2016-08-08 10:09:30
Φωτογραφία για Στα 217.000.000 έφτασαν οι οφειλές στην ΕΥΔΑΠ
Στα 217 εκατομμύρια ευρώ σκαρφάλωσαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την ΕΥΔΑΠ στα τέλη Ιουνίου, με τα νοικοκυριά να παραμένουν ο μεγάλος ασθενής των πληρωμών και τους δήμους να έχουν φορτώσει με νέα χρέη συνολικού ύψους άνω των 40 εκατ. ευρώ, την εταιρεία. Η δεινή οικονομική κατάσταση οικιακών καταναλωτών και επιχειρήσεων, τα capital controls αλλά και η διατήρηση σε υψηλά επίπεδα των λογαριασμών (500 ευρώ στην τριμηνιαία κατανάλωση για τα νοικοκυριά και πάνω από 50.000 ευρώ για τους δήμους) πάνω από τους οποίους διακόπτεται η παροχή νερού, διόγκωσαν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Το αξιοσημείωτο είναι ότι οι λογαριασμοί ΟΤΑ ξαναφούσκωσαν, παρά την γενναία κρατική επιχορήγηση του 2013 και τον μηδενισμό συσσωρευμένων οφειλών προς την ΕΥΔΑΠ ύψους 217 εκατ. ευρώ, την οποία μάλιστα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υιοθετεί εκ νέου και ετοιμάζεται να εφαρμόσει άμεσα σε όλους τους φορείς της Κεντρικής και Γενικής Κυβέρνησης με ληξιπρόθεσμες οφειλές, άρα και στους ΟΤΑ.


Μέσα σε τρία χρόνια οι δήμοι εκτίναξαν τις υποχρεώσεις τους παρά την πολιτική διακανονισμών και τις ευνοϊκές ρυθμίσεις έως 100 δόσεις για την εξόφληση χρεών προς την εταιρεία. Τον Απρίλιο του 2013 τα χρέη ήταν 4,8 εκατ. ευρώ. Στις 31 Αυγούστου του 2015 τα συνολικά νέα χρέη των ΟΤΑ ανέρχονταν σε 28 εκατ. ευρώ από τα οποία 10,8 εκατ. ευρώ είχαν υπαχθεί σε ρύθμιση και 1,1 δεν εξυπηρετούνταν (Δήμοι Βύρωνα -Κορυδαλλού).

Συνολικά, δηλαδή οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ήταν 18,3 εκατ. ευρώ. Μέχρι τον Ιούνιο του 2016, είχε διπλασιαστεί το ποσό των οφειλών σε διακανονισμό (21,4 εκ. Ευρώ από ), ωστόσο ελάχιστα εξ αυτών εξυπηρετούνταν. Έτσι οι συνολικές υποχρεώσεις διαμορφώθηκαν σε 40,9 εκ. ευρώ.

Οι μεγάλοι οφειλέτες

Σήμερα, στους μεγαλύτερους οφειλέτες της Δημόσιας Επιχείρησης Ύδρευσης, παραμένει ο δήμος Μεγαρέων με τις οφειλές να ξεπερνούν τα 6,6 εκατ. ευρώ. Είναι και ο μόνος ΟΤΑ που δεν υιοθέτησε την πολιτική ρύθμισης οφειλών. Στους μεγάλους οφειλέτες συγκαταλέγεται επίσης και η Φυλή με 5,9 εκατ. ευρώ. Ο δήμος έχει υπαχθεί σε καθεστώς διακανονισμού που εξυπηρετεί ενώ σε μεγάλη καθυστέρηση βρίσκεται ο δήμος της Σαλαμίνας αν και έχει υπογράψει σύμβαση ρύθμισης χρεών. Με τις συμβάσεις διακανονισμού μπορούν να αποπληρώνονται κάποια παλιά χρέη (από προηγούμενα χρόνια μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2015).

Για να μην δημιουργηθεί όμως νέα γενιά υποχρεώσεων, οι δήμοι πρέπει να είναι συνεπής στις τρέχουσες υποχρεώσεις και αυτό αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα αναφέρει, ο Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης Σχέσεων ΟΤΑ κ. Παναγιώτης Νικήτας. Η νέα διεύθυνση συστάθηκε στην εταιρεία το 2013 αμέσως μετά την κοινή υπουργική απόφαση με την οποία επιδοτήθηκαν οι ΟΤΑ προκειμένου να αποφευχθεί νέος εκτροχιασμός οφειλών. Σήμερα, ο κ. Νικήτας επιβεβαιώνει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ΕΥΔΑΠ στις σχέσεις με τους δήμους, καθώς το κράμα εμφανίζεται ανομοιογενές.

«Υπάρχουν δήμοι που πληρώνουν τα παλιά χρέη και είναι συνεπείς και στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους και το αντίθετο. Δηλαδή να πληρώνουν παλιά χρέη αλλά να μην εξοφλούν τα τρέχοντα». Το περίεργο είναι ότι ακόμη και σε περιπτώσεις που η ΕΥΔΑΠ προχώρησε σε δέσμευση λογαριασμών ΟΤΑ όπως έγινε στην περίπτωση των Μεγάρων, ο δήμος δεν πτοήθηκε γιατί όπως αναφέρουν στελέχη της εταιρείας, δεν υπήρξαν χρήματα στον λογαριασμό! Η ταμειακή δυσκολία αποτελεί ένα αντικειμενικό εμπόδιο στην εξόφληση των υποχρεώσεων των δήμων. Η αδιαφορία των τοπικών αρχόντων και η βεβαιότητα ότι η ΕΥΔΑΠ δεν θα τους κόψει το νερό (στις ελάχιστες διακοπές, το νερό κόπηκε σε εγκαταστάσεις πρασίνου) είναι το δεύτερο αγκάθι, με αποτέλεσμα διαχρονικά να φορτώνουν το «μουτζούρη» στην πολιτεία. Κάτι αντίστοιχο σχεδιάζει η κυβέρνηση και τώρα, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου. Η υπουργική απόφαση και η ερμηνευτική εγκύκλιο που την συνοδεύει με ημερομηνία 12 Ιουλίου, περιγράφουν με κάθε λεπτομέρεια την νέα χαριστική ρύθμιση της κυβέρνησης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τρίτους όπως είχαν διαμορφωθεί έως τον Απρίλιο του 2014. Κατά πληροφορίες το κόστος της δαπάνης θα κατανεμηθεί σε δύο χρόνια, με τα προϋπολογιζόμενα κονδύλια για φέτος να ανέρχονται σε 326 εκ. ευρώ. Στην ΕΥΔΑΠ ελπίζουν ότι αυτό θα δώσει προσωρινή λύση στο μεγάλο πρόβλημα, μολονότι παραμένουν αδιευκρίνιστα θέματα που συνδέονται με την τύχη οφειλών από τις δημοτικές επιχειρήσεις και άλλα νομικά πρόσωπα των δήμων. Επιπλέον για να μπουν στην ρύθμιση οι φορείς θα πρέπει να έχουν εγγράψει τις απαιτήσεις στον προϋπολογισμό τους.  
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ