2016-08-18 09:50:05
Φωτογραφία για Έρχεται καυτός Σεπτέμβρης με αξιολογήσεις στην Υγεία από την τρόικα! Οι εντολές των δανειστών
Πέμπτη 18 Αύγουστος 2016

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Αγώνα δρόμου θα πρέπει να δώσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προκειμένου να εκπληρώσει όλες τις απαιτήσεις των δανειστών μέχρι τον Φθινόπωρο.

Ήδη όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr έχουν δοθεί οι οδηγίες στις αρμόδιες υπηρεσίες και τους φορείς ώστε να προχωρήσουν κάποια μέτρα, αλλά βέβαια οι καθυστερήσεις δε λείπουν.

Τα λεφτά των γιατρών

Από τις πρώτες κινήσεις που πρέπει να κάνει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι μέχρι τον Σεπτέμβριο να παραδώσει στο υπουργείο Οικονομικών τις προτάσεις της με ισοδύναμα μέτρα, ώστε να μην ισχύσει από 1/1/2017 το πάγωμα των ειδικών μισθολογίων των γιατρών.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες για το τι θα χάσουν οι νοσοκομειακοί γιατροί αν τελικώς καταργηθεί το ειδικό μισθολόγιο: «Τι θα γίνει με το ειδικό μισθολόγιο των γιατρών του ΕΣΥ! Τα ισοδύναμα και τα πιθανά κουρέματα»


Μέχρι στιγμής όλες οι πληροφορίες του HealthReport.gr αναφέρουν πως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν έχει καταλήξει ακόμη για το που θα βρεθούν τα χρήματα που θα αποτελέσουν τα ισοδύναμα για να γλιτώσουν τα ειδικά μισθολόγια των νοσοκομειακών γιατρών.

Ωστόσο η εντολή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκηείναι να έχουν παραδοθεί όλες οι προτάσεις που εκκρεμούν μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Εισπράξεις από τον ΕΟΠΥΥ

Και ο ΕΟΠΥΥ όμως φαίνεται πως πρέπει να επιταχύνει τις διαδικασίες είσπραξης τουCLAW BACK (αυτόματες επιστροφές χρημάτων με την υπέρβαση της προϋπολογισθείσας δαπάνης) από όλους τους παρόχους, προκειμένου να παρουσιάσει αυξημένους προϋπολογισμούς κατά την αξιολόγηση των δανειστών.

Γι αυτό άλλωστε η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ διαμήνυσε σε εκπροσώπους των παρόχων, πως η διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα πριν την αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου. Δηλαδή της παρακράτησης του Claw Back του Β’ εξαμήνου του 2015.

Βέβαια η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ έχει να αντιμετωπίσει κι άλλο ένα βαρύ…αγκάθι. Αυτό των διαγνωστικών εξετάσεων καθότι μέχρι σήμερα εξαιτίας της κακής συνεννόησης με την ΗΔΙΚΑ, την εταιρεία που διαχειρίζεται την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, δεν έχουν υιοθετηθεί ακόμη από το σύστημα οι κόφτες που θα περιορίσουν την σπατάλη.

Δεν είναι τυχαίο ότι η κόντρα μεταξύ των δύο φορέων έχει κάνει τις δαπάνες να ξεφύγουν με συνέπεια να πρέπει να πληρώσουν μεγαλύτερες επιστροφές οι πάροχοι.

Διαβάστε ΕΔΩ τι προέβλεπαν οι αρχικοί περιορισμοί: «Νέος «κόφτης» στις διαγνωστικές εξετάσεις του ΕΟΠΥΥ! Πότε θα εφαρμοστεί»

Ενδεικτικό είναι πως ενώ ήταν να εφαρμοστούν οι νέοι κόφτες από τις 21 Ιουλίου, έμειναν στη…μέση.

Η χρονιά όμως έχει κυλήσει και είναι άγνωστο εάν στην αξιολόγηση των τροικανώνπεράσει το τεστ ο ΕΟΠΥΥ, καθώς οι δανειστές εδώ και καιρό πιέζουν για περαιτέρω περιορισμούς στις διαγνωστικές εξετάσεις. Μάλιστα απειλούν ότι θα ζητήσουν νέες μειώσεις τιμών εάν δεν εφαρμοστούν μέτρα.

Φάρμακα …φαρμάκι για το υπουργείο Υγείας

Από την άλλη και ο τομέας των φαρμάκων βρίσκεται στην ατζέντα των δανειστών, όπως κάθε φορά άλλωστε.

Στόχος να περιορισθεί η συνολική δαπάνη μέσω της αύξησης της χρήσης τωνγενοσήμων, δεδομένου ότι η χώρα μας βρίσκεται αρκετά μακριά από το στόχο που έχει τεθεί.

Ενώ αποτελεί μνημονιακή δέσμευση εδώ και χρόνια ότι θα προωθηθεί η χρήση γενοσήμων με στόχο 40% σε εξωνοσοκομειακούς ασθενείς και 50% σε νοσοκομειακούς, μέχρι σήμερα οι αριθμοί απέχουν πολύ.

Ένας στόχος που θα πρέπει να επιτευχθεί το αργότερο έως το τέλος του 2017, μετά από αλλεπάλληλες καθυστερήσεις και αναβολές.

Γι αυτό και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ετοιμάζει κίνητρα για φαρμακοποιούς και γιατρούς ώστε να προωθούν τα γενόσημα. Διαβάστε εδώ αναλυτικά: «Μέτρα για αύξηση χρήσης γενοσήμων από Σεπτέμβριο! Όλες οι πληροφορίες»

Μέχρι στιγμής πάντως οι επόμενες εβδομάδες μοιάζουν άκρως πιεστικές για την οδό Αριστοτέλους, ανεξάρτητα βέβαια εάν επισήμως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας τηρεί σιγήν ιχθύος για τα αγκάθια της αξιολόγησης.
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ