2016-08-20 12:52:48
Φωτογραφία για Το φιλόδοξο σχέδιο της ηγεσίας του υπ. Υγείας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
Παρά την ραστώνη του Αυγούστου και την γενικότερη καλοκαιρινή ραθυμία, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, επεξεργάζεται τρία νομοσχέδια που αναμένεται να τα καταθέσει το φθινόπωρο και συγκεκριμένα για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, για τις προμήθειες και για την Ψυχική Υγεία.

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου 

- Onmed

Όλα τα νομοσχέδια έχουν την ξεχωριστή τους σημασία και βαρύτητα, ωστόσο σε πρώτη φάση τα νομοσχέδια που φαίνεται ότι έχουν μία προτεραιότητα για την πολιτική ηγεσία, είναι της ΠΦΥ και τωνπρομηθειών. 

Η ΠΦΥ μάλιστα, αποτέλεσε βασικό σημείο αναφοράς και της ομιλίας του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης τουΚυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής, στις 27 Ιουλίου. Ο κ. Τσίπρας, αναφέρθηκε ενδελεχώς στο θέμα της ΠΦΥ στα πλαίσια της γενικότερης τιοποθέτησής του για την υγεία, η οποία αποτελεί τον πρώτο από τους επτά πυλώνες που παρουσίασε.


Σύμφωνα με το βασικό πλαίσιο για την ΠΦΥ, το Ε.Σ.Υ. θα αναδιοργανωθεί με επίκεντρο ένα σύγχρονο μοντέλο πρωτοβάθμιας φροντίδας, το οποίο θα στηρίζεται :

- Στη Μονάδα Γειτονιάς την οποία θα στελεχώνει διεπιστημονική Ομάδα Υγείας, αποτελούμενη από Οικογενειακούς Γιατρούς, Νοσηλευτές και άλλα άλλα επαγγέλματα Υγείας (επισκέπτες Υγείας, κοινωνικοί λειτουργοί κ.ά.), με συγκεκριμένο πληθυσμό ευθύνης και στόχο την ολιστική φροντίδα του, από την πρόληψη και την προαγωγή υγείας, έως και την αποκατάσταση.

- Στα αναβαθμισμένα Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου, με τα οποία θα διασυνδέονται άμεσα οι Μονάδες Γειτονιάς.

Σε πρώτη φάση, για την επόμενη διετία, στόχος είναι η ανάπτυξη περίπου 50 Μονάδων Γειτονιάς σε επιλεγμένες αστικές περιοχές (εικοσιπέντε το 2016 και εικοσιπέντε το 2017).

Όπως τόνισε μάλιστα πρόσφατα o αναπληρωτής Γ.Γ., υπεύθυνος για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, Σταμάτης Βαρδαρός κατά την ομιλία του στο 7ο Pharma & Health Conference στις αρχές Ιουλίου, πρόκειται για ένα σύστημα που περιγράφει μία άλλη κουλτούρα στη σχέση πολίτη και υπηρεσιών υγείας, με βασικό σημείο παρέμβασης τις αστικές περιοχές και κεντρικό σύνθημα «η ΠΦΥ να πάει στον πολίτη». Είναι ένα φιλόδοξο σχέδιο, το οποίο θα αναπτυχθεί σε επιλεγμένες αστικές καταρχήν περιοχές σταδιακής εφαρμογής, παράλληλα με το υφιστάμενο σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Όπως εξήγησε ο κ. Βαρδαρός, η νέα ΠΦΥ θα στηρίζεται σε αποκεντρωμένες δομές σε επίπεδο κοινότητας, την Τοπική Μονάδα Υγείας, στον οικογενειακό γιατρό και στην διεπιστημονική ομάδα υγείας με αναβαθμισμένο ρόλο των υπόλοιπων επαγγελματιών υγείας, σε εγγραφή συγκεκριμένου πληθυσμού αναφοράς ανά ομάδα υγείας, στην πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του ηλεκτρονικού φακέλου, στον κοινοτικό-εξωστρεφή προσανατολισμό των υπηρεσιών, στην πρόληψη και στην αγωγή υγείας, στην τακτική παρέμβαση του συστήματος ΠΦΥ στα σχολεία, στους χώρους δουλειάς, στα ΚΑΠΗ, στις τοπικές κοινωνίες, χωρίς οικονομική επιβάρυνση για τους πολίτες.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρδαρό, η χρηματοδότηση θα προέλθει από τον κρατικό προϋπολογισμό (εθνικοί πόροι) και από τα Διαρθρωτικά Ταμεία (κοινοτικοί πόροι). “Πόροι που όσο το σύστημα αναπτύσσεται θα μειώνουν την πίεση για δαπάνες προς τα νοσοκομεία και προς τους ιδιώτες παρόχους του ΕΟΠΥΥ”, ανέφερε. Συνεπώς από οικονομικής άποψης είναι ένα σύστημα που σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα θα εξοικονομήσει πόρους από τον προϋπολογισμό υγείας, «εκπαιδεύοντας» τον πολίτη σε μία λιγότερο καταναλωτική συμπεριφορά υπηρεσιών υγείας, μειώνοντας την προκλητή ζήτηση, την πολυφαρμακία και την επιβάρυνση των νοσοκομείων με την πλειονότητα των «ψυχρών» (των όχι άμεσων και επείγοντων) περιστατικών.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ