βάρη , τα εμπόδια που πρέπει να ξεπερνάς, υπάρχουν και εσωτερικοί άθλοι που πρέπει να κάνεις. Να μπορέσεις να αντιμετωπίσεις το άγχος της επιτυχίας, το άγχος της αποτυχίας, τις ανασφάλειες, τους φόβους που έχεις. Πιστεύω ότι όλοι οι αθλητές μπορούν να γυμνασθούν, να γίνουν δυνατοί, να γίνουν γρήγοροι, να γίνουν αλτικοί, όμως την διαφορά την κάνει η υπέρβαση που κάνουμε μέσα μας.
Αυτό αναπτύσσει και την προσωπικότητα του αθλητή, διότι η προσωπικότητα είναι αυτό που διακρίνεις τους μεγάλους αθλητές.
ΚΠ. Πιστεύεις δηλαδή ότι σε έχει βοηθήσει δραστικά η στοχοποίηση που κάνεις στην ψυχολογική προετοιμασία, στις υψηλές επιδόσεις.
ΚΜ. Νομίζω ότι είναι το ίδιο απαραίτητη, όσο την σωματική προετοιμασία. Αυτό δεν είναι που κάτι που έχουμε ανακαλύψει εμείς. Στο εξωτερικό υπάρχει υποχρεωτικά μια καθοδήγηση σε αυτόν τον τομέα. Στην Ελλάδα είναι πιο δύσκολα τα πράγματα, γιατί δεν δίνεται ιδιαίτερη σημασία.
Για το ύψος ειδικά, είναι η φύση του αγωνίσματος τέτοια που είναι τέτοιες οι πιέσεις και οι εντάσεις, με πολύ άγχος και αν σκεφθεί κάποιος ότι προετοιμαζόμαστε τρεις μήνες για ένα αγώνα το χρόνο, σίγουρα από μόνο του είναι αγχωτικό, με την πλάτη στον τοίχο. Αυτή όμως είναι η ομορφιά του στίβου και γι αυτό ασχολούμαι μ’ αυτό το σπορ.
ΚΠ. Σχέση με την διατροφή, στην διάρκεια της προετοιμασίας.
ΚΜ. Λόγω του συγκεκριμένου αγωνίσματος, πρέπει να είμαι πολύ προσεκτικός στα κιλά μου, φροντίζοντας την δίαιτα μου. Πάντως πιστεύω στο μέτρο και κάποιες φορές να τρως και πράγματα που δεν θεωρούνται υγιεινά. Όλο αυτό φυσικά πρέπει να το κάνεις με την ψυχή σου, με ευχαρίστηση και όχι με πίεση. Νομίζω ότι αν κάνεις με άγχος την ειδική διατροφή, δεν θα πάρεις τα επιθυμητά αποτελέσματα. Να λάβουμε φυσικά και τον ανθρώπινο παράγοντα, αλλά σίγουρα πρέπει να έχουμε μια ολοκληρωμένη διατροφή δομημένη και στοχευόμενη από άποψης θερμιδικής και διατροφικής αξίας. Όλα αυτά φυσικά πάντα με βάση των αναγκών μας και αυτών που ασχολούμαστε, δηλαδή εάν κάποιος είναι δρομέας, άλτης, ρίπτης. Σίγουρα οι ανάγκες είναι διαφορετικές.
ΚΠ. Πως οργανώνει την μέρα του αγώνα ο Κώστας Μπανιώτης; Ας πούμε ότι έχεις μπροστά σου ένα απογευματινό ή βραδινό αγώνα.
ΚΜ. Γενικά όσο πλησιάζουν οι αγώνες υπάρχει μια τάση για απομόνωση. Κλείνομαι λιγάκι στον εαυτό μου. Την μέρα του αγώνα από το πρωί υπάρχει μια ενεργοποίηση, μιας και ανυπομονείς να αγωνισθείς. Αυτό που θέλω είναι να έχω ένα καθαρό μυαλό και μια αίσθηση ελευθερίας.
Θα σηκωθώ το πρωί, θα πάρω το πρωϊνό μου, θα κάνω μια ελαφριά προπόνηση, πιο πολύ για να ζεστάνω το σώμα μου, για να είναι προετοιμασμένο να δεχθεί τις επιβαρύνσεις του αγώνα. Προσπαθώ πάντα να μην σκέφτομαι το αποτέλεσμα. Θέλω να ζω τη στιγμή και να δίνω τον καλύτερο εαυτό μου την δεδομένη στιγμή. Πάνω κάτω αυτό είναι το πρόγραμμα.
ΚΠ. Πάνω στον πήχυ πότε καταλαβαίνεις ότι το άλμα είναι έγκυρο ή άκυρο;
ΚΜ. Πάνω τον πήχυ δεν υπάρχει πολύ μεγάλη αίσθηση, μιας και όλη η δουλεία και η πτήση γίνεται στο πως τρέχουμε την φόρα μας. Είναι μια ελλειπτική φόρα, υπάρχει στροφορμή, φυγόκεντρος. Ουσιαστικά εκμεταλλευόμαστε αυτές τις δυνάμεις. Εάν λοιπόν έχεις τρέξει καλά την φορά, εκμεταλλευόμενος αυτές τις δυνάμεις, πάνω στον πήχυ καταλαβαίνεις που είναι ο πήχυς και αν τον ακουμπήσεις , καταλαβαίνεις αν πέσει ή όχι. Σπάνια θα ακουμπήσεις τον πήχυ και θα έχεις αντίθετο αποτέλεσμα, απ’ αυτό που περιμένεις.
Είναι μια εμπειρία ετών, από τα συνεχή άλματα που κάνουμε, η αίσθηση το περνάς, δεν το περνάς.
ΚΠ. Είσαι πια 30. Σίγουρα έχεις ακόμη κάποια καλά χρόνια υψηλού αθλητισμού. Πως βλέπεις την ζωή σου αμέσως μετά. Προπονητής, θα κινείσαι μέσα στον αθλητισμό;
ΚΜ. Σίγουρα θα ήθελα να συνεχίσω να είμαι μέσα στον αθλητισμό. Ασχολούμαι από παιδί, έχω πάρει πάρα πολλά. Νοιώθω ευλογημένος που έχω ασχοληθεί μ’ αυτό. Σίγουρα έχω αποκτήσει μια γνώση και μια εμπειρία, που θα μπορούσα να διοχετεύσω στα παιδιά, θα ήταν τιμή μου να ασχοληθώ, αλλά από την άλλη το επάγγελμα του προπονητή δεν μπορεί από μόνο του να σε βιοπορήσει. Γι αυτό θα πρέπει να ασχοληθείς και με κάτι άλλο, που ακόμα δεν το έχω σκεφθεί.
Αυτό που θα θελα πάντως να ασχοληθώ για την υπόλοιπη ζωή, είναι να είναι κάτι που θέλει η ψυχή μου, να εκφράζει την ψυχή μου. Ελπίζω να μπορέσω να μείνω στον χώρο.
ΚΠ. Θα σε ενδιέφερε η εκπαίδευση μικρών παιδιών ή πρωταθλητών;
ΚΜ. Πιο πολύ με τον πρωταθλητισμό, βλέπω να έχω τάση. Να βάζεις ένα στόχο, να τον κυνηγάς, να δουλεύεις σκληρά. Θα ήμουν ικανοποιημένος εάν μπορούσα να περάσω στα παιδιά όλες αυτές τις αξίες, την ουσία του κλασσικού αθλητισμού.
ΚΠ. Τουλάχιστον μία δεκαετία ζεις στην Θες/νίκη όπου αθλείσαι και σπουδάζεις. Πόσο έχει χτυπήσει η κρίση τον αθλητισμό, τον στίβο, τα προνόμια, τις εγκαταστάσεις;
ΚΜ. Κοίτα. Ποτέ ο κλασσικός αθλητισμός δεν είχε τα πολλά χρήματα κάποιων επαγγελματικών αθλημάτων, ακόμη και τα χρόνια που υπήρχαν λεφτά. Τώρα φυσικά τα πράγματα είναι τελείως μηδενισμένα. Όχι μόνο από άποψη χρημάτων, μιας και ο αθλητής του κλασσικού αθλητισμού δεν θέλει να βγάλει χρήματα απ’ αυτό, αλλά από άποψη εγκαταστάσεων, την προίκα από τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004 και βλέπουμε να καταρρέει, καθημερινά μπροστά μας και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα γι αυτό.
Το Καταυτζόγλειο στάδιο είναι κέντρο υψηλού αθλητισμού και είναι θλιβερό μια τόσο μεγάλη πόλη, που εξυπηρετεί στην ουσία όλη τη Β.Ελλάδα, να μην μπορεί να παράξει αθλητές και να μην έχει τις εγκαταστάσεις που τις αρμόζουν. Είμαι ο μόνος αθλητής που γυμνάζομαι εκεί και έχει πιάσει όριο για τους Ολυμπιακούς. Και δεν μιλάω μόνο για την έλλειψη χρημάτων, που όντως υπάρχει, απλά πρέπει να αξιοποιηθούν αθλητές και προπονητές από την διοίκηση του σταδίου και την πολιτεία, με την εξειδικευμένη γνώση που έχουμε. Περιμένουμε να μας ακούσουν, για να λυθούν τα βασικότερα προβλήματα και να μπορούμε να εκπροσωπούμε την χώρα μας, όσο το δυνατόν καλύτερα.
ΚΠ. Κώστα σε θυμάμαι στην Κομοτηνή, πριν πολλά χρόνια, μικρούλη με ψηλά πόδια, με προπονητή τον Γιώργο Δαστερίδη, να παίζεις και μπάσκετ όμως. Θα ξαναδιάλεγες στίβο, εάν άρχιζες τώρα τον αθλητισμό;
ΚΜ. Ήμουν και στην εθνική μπάσκετ τότε. Εκατό φορές στίβο θα ξαναδιάλεγα, ύψος και Δαστερίδη κόουτς. Θα διάλεγα και πάλι να έρχομαι Σαββατοκύριακα στην Αλεξ/πολη να προπονούμαι στο ύψος, όμορφες στιγμές, που τις αναπολώ με πολύ χαρά. Δεν έχω μετανιώσει για την απόφαση μου.
ΚΠ. Δυο λόγια για τα μικρά παιδιά. Για ποιο λόγο να επιλέξουν στίβο και όχι μπάσκετ πχ. όπως έπαιζες και εσύ μικρός;
ΚΜ. Ο πρώτος λόγος και βασικότερος είναι ότι ο στίβος είναι μια ιδέα που έχει συλληφθεί σ’ αυτήν εδώ την χώρα, από τους προγόνους μας. Είναι κάτι Ελληνικό και κατά την άποψη μου είναι χρέος μας, και να την προστατεύσουμε και να την διαδώσουμε και να την εξελίξουμε. Είναι μεγάλη η διαφορά του κλασσικού αθλητισμού με τα άλλα αθλήματα και αυτό μπορεί να το καταλάβει κάποιος που πέρασε και από τα δύο σπορ.
Πρώτα από όλα το ομαδικό άθλημα παρόλο που υπάρχουν πολλοί καλοί αθλητές, είναι ένα παιχνίδι, ενώ ο κλασσικός αθλητισμός έχει μέσα τον άθλο. Είσαι μόνος σου και είναι πιο πολύ ένα μέσο διαπαιδαγώγησης και δόμησης του χαρακτήρα του ανθρώπου. Δεν χρειάζεται να κάνεις τις υψηλές επιδόσεις για να είσαι καλός αθλητής. Μπορείς να πηδάς 2.30 και να είσαι καλός αθλητής και μπορείς να πηδάς 2 μέτρα και να είσαι καλύτερος αθλητής. Η υπέρβαση του καθενός είναι κάτι εσωτερικό και δεν μπορεί να καθορισθεί από νούμερα.
Γι αυτό πιστεύω ότι είναι καλό να ασχοληθεί ένα παιδί με τον κλασσικό αθλητισμό, γιατί πέρα από την υγεία και ένα υγιές σώμα, είναι πιστεύω το μόνο άθλημα που μπορεί να αναπτύξει και μια υγιή προσωπικότητα.
ΚΠ. Γίνεσαι αύριο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας στίβου ή Υφυπουργός αθλητισμού. Ποια μέτρα θα επέλεγες να πάρεις για να βελτιωθεί το κλίμα της υπανάπτυξης στον αθλητισμό;
ΚΜ. Δεν το έχω σκεφτεί γιατί δεν είναι στις προτιμήσεις μου. Θα προσπαθούσα πιστεύω τα λίγα άτομα που έχουν μείνει στον χώρο του αθλητισμού, να τα φέρω πιο κοντά και να δημιουργήσω μια αθλητική φιλοσοφία, μια αθλητική παιδεία, από την κεφαλή μέχρι τα κατώτερα στρώματα. Θα διέπεται από μια ιδέα και θα έβαζα τους κατάλληλους ανθρώπους, στις κατάλληλες θέσεις, ώστε να μπορέσουμε να παράγουμε έργο.
Σίγουρα θα επέστρεφα τον κλασσικό αθλητισμό στα σχολεία, μιας και έκλεισαν τα αθλητικά σχολεία, που είναι κάτι ανεπίτρεπτο. Θα προσπαθούσα να συνδέσω τον αθλητισμό με την παιδεία, γιατί όπως είπαμε ο αθλητισμός είναι μέσο διαπαιδαγώγησης.
ΚΠ. Μιας και είσαι Θρακιώτης, σε θεωρούμε δικό μας παιδί. Πως θα σου φαινόταν η ιδέα, να διοργανώναμε ένα καμπ στην Αλεξ/πολη, τους καλοκαιρινούς μήνες, με άλτες, μετά το Ρίο, ή σε κάποια νεκρή περίοδο;
ΚΜ. Σίγουρα θα ήταν κάτι θετικό κυρίως για τα παιδιά, για να γνωρίσουν αθλητές υψηλού επιπέδου, αλλά και για τους αθλητές μεταξύ τους. Πιστεύω ότι αυτό είναι θέμα πρωτοβουλίας. Σίγουρα είναι κάτι πολύ θετικό και η Αλεξ/πολη έχει πανέμορφη πόλη, με αθλητική κουλτούρα και τις εγκαταστάσεις για να γίνει κάτι τέτοιο. Εάν μπορώ να βοηθήσω σε μια τέτοια πρωτοβουλία, θα είμαι δίπλα σας.
ΚΠ. Μαζί με τις ευχαριστίες για την παρουσία σου, να ανανεώσουμε το ραντεβού και φέτος με την συμμετοχή σου στο Run Greece. Κώστα καλή επιτυχία στους Ολυμπιακούς του Ρίο. Χρωστάς στον εαυτό σου μια καλή εμφάνιση στους Ολυμπιακούς.
Tromaktiko
ΚΜ. Από το 2009 συγκεκριμένα., βρίσκομαι σε τελικούς Πανευρωπαϊκών, Παγκοσμίων διοργανώσεων και σίγουρα αυτό είναι μια μεγάλη ικανοποίηση για μένα και δικαιώνει την δουλεία που έχω κάνει όλα αυτά τα χρόνια. Αυτό είναι ένα πολύ καλό έναυσμα για κάτι καλύτερο. Όταν βρίσκεσαι συνέχεια ανάμεσα στους κορυφαίους του κόσμου, κάποια στιγμή μπορείς να κάνεις και την υπέρβαση.
ΚΠ. Να θυμηθούμε τι έγινε πριν λίγους μήνες στο Πόρτλαντ, Κώστα;
ΚΜ. Ήταν πολύ ιδιαίτερο φέτος το πρωτάθλημα κλειστού στο Πόρτλαντ. Βρεθήκαμε εκεί οι 12 καλύτεροι , με το άλμα σε ύψος να είναι τα τελευταία χρόνια σε πολύ υψηλό επίπεδο παγκοσμίως. Έγινε ένας πολύ σπουδαίος αγώνας και εγώ είμαι πολύ ικανοποιημένος με την εμφάνιση και τη θέση που πήρα. Η 5η θέση στον κόσμο είναι κάτι πολύ σημαντικό, δεδομένων και των συνθηκών που αντιμετωπίζουμε εδώ στην Ελλάδα. Σίγουρα σαν αθλητής ήθελα το κάτι παραπάνω και πίστευα ότι μπορούσα να το κάνω, αλλά αυτό χάθηκε στις λεπτομέρειες.
Αυτός όμως είναι ο κλασσικός αθλητισμός και η μαγεία. Την παρουσία μου εκεί την κρίνω πάντως θετικά.
ΚΠ. Πανευρωπαϊκοί Άμστερνταμ;
ΚΜ. 6ος και πάλι, με το ίδιο περίπου τοπίο, με τον κλειστό στίβο.
ΚΠ. Ενόψει του ΡΙΟ τη περιμένεις;
ΚΜ. Οι Ολυμπιακοί είναι ο μεγάλος στόχος για φέτος, αλλά και για όλη την τετραετία που προηγήθηκε. Περιμένω το κάτι παραπάνω, την πρόκριση στον τελικό, μιας και η είναι ο μόνος τελικός μεγάλων αγώνων, που δεν έχω συμμετάσχει. Θα είναι για μένα μια πολύ όμορφη εμπειρία αν συμβεί.
ΚΠ. Θα θελα να περάσουμε σε πιο γενικά θέματα. Ξέρω ότι δίνεις μεγάλη σημασία στην ψυχολογική προετοιμασία, πριν τον αγώνα. Θα ήθελα να μας μιλήσεις γι αυτό.
ΚΜ. Καταρχάς ο κλασσικός αθλητισμός διαφέρει τελείως από τα ομαδικά αθλήματα. Εδώ είσαι μόνος σου, είσαι αντιμέτωπος με τον εαυτό σου. Πέρα από την σωματική κούραση έρχεται και η ψυχική. Πέρα από τα ύψη, τα βάρη , τα εμπόδια που πρέπει να ξεπερνάς, υπάρχουν και εσωτερικοί άθλοι που πρέπει να κάνεις. Να μπορέσεις να αντιμετωπίσεις το άγχος της επιτυχίας, το άγχος της αποτυχίας, τις ανασφάλειες, τους φόβους που έχεις. Πιστεύω ότι όλοι οι αθλητές μπορούν να γυμνασθούν, να γίνουν δυνατοί, να γίνουν γρήγοροι, να γίνουν αλτικοί, όμως την διαφορά την κάνει η υπέρβαση που κάνουμε μέσα μας.
Αυτό αναπτύσσει και την προσωπικότητα του αθλητή, διότι η προσωπικότητα είναι αυτό που διακρίνεις τους μεγάλους αθλητές.
ΚΠ. Πιστεύεις δηλαδή ότι σε έχει βοηθήσει δραστικά η στοχοποίηση που κάνεις στην ψυχολογική προετοιμασία, στις υψηλές επιδόσεις.
ΚΜ. Νομίζω ότι είναι το ίδιο απαραίτητη, όσο την σωματική προετοιμασία. Αυτό δεν είναι που κάτι που έχουμε ανακαλύψει εμείς. Στο εξωτερικό υπάρχει υποχρεωτικά μια καθοδήγηση σε αυτόν τον τομέα. Στην Ελλάδα είναι πιο δύσκολα τα πράγματα, γιατί δεν δίνεται ιδιαίτερη σημασία.
Για το ύψος ειδικά, είναι η φύση του αγωνίσματος τέτοια που είναι τέτοιες οι πιέσεις και οι εντάσεις, με πολύ άγχος και αν σκεφθεί κάποιος ότι προετοιμαζόμαστε τρεις μήνες για ένα αγώνα το χρόνο, σίγουρα από μόνο του είναι αγχωτικό, με την πλάτη στον τοίχο. Αυτή όμως είναι η ομορφιά του στίβου και γι αυτό ασχολούμαι μ’ αυτό το σπορ.
ΚΠ. Σχέση με την διατροφή, στην διάρκεια της προετοιμασίας.
ΚΜ. Λόγω του συγκεκριμένου αγωνίσματος, πρέπει να είμαι πολύ προσεκτικός στα κιλά μου, φροντίζοντας την δίαιτα μου. Πάντως πιστεύω στο μέτρο και κάποιες φορές να τρως και πράγματα που δεν θεωρούνται υγιεινά. Όλο αυτό φυσικά πρέπει να το κάνεις με την ψυχή σου, με ευχαρίστηση και όχι με πίεση. Νομίζω ότι αν κάνεις με άγχος την ειδική διατροφή, δεν θα πάρεις τα επιθυμητά αποτελέσματα. Να λάβουμε φυσικά και τον ανθρώπινο παράγοντα, αλλά σίγουρα πρέπει να έχουμε μια ολοκληρωμένη διατροφή δομημένη και στοχευόμενη από άποψης θερμιδικής και διατροφικής αξίας. Όλα αυτά φυσικά πάντα με βάση των αναγκών μας και αυτών που ασχολούμαστε, δηλαδή εάν κάποιος είναι δρομέας, άλτης, ρίπτης. Σίγουρα οι ανάγκες είναι διαφορετικές.
ΚΠ. Πως οργανώνει την μέρα του αγώνα ο Κώστας Μπανιώτης; Ας πούμε ότι έχεις μπροστά σου ένα απογευματινό ή βραδινό αγώνα.
ΚΜ. Γενικά όσο πλησιάζουν οι αγώνες υπάρχει μια τάση για απομόνωση. Κλείνομαι λιγάκι στον εαυτό μου. Την μέρα του αγώνα από το πρωί υπάρχει μια ενεργοποίηση, μιας και ανυπομονείς να αγωνισθείς. Αυτό που θέλω είναι να έχω ένα καθαρό μυαλό και μια αίσθηση ελευθερίας.
Θα σηκωθώ το πρωί, θα πάρω το πρωϊνό μου, θα κάνω μια ελαφριά προπόνηση, πιο πολύ για να ζεστάνω το σώμα μου, για να είναι προετοιμασμένο να δεχθεί τις επιβαρύνσεις του αγώνα. Προσπαθώ πάντα να μην σκέφτομαι το αποτέλεσμα. Θέλω να ζω τη στιγμή και να δίνω τον καλύτερο εαυτό μου την δεδομένη στιγμή. Πάνω κάτω αυτό είναι το πρόγραμμα.
ΚΠ. Πάνω στον πήχυ πότε καταλαβαίνεις ότι το άλμα είναι έγκυρο ή άκυρο;
ΚΜ. Πάνω τον πήχυ δεν υπάρχει πολύ μεγάλη αίσθηση, μιας και όλη η δουλεία και η πτήση γίνεται στο πως τρέχουμε την φόρα μας. Είναι μια ελλειπτική φόρα, υπάρχει στροφορμή, φυγόκεντρος. Ουσιαστικά εκμεταλλευόμαστε αυτές τις δυνάμεις. Εάν λοιπόν έχεις τρέξει καλά την φορά, εκμεταλλευόμενος αυτές τις δυνάμεις, πάνω στον πήχυ καταλαβαίνεις που είναι ο πήχυς και αν τον ακουμπήσεις , καταλαβαίνεις αν πέσει ή όχι. Σπάνια θα ακουμπήσεις τον πήχυ και θα έχεις αντίθετο αποτέλεσμα, απ’ αυτό που περιμένεις.
Είναι μια εμπειρία ετών, από τα συνεχή άλματα που κάνουμε, η αίσθηση το περνάς, δεν το περνάς.
ΚΠ. Είσαι πια 30. Σίγουρα έχεις ακόμη κάποια καλά χρόνια υψηλού αθλητισμού. Πως βλέπεις την ζωή σου αμέσως μετά. Προπονητής, θα κινείσαι μέσα στον αθλητισμό;
ΚΜ. Σίγουρα θα ήθελα να συνεχίσω να είμαι μέσα στον αθλητισμό. Ασχολούμαι από παιδί, έχω πάρει πάρα πολλά. Νοιώθω ευλογημένος που έχω ασχοληθεί μ’ αυτό. Σίγουρα έχω αποκτήσει μια γνώση και μια εμπειρία, που θα μπορούσα να διοχετεύσω στα παιδιά, θα ήταν τιμή μου να ασχοληθώ, αλλά από την άλλη το επάγγελμα του προπονητή δεν μπορεί από μόνο του να σε βιοπορήσει. Γι αυτό θα πρέπει να ασχοληθείς και με κάτι άλλο, που ακόμα δεν το έχω σκεφθεί.
Αυτό που θα θελα πάντως να ασχοληθώ για την υπόλοιπη ζωή, είναι να είναι κάτι που θέλει η ψυχή μου, να εκφράζει την ψυχή μου. Ελπίζω να μπορέσω να μείνω στον χώρο.
ΚΠ. Θα σε ενδιέφερε η εκπαίδευση μικρών παιδιών ή πρωταθλητών;
ΚΜ. Πιο πολύ με τον πρωταθλητισμό, βλέπω να έχω τάση. Να βάζεις ένα στόχο, να τον κυνηγάς, να δουλεύεις σκληρά. Θα ήμουν ικανοποιημένος εάν μπορούσα να περάσω στα παιδιά όλες αυτές τις αξίες, την ουσία του κλασσικού αθλητισμού.
ΚΠ. Τουλάχιστον μία δεκαετία ζεις στην Θες/νίκη όπου αθλείσαι και σπουδάζεις. Πόσο έχει χτυπήσει η κρίση τον αθλητισμό, τον στίβο, τα προνόμια, τις εγκαταστάσεις;
ΚΜ. Κοίτα. Ποτέ ο κλασσικός αθλητισμός δεν είχε τα πολλά χρήματα κάποιων επαγγελματικών αθλημάτων, ακόμη και τα χρόνια που υπήρχαν λεφτά. Τώρα φυσικά τα πράγματα είναι τελείως μηδενισμένα. Όχι μόνο από άποψη χρημάτων, μιας και ο αθλητής του κλασσικού αθλητισμού δεν θέλει να βγάλει χρήματα απ’ αυτό, αλλά από άποψη εγκαταστάσεων, την προίκα από τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004 και βλέπουμε να καταρρέει, καθημερινά μπροστά μας και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα γι αυτό.
Το Καταυτζόγλειο στάδιο είναι κέντρο υψηλού αθλητισμού και είναι θλιβερό μια τόσο μεγάλη πόλη, που εξυπηρετεί στην ουσία όλη τη Β.Ελλάδα, να μην μπορεί να παράξει αθλητές και να μην έχει τις εγκαταστάσεις που τις αρμόζουν. Είμαι ο μόνος αθλητής που γυμνάζομαι εκεί και έχει πιάσει όριο για τους Ολυμπιακούς. Και δεν μιλάω μόνο για την έλλειψη χρημάτων, που όντως υπάρχει, απλά πρέπει να αξιοποιηθούν αθλητές και προπονητές από την διοίκηση του σταδίου και την πολιτεία, με την εξειδικευμένη γνώση που έχουμε. Περιμένουμε να μας ακούσουν, για να λυθούν τα βασικότερα προβλήματα και να μπορούμε να εκπροσωπούμε την χώρα μας, όσο το δυνατόν καλύτερα.
ΚΠ. Κώστα σε θυμάμαι στην Κομοτηνή, πριν πολλά χρόνια, μικρούλη με ψηλά πόδια, με προπονητή τον Γιώργο Δαστερίδη, να παίζεις και μπάσκετ όμως. Θα ξαναδιάλεγες στίβο, εάν άρχιζες τώρα τον αθλητισμό;
ΚΜ. Ήμουν και στην εθνική μπάσκετ τότε. Εκατό φορές στίβο θα ξαναδιάλεγα, ύψος και Δαστερίδη κόουτς. Θα διάλεγα και πάλι να έρχομαι Σαββατοκύριακα στην Αλεξ/πολη να προπονούμαι στο ύψος, όμορφες στιγμές, που τις αναπολώ με πολύ χαρά. Δεν έχω μετανιώσει για την απόφαση μου.
ΚΠ. Δυο λόγια για τα μικρά παιδιά. Για ποιο λόγο να επιλέξουν στίβο και όχι μπάσκετ πχ. όπως έπαιζες και εσύ μικρός;
ΚΜ. Ο πρώτος λόγος και βασικότερος είναι ότι ο στίβος είναι μια ιδέα που έχει συλληφθεί σ’ αυτήν εδώ την χώρα, από τους προγόνους μας. Είναι κάτι Ελληνικό και κατά την άποψη μου είναι χρέος μας, και να την προστατεύσουμε και να την διαδώσουμε και να την εξελίξουμε. Είναι μεγάλη η διαφορά του κλασσικού αθλητισμού με τα άλλα αθλήματα και αυτό μπορεί να το καταλάβει κάποιος που πέρασε και από τα δύο σπορ.
Πρώτα από όλα το ομαδικό άθλημα παρόλο που υπάρχουν πολλοί καλοί αθλητές, είναι ένα παιχνίδι, ενώ ο κλασσικός αθλητισμός έχει μέσα τον άθλο. Είσαι μόνος σου και είναι πιο πολύ ένα μέσο διαπαιδαγώγησης και δόμησης του χαρακτήρα του ανθρώπου. Δεν χρειάζεται να κάνεις τις υψηλές επιδόσεις για να είσαι καλός αθλητής. Μπορείς να πηδάς 2.30 και να είσαι καλός αθλητής και μπορείς να πηδάς 2 μέτρα και να είσαι καλύτερος αθλητής. Η υπέρβαση του καθενός είναι κάτι εσωτερικό και δεν μπορεί να καθορισθεί από νούμερα.
Γι αυτό πιστεύω ότι είναι καλό να ασχοληθεί ένα παιδί με τον κλασσικό αθλητισμό, γιατί πέρα από την υγεία και ένα υγιές σώμα, είναι πιστεύω το μόνο άθλημα που μπορεί να αναπτύξει και μια υγιή προσωπικότητα.
ΚΠ. Γίνεσαι αύριο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας στίβου ή Υφυπουργός αθλητισμού. Ποια μέτρα θα επέλεγες να πάρεις για να βελτιωθεί το κλίμα της υπανάπτυξης στον αθλητισμό;
ΚΜ. Δεν το έχω σκεφτεί γιατί δεν είναι στις προτιμήσεις μου. Θα προσπαθούσα πιστεύω τα λίγα άτομα που έχουν μείνει στον χώρο του αθλητισμού, να τα φέρω πιο κοντά και να δημιουργήσω μια αθλητική φιλοσοφία, μια αθλητική παιδεία, από την κεφαλή μέχρι τα κατώτερα στρώματα. Θα διέπεται από μια ιδέα και θα έβαζα τους κατάλληλους ανθρώπους, στις κατάλληλες θέσεις, ώστε να μπορέσουμε να παράγουμε έργο.
Σίγουρα θα επέστρεφα τον κλασσικό αθλητισμό στα σχολεία, μιας και έκλεισαν τα αθλητικά σχολεία, που είναι κάτι ανεπίτρεπτο. Θα προσπαθούσα να συνδέσω τον αθλητισμό με την παιδεία, γιατί όπως είπαμε ο αθλητισμός είναι μέσο διαπαιδαγώγησης.
ΚΠ. Μιας και είσαι Θρακιώτης, σε θεωρούμε δικό μας παιδί. Πως θα σου φαινόταν η ιδέα, να διοργανώναμε ένα καμπ στην Αλεξ/πολη, τους καλοκαιρινούς μήνες, με άλτες, μετά το Ρίο, ή σε κάποια νεκρή περίοδο;
ΚΜ. Σίγουρα θα ήταν κάτι θετικό κυρίως για τα παιδιά, για να γνωρίσουν αθλητές υψηλού επιπέδου, αλλά και για τους αθλητές μεταξύ τους. Πιστεύω ότι αυτό είναι θέμα πρωτοβουλίας. Σίγουρα είναι κάτι πολύ θετικό και η Αλεξ/πολη έχει πανέμορφη πόλη, με αθλητική κουλτούρα και τις εγκαταστάσεις για να γίνει κάτι τέτοιο. Εάν μπορώ να βοηθήσω σε μια τέτοια πρωτοβουλία, θα είμαι δίπλα σας.
ΚΠ. Μαζί με τις ευχαριστίες για την παρουσία σου, να ανανεώσουμε το ραντεβού και φέτος με την συμμετοχή σου στο Run Greece. Κώστα καλή επιτυχία στους Ολυμπιακούς του Ρίο. Χρωστάς στον εαυτό σου μια καλή εμφάνιση στους Ολυμπιακούς.
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ