2016-08-23 16:12:26
Φωτογραφία για ΙΣΠειραιά : Υπαρκτός ο κίνδυνος για επανεμφάνιση της ελονοσίας - Επιστολή σε ΕΚΕΠΥ
Υπαρκτός είναι ο κίνδυνος να επανεμφανιστεί στην χώρα μας η ελονοσία, όπως τονίζει σε επιστολή του προς το ΕΚΕΠΥ ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά Νικ. Πλατανησιώτης. Μάλιστα ο πρόεδρος του ΙΣΠ στην επιστολή του αναφέρεται εκτός από το θέμα της ελονοσίας και στην ψώρα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά, ότι στο λιμάνι του Πειραιά έχουμε αυξανόμενο αριθμό ατόμων που έχουν προσβληθεί από ψώρα. 

Αναλυτικά, η επιστολή του ΙΣΠ προς τον διοικητή του ΕΚΕΠΥ την οποία κοινοποιεί προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, το ΚΕΕΛΠΝΟ, τον ΠΙΣ τον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά και τον Γενικό Διευθυντή του ΟΛΠ έχει ως εξής:

«Θα ήθελα να σας εφιστήσω την προσοχή σε δύο σημαντικά προβλήματα, σχετικά με την φιλοξενία των προσφύγων-μεταναστών,ειδικά μετά την εμπειρία που αποκομίσαμε με την λειτουρνία του Ιατρείου στον χώρο του ΟΛΠ και ειδικά στην Ε2 .Πύλη, με αποκλειστικό στόχο την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας.


1) ΕΛΟΝΟΣΙΑ

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του \Λ/ΗΟ για το 2014, έχουμε για τις χώρες από όπου προέρχονται οι πρόσφυγες-μετανάστες:

Αφγανιστάν: Νέα κρούσματα 61.362 με αυξητική τάση σε σχέση με το 2013 το 8%. Από τον συνολικό πληθυσμό της χώρας 1 στους 4 είναι υψηλού κινδύνου μεταδοτικότητας και 2 στους 4 χαμηλής μεταδοτικότητας, το 24% ελεύθεροι.

Μπανκλαντές: Νέα κρούσματα 10.126 με αυξητική τάση (σχεδόν διπλάσια κρούσματα) σε σχέση με το 2013. Από τον συνολικό πληθυσμό της χώρας 3% είναι υψηλού κινδύνου μεταδοτικότητας και 8% χαμηλής, 90% ελεύθεροι.

Πακιστάν: Νέα κρούσματα 275.149 με καθοδική τάση. Από τον συνολικό πληθυσμό της χώρας το 29% είναι υψηλού κινδύνου μεταδοτικότητας και 69% χαμηλής, ενώ το 2% είναι ελεύθεροι.

Η Συρία και το Ιράκ έχουν χαμηλότερα ποσοστά.

Όπως καταλαβαίνετε από την ανωτέρω ανάλυση, ο κίνδυνος να επανεμφανιστεί στη χώρα μας η Ελονοσία είναι υπαρκτός. Πόσο μάλλον, αν λάβουμε υπόψη το κοινωνικό προφίλ των μεταναστών και τη σύνθεση του πληθυσμού, όπου τα ποσοστά των ατόμων υψηλού κινδύνου μεταδοτικότητας θεωρητικά θα είναι υψηλότερα.

Η λύση είναι η άμεση και συστηματική εφαρμογή προγραμμάτων απεντόμωσης ΑΜΕΣΑ (οι καιρικές συνθήκες είναι πλέον ιδανικές για τα κουνούπια) σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους φιλοξενίας-των προσφύγων-μεταναστών.

Η άποψη μου όσον αφορά την έκδοση εγκυκλίου-οδηγιών από διάφορους φορείς, όπως πχ. το ΚΕΕΛΠΝΟ, δεν αρκεί, αλλά αποτελεί μετάθεση ευθυνών.

Θα πρέπε/κάποιος να αναλάβει υπεύθυνα την εποπτεία, τον συντονισμό και την υλοποίηση των ανωτέρω προγραμμάτων, ώστε να αποδοθούν ευθύνες σε περίπτωση που η κατάσταση βγει εκτός ελέγχου.

2) ΨΩΡΑ-ΨΕΙΡΕΣ

Στο λιμάνι του Πειραιά έχουμε αυξανόμενο αριθμό ατόμων που έχουν προσβληθεί από ψώρα. Όπως γνωρίζετε, μόνο η φαρμακευτική αντιμετώπιση δεν αρκεί, αλλά χρειάζονται άριστες συνθήκες υγιεινής, καθώς και χώροι σχετικής απομόνωσης των προσβληθέντων (οικίσκοι που να διαθέτουν ατομικό ντους, πλυντήρια για τα κλινοσκεπάσματα και τον ρουχισμό), έτσι ώστε ο συνδυασμός φαρμακευτικής αντιμετώπισης και κατάλληλων συνθηκών υγιεινής να καταλήξει στη θεραπεία των προσβεβλημένων ατόμων.

Αντίστοιχη αντιμετώπιση απαιτείται και για τα άτομα που έχουν προσβληθεί από ψείρες, τα οποία είναι πολύ περισσότερα.

Θέλω να είμαι σίγουρος για την άμεση ανταπόκριση και τις ενέργειες σας».
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ