2016-08-27 20:25:09
Φωτογραφία για Ο... Γολγοθάς των φοιτητών για την εύρεση κατοικίας - Τι να προσέξουν
Για άλλη μια χρονιά, το επίδοξο αυριανό εργατικό δυναμικό της χώρας, καλείται να πάρει τα απαραίτητα εχέγγυα για να βγει όταν με το καλό ολοκληρώσει τον κύκλο των σπουδών του στην αγορά εργασίας κι (ελπίζουμε) να πάρει τις τύχες αυτού του τόπου στα χέρια του.

Οι φοιτητές βρίσκονται λοιπόν για άλλον ένα Σεπτέμβρη σε αναζήτηση φοιτητικής στέγης. Κι αυτός ο Σεπτέμβρης όπως και οι έξι προηγούμενοι θα συνεχίσει την πτωτική του τάση στα ενοίκια των φοιτητικών διαμερισμάτων, όπως αναφέρει το ΕΘΝΟΣ, με εξαίρεση ορισμένες περιοχές όπου οι τιμές θα παραμείνουν στα περσινά επίπεδα.

Σε αυτήν την κατηγορία περιλαμβάνονται κάποια καινούργια διαμερίσματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και μεγάλες επαρχιακές πόλεις, όπως είναι π.χ. τα Χανιά, η Κομοτηνή κ.ά., όπου δεν υπάρχει μεγάλη προσφορά σπιτιών.

Ξεκινώντας από την πρωτεύουσα σε μια παραδοσιακά... αγαπημένη περιοχή των φοιτητών -λόγω της Πανεπιστημιούπολης-, στου Ζωγράφου, οι τιμές στις γκαρσονιέρες κυμαίνονται από 150 έως 210 ευρώ (ενώ πέρυσι το αντίστοιχο εύρος ήταν μεταξύ 180-220 ευρώ), ενώ στα δυάρια από 220 έως 270 ευρώ (250-295 ευρώ το 2015).

Στο κέντρο της Αθήνας οι τιμές στις γκαρσονιέρες κυμαίνονται μεταξύ 220-250 ευρώ, ενώ στα δυάρια από 250 έως 330 ευρώ, επίπεδα που «έπαιζαν» και κατά την περσινή φοιτητική χρονιά. Σε Αμπελοκήπους και Αιγάλεω οι τιμές στις γκαρσονιέρες κυμαίνονται από 155 έως 190 ευρώ (ενώ πέρυσι «έπαιζαν» μεταξύ 160-200 ευρώ), ενώ στα δυάρια από 180 έως 250 ευρώ (190-280 ευρώ πέρυσι).

Στον Πειραιά τα ενοίκια για τις γκαρσονιέρες κυμαίνονται από 200 έως 230 ευρώ και για τα δυάρια 240-300 ευρώ.

Στη Θεσσαλονίκη η περιοχή που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των φοιτητών εντοπίζεται μεταξύ Εθνικής Αμύνης, Αγίου Δημητρίου και Ιασωνίδου, όπου τα ενοίκια παραμένουν μάλλον «τσουχτερά». Στην περιοχή αυτή τα μισθώματα για μια ριζικά ανακαινισμένη γκαρσονιέρα κυμαίνονται από 330 μέχρι 400 ευρώ ανά μήνα.

Μεγαλύτερα διαμερίσματα με δύο δωμάτια στην ίδια περιοχή ενοικιάζονται προς περίπου 400 έως 450 ευρώ τον μήνα, ενώ για γκαρσονιέρες ή διαμερίσματα που δεν έχουν ανακαινιστεί τα μισθώματα είναι μειωμένα κατά 50-100 ευρώ. Σε ανατολικές περιοχές της συμπρωτεύουσας, όπως είναι π.χ. η Τριανδρία και η Τούμπα, τα ενοίκια είναι χαμηλότερα. Για καινούργια διαμερίσματα το ενοίκιο είναι μεταξύ 300-350 ευρώ τον μήνα, ενώ για ένα ριζικά ανακαινισμένο ακίνητο διαμορφώνεται σε 250-300 ευρώ.

Ακόμη πιο φθηνά ενοικιάζονται τα σπίτια στη δυτική Θεσσαλονίκη (περιοχές Βαρδαρίου, Αντιγονιδών, Σιδηροδρομικού Σταθμού), καθώς για διαμερίσματα σε καινούργιες οικοδομές τα ενοίκια δεν υπερβαίνουν τα 200 ευρώ.

Αλλες πόλεις

Στα Χανιά η μειωμένη προσφορά έχει ως αποτέλεσμα οι τιμές στις διαθέσιμες οικίες να συγκρατούνται σε σχετικά υψηλά επίπεδα. Σε γκαρσονιέρες ?και σε περιοχές όπως είναι αυτές στα Δικαστήρια, στη Νέα Χώρα και τη Σπλάντζια? τα ενοίκια κυμαίνονται μεταξύ 250-300 ευρώ, ενώ λίγο πιο φτηνά υπάρχουν στα Κουνουπιδιανά (200 έως 220 ευρώ οι παλαιότερες). Αντίθετα, επιπλωμένες γκαρσονιέρες στο κέντρο της πόλης ενοικιάζονται πάνω από 300 ευρώ.

Στον Βόλο οι τιμές για γκαρσονιέρες 30-35 χρόνων κυμαίνονται από 160 έως 180 ευρώ, ενώ σε εκείνες δεκαετίας από 180 έως 200 ευρώ. Για τα δυάρια 30-35 χρόνων οι τιμές κυμαίνονται από 230 έως 250 ευρώ, ενώ σε εκείνα δεκαετίας από 280 έως 320 ευρώ.

Στην Πάτρα οι τιμές στις γκαρσονιέρες κυμαίνονται περίπου στα περσινά επίπεδα, με τις γκαρσονιέρες στο κέντρο να ενοικιάζονται από 180 έως 240 ευρώ και τα δυάρια από 230 έως 320 ευρώ. Χαμηλότερες τιμές μπορούν να βρουν οι φοιτητές σε περιοχές εκτός κέντρου (από 150 ευρώ την γκαρσονιέρα και τα δυάρια μέχρι 240-250 ευρώ).

Στα Ιωάννινα οι φοιτητές μπορούν να βρουν γκαρσονιέρες από 130 έως 170 ευρώ και δυάρια από 160 έως 220 (χαμηλότερα από πέρυσι), ενώ στην Ξάνθη τα ενοίκια «παίζουν» από 160 έως 180 ευρώ στις γκαρσονιέρες (180-220 ευρώ) και 180-210 ευρώ στα δυάρια (180-300 ευρώ).

Στην Κομοτηνή

Στην Κομοτηνή οι τιμές παρουσιάζονται αμετάβλητες σε σχέση με πέρυσι, ιδιαίτερα στα κεντρικά σημεία που επιλέγονται από τους σπουδαστές και είναι οι περιοχές της παλαιάς Πρυτανείας και της παλαιάς Νομικής Σχολής. Για μια γκαρσονιέρα η τιμή «παίζει» μεταξύ 200-280 ευρώ, ενώ για ένα δυάρι η τιμή ξεκινά από τα 270 ευρώ.

Τέλος, στη Λάρισα τα ενοίκια στις γκαρσονιέρες κυμαίνονται από 160 έως 210 ευρώ (170-220 ευρώ πέρυσι), ενώ στα δυάρια από 200 μέχρι 270 ευρώ (200-250 ευρώ πέρυσι).

Συμβουλές για την αναζήτηση του ιδανικού σπιτιού

Η αναζήτηση του ιδανικού σπιτιού είναι υπόθεση που απασχολεί κάθε φοιτητή. Σε γενικές γραμμές οι φοιτητές επιθυμούν να βρουν ένα όσο το δυνατόν πιο φθηνό διαμέρισμα που θα είναι κοντά στη σχολή τους, αλλά και να έχει πρόσβαση σε μέσα μαζικής μεταφοράς.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων προτρέπει τους φοιτητές και τους γονείς τους:

• Να μην πανικοβάλλονται, γιατί σπίτια υπάρχουν για όλους. Δεν χρειάζεται να μισθώσουν κατοικία από την πρώτη στιγμή, ούτε τα μαθήματα αρχίζουν την επομένη της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων.

• Να μην ψάχνουν για σπίτι έξω από την πύλη του πανεπιστημίου. Λίγους δρόμους ή λίγες στάσεις πιο κάτω υπάρχουν πολλά διαθέσιμα ακίνητα.

• Να οργανώσουν την αναζήτησή τους και να μη σπεύσουν να καταλήξουν στο πρώτο ακίνητο που θα δουν. Αν τους ζητηθεί μίσθωμα που υπερβαίνει τα οικονομικά τους, να μην το δεχτούν, γιατί είναι βέβαιο ότι θα βρουν αυτό που ζητούν λίγο παραπέρα.

• Να σκεφτούν τη λύση της συγκατοίκησης σε δυάρια, τριάρια και γενικά σε μεγάλα διαμερίσματα, τα οποία σήμερα ενοικιάζονται πολύ φτηνότερα σε σχέση με τα μικρότερα.

• Να ελέγξουν προσεκτικά και χωρίς βιασύνη το σπίτι που επιθυμούν να ενοικιάσουν, καθώς και την κατάσταση στην οποία αυτό βρίσκεται. Αν είναι βράδυ, να ζητήσουν να δουν το σπίτι και με το φως της ημέρας.

• Να συμπληρώσουν και να υπογράψουν έγγραφο μισθωτήριο, χωρίς ποτέ να καταβάλουν μισθώματα ή προκαταβολές, εάν δεν βεβαιωθούν ότι αυτός που τα ζητά είναι πράγματι ο ιδιοκτήτης του σπιτιού.

• Να μείνουν μακριά από δήθεν «γραφεία πληροφοριών», τα οποία υπόσχονται ότι, αν γίνει προκαταβολή κάποιου ποσού, θα τους βρουν αμέσως σπίτι, όπως το επιθυμούν. Γενικά δεν πρέπει να προκαταβάλλουν σε κανέναν οποιοδήποτε ποσό ως αμοιβή, πριν να υπογράψουν μισθωτήριο συμβόλαιο και να παραλάβουν το σπίτι.

Από την πλευρά του, το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών, για την εύρεση κατοικίας, συστήνει στους φοιτητές να ξεκινήσουν την αναζήτηση από τις τοπικές εφημερίδες, να αξιολογήσουν τις μικρές αγγελίες που υπάρχουν στους ειδικούς πίνακες ανακοινώσεων των σχολών, να επισκεφτούν μεσιτικά γραφεία, να κάνουν μια βόλτα στην πόλη.

Τι πρέπει να γνωρίζουν

Σε κάθε περίπτωση, όμως, ψάχνοντας, για σπίτι, πρέπει να γνωρίζουν ότι:

• Τα σπίτια στο κέντρο των πόλεων είναι κατά κανόνα παλαιότερα και πιο ακριβά σε σχέση με αυτά που βρίσκονται εκτός κέντρου.

• Πρέπει να ελέγχεται η τοποθεσία του σπιτιού, η γειτονιά και τι παρέχει αυτή (supermarket, τράπεζες, τακτική αστική συγκοινωνία, άνετη πρόσβαση στην πανεπιστημιούπολη κ.λπ.).

• Να ελέγχεται ακόμη το σπίτι, για να διαπιστωθούν τυχόν βλάβες και να επισημανθούν στον ιδιοκτήτη, ώστε να τις διορθώσει, πριν μπει σε αυτό ο φοιτητής.

Μεγάλη προσοχή χρειάζεται να δοθεί στις διαπραγματεύσεις με τον ιδιοκτήτη, για την ενοικίαση του σπιτιού. Σε γενικές γραμμές ισχύουν τα ακόλουθα:

• Στις μισθώσεις κατοικιών, το ύψος του μισθώματος διαμορφώνεται ελεύθερα και δεσμεύει και τις δύο πλευρές.

• Η μίσθωση κατοικίας ισχύει τουλάχιστον για τρία χρόνια και αν ακόμα έχει συμφωνηθεί μικρότερος ή αόριστος χρόνος.

• Η μίσθωση ορισμένου χρόνου λήγει μόλις περάσει το διάστημα αυτό, χωρίς να απαιτείται τίποτε άλλο, ενώ η μίσθωση αόριστης διάρκειας, μετά την παρέλευση της τριετίας, λήγει με καταγγελία του ιδιοκτήτη ή του ενοικιαστή.

• Η καταβολή της εγγύησης δεν αποτελεί υποχρέωση του ενοικιαστή που πηγάζει από τον νόμο, αλλά έχει επικρατήσει ως μισθωτική συνήθεια.

• Δεν αποδεχόμαστε και δεν υπογράφουμε όρους που δεν κατανοούμε ή με τους οποίους δεν συμφωνούμε απόλυτα.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ