2016-08-29 13:10:08
Φωτογραφία για Ηλεία: Σε τροχιά ανάδειξης το Κουνουπέλι
Ο μαγευτικός αλλά εγκαταλελειμμένος τόπος του Κουνουπελίου, εκεί που στο παρελθόν λειτούργησαν τα Ιαματικά Λουτρά Υρμίνη, βρίσκεται στο στόχαστρο του δήμου Ανδραβίδας - Κυλλήνης με σκοπό την αξιοποίησή του. Πρόκειται για ένα από τα δημόσια φιλέτα που ανήκουν στην ΕΤΑΔ και που μετά από αίτημα που κατέθεσε ο δήμος αναμένεται τις επόμενες ημέρες και επίσημα να ανακοινωθεί η παραχώρησή της έκτασης. Στόχος του δήμου είναι να ικανοποιηθεί το πάγιο αίτημα των κατοίκων της Βουπρασίας και να υπάρξει μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων η δυνατότητα εξασφάλισης κονδυλίων για την αξιοποίηση του χώρου.

Ο Δήμος Ανδραβίδας - Κυλλήνης από τον περασμένο Φεβρουάριο ξεκίνησε επαφές με την ΕΤΑΔ για το σκοπό αυτό, με αρχικό στόχο την παραχώρηση της έκτασης για δύο χρόνια με παράλληλη εκμετάλλευσης της καντίνας. Στη συνέχεια ο δήμος πρόκειται να ετοιμάσει την πρότασή του και να στείλει στην ΕΤΑΔ το επιχειρησιακό σχέδιο που αφορά στην εκμετάλλευση του συνόλου της έκτασης εκεί.


Σε δήλωσή του στην Πρωινή ο δήμαρχος Ανδραβίδας - Κυλλήνης Ναμπίλ Μοράντ, τόνισε πως «...μετά τη συνάντηση που έγινε στην Αθήνα με τον πρόεδρο της ΕΤΑΔ και την πρόταση που έκανα για το δήμο, να μας παραχωρήσουν τις εγκαταστάσεις και την έκταση στο Κουνουπέλι, έγινε η προσωρινή παραχώρηση. Το ποσό πριν ήταν αρκετά υψηλό στις 16.000 ευρώ το χρόνο και κάναμε πρόταση για 3.000 ευρώ για τα επόμενα δύο χρόνια, έως ότου ο δήμος καταθέσει πρόταση αξιοποίησης. Θα επιδιώξουμε μέσω προγραμμάτων να εξασφαλίσουμε τα κονδύλια αυτά που απαιτούνται για την αξιοποίησή των εγκαταστάσεων. Τα κτίρια εκεί είναι πολύ παλιά και ακατάλληλα. Στόχος μας είναι η ανάδειξη της περιοχής και για τους κατοίκους να έχουν μια διέξοδο το καλοκαίρι, αλλά και να αναδείξουμε τουριστικά την περιοχή, αναζητώντας παράλληλα και προτάσεις για το σκοπό αυτό. Περιμένουμε την επίσημη παραχώρηση από την ΕΤΑΔ για να προχωρήσουμε τις διαδικασίες στο δήμο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Λίγα στοιχεία για το Κουνουπέλι

Το Κουνουπέλι βρίσκεται σε απόσταση έξι χιλιομέτρων από την Μανωλάδα και εννέα από τη Βάρδα, στη θέση της αρχαίας Υρμίνης και ήταν κάποτε γνωστό για τα ιαματικά νερά του. Διαθέτει μια υπέροχη πευκόφυτη παραλία με ειδυλλιακή αμμουδιά μετά το δάσος της Στροφυλιάς πού θα την ζήλευαν πολλά νησιά. Οι πηγές ανάβλυζαν μέσα από μια σπηλιά την οποία ανέφεραν ως "η τρύπα του καλόγερου". Εκεί έμπαιναν άτομα με προβλήματα στα οστά και έβγαιναν αρκετά ανεωμένα, γεμάτα ενέργεια. Η περιοχή έχει σημαντική μακρόχρονη ιστορία από τα προ-ομηρικά έτη κιόλας. Ιστορία που συνεχίστηκε στη Μυκηναϊκή περίοδο, τη Φράγκικη περίοδο, την Χριστιανική περίοδο.

Στη σύγχρονη εποχή ο σεισμός της 8ης Ιουνίου 2008 στην Ανδραβίδα, επέδρασε θετικά στις ιαματικές πηγές της Υρμίνης. Τα νερά είχαν σταματήσει να αναβλύζουν από άλλο μεγάλο σεισμό το 1955 και πλέον «ξύπνησαν» και πάλι.

Τα λουτρά Υρμίνης αποτελούν ένα σημαντικό μνημείο της περιοχής, με μια πλούσια δράση τις εποχές που λειτουργούσαν, καθώς τώρα βρίσκονται πλήρως εγκαταλειμμένα. Οι κτιριακές τους εγκαταστάσεις είναι όχι μόνο παραμελημένες αλλά και επικίνδυνες εφόσον τα σίδερα εξέχουν από τους σοβάδες στους τοίχους και στο ταβάνι. Οι ασβεστολιθικοί όγκοι συνδέουν το οικοσύστημα με τις πηγές του ιαματικού νερού και όλα μαζί αυτά και πολλά αλλά προσδίδουν στον βιότοπο ένα σύνολο για πολλές δυνατότητες αξιοποίησης.

Και όλα αυτά βρίσκονται δίπλα στο δάσος Στροφυλιάς, το μεγαλύτερο παραθαλάσσιο δάσος της Ελλάδας και το σύμπλεγμα αυτό περιλαμβάνεται στους 11 υγροτόπους της σύμβασης «Ramsar» της Ελλάδας, ενώ έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000 ως ζώνη Ειδικής Προστασίας και Τόπος κοινοτικού ενδιαφέροντος. Στην περιοχή μπορούν να πραγματοποιηθούν πολλές και ενδιαφέρουσες διαδρομές, περιπατητικές ή με ποδήλατο. Μια ενδιαφέρουσα χωμάτινη διαδρομή είναι από την Καλογριά προς το ακρωτήρι Κουνουπέλι, η οποία διασχίζει μεγάλο τμήμα του δάσους και τα μονοπάτια που οδηγούν στη μεγάλη αμμώδη παραλία.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ