2016-08-08 22:03:11
Φωτογραφία για Κατηγορηματικά αντίθετος στην πώληση του 17% της ΔΕΗ ο Π. Σκουρλέτης
Επαναδιατυπώνει την αντίθεσή του στην πώληση του 17% της ΔΕΗ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πανος Σκουρλέτης. Σε συνέντευξή του στην Realnews, αναφέρεται στους λόγους αντιπαράθεσης με τη στρατηγική που προωθεί το ΤΑΙΠΕΔ και σε ό,τι αφορά στην ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ υπογραμμίζει: "Αν ο διαγωνισμός ναυαγήσει, όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά. Ουδέν κακόν αμιγές καλού".

Συγκεκριμένα ο υπουργός σημειώνει σχετικά με το ΤΑΙΠΕΔ: "δεν έχω κανένα προσωπικό πρόβλημα με τον κ. Πιτσιόρλα και είναι λάθος να καλλιεργείται η εντύπωση για κάτι τέτοιο. Εκείνο στο oποίο αντιπαρατίθεμαι είναι πρακτικές που δεν απορρέουν  από τον ρόλο που έχει ο καθένας. Ναι, πράγματι, πιστεύω πως το ΤΑΙΠΕΔ κακώς επεκτείνεται και σε αλλά πεδία πέρα από το αντικείμενο του. Πρόκειται για έναν οργανισμό που τον κληρονομήσαμε και κινείται με μια δυναμική από το παρελθόν. Θεωρώ πως η συγκρότηση του νέου υπερταμείου αξιοποίησης της δημόσιας περιούσιας θα περιορίσει τον ρόλο του σε εκείνες τις ιδιωτικοποιήσεις που έχουμε δεσμευτεί με τη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού, και μόνο σε αυτές".


Σχετικά με το αν θα πωληθεί τελικά το 17% της ΔΕΗ , ο υπουργός δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετος και σημειώνει ότι "αυτή ακριβώς είναι η θέση της κυβέρνησης". Ο ίδιος εξηγεί πως "το γεγονός ότι το 17% της εταιρείας είχε περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ επί των ημερών των προηγουμένων κυβερνήσεων δεν σημαίνει πως πρέπει να πωληθεί. Αυτό βεβαίως το γνωρίζει ο κ. Πιτσιόρλας, ο οποίος εμφανίζεται τώρα να κάνει πως το αγνοεί  - και αυτό γεννά ερωτήματα".

Αγωγοί TAP και South Stream

Σχετικά με την πορεία υλοποίησης του αγωγού TAP ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι υλοποιείται με γρήγορους ρυθμούς και όλα δείχνουν πως το ελληνικό κομμάτι του αγωγού θα είναι το πρώτο που θα ολοκληρωθεί. Όσον αφορά την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, σημείωσε ότι "εναπόκειται στους Αζέρους να αποφασίσουν τι θέλουν και τι μπορούν να κάνουν" και συνέχισε: "εμείς με την τροπολογία μας για τα τέλη διέλευσης φυσικού αερίου δεν έχουμε παρέμβει στους όρους του διαγωνισμού, απλώς μετά την προτροπή της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας  αποτρέψαμε την αύξηση των τελών χρήσης του δικτύου κατά 68%, προστατεύοντας την εγχώρια παραγωγή και τα νοικοκυριά".

Στην ερώτηση τι θα γίνει αν ναυαγήσει ο διαγωνισμός, ο υπουργός απάντησε χαρακτηριστικά: "Αν ο διαγωνισμός ναυαγήσει, όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά. Ουδέν κακόν αμιγές καλού".

Σχετικά με το ενδεχόμενο επαναπροσέγγισης Τουρκίας-Ρωσίας για τον αγωγό South Stream ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι ως χώρα υποστηρίζουμε την πολλαπλότητα των πηγών τροφοδοσίας φυσικού αερίου αλλά και των οδεύσεων.

ΑΔΜΗΕ

Ο υπουργός σημείωσε ακόμη ότι η υλοποίηση του σχεδίου για τον νέο ΑΔΜΗΕ, κατοχυρώνει τον δημόσιο χαρακτήρα (51%) των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζει τη στρατηγική συνεργασία άλλου αντίστοιχου διαχειριστή δικτύων κατά 24% αποτελεί πολιτική επιτυχία και ότι πρόκειται για ένα μοντέλο που θα πρέπει να το εφαρμόσουμε και σε άλλους τομείς.

Συλλογικές συμβάσεις

"Η δεύτερη αξιολόγηση πρέπει να κλείσει στην ώρα της, γιατί αυτό θα είναι προς όφελος μας, αλλά αυτό δεν εξαρτάται πάντα από εμάς. Σε σχέση με την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, αποτελεί σταθερή επιδίωξη μας. Όσον αφορά τις ομαδικές απολύσεις, και μόνο η σκέψη για απελευθέρωσή τους συνιστά σχιζοφρένεια σε μια χώρα με τόσο υψηλά ποσοστά ανεργίας" είπε ο κ. Σκουρλέτης απαντώντας στη σχετική ερώτηση ενώ για το ενδεχόμενο εκλογών ανέφερε: "Δεν νομίζω πως μιλάει κανείς στα σοβαρά  για εκλογές στην Ελλάδα σήμερα, είτε από τη μεριά της κυβέρνησης, είτε από τη μεριά της αντιπολίτευσης. Εκτός απροόπτου η οικονομία θα πάει καλύτερα και οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης σύντομα θα είναι πραγματικότητα".

Για την απλή αναλογική εξήγησε ότι "βασική λογική της απλής αναλογικής είναι η συγκρότηση κυβερνήσεων στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων. Κατά συνέπεια, είναι οξύμωρο σχήμα μια συγκυβέρνηση με τη Ν.Δ.". Τέλος, για το θέμα σχετικά με τη δυνατότητα να εκλέγεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το λαό επεσήμανε: "αποδίδω ιδιαίτερη σημασία σε έναν ανοικτό διάλογο που πρέπει να ανοίξει γύρω από τα ζητήματα της συνταγματικής αναθεώρησης μέσα στην ίδια την κοινωνία και τους φορείς της, με σκοπό τη διαμόρφωση ευρύτερων συναινέσεων. Ενδεχομένως στο πλαίσιο μιας τέτοιας διαδικασίας να είχε σημασία ένα συμβουλευτικό δημοψήφισμα".
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ