2016-08-12 17:20:08
Φωτογραφία για Εργαστήριο Εργοσπιρομετρίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας
Εργαστήριο Εργοσπιρομετρίας λειτουργεί πλέον στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας. Όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου η εργοσπιρομετρία (καρδιοαναπνευστική δοκιμασία κοπώσεως) είναι μία εξέταση μέσα από την οποία συλλέγουμε πληροφορίες για τη λειτουργία όχι μόνο της καρδιάς και των πνευμόνων, αλλά και για το σύνολο του οργανισμού, τόσο κατά την ηρεμία αλλά κυρίως κατά την άσκηση.

Η εργοσπιρομετρία αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για τους προπονητές των αθλητικών σωματείων τα οποία είτε λειτουργούν με επαγγελματικά κριτήρια και επιθυμούν υψηλού επιπέδου αξιολόγηση των αθλητών τους είτε λειτουργούν σε ερασιτεχνικό επίπεδο και επιθυμούν αξιολόγηση των νεαρών και ελπιδοφόρων αθλητών που στοχεύουν να συνεχίσουν σε υψηλότερο επίπεδο ανταγωνισμού.

Η εργοσπιρομετρία είναι πλέον μια καλά μελετημένη και καταξιωμένη μέθοδος εκτίμησης του επιπέδου φυσικής κατάστασης των αθλητών και με τα στοιχεία που παρέχει χρησιμεύει σαν οδηγός για τη συνταγογράφηση προγραμμάτων προπόνησης. Οι ολυμπιακές αρχές πολλών χωρών συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ χρησιμοποιούν την εργοσπιρομετρία σε διάφορα αθλήματα όπως: ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, τένις, κολύμβηση, στίβος, άρση βαρών, κωπηλασία, ποδηλασία κλπ.


Η δοκιμασία διενεργείται σε κυκλοεργόμετρο και καταγράφονται μετρήσεις από το καρδιαγγειακό, το αναπνευστικό, το κυκλοφορικό και το μυοσκελετικό σύστημα. Συγκεκριμένα, μέσα σε ένα αυστηρά προκαθορισμένο πρωτόκολλο διαβαθμισμένης αύξησης της αντίστασης, συλλέγεται και αναλύεται ο εκπνεόμενος αέρας του αθλητή.

Οι μετρήσεις της VO2max – VO2peak που μετρά την αερόβια ικανότητα είναι ο καλύτερος δείκτης της ικανότητας για άσκηση – αντοχή. Στα αθλήματα, η εκτίμηση της ικανότητας παραγωγής έργου γίνεται πρωταρχικά με την αξιολόγηση τόσο της αερόβιας, όσο και της αναερόβιας ικανότητας. Στους αθλητές η εργοσπιρομετρία προσφέρει εκτός από τον έλεγχο της φυσικής κατάστασης, έλεγχο της αποτελεσματικότητας της προπόνησης σε διαδοχικές μετρήσεις, καθορισμό του είδους της άσκησης (αερόβια, αναερόβια), του προπονητικού προγράμματος και της βέλτιστης έντασης της άσκησης.

Υπεύθυνοι του εργαστηρίου είναι οι Καρέτση Ελένη, PhD, Πνευμονολόγος, Επιμελήτρια Α’ΕΣΥ και Σταύρου Βασίλειος, MSc, Εργοφυσιολόγος, το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι 2413502157, και το E-mail: [email protected], ενώ υπάρχει σελίδα στο facebook: Εργαστήριο Εργοσπιρομετρίας ΠΓΝΛ.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ